Dodaj do ulubionych

przeziębienie

IP: *.* 08.01.03, 10:35
Cześć!Mam problem, jestem w 20 tygodniu ciąży, od trzech tygodni męczy mnie przeziębienie. Katar i kaszel bardzo mocny, nie mogę sobie z tym poradzić. Nie mam gorączki, ale sam katar i kaszel wystarczająco mnie męczą.Boję się czy tak długa choroba nie zaszkodzi dzidziusiowi. Piję tylko ziółka i syrop homeopatyczny, czy może któraś z was wie co mogło by mi pomóc??Pozdrawiam Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: sugar Re: przeziębienie IP: *.* 08.01.03, 11:08
      Ja w czwartym miesiącu też złapałam okropne przeziębienie. Bez gorączki (na szczęście bo jest ona zagrozeniem dla płodu), ale kaszlałam po tym jeszcze przez miesiąc. Minęło, pamiętam, że pomagała mi herbatka, miód, cytrynka, czosnek...tradycyjnie. Ponoć normalne jest, że w ciąży przeziębienia i inne infekcje przechodzi się dużo ciężej niż normalnie. Pamiętaj by bardzo dużo odpoczywać, organizm i tak już jest nadwyrężony.Szybkiego powrotu do zdrowia życzy:hello: Magda
    • Gość: kasienkkaa Re: przeziębienie IP: *.* 08.01.03, 11:21
      Sylwio, przepraszam, ze bede zgrzedzic, ale czy to nie za dlugo juz trwa? chyba powinnas isc do lekarza. ja w 20 tygodniu mojej ciazy blizniaczej bralam antybiotyk, bo mialam w domu wszystkie dzieci chore i meza tez :-( pozniej i tak wyladowalam w szpitalu na kilka dni, bo na koniec dostalam goraczki, a wczesniej tez kaszlalam. no ale ktos musial sie opiekowac chorymi w domu...... jesli nie bedziesz chciala antybiotyku, lekarz moze przeciez przepisac ci jakis homeopatyk, ktory dziala tak samo. nie zwlekaj, idz do swojego ginekologa, zawsze to pewniej jak cie przebada. nawet jak nie masz goraczki. zycze ci duzo zdrowka! :-) KAsienka
    • Gość: kasienkkaa Re: przeziębienie IP: *.* 08.01.03, 11:26
      Sylwio, przepraszam, ze bede zgrzedzic, ale czy to nie za dlugo juz trwa? chyba powinnas isc do lekarza. ja w 20 tygodniu mojej ciazy blizniaczej bralam antybiotyk, bo mialam w domu wszystkie dzieci chore i meza tez :-( pozniej i tak wyladowalam w szpitalu na kilka dni, bo na koniec dostalam goraczki, a wczesniej tez kaszlalam. no ale ktos musial sie opiekowac chorymi w domu...... jesli nie bedziesz chciala antybiotyku, lekarz moze przeciez przepisac ci jakis homeopatyk, ktory dziala tak samo. nie zwlekaj, idz do swojego ginekologa, zawsze to pewniej jak cie przebada. nawet jak nie masz goraczki. zycze ci duzo zdrowka! :-) KAsienka
    • Gość: lidqa Re: przeziębienie IP: *.* 08.01.03, 13:52
      ja jestem w 4 albo 6 tygodniu zalezy jak kto liczy i mam caly czas goraczke taka 37 stopni. i kicham co jest akurat w moim stanie mocno nieprzyjemne bo jest mi niedobrze i boli mnie brzuch i to kichanie porusza mnie za bardzosmile wystraszylyscie mnie z ta goraczka. Przeciez nie moge zadnych lekow brac (i tak biore nospe uphaston i zastrzyki)wiec co robic?
      • Gość: kasienkkaa Re: przeziębienie IP: *.* 08.01.03, 17:51
        wprawdzie nie jest to wysoka temperatura, ale lepiej skonsultowac to z lekarzem......... tak mi sie wydaje. twoj organizm jest teraz oslabiony, bo masz dzidzie w brzuchu :-) idz do lekarza, na pewno ci to nie zaszkodzi! ja duzo przeszlam w moich ciazach, dlatego wole dmuchac na zimne....... zycze zdrowka Kasienka
      • Gość: sugar Re: przeziębienie IP: *.* 09.01.03, 08:43
        Podwyższona temperatura (37-37,5) jest pierwszym z objawów udanego zapłodnienia. Wiedzą o tym Ci, którzy prowadzą kalendarzyk w celu oznaczenia dni płodnych i nie. Czyli, jeśli po owulacji minimalnie podwyższona temperatura utrzyma się(może być różna - zależy od osobnika :-), ale najczęściej wynosi ona tuż poniżej lub powyżej 37 stopni Celcjusza)najprawdopodobniej oznacza to zajście w ciążę. Podobnie przy braku wystąpienia miesiączki, kiedy to odnotowuje się po paru dniach spadek temperatury (do ok 36,6 czy 36,7) może to oznaczać wczesne poronienie. I wtedy najczęściej dochodzi do krwawienia, które większość kobiet uznaje poprostu za opóźniony okres.Moja temperatura od momentu owulacji (planowana ciąża, wszystko odnotowane na papierze ;-) ) do chwili obecnej (40 tygodni + 2 dni) nie spadła niżej niż 37,3. Normalnie moja temperatura wynosi 36,6.Ale, oczywiście - jeśli źle się czujesz lub nawet dla spokoju ducha - powinnaś odwiedzić lekarza, tak dla "w razie czego". Gorąco pozdrawiamMagda
        • Gość: lidqa Re: przeziębienie IP: *.* 10.01.03, 20:55
          Dzieki wielkie uspokoilam sie troszke. wiezialam ze temperatura jest podwyzszona ale nie wiedzialam ze to sie utrzymuje 4 tygodniesmile Mam ciagle dreszcze i usta popekane i wydaje mi sie ze przez te temperature czuje sie gorzej niz moglabym bez niej. mdlosci sa fuj. Ale jak trzeba to trzebasmile
    • Gość: magia Re: przeziębienie IP: *.* 09.01.03, 21:31
      Czesc,ja jestem w 37 tyg.ciąży i też strasznie kaszlałam i miałam katar ale bez temperatury, poszłam do lekarza rodzinnego i okazało się że mam ogólne zapalenie gardła z zapaleniem węzłów chłonnych i anginą na migdałkach tak więc bez antybiotyku ani rusz, po konsultacji dostałam Bioparox(jest bezpieczny dla kobiet w ciąży bo jest w aerozolu-taki jak inhalator dla astmatyków-i nie wchłania się do krwi działa tylko na błony śluzowe,poza tym ma dwie końcówki do ust i nosa, więc można go jednoczesnie stosowac i na gardło i na katar) a poza tym syropy z pini i aroni,radziłabym Ci jak najszybciej udać się do lekarza, bo to może być coś poważniejszego a mi niestety domowe sposoby nie pomogły, gdy Ty jesteś chora, Twoje maleństwo też to oddczuwa, więc wylecz się jak najprędzejserdecznie pozdrawiamyzdrowe już od tygodnia Magda i 37 tyg.Oleńka :) :) :)
      • Gość: Mika.L Re: przeziębienie IP: *.* 10.01.03, 09:06
        Obecnie jestem w 27 tygodniu. Pierwsze przeziebienie przeszłam w 16, a drugie - infekcję grypową z objawami zatrucia - dwa dni temu.Każde z nich konsultowałam z lekarzami i Tobie tez to polecam :-). Niech sprawdzi czy w oksrzelach i gardle nic nie ma. Myślę, że do antybiotyku to długa droga. U mnie niestety gorączka dochodziła do 37.6-7 i wtedy kazano mi brać panadol,tak by nie doszło do 38 - bo ponoc wtedy robi się groźnie, ponadto brałam homeopatię i rutinoscorbin.Za każdym razem kazano mi b. dużo pić, a w gorączce schładzać ręcę, łydki, nie przegrzewać się, wietrzyć pomieszczenia.Ponieważ pierwsze przeziębienie trwało u mnie prawie 2 tygodnie zdążyłam w tym czasie wypróbowac wszystkie znane metody naturalne - niestety żadna mi nie pomogła. Po prostu musiałam wyleżeć to choróbsko.Życzę dużo zdrówka i nie przejmuj się za bardzo - ponoć każda ciężarówka przechodzi co najmniej jedno przeziębienie w czasie ciąży i nic złego się nie dzieje :-)pozdrawiam Mika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka