Dodaj do ulubionych

Ciaza a epilepsja

19.04.07, 13:00
Dziewczyny! Ktora z Was chorujac na epilepsje zaszla w ciaze? Jak ja
przechodzilyscie i jak bylo z braniem lekow ?
Obserwuj wątek
    • marywilk Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 17:21
      choruje na epi od 6 lat. na początku brałam depakine a po tym jak zaszłam w
      ciąże zmieniono mi leki na trileptal. biorę najniższą możliwą dawkę bo bardzo
      dobrze się czuje i nie mam ataków. Jestem w 13 tc. podobno trileptal jest bardzo
      bezpieczny bo prawie wcale nie przenika do łożyska. Bardzo ważne jest aby być
      pod opieką dobrego neurologa. Ja chodzę do dr. Jędrzejczak z poradni padaczkowej
      w szpitalu na Czerniakowskiej w Warszawie. Ona specjalizuje się w prowadzeniu
      ciąż kobiet chorych na padaczkę. Ma ogromne doświadczenie. Polecam. Nie zmieniaj
      leków na własną rękę bo możesz zaszkodzić sobie i dziecku. Bardzo ważny jest
      kwas foliowy. Koniecznie trzeba brać. Znam kobiety chore na epi które urodziły
      zdrowe dzieci. Przede wszystkim nie wpadaj w panikę i myśl pozytywnie i
      koniecznie do neurologa! Trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam.
      • marywilk Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 17:23
        jutro mam usg i wtedy dowiem się jak dziecko sie rozwija. Ale jestem
        przekonana,że moja choroba nie będzie miała wpływu na dziecko. odezwę się po badaniu
    • grace1982 Re: Ciaza a epilepsja 19.04.07, 20:28
      Też choruję na padaczkę i jestem już w 25 tyg i na razie wszystko ok, też
      odwiedzam Panią Jedzrzejczak-jest najlepsza w Polsce w tej dziedzinie. Możesz
      wejść na stronę szpitala Orłowskiego w Warszawie i tam są namiary na poradnie
      neurologiczną i umówić się na wizytę, warto pójść juz przed ciążą.Pani
      Jedrzejczak przyjmuje tez prywatnie na Wiatracznej w Fundacji Epitologii -
      koszt wizyty 200 zeta. Ja zmieniałam leki z Depakiny na Lamitrin na rok przed
      ciążą a później już przed samą ciążą w ogóle zrezygnowałam z leków. Jak na razie
      nie mam ataków typu grande smile).Koniecznie bierz kwas foliowy! Szpital
      Orłowskiego się specjalizuje w ciążach u kobiet z padaczką więc polecam. Sama
      tam będę rodzić.
      • grace1982 Re: Ciaza a epilepsja 20.04.07, 20:46
        Dziewczyny a propos padaczki i ciąży, na jaki poród się decydujecie??Ja już sama
        nie wiem co robić, opinie na ten temat są podzielone, raz że można siłami natury
        a drugie że lepiej nie ryzykować. Może znajdą sie dziewczyny które urodziły z
        padaczka i powiedzą jak to u nich wyglądało?
        • maja1235 Re: Ciaza a epilepsja 22.04.07, 22:08
          dziewczyny pomocy!!!
          Bardzo chcemy z mezem miec dziecko a poniewaz ja choruje od kilkunastu lat na
          epi postanowilam sumiennie przygotowac sie do ciazy. Umowilam sie do doc
          Jedrzejczak i ustalilysmy, ze odejde od Lamitrinu i zostane na Depakinie 1000
          (dziennie). No i po 6 latach spokoju dostalam ataku sad(( Pani doc. podniosla mi
          dawke Depakiny ale to nic nie dalo i po kilku miesiacach znowu sie powtorzyl
          incydent. Jestem zalamana bo z tego wynika, ze nie moga byc na jednym tylko
          leku. Biore juz trzy miesiace kwas foliowy duzo wiekszej dawce oczywiscie z
          mysla o dzidziusiu, ale narazie starania odlozylismy sad(. Wiem ze sa osoby,
          ktore urodzily zdrowe dzieci biorac dwa leki ale ja jest tem zalamana. Pomocy
          Maja
          • annathema Re: Ciaza a epilepsja 21.06.07, 10:35
            Jestem w srodku 15 tygodnia. Niestety nie udalo sie zmienic lekow bo zaczynaly
            sie "cuda - wianki" a neurolog nie chciala dopuscic do ataku. Wiec biore zestaw
            trzech lekow w tym Depakiny (!) Ale robilam genetyczne USG i test PAPPA - oba
            wyszly prawidlowo, a ginekolog powiedzial ze wobec takich wynikow prawie nie ma
            mozliwosci by urodzic dziecko z wada - jakakolwiek........

Trzymam wiec kciuki za WAS. Bedzie dobrze !
    • very.martini Re: Ciaza a epilepsja 22.04.07, 22:18
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16674
    • melania.po2 Re: Ciaza a epilepsja 20.06.07, 23:17
      moja siostra urodzila 2 dzieci-porody naturalne.W W-wie.Jak trzeba dowiem sie
      gdzie bo nie jestem ze stolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka