Dodaj do ulubionych

Ciąża a wegetarianizm

IP: *.* 24.07.02, 18:56
Witam! Od pół roku jestem na diecie wegetariańskiej z powodów zdrowotnych. Dodatkowo bardzo mi odpowiada ten sposób odżywiania. Nie jestem w ciąży, ale razem z mężem planujemy już potomka. Nie wiem jednak czy dieta wegetariańska nie jest tutaj przeszkodą. Chciałabym znać opinię mam, które są wegetariankami. Prosiłabym również o kontakt do lekarza ginekologa, który prowadzi takie "nietypowe" ciąże.
Obserwuj wątek
    • Gość: bestia Re: Ciąża a wegetarianizm IP: *.* 24.07.02, 19:12
      przjejżyj posty wcześniejsze, tam dziewczyny pisały o zajściu w ciążę i wegatrianizmie. pozdrawiam bestia
    • Gość: MelaBlonda Re: Ciąża a wegetarianizm IP: *.* 25.07.02, 17:40
      Wegetarianizm to nie choroba, więc nie jest przeciwskazaniem do zachodzenia w ciążę. Nie wymaga też specjalnego lekarza. Teraz każdy normalny lekarz nie traktuje cię jak kuriozum, nie straszy śmiercią lub też niedorozwojem dziecka. Nie jem mięsa 11 lat, moja koleżanka też "nie-jedząca" właśnie urodziła. Cóż mogę więcej powiedzieć...
    • Gość: JustynaPP Re: Ciąża a wegetarianizm IP: *.* 28.07.02, 17:02
      Witaj!Nie jem mięsa od 10 lat, 3 lata temu urodziłam dużą(3750) córcię, a na dniach urodzę jej braciszka, zdaje się że nie będzie mniejszy. Wyniki całą ciąże miałam dobre, czasem lepsze niż moje mięsożerne koleżanki.A lekarze ginekolodzy podchodzą do tego normalnie( przynajmniej moi-było ich dwóch podczas ciąży). Gorzej z babciami i różnymi innymi "dobrze radzącymi", one uważały i uważają, że robię dzieciom krzywdę.Ale to ich problem. Aha, i jeszcze córkę karmiłam przez prawie dwa lata piersią. Trzymaj się!Pozdrawiam Justyna mama Karolci i 40tyg Wojtusia
    • Gość: DorotaO. Re: Ciąża a wegetarianizm IP: *.* 28.07.02, 23:15
      Będąc wegetarianką urodziłam dwoje zdrowych dzieci, ważyły 3600 a drugie 3800. W drugiej ciąży miałam anemię, bo była zbyt szybko po pierwszej. Ale lekarze traktowali mnie jak dziwoląga i zalecali jedzenie mięsa.
    • Gość: 1977 Re: Ciąża a wegetarianizm IP: *.* 10.08.02, 14:21
      witajw pierwszej ciazy moje wyniki badan, szczegolnie zelazo wyglodaly tragicznie, anemia. w drugiej bylo wszhytsko w normie pomimo diety wegetarianskiej. nie zazywalam zadnych dodatkowych preparatow witaminowych od 30 tyg. ciazy. dieta wegetarianska moim zdaniem w niczym nie przeszkadza ciazy jesli sie zastepuje niezbedne elementy. dodatkowo witaminy, zelazo i powinno byc dobrze. pozdrawiam i polecam ksiazke dr Pietkiewicz-Rok "Miłość od poczęcia". sa tam wskazowki dla mam wegetarianek.pozdrawiamedyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka