kubolina143 07.02.07, 20:39 potrzebuje szeregu informacji o Cholestazie ciężarnych ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikas10 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 07.02.07, 22:15 www.maluchy.pl/artykul/170 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 07.02.07, 23:06 Jeśli praktycznych, to służę pomocą. Mam dwie za sobą, w tym jedną świeżutko - rodziłam miesiąc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 09:36 witaj, jestem teraz w 21 tyg. drugiej ciąży, w pierwszej miałam cholestazę, teraz oczekuję jej w nerwach, ale na razie wyniki mam dobre, jestem od początku na diecie, popijam dziurawiec (nie wiem czy dobrze robię?). napisz proszę, kiedy to świństwo Cię dopadło w drugiej ciąży i co robiłaś, żeby temu zapobiec? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 11:31 mnie też zdarza się to drugi raz . narazie robie tysiące badań ale obawiam się najgorszego to swędzenie jest nie do wytrzymania. I właściwie to niewiem co mam robić .Pierwsze dziecko urodziłam w7 miesiącu i miało wadę rozszczep górnej wargi teraz ma14 lat i jest w pożątku ale BÓG JEDEN WIE CO WTEDY PRZESZŁAM. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 17:34 Odzywam się, odzywam, tylko maluch nie dał mi wolnego ) Ja na szczęście w drugiej ciąży trafiłam do b. dobrego lekarza, który tak poprowadził mi ciążę, że nie leżałam ani dnia w szpitalu. I tak przez ostatnie cztery miesiące byłam na ostrej diecie, brałam sylimarol i po tym, jak wyniki skoczyły mi do prawie 1000 jednostek (nie pomyliłam zer - norma ASPAT i ALAT jest 31)dostałam URSOFALK i obowiązkowo co tydzień analizy krwi (wątrobowe) i USG dopplerowskie, żeby sprawdzić dobrostan dziecka, stan łożyska i to, czy nie ma problemów z ukrwieniem dziecka. TAk ciągnęłam od połowy października do porodu na początku stycznia. Poród prawie w terminie, 12 dni wcześniej, dziecko zdrowe, także bez żółtaczki. A, świądu nie miałam prawie wogóle. Pierwsza ciąża z cholestazą skończyła się dwutygodniowym pobytem przed porodem w szpitalu i wywołaniem porodu w 36/37 tc. Za drugim razem początkowe wyniki miałam duuużo gorsze i tylko mojemu lekarzowi zawdzięczm szczęśliwy i spokojny koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 11.02.07, 00:20 mika mika dzięki za informacje musze powiedzieć że troche mnie podbudowały. Może mi tez się uda jakoś przetrwać . pierwsz ciąz to był koszmar i miałam wtedy 19 lat. Teraz mam 34 i strasznie mi zależy żeby jednak donosić te ciąze. Zwłaszcza że juz kilka razy próbowałam i występowały poronienia zaraz na starcie . Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 17:39 Zapomniałam dodać, wyniki zaczęły mi się pogarszać ok. 26 tc, potem już leciały jak lawina. Co do dziurawca nie jestem pewna, ja brałam na początku sylimarol 35 x 3 dziennie. I musiałam odstawić wszystkie suplemeny witaminowe, bo obciążają wątrobę. Brałam wit. PP, B complex i C. TAkże inne leki, ale to już nie związane z cholestazą. Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 11:27 chętnie dowiem się jak to przechodziłaś, jakie były szanse na donoszenie ciąży i co ja mam robic żeby mi się udało to dopiero 3 miesiąc i boje sie że mi się nie uda donosić tej ciąży. CZY DZIECKO BĘDZIE ZDROWE .Jak to było w twoim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 12:31 Milka_milka coś się nie odzywa, może ja Ci odpowiem, jak było u mnie. O cholestazie dowiedziałam się ok.35 tyg., bo miałam straszne swędzenie i po lekturze tego forum zresztą, na własną rękę zrobiłam badania Alat i Aspat i bilirubina. Dwa pierwsze były podwyższone (nie pamiętam dokładnie ale chyba ok. 200) Trafiłam do szpitala i leżałam do 38 tyg. Wtedy zrobili mi cc, dziecko na szczęście urodziło się zdrowiutkie, nawet żółtaczki nie miało. Teraz co miesiąc robię wyniki, ale na razie mam dobre. Podobno w 70% powtarza się w drugiej ciąży, ale ja wciąż mam nadzieję, że będę w tych 30%. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 17:44 Zapobiegać się nie da, tak mi powiedział hepatolog. Ale jeśli masz dobrego lekarza, który umie prowadzić ciążę z cholestazą, to są naprawdę duuże szanse, że wszystko się dobrze skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 07:42 Nie wiem, czy lekarz jest dobry, jeśli chodzi o cholestazę. Poprzedni wogóle się nie zastanawiał tylko od razu kazał się kłaść do szpitala. Teraz bardzo bym chciała uniknąć szpitala (mam 2,5 latka w domu) i widzę że się da, tylko czy lekarz się zgodzi? Dziękuje za wyjaśnienia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 11:48 Mnie się udało, a też się bałam. Jeśli jesteś z W-wy, mogę Ci polecić sowjego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 17:17 Dzięki, ale niestety jestem z Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 11.02.07, 00:14 a ja jestem w matce polce w łodzi i teraz za mnie kuzynak zbiera informacje. Mam miec wyniki we wtorek i nieiwm jeszce co dalej.JESTEM Z łOWICZA .I jak dotąd nie znalazłam dobrego lekarza który poprowadził by moją ciąze.Pierwsz była rozwiązana w 7 miesiącu i dziecko miało rozszczep wargi. Więc obawiam się że jeśli tę uda mi sie donosić to też będzie coś nie tak. Może ktoś poleci dobrego lekarza z ok Skierniewic , łowicza albo łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kubolina143 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 11.02.07, 00:16 a co z tym dziurawcem naprawde pomaga????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_aga75 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 02.03.07, 16:53 Ja poproszę o namiary. W pierwszej ciąży miałam cholestazę (transaminazy do 1000 - też nie pomyliłam zer). Rozważam drugą ale oczywiście boję się powtórki choroby. Poleć mi nazwisko lekarza - może być na priva gazetowego. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 08.02.07, 06:51 www.google.com/custom?q=cholestaza+ci%EA%BFarnych&sa=Google+Search&cof=S%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.nitka.net.pl%3BAH%3Aleft%3BLH%3A174%3BL%3Ahttp%3A%2F% 2Fwww.nitka.net.pl%2Fgrafika%2FImage21.jpg%3BLW%3A650%3BAWFID% 3A6ecbd0312b2c4d10%3B Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 21:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=38813910 Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 22:38 hej..niestety jestem "w temacie". Pierwsza ciąża od ok 24 tyg z cholestazą, zakończona w 37 tyg. Córa zdrowa i wszystko ok, ale co przeszłam/świąd ciala itd/ to moje zdecydowaliśmy sie na drugie dziecko wiedząc,co mnie czeka...tylko nie wiedzieliśmy,że cholestaza "uderzy" tak szybko. Uderzyła w 12 tyg. Spedzilam 2 tyg w szpitalu, udalo się to "opanować". Wyniki miałam już rzedu 770. Dostałam Ursofalk, który pomógl przeżyć mi 10 tyg, świąd ustapił, wyniki wróciły do normy. Dziś zaczęlam 23 tydzień. I zabawę zaczynamy od nowa Od paru dni mam zwiększona dawkę leku, robię 2 razy w tyg próby wątrobowe. Póki co rosną. Bylam dzis u gina, ciążowo wszytsko wygląda ok-przeplywy itd, ale to moze się zmieniac bardzo syzbko W pon znowu badania i decyzja co dalej Ciężko mi strasznie, bo to dopiero 23 tydzień. Nie wiem jak to się skończy Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 22:40 malgosiek a jak u Ciebie??? Bo z tego co pamiętam u Ciebie tez wczesna ciąża??? Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 09.02.07, 22:41 aa..przepraszam..tamta to była chyba malgosiek5 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek5 Re: informacje Cholestaza ciężarnych 19.02.07, 17:27 Tak zgadza sie tak jak u ciebie pierwsze objawy w 12 tygodniu. Teraz jest 16 a ja bym chciała żeby był juz przynajmniej 27 wtedy maluch ma kilogram i już na pewno będą o niego walczyć. Moje wyniki po lekach nie do końca wróciły do normy ale trochę spadły i czekamy. Mam wrażenie że lekarze sami nie widza co robić, cały czas mi powtarzają ze to nie możliwe bo cholestaza to 3 trymest tak więc muszą być inne przyczyny, ale inne przyczyny zostały wykluczone tak więc co. Trzymam za ciebie kciuki i za twoje maleństwo. Jestes dla mnie motywatorem ze przetrwamy i wszystko bedzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie Małgosiek Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: informacje Cholestaza ciężarnych 20.02.07, 11:23 To samo mówił mi hepatolog. Że prawdziwa cholestaza zaczyna się w 3 trym. lub w ostateczności pod koniec 2 trym. Kłopoty z wątrobą wcześniej to nie cholestaza, tylko schorzenie na innym tle, ujawniające się i przybierające na sile w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jizabella Re: informacje Cholestaza ciężarnych 14.03.07, 12:55 Hej W pierwszej ciąży cały 3 trymestr i dwa i pół m-ca karmienia piersią miałam straszne uczulenie na całym ciele wyłączając twarz dłonie i stopy . Najgorzej było z piersiami. Nie wiedzieli co mi jest wmawiano mi uczulenie na proszki i takie tam. Zaraz na początku byłam w szpitalu w Szczecinie na Pomorzanach i traktowali mnie jak kretynkę.Na zakaźnym też stukali się w głowę. Uczulenie skończyło się dopiero po odstawieniu małej od piersi. Pobrano mi wycinek skóry ale nie była to sprawa immunologiczna. (Tak w ogóle to moje wyniki zaginęły w Warszawie). Pola urodziła się z uszkodzoną wątrobą i z żółtaczką. Wątroba juz jest wyleczona ale ciągle łapie jakieś choróbska dziwne. Jestem w 4 tyg ciąży i odebarałam wyniki moczu mam bilirubinę 1,0 mg/dl. Czy ktoś wie co to znaczy? Czy to ma jakiś związek z tym wszystkim? Boję się o dzidziusia do tej pory wyniki miałam raczej dobre (przed ciążą). Jak czytam to formu to mam wrażHej W pierwszej ciąży cały 3 trymestr i dwa i pół m- ca karmienia piersią miałam straszne uczulenie na całym ciele wyłączając twarz dłonie i stopy . Najgorzej było z piersiami. Nie wiedzieli co mi jest wmawiano mi uczulenie na proszki i takie tam. Zaraz na początku byłam w szpitalu w Szczecinie na Pomorzanach i traktowali mnie jak kretynkę.Na zakażnim też stukali się w głowę. Uczulenie skończyło się dopiero po odstawieniu małej od piersi. Pobrano mi wycinek skóry ale nie była to sprawa immunologiczna. (Tak w ogóle to moje wyniki zaginęły w Warszawie). Pola urodziła się z uszkodzoną wątrobą i z żółtaczką. Wątroba juz jest wyleczona ale ciągle łapie jakieś choróbska dziwne. Jestem w 3 tyg ciąży i odebarałam wyniki moczu mam bilirubinę 1,0 mg/dl. Czy ktoś wie co to znaczy? Czy to ma jakiś związek z tym wszystkim? Boję się o dzidziusia do tej pory wyniki miałam raczej dobre (przed ciążą). Jak czytam to forum to mam wrażHej W pierwszej ciąży cały 3 trymestr i dwa i pół m-ca karmienia piersią miałam straszne uczulenie na całym ciele wyłączając twarz dłonie i stopy . Najgorzej było z piersiami. Nie wiedzieli co mi jest wmawiano mi uczulenie na proszki i takie tam. Zaraz na początku byłam w szpitalu w Szczecinie na Pomorzanach i traktowali mnie jak kretynkę.Na zakażnim też stukali się w głowę. Uczulenie skończyło się dopiero po odstawieniu małej od piersi. Pobrano mi wycinek skóry ale nie była to sprawa immunologiczna. (Tak w ogóle to moje wyniki zaginęły w Warszawie). Pola urodziła się z uszkodzoną wątrobą i z żółtaczką. Wątroba juz jest wyleczona ale ciągle łapie jakieś choróbska dziwne. Jestem w 3 tyg ciąży i odebarałam wyniki moczu mam bilirubinę 1,0 mg/dl. Czy ktoś wie co to znaczy? Czy to ma jakiś związek z tym wszystkim? Boję się o dzidziusia do tej pory wyniki miałam raczej dobre (przed ciążą). Proszę o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
jizabella Re: informacje Cholestaza ciężarnych 14.03.07, 12:57 Acha wkurza mnie że nikt tego nie zdiagnozował wtedy. Nie robili mi żadnych badań próby wątrobowe na początku ciąży były dobre. Dostałam teraz skierowanie na dalsze badania Aspat Alat itd ale musze się zwolnić z pracy a jeszcze nikt nie wie więc conajmniej tydzień strachu Napiszcie mi coś Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jizabella Re: informacje Cholestaza ciężarnych 14.03.07, 12:58 Drugą ciążę poroniłam w 5 tygodniu wiem że przyczyn może być wiele i zniosłam to bardzo dobrze, ale teraz jakoś się boję. Odpowiedz Link Zgłoś