06.03.07, 17:22
Proszę napiszcie co znaczą takie wyniki:
TSH 0,264 norma min 0,4 max 4,0
FT3 2,83 norma min 1,8 max 4,2 czyli w normie
FT4 1,17 norma min 0,8 max 1,9 czyli w normie
Jestem w 10 tc.
Nie mam czasu szukać na forum ,bo córeczka strasznie już marudzi.
Obserwuj wątek
    • magducha78 Re: TSH???? 06.03.07, 17:44
      masz troche obnizony poziom tarczycy. wg mnie nie powinnas sie martwic,bo nie
      jest za bardzo obnizony ale skonsultuj to z lekarzem swoim.
    • id.kulka Re: TSH???? 06.03.07, 17:47
      iva_marti napisała:

> Proszę napiszcie co znaczą takie wyniki:
      > TSH 0,264 norma min 0,4 max 4,0
      > FT3 2,83 norma min 1,8 max 4,2 czyli w normie
      > FT4 1,17 norma min 0,8 max 1,9 czyli w normie
      > Jestem w 10 tc.
      > Nie mam czasu szukać na forum ,bo córeczka strasznie już marudzi.

A brałaś jakieś leki na tarczycę? TSH to hormon przysadki, który stymuluje
      tarczycę do produkcji hormonów (FT3 i FT4). Jeśli jest ich za dużo, to poziom
      TSH spada, jeśli za mało - rośnie. I jego poziom najpóźniej dochodzi do normy -
      tzn nawet jeśli hormony tarczycy są już ok, to tsh jeszcze przez pewien czas
      może wykazywać odchylenia od normy.
      Według mnie (ale mogę się mylić, nie jestem lekarzemwink Twoje wyniki mogą
      świadczyć o tym, że jakiś czas temu miałaś lekką nadczynność tarczycy, a teraz
      organizm wraca do normy. Nie martw się i spokojnie idź do lekarzasmile
      Pozdrawiam,
      Kulka.
      • iva_marti Re: TSH???? 06.03.07, 18:23
        Nigdy nie brałam leków na tarczycę.
    • fruitfly Re: TSH???? 07.03.07, 00:44
      Takie wyniki mogą zdarzyć się w dwóch sytuacjach: albo wartość TSH została
      błędnie oznaczona przez laboratorium albo jest to utajona nadczynność tarczycy.
      Ja bym powtórzyła badanie w innej pracowni, sytuacja będzie jasna. Jeśli wartość
      TSH się powtórzy to lekarz zdecyduje o dalszym postępowaniu już przy najbliższej
      wizycie.
    • sabciasal Re: TSH???? 07.03.07, 10:22
      nie denerwuj się
      masz prawidłowe wyniki dotyczace ft3 i ft4
      tsh jak twierdzi mój lekarz zawsze przekracza normę we wczesnej ciąży i w
      zasadzie nie ma sensu go badać
      rozumiem jednak, że skoro zrobiłas takie badania w ciąży to zlecono ci je na
      podstawie innych objawów (nie są standardowe)? idz do lekarza, bo równowaga
      hormonalna we wczesnej ciąży jest niezwykle ważna
      a na forum choroby tarczycy - dowiesz sie na pewno więcej
      • iva_marti Re: TSH???? 07.03.07, 16:25
        Nie wiem jakie moga być ewentualne objawy. Chyba nic nie miałam .Badania
        robiłam ze względu na predyspozycję rodzinną do chorób tarczycy. U mojej mamy w
        rodzinie chyba każda kobieta ma problem z tarczycą. Moja mama ma mieć teraz
        operację.
    • alekzu Re: TSH???? 07.03.07, 17:13
      Witam,
      niestety nie pomogę, ale sama mam podobny problem, u mnie wynik TSH = 0,176
      (normy takie jak u Ciebie) FT3 i FT4 jeszcze nie zrobiłam- jutro idę.. Tez
      jestem w ciąży w 9 tyg. Tsh robiłam dlatego, że mam kołatanie serca i ogólnie
      podle się czuję więc mój gin zalecił to badanie, ale u mnie w rodzinie nikt
      nigdy nie miał problemów z tarczycą!
      Wiem, że przy początkach ciąży możliwa - normalna jest nadczynność tarczycy, ale
      u mnie to już zbyt duża różnica od normy min. Sama nie wiem co o tym myśleć i
      muszę przyznać, że bardzo się boję.. pozdrawiam i życzę zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka