IP: *.* 17.01.02, 13:33
"cesarka"Paraliżuje mnie strach przed porodem naturalnym .Czy istnieje możliwość wykonania cesarskiego cięcia na "życzenie" pacjentki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mona Re: "cesarka" IP: *.* 21.01.02, 10:01
      cc na życzenieJa również jestem żywo zainteresowana cesarką na życzenie. Zdecyduję się na dziecko tylko wówczas, gdy z góry będę wiedziała, że nie czeka mnie poród naturalny.
    • Gość: becia Re: "cesarka" IP: *.* 22.03.02, 02:18
      cesarkadziewczyny, mam ten sam problem...strasznie boje sie porodu i powiedzialam sobie ze jak nie znajde ginekologa,ktory nie zrobi mi cesarki to poprostu nie bede miala dzieci!!!
    • Gość: naturalnie! Re: "cesarka" IP: *.* 24.03.02, 12:14
      NATURALNIE!!!jezeli nigdy nie mialyscie zadnej peracji z nacieciem brzucha to was rozumiem. ale wierzcie mi, to dochodzenie do siebie przez 4-5 tygodni i niemoznosc wyprostowania sie bo myslisz ze szwy sie przerwa nie jest przyjemne. lepiej chyba zacisnac zeby i wytrzymac porod naturalny i po tygodniu byc w formie niz cierpiec potem miesiacami opiekujac sie dzieckiem..
    • Gość: Kaśka Re: "cesarka" IP: *.* 30.04.02, 10:21
      cesarkaNie zamierzam spierać się kto ma rację - rodzić naturalnie czy przez cesarkę. Razem z mężem chodziliśmy na zajęcia do szkoły rodzenia, co polecam wszystkim przyszłym rodzicom. Pozwala to bardziej świadomie podejśc do całej ciąży, porodu i macierzyństwa. Daje poczucie spokoju, bo razem wiemy co nas czeka. Bardzo chciałam rodzić naturalnie (to moja pierwsza ciąża)jednak niestety maleństwo ułożone jest pośladkowo i pewnie skończy się to cesarskim cięciem. Mam prośbę może ktoś zna ćwiczenia pomagające się obrócić dziecku przed porodem. Będę wdzięczna za informacje.
    • Gość: Edyta Re: "cesarka" IP: *.* 19.06.02, 08:00
      Jakie ćwiczenia po cięciu cesarskim?Jaka rehabilitacja, przykładowy zestaw ćwiczeń po cięciu cesarskim???
    • Gość: Maya Re: "cesarka" IP: *.* 23.07.02, 11:38
      cesarka na życzenie jest możliwaCesarskie cięcie na życzenie można wykonywać w prywatnych klinikach, koszt około 5000zł.
    • Gość: Anka Re: "cesarka" IP: *.* 19.08.02, 20:26
      tylko nie cesarka!Dziewczyny, nie bądźcie głupie! Poród siłami natury to wspaniałe przeżycie i jesli dobrze się do niego przygotujecie (szkoła rodzenia), na pewno będziecie szczęśliwe, że uczestniczyłyście w tym wydarzeniu i same wydałyście dziecko na świat! Ja nie zamieniłabym tego przeżycia na żadne cięcie (no chyba, że byłoby konieczne). Poza tym, nie jesteście same -możecie rodzić z kimś, kto będzie dodawał Wam otuchy oraz skorzystać ze znieczulenia zewnątrzoponowego. Naprawdę jesteście w stanie wydać na świat dziecko! I nie ma się czego bać -wszystko będzie ok, a im więcej będziecie wiedzieć na temat ciąży i porodu, tym mniej będzie sie wydawał Wam straszny. Wiele pomaga szk. rodzenia i wybór odpowiedniego szpitala. Więc trochę wiary w siebie i Maleństwo!
    • Gość: Justyna. Re: "cesarka" IP: *.* 04.09.02, 10:31
      ja wiemDziewczyny jezeli chcecie miec cesarkę (a jestescie drobniutkie lub macie wadę wzroku lub problemy z sercem) wystarczy iść do lekarza, np. okulisty i poprosić o wpisanie do książeczki ciąży "obowiązkowo poród przez cesarskie cięcie" i to wystarczy! Ja mam 155 wzrostu jestem budowy raczej szczupłej i lekarz sam mi podsunął taki pomysł dla dobra dziecka, gdyż jestem "wąska" i to może być komplikacją dla dziecka i dużym bólem dla mnie. Serdecznie Was pozdrawiam. "Tną" mnie na przełomie lutego i marca, opowiem jak było, pozdrawiam, Justyna.
    • Gość: Marysia Re: "cesarka" IP: *.* 15.09.02, 17:00
      Tylko nie cięciePierwsze dziecko urodziłam cesarką. Jutro idę do szpitala i prawdopodobnie skończy się drugą cesarką, choć wolałabym rodzić normalnie. Po cięciu bardzo długo się dochodzi do siebie, więc nie decydujcie się dziewczyny dobrowolnie na cesarkę.
    • Gość: Edyta Ewa Re: "cesarka" IP: *.* 21.09.02, 10:21
      2 * cesarkaMialam 2 razy cesarkę "na życzenie" (znajomy okulista dał mi zaświadczenie, choć nie miałam żadnej wady). Znieczulenie zewnątrzoponowe, dochodziłam do siebie bardzo szybko. A co dla mnie najwazniejsze: w trakcie każdego porodu słyszałam od polożnika, że i tak nie urodziłabym naturalnie, bo dzieci były kilkakrotnie okręcone pępowiną. Mój ból i tak poszedłby na marne.Wg pediatry dzieci miały szczęście, że cesarka była planowana, bo ich życie i zdrowie nie zostały zagrożone. Zgadzam się i jestem szczęśliwa.
    • Gość: Edyta Ewa Re: "cesarka" IP: *.* 21.09.02, 12:24
      2* cesarka c.d.Jeżeli zas chodzi o dochodzenie do siebie. Byłam w lepszej formie niz dziewczyny z bardzo dużą rana krocza i pozszywaną szyjką. Kiedy już mozna wstać po operacji trzeba sie dużo ruszać.Im więcej tym lepiej. Tylko pierwsze czy drugie wstanie jest naprawdę ciężkie. Potem jest już tylko lepiej. Bliznę na brzuchu jak tylko się zagoi mozna masować, na początku bardzo(!!!)delikatnie i wmasowywać maść Contractubex (50g ok. 40 zł.)Blizna robi się bardziej miękka i niewidoczna.Po cięciu polecam do karmienia pozycję futbolową -dziecko jest jakby spod naszej pach a nóżki ma wokół naszej talii.
    • Gość: ANIA Re: "cesarka" IP: *.* 31.10.02, 17:48
      dlaczego?KIEDY MYŚLAŁAM O PORODZIE, IGNOROWAŁAM ZUPEŁNIE FAKT, ŻE MOŻE BOLEĆ, I TO BARDZO.BYLAM W EUFORII KIEDY SIĘ WRESZCIE ZACZĘŁO.ALE SZYBKO MI PRZESZŁO. BYŁAM PRAWIE NIEPRZYTOMNA Z BÓLU, BŁAGAŁAM O ZNECZULENIE.KIEDY PRZYSZŁO DO PARCIA, OKAZAŁO SIĘ, ŻE DZIDZIUŚ SIĘ NIE ZMIEŚCI.NO I CESARKA.A PO NIEJ BÓL I POWRACAJĄCE PYTANIE-CZY MOZNA BYŁO PRZEWIDZIEĆ, ŻE DZIDZIUŚ SIĘ NIE ZMIEŚCI?
    • Gość: Ania D. Re: "cesarka" IP: *.* 04.02.03, 11:40
      cesarkaCześć dziewczyny. Jeżeli chodzi o cesarkę o to nie ma co się bać. Czy naturalny poród czy cesarka wszystko boli ale dla swojego dziecka zrobicie wszystko i zniesiecie wiele. Za 4 m-ce będę mieć trzecią cesarkę (pierwsza była ze względu na duże dziecko i złe jego ułożenie) i tak już zostało że muszę rodzić przez cc. Ale jestem pełna optynizmu i pocieszam się tym że zawsze bardzo szybko wracałam do siebie i wykonywałam wszystkie obowiązki. Powodzenia dla wszystkich co czekają na cc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka