Dodaj do ulubionych

porodówka

23.02.07, 18:28
Za 2 mieisace bede rodzic. Jestto moje pierwse dziecko. bardzo boje sie
porodu. napiszcie mi jak sie przygotowac do porodu tzn. czy trzeba sie
ogolic, czy daja lewatywe, czy caly czas sie lezy gola podczas porodu? Prosze
napiszcie bo ja zupelnie nie wiem jak to bedzie wygladac.
Obserwuj wątek
    • ciemnanocka Re: porodówka 23.02.07, 18:31
      proponuje sie zapisac do szkoly rodzenia...
      • mama_frania Re: porodówka 23.02.07, 18:32
        wszystko zależy od szpitala. Zadzwoń i się dowiedz.
      • pysia83 Re: porodówka 23.02.07, 18:39

Wszystko zależy od szpitala w którym będziesz rodziła. Ale raczej golenie i
        lewatywa sa standardem. Ogolić możesz sie w domu ( za pomoca męza na przykład).
        W niektórych szpitalach mozna rodzic w swojej koszulce i o to musisz juz
        popytać w konkretnej placówce. W innym wypadku dostaniesz koszulkę
        szpitalną.Możesz zabrać sobie coś do picia czy do słuchania. Nie martw się. Na
        pewno wszystko bedzie ok. Myśle ze najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do
        konkretnego szpitala i wszystkiego sie dowiesz.Pozdrawiam

• metanira Re: porodówka 23.02.07, 18:57
      Szkoła rodzenia byłaby najlepszym wyjściem. Są one zwykle organizowane przy
      szpitalach i na zajęciach informują, jak to wszystko wygląda u nich. Ja co
      prawda jeszcze nie rodziłam, ale z tego co wiem, to na lewatywę i golenie nie
      musisz się zgodzić (wg Światowej Organizacji Zdrowia zabiegi te nie mają
      medycznego uzasadnienia), pod warunkiem, że w ogóle Cię o to zapytają (niestety
      często tego nie robią); możesz ogolić się sama jeszcze w domu lub tylko przyciąć
      włoski, jak chcesz (chociaż wiele dziewczyn jest zdania, że po goleniu łatwiej
      jest utrzymać higienę krocza po porodzie, zwłaszcza jeśli było nacinane). Co do
      lewatywy: często tuż przed porodem (razem z bólami) pojawia się biegunka, więc
      przy odrobinie szczęścia zdążysz się sama wypróżnić, bez wspomagaczy wink Goła na
      pewno leżeć nie będziesz, tylko we własnej lub szpitalnej koszulce (z tym jest
      różnie, zależy od szpitala), rozpinanej, żeby Ci potem mogli położyć na brzuszku
      dzidziusia. Ja też się boję i wszystkie te fizjologiczne sprawy mnie przerażają.
      Dlatego dużo czytam i poszukuję informacji na ten temat, wiedza pozwala mi się z
      tym wszystkim oswoić. Myślę też, że dobrym rozwiązaniem jest obecność kogoś
      bliskiego przy porodzie; w razie potrzeby pomoże, poda coś, okryje... Trzymaj
      się i nie martw smile
      • anetta46 Re: porodówka 23.02.07, 19:01
        ja ogoliłam się w domku ,a lewatywę robiła mi pielęgniarka ,dali mi szpitalną
        koszulkę .
        • metanira Re: porodówka 23.02.07, 19:17
          Ja się zastanawiam, czy nie zrobić sobie lewatywy w domu (to żadna sztuka, enemę
          można kupić w aptece), jeśli zdążę, oczywiście. Zawsze to przyjemniej we własnej
          niż w szpitalnej toalecie wink
          • anetta46 Re: porodówka 23.02.07, 19:19
            myślę że masz dobry pomysł z tym lepiej w domciu ,ja przy drugim też zrobię w
            domciu
    • mooni31 Re: porodówka 23.02.07, 19:26
      Ogolić musisz się sama mniej więcej w tym miejscu,gdzie może być nacięcie jeśli
      chodzi o lewatywę nie musisz się na nią godzić.Ja osobiście chciałam dzięki
      czemu miałam komfort psychiczny,że podczas bóli partych nie zdarzy się żadna
      niemiła niespodzianka.Radziłabym ci zaopatrzyć w jednorazowe majtki
      poporodowe.Dziewczyny mają na ten temat podzielone zdania,jedne mówią,że są
      dobre,inneże nie.Ja osobiście byłam znich b.zadowolona.Jeśli będziesz miała
      jeszcze jakiekolwiek pytania chętnie ci odpowiem.Mój adres
      jamon8@wp.pl.Pozdarwiam.
    • bebe52 Re: porodówka 24.02.07, 01:17
      Musisz zabrac ze soba koszule do porodu krutka i pizamke po porodzie do tego
      przybory toaletowe ewentualnie jakies kosmetyki no i rzeczy dla maluszka
      body,koszulki,spioszki,kocyk,pampersy cala pake,chusteczki nawilzajace dla
      dzieci,jesli bedziesz miala okazje wykąpac swojego dzidziusia w szpitalu to
      takze kosmetyki dla niego.Podczas skurczy najlepiej jest chodzic to przyspiesza
      cała akcje a podczas skurczy partych wybierz pozycje która najbardziej tobie
      odpowiada mozesz tez zmieniac te pozycje co chwile nikt ci niemoze tego
      zabronic,pomaga takze piłka gimnastyczna usiac okrakiem i podczas skurczu
      sprezynuj to pomaga maluszkowi wejsc w kanał rodny.Pozdrawiam i zycze powodzeniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka