annathema 19.04.07, 13:00 Dziewczyny! Ktora z Was chorujac na epilepsje zaszla w ciaze? Jak ja przechodzilyscie i jak bylo z braniem lekow ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marywilk Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 17:21 choruje na epi od 6 lat. na początku brałam depakine a po tym jak zaszłam w ciąże zmieniono mi leki na trileptal. biorę najniższą możliwą dawkę bo bardzo dobrze się czuje i nie mam ataków. Jestem w 13 tc. podobno trileptal jest bardzo bezpieczny bo prawie wcale nie przenika do łożyska. Bardzo ważne jest aby być pod opieką dobrego neurologa. Ja chodzę do dr. Jędrzejczak z poradni padaczkowej w szpitalu na Czerniakowskiej w Warszawie. Ona specjalizuje się w prowadzeniu ciąż kobiet chorych na padaczkę. Ma ogromne doświadczenie. Polecam. Nie zmieniaj leków na własną rękę bo możesz zaszkodzić sobie i dziecku. Bardzo ważny jest kwas foliowy. Koniecznie trzeba brać. Znam kobiety chore na epi które urodziły zdrowe dzieci. Przede wszystkim nie wpadaj w panikę i myśl pozytywnie i koniecznie do neurologa! Trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marywilk Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 17:23 jutro mam usg i wtedy dowiem się jak dziecko sie rozwija. Ale jestem przekonana,że moja choroba nie będzie miała wpływu na dziecko. odezwę się po badaniu Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 20:28 Też choruję na padaczkę i jestem już w 25 tyg i na razie wszystko ok, też odwiedzam Panią Jedzrzejczak-jest najlepsza w Polsce w tej dziedzinie. Możesz wejść na stronę szpitala Orłowskiego w Warszawie i tam są namiary na poradnie neurologiczną i umówić się na wizytę, warto pójść juz przed ciążą.Pani Jedrzejczak przyjmuje tez prywatnie na Wiatracznej w Fundacji Epitologii - koszt wizyty 200 zeta. Ja zmieniałam leki z Depakiny na Lamitrin na rok przed ciążą a później już przed samą ciążą w ogóle zrezygnowałam z leków. Jak na razie nie mam ataków typu grande ).Koniecznie bierz kwas foliowy! Szpital Orłowskiego się specjalizuje w ciążach u kobiet z padaczką więc polecam. Sama tam będę rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
grace1982 Re: Ciaza a epilepsja 20.04.07, 20:46 Dziewczyny a propos padaczki i ciąży, na jaki poród się decydujecie??Ja już sama nie wiem co robić, opinie na ten temat są podzielone, raz że można siłami natury a drugie że lepiej nie ryzykować. Może znajdą sie dziewczyny które urodziły z padaczka i powiedzą jak to u nich wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
maja1235 Re: Ciaza a epilepsja 22.04.07, 22:08 dziewczyny pomocy!!! Bardzo chcemy z mezem miec dziecko a poniewaz ja choruje od kilkunastu lat na epi postanowilam sumiennie przygotowac sie do ciazy. Umowilam sie do doc Jedrzejczak i ustalilysmy, ze odejde od Lamitrinu i zostane na Depakinie 1000 (dziennie). No i po 6 latach spokoju dostalam ataku (( Pani doc. podniosla mi dawke Depakiny ale to nic nie dalo i po kilku miesiacach znowu sie powtorzyl incydent. Jestem zalamana bo z tego wynika, ze nie moga byc na jednym tylko leku. Biore juz trzy miesiace kwas foliowy duzo wiekszej dawce oczywiscie z mysla o dzidziusiu, ale narazie starania odlozylismy (. Wiem ze sa osoby, ktore urodzily zdrowe dzieci biorac dwa leki ale ja jest tem zalamana. Pomocy Maja Odpowiedz Link Zgłoś
annathema Re: Ciaza a epilepsja 21.06.07, 10:35 Jestem w srodku 15 tygodnia. Niestety nie udalo sie zmienic lekow bo zaczynaly sie "cuda - wianki" a neurolog nie chciala dopuscic do ataku. Wiec biore zestaw trzech lekow w tym Depakiny (!) Ale robilam genetyczne USG i test PAPPA - oba wyszly prawidlowo, a ginekolog powiedzial ze wobec takich wynikow prawie nie ma mozliwosci by urodzic dziecko z wada - jakakolwiek........ Trzymam wiec kciuki za WAS. Bedzie dobrze ! Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Ciaza a epilepsja 22.04.07, 22:18 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16674 Odpowiedz Link Zgłoś
melania.po2 Re: Ciaza a epilepsja 20.06.07, 23:17 moja siostra urodzila 2 dzieci-porody naturalne.W W-wie.Jak trzeba dowiem sie gdzie bo nie jestem ze stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś