Dodaj do ulubionych

zostawić dziecko w szpitalu

07.01.07, 20:50
czy każda kobieta może zrzec się swojego dziecka po porodzie i zostawić je w
szpitalu? czy dotyczy to tylko wyjątkowych sytuacji (np że może tak postąpić
tylko niepełnoletnia matka itp.)? proszę o konkretną odpowiedź, kogoś kto
orientuje się w tej kwestii, a darujcie sobie zbędne komentarze, dziękuję
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 20:53
      Każda kobieta bez wyjątków może zrzec się praw do dziecka.
      Nie musi się wcale gęsto tłumaczyć z podjętej decyzji.
      Ale jednak może zmienić zdanie bez konsekwencji w ciągu 6 tyg.od urodzenia
      dziecka.
      pzdr.Gosia
    • buska_77 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 20:54
      Tak,kazda kobieta moze to zrobic.Najlepiej powiedziec o tym od razu poloznej
      lub lekarzowi.
    • evcik06 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 21:03
      Mysle ,ze ma do tego prawo kazda matka (choc ciezko nazwac taka osobe
      matka)lepiej zostawic w szpitalu niz samemu cos anioleczkowi zrobic tak jak sie
      slyszy, a nawet nie pisze ,bo sama mam niedlugo termin porodu i az mi sie cos
      robi jak takie cos slysze nie wiem jak mozna zostawic wlasne dziecko porzucic
      jak psa noszac je 9 miesc pod sercem czuc ruchy sam porod i pozniej zostawic ale
      coz lepiej zostawic niz zrobic krzywde zastanow sie nad tym dobrze dlaczego
      musisz to zrobic ?? moglas nie zachodzic w ciaze pomyslec wczesniej mam nadzieje
      ze wszystko jeszcze Ci sie ulozy zycze ci tego
      • malgosiek2 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 21:07
        Evik06 daruj sobie te zgryźliwe i nie na miejscu komentarze?
        To chyba jej decyzja i sumienie.
        Nie Twoja "broszka"osądzać.
        Życie pisze różne scenariusze,niekoniecznie zawsze dobre i przychylne.
        Pzdr.Gosia
      • katecat1 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 23:53
        > Mysle ,ze ma do tego prawo kazda matka (choc ciezko nazwac taka osobe
        > matka)lepiej zostawic w szpitalu niz samemu cos anioleczkowi zrobic tak jak
        sie
        > slyszy, a nawet nie pisze ,bo sama mam niedlugo termin porodu i az mi sie cos
        > robi jak takie cos slysze nie wiem jak mozna zostawic wlasne dziecko porzucic
        > jak psa noszac je 9 miesc pod sercem czuc ruchy sam porod i pozniej zostawic
        al
        > e
        > coz lepiej zostawic niz zrobic krzywde zastanow sie nad tym dobrze dlaczego
        > musisz to zrobic ?? moglas nie zachodzic w ciaze pomyslec wczesniej mam
        nadziej
        > e
        > ze wszystko jeszcze Ci sie ulozy zycze ci tego

No żesz... nóż się w kieszeni otwiera! To właśnie przez takie postawy
        znajdowane są dzieci na śmietnikach. "Taka osoba" ma prawo nazywać się matką -
        dziecko urodziła, dbając o nie przez 9 miesięcy, nie zabiła, chce dla niego jak
        najlepiej - nie mogąc mu zapewnić sama opieki daje mu szansę na normalne życie
        w kochającej rodzinie. I na pewno nie jest to dla niej łatwa decyzja. Sama mam
        dwuletniego synka, kiedy rodziłam razem ze mną na patologii ciąży leżała
        dziewczyna z gestozą, bardzo martwiła się o swojego synka. Kiedy urodziła
        okazało się, że z jakichś powodów nie może go zatrzymać. Dowiedziałyśmy się o
        tym, bo położne głośno to między sobą komentowały, nie uszanowały też jej
        prośby aby nie pokazywać jej dziecka i nie zostawiać z nią na sali. Nie wiem
        dlaczego nie mogła go wychowywać, wiem, ze bardzo cierpiała, a postępowanie
        tych bezdusznych małp, gwałcące prawa pacjenta, tylko to cierpienie potęgowało.

• evcik06 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 02:02
          Sluchaj matka to osoba ,ktora rodzi dziecko i tez pozniej wychowuje ,a nie
          zostawia .Napisalam wyraznie ze kazda matka ma prawo zostawic dziecko w szpitalu
          lepiej zeby je tam zostawila niz ma cos pozniej sama temu dziecku zrobic .Nie
          napisalam ,ze ma nie zostawiac ale zeby sie zastanowila nad tym dobrze czy musi
          napewno to robic i zycze jej zeby sie wszystko ulozylo i nie twierdze ,ze to
          latwa decyzja(nic o tym nie napisalam to juz sobie dodalas).Mi to sie nie miesci
          w glowie co musi sie wydazyc takiego w zyciu aby sie do takiego kroku posunac
          sama rowniez jestem matka 3,5 letniej coreczki i niebawem urodze drugie dziecko
          moze dlatego tego nie rozumiem ,ale tez nie skreslam takiego czlowieka ,poniewaz
          roznie sie w zyciu uklada .Uwazasz ze porzucenie takiego malenstwa nie jest dla
          niego ciezkie ??mam prawo do swojego zdania tak ja kazdy i powinnas to uszanowac
          pozdrawiam i zanim najedziesz na kogos nastepnym razem to przeczytaj tekst pare
          razy i sie zastanow co w nim napisane pozdrawiam
          ps w pierwszych twoich zdaniach napisalas nie zabila i ja to napisalam w soich
          pierwszych zdaniach :
          lepiej zostawic w szpitalu niz samemu cos anioleczkowi zrobi
          • amwaw Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 08:23
            Oooo.no proszę -Toje zdanie należy uszanować, a prośby zawartej w poście głównym
            nie jesteś łaskawa uszanować?Czyżbyś rezerwowała dla siebie inne prawa niż dla
            reszty świata.
            Podstawowy błąd w rozumowaniu-matka to osoba która rodzi dziecko i zapewnia mu
            maksymalnie dobre w jej przekonaniu warunki- do takich warunków może m.in
            należeć adopcja, jeżeli w przekonaniu matki jej warunki nie są odpowiednie.
            Dla maluszka porzucenie jest zdecydowanie mniej ciężkie niż dla całej masy
            nawiedzonych bab- maluszek przychodzi na drugą stronę nie wiedząc czego ma
            oczekiwać.Oczywiście ma swoje potrzeby, ale te potrzeby nie muszą być
            zaspokajane koniecznie przez biologiczną matkę-potrzebuje mieć sucho, być
            najedzonym i potrzebuje ciepła ciała.
            Przez takie osoby jak Ty dziewczyny boją się zostawiać dzieci w szpitalu i dać
            im szansę na normalną rodzinę. Brzydzą mnie takie osoby-efekt ich działania jest
            jaki wszyscy widzimy- śmierć i nieszczęście dzieci....uncertain
      • nini6 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 08:56
        > Mysle ,ze ma do tego prawo kazda matka (choc ciezko nazwac taka osobe
        > matka)lepiej zostawic w szpitalu niz samemu cos anioleczkowi zrobic tak jak sie
        > slyszy, a nawet nie pisze ,bo sama mam niedlugo termin porodu i az mi sie cos
        > robi jak takie cos slysze nie wiem jak mozna zostawic wlasne dziecko porzucic
        > jak psa noszac je 9 miesc pod sercem czuc ruchy sam porod i pozniej zostawic al
        > e
        > coz lepiej zostawic niz zrobic krzywde zastanow sie nad tym dobrze dlaczego
        > musisz to zrobic ?? moglas nie zachodzic w ciaze pomyslec wczesniej mam nadziej
        > e
        > ze wszystko jeszcze Ci sie ulozy zycze ci tego

Przestań chrzanić głupoty evcik, dziewczyna wyraźnie napisała,że prosi o
        konkretną odpowiedź a nie moralizowanie. "Mogłaś nie zachodzić w ciążę"- o ja
        pierniczę, jakaś ty pomocna.....Dziewczyna pyta o zrzeczenie się praw do dziecka
        a nie o przepis na gulasz z noworodka.
        Ciesz się swoim macierzyństwem a innym daj spokój, nie oceniaj, nie mów "ja ja
        ja", bo nie o ciebie tu chodzi.
      • dorak8 evcik, 08.01.07, 13:54
        moze powinnas rozdawac na ulicy prezerwatywy???
      • ludzka_budowla Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 17:39
        evcik06 napisała

> musisz to zrobic ?? moglas nie zachodzic w ciaze pomyslec wczesniej mam
        nadziej
        > e

evcik zanim zaczniesz kogoś pouczać zastanów się nad tym, że różnie się życie
        układa. a ciąża może wynikiem chociażby gwałtu. to nie zawsze jest wynik
        miłości, braku odpowiedzialności czy innych temu podobnych. mówisz, że
        rozumiesz, iż życie pisze różne secenraiusze, ale czytając ciebie mam wrażenie,
        że jednak nie rozumiesz.
        różni ludzie mają różne życia. nie możesz patrzeć na wszystko ze swojego punktu
        widzenia, bo coś takiego można o kant dupy rozbić (za przeproszeniam).
        łatwo jest oceniać kogoś siedziąc w bezpiecznym domu, prawda?
        to jest wybór MATKI. i będzie ona matką, bo dba o dobro dziecka. a to chyba
        jest najważniejsze w tej roli prawda? poza tym to, że ktoś chowa (nie
        wychowuje) dziecko pod własnym dachem też jeszcze robi z niego rewelacyjnej
        mamuśki.
      • an4850 Re: zostawić dziecko w szpitalu 14.01.07, 18:45
        miało być bez komentarzy, nie?!!!!
      • maretina evcik 14.01.07, 19:09
        trzel baranka w sciane. oddanie dziecka do adopcja tez moze byc wyrazem milosci.
        ugryz sie w swoj jezor albo niech ci zdretwieje na amen.
    • mycha214 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 21:04
      Ja naprawde nie chce cie zdenerwować ani pouczać! Ale prosze zastanów sie
      jeszcze jeśli to dotyczy ciebie... Właśnie popatrzyłam na moją malutką
      5miesięczną córeczke i musiałam ci napisać. Dzidzius to cudowny skarb! Może
      zmienisz zdanie kiedy urodzisz... Prosze zastanów się jeszcze! Trzymaj się
      cieplutko! Powodzenia
      • dorak8 cosiedziwisz nie prosila o wsparcie ani o rady 08.01.07, 13:56
        tylko o konkretne odpowiedzi.
    • elza78 Re: zostawić dziecko w szpitalu 07.01.07, 23:47
      kazda kobieta moze zostawic dziecko w szpitalu ale trzeba o tym powiadomic
      personel, wtedy podpisuje sie odpowiednie papiery ktore umozliwiaja takiemu
      maluchowi szybkie znalezienie rodziny adopcyjnej bo jesli dziecko sie
      zwyczajnie zostawi to z teg co mi sie o uszy obilo jest potem problem z adopcja
      takiego maluszka, wiec jesli chcesz zeby twoje malenstwo znalazlo nowa rodzine
      praktycznie od pierwszych swoich dni to trzeba z kims na ten temat porozmawiac,
      moze zadzwon do jakiegos telefonu zaufania tam na pewno doradza i powiedza w
      jaki sposob w praktyce sie to odbywa i z tego co wiem nie jest to tak ze jeden
      podpis i klamka zapadla, masz jakis czas na zmiane swojej decyzji...
      powodzenia w twoich zyciowych wyborach wierze ze wszystko ci sie ulozy...
    • deela kazda a oj komentarz jest niezbedny 08.01.07, 02:56
      jak juz zostawiac to swiadomie i podpisac wszystko co trzeba zeby dziecko mogl
      ktos zaadoptowac a nie uciekac i zostawaiac dzieciaka na pastwe domow dziecka
      • margo_kozak Re: kazda a oj komentarz jest niezbedny 08.01.07, 03:17
        dziewczyna nie napisala nawet ze chodzi o nia, a coniektore tu ataki na nia
        zapuscily.
        moze gdyby w tym durnym kraju byla legalna aborcja to niedochodziloby do takich
        sytuacji???
        • asiekok Re: kazda a oj komentarz jest niezbedny 08.01.07, 08:29
          Nie wiem jak to jest w przypadku nieletnich matek. Spotkalam sie kiedys z
          sytuacja, ze dziewczyna musiala matke powiadomic o ciazy ( do czasu porodu matka
          nic nie wiedziala)i nie mogla sama zadecydowac o pozostawieniu dziecka w
          szpitalu. Miala tez przydzielonego kuratora w zwiazku z ta ciaza.
        • elza78 Re: kazda a oj komentarz jest niezbedny 08.01.07, 16:22
          uwazasz ze lepiej zabic niz dac szanse???
          fajne przemyslenia...
          • margo_kozak elza 08.01.07, 23:57
            czy twoje pytanie bylo do mnie? jesli tak, odpowiadam ci: tak, lepiej zabic niz
            dac sznse
    • brydka26 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 09:52
      Sluchaj Stowarzyszenie Interwencji Prawnej (www.interwencjaprawna.pl) prowadzi
      poradnictwo dla rodzin zastepczych i adopcyjnych. Udziela Ci fachowej porady
      prawnej.
      Pozdrawiam,
      Bry.
    • mynia0 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 10:35
      każda kobieta może zostawić dziecko w szpitalu bez żadnych konsekwencji i
      zbędnych pytań. tak, jak pisze Małgosiek, matka ma 6 tygodni na zmianę decyzji.
      ale, żeby dziecko mogło trafić do nowej rodziny, matka musi podpisac zrzeczenie
      się praw do dziecka, inaczej dziecko nie ma szans na adopcję, bo ma
      nieuregulowaną sytuację prawną. dlatego dla dobra dziecka - trzeba podpisac
      oficjalnie te papiery. wiadomo, że noworodki maja największe szanse na nowy dom.
    • ominika Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 11:28
      To dojrzała decyzja - pozostawić dzieciko w szpitalu i uregulować jego
      sytuację prawna - choćby tzw. zgodą blankietową. Podarujesz maleństwu szansę na
      kochającą rodzinę. Trzymaj się i pamiętaj, że nawet jeśli zmienisz decyzję w
      ciągu pierwszych 6 tygodni - to Maluszek wróci do Ciebie.
      • rene8 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 12:56
        Zapewne osoba która pisała post już wie to co powinna, albo wpadla w dół.
        Jednak mimo ,ze nie powinnam napiszę.
        Jako już mama i przyszla mama.

Jeżeli pozbawiono nas tego najtrudniejszego wyboru,to pozwolmy docenić
        osoby ,które logicznie myślą.
        Tak.
        Należy zawiadomic położną, i podpisac dokumenty.
        Nie zostawiać dziecka ,które zawsze gdzies tam ,albo nawet bardzo się kochało
        na trudny los.

Pytanie było jasne i konkretne.
        • anmi8 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 13:38
          Uważam, że taka decyzja wymaga wielkiej odwagi i dojrzałości. Przynajmniej
          dziecko ma szansę szybko trafić do adopcji, a nie błąkać się po domach dziecka.
          Sama jestem mamą i walczyłam o to żeby zajść w ciążę, ale wiem, że gdyby mi się
          nie udało podjęłabym kroki w celu adopcji. Rozumiem też że można się znaleźć w
          różnych sytuacjach życiowych i nie potępiam autorki postu. Znam wiele rodzin
          starających się bezskutecznie o dziecko i wierzę, że jest wiele osób mogących
          dać szczęście dzieciom właśnie pozostawionym w szpitalach. Życzę Ci powodzenia i
          szanuję Twój ciężki wybór.
    • eyes69 Klub moralizatorski :) 08.01.07, 14:12
      Zal mi Was i Waszych dzieci. tongue_out
      Jestescie jadowite.
      MAtki Polki od siedmiu bolesci.
      • elza78 wlasnie dlatego przez takie paniusie "swietobliwe" 08.01.07, 16:25
        znajduje sie potem noworodki na smietniku, czesto jest juz za pozno, bo co
        takie powiedza jesli dziecko sie odda w szpitalu...
        jestescie trzepniete w dekiel tyle w temacie...
        • ominika Re: wlasnie dlatego przez takie paniusie "swietob 08.01.07, 17:03
          Bądź tak miła i zauważ, że nie wszystkie, które tu się wypowiedziały są
          walnięte w dekiel wink
          pzdr.
          • elza78 Re: wlasnie dlatego przez takie paniusie "swietob 08.01.07, 17:36
            moja wypowiedz skierowana jest do tych ktore sa?? ciezko to zrozumiec big_grinDDD
      • laluu ej 08.01.07, 17:59
        ale o co chodzi? Z tego co zauważyłam, tylko jedna osoba moralizowała. Reszta
        radziła co robić.
        Nawet się zdziwiłam, że taki pozytywny watek mimo smutnego tematu.
    • tim26092006 Re: zostawić dziecko w szpitalu 08.01.07, 23:43
      Witam

autorka prosby prosila o odpowiedz na pytanie "bez komentarzy" a wszystkie
      odpowiedzi sa komentarzem ...szkoda ze nie umiemy pomoc bez krytyki i oceniania
      • paulajal Re: zostawić dziecko w szpitalu 14.01.07, 19:42
        Możesz. Jak rodziłam, to miała miejsce taka sytuacja, deziecko miało troskliwą
        opiekę, a kolejka ludzi chciała je adoptować.
    • karla78 Re: zostawić dziecko w szpitalu 14.01.07, 19:38
      Można zostawic dziecko w szpitalu - informuje sie tylko personel o tym.
      6 tyg. na zmianę decycji. W tym spotkanie z psychologiem środowiskowym. Po ok.
      pół roku trzeba stawic się w sądzie i podpisac dokumenty - ostateczne. Wtedy
      dziecko ma szansę na szybką adopcję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka