ania20071 16.04.07, 11:51 robilam test po obciazeniu glukoza (75mg) i wynik prze obciazeniem wyszedl 90, natomiast po obciazeniu 150. to chyba za duzo, bo norma jesy do 140. czy to juz cukrzyca? co teraz robic?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mynia0 Re: czy to cukrzyca ciazowa? 16.04.07, 12:01 nie jestem pewna, ale ta norma 140 jest dla glukozy 50g., a nie dla 75g. jak pijesz tę 75 g., to i norma na pewno jest wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
ona511 Re: ten wynik to wlasnie po 2 godz :-( 16.04.07, 12:31 Nic się nie martw. To jest wynik powyżej normy, ale nie przyprawia o zawrót głowy. Powinnaś dostać skierowanie na dobowy profil glikemii (możesz go zrobić sama jeśli dysponujesz glukometrem, albo położyć się do szpitala na jedną noc). Warto oznaczyć poziom hemoglobiny glikozylowanej (Hb A1c), bo to daje pogląd na średnie wartości cukru we krwi przez ostatnie 3 miesiące. Jeśli te wyniki będą prawidłowe to wystarczy dieta z wyłączeniem cukrów prostych. P.S. Takie graniczne wyniki po teście obciążenia lub nieco powyżej normy zdarzają się często u kobiet, które na co dzień jedzą niewiele cukrów prostych i taki jednorazowy dowóz jest niemałym wyzwaniem dla trzustki. Ale żeby chuchać na zimne i spać spokojnie dokończ diagnostykę pod okiem swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek28 ona511 16.04.07, 12:39 mądrze piszesz Właśnie to wszystko miałam robione w pierwszej ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy233 Re: czy to cukrzyca ciazowa? 16.04.07, 12:06 witaj, ja dopiero wybieram się na taki test, ale wcześniej poczytałam sobie jakie są normy. I tak, dla 50mg norma wynosi 140 a dla 75mg- norma wynosi 180 po 1 godzinie i 140 po drugiej godzinie Odpowiedz Link Zgłoś
groszek28 Re: czy to cukrzyca ciazowa? 16.04.07, 12:22 aniu, to nietolerancja glukozy neistety, wynik nie jest ząłamujący, ale powinnaś sie udać do poradni diabetologicznej. ja miałam wynik 145, no i własnie byłam na 3 dni w szpitalu, gdzie sprawdzali poziom cukru przez 24 h co 2 godziny. Potem zapoznali z zasadami diety, wypożyczyli do końca ciązy glukometr i wypuścili. Nie przejmuj sie za bardzo, to nie takie straszne, po ciąży mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś