caldezonia 08.05.07, 10:46 Ciekawa jestem co myslicie o ewentualnym przestraszeniu sie w ciąży czy oparzeniu a śladach na ciele dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melmire Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 10:58 Myslimy ze to absolutna prawda, i ze jesli przestarszysz sie ilosci podatkow ktore musisz zaplacic, to dziecko urodzi sie z PIT-em na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 szczera prawda, a jak!! 08.05.07, 11:00 to samo dotyczy zaglądania przez dziurkę od klucza. i miliona innych ludowych mądrości! wszystko prawda najprawdziwsza!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 12:08 slow brak,ze ktos w to wierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ira2121 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 12:08 Dużo osób wierzy w takie gadanie, ale jakoś żadna z nich nie widziała konkretnego przypadku. Skoro żadna moja koleżanka, znajoma czy ktoś z rodziny nie potwierdzi takiej tezy własnym przypadkiem to puszczam te dobre rady mimo uszu. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 12:11 a gdybys znalazla JEDEN taki przypadek, to juz uwierzylabys?... Odpowiedz Link Zgłoś
kichigai_ushi Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 13:05 taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mi kazali nie obcinac wlosow malemu. jakbym nie obcinala to by oslepl chyab ma takie hery. tez mi kaza czerwone wstazki mu przyczepiac- niech sie wypchaja. rany, co za sredniowiecze..... Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 13:31 I pomyśleć, że właściwie każdy z tych zabobonnych ludzi uważa się za katolika... Jak to w ogóle możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 13:57 nie wierzę baa jak mi jaka stara ciotka lub ktos taki mowi co moge czego nie to wlasnie robie dokladnie odwrotnie i to przy owej ciotce Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 19:17 Czytałam o takiej, która wierzyła, że dziecku przez ileś tam miesięcy nie można zdejmować czapeczki. Lekarz zauważył że dziecko dziwnie się wierci - zdjął czapeczkę a pod nią... kłębowisko wesz. Nie wiem jak mały rozum trzeba mieć, żeby w ogóle takie myśli dopuszczać do głowy, naprawdę ciężko mi to zroumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 19:21 No ba, ja czytałam o dziewczynie, która trafiła do szpitala ze straszną zarazą skóry, bo u niej na wsi się wierzyło, że kobieta w ciąży nie może się myć, bo dziecko będzie miało wodogłowie... Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 19:23 najprawdziwsza prawda! moja sąsiadka tak miała! w kolejce do magla mi opowiadała Odpowiedz Link Zgłoś
asia19813 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 19:50 jesteście nieprzyjemne, ciekawa jestem co byście zrobiły jakby wam na każdym kroku ktoś gadał o zaobobonach, co wolno a czego nie, ja powoli głupiałam, nic nie można, trzeba na wszystko uważac, az w końcu cżłowiek który nie wierzy w takie głupoty, zaczyna powątpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
kropencjaa Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 19:56 szczerze Ci powiem, że nie wierzę, ale akurat dzisiaj też przeprowadzałam na ten temat dyskusję z moją teściową, bo ona niestety wierzy (moja mama zresztą tez) i zapewniały podając przykłady, że wiele razy się sprawdziło. Zobaczymy jak urodzę!!! Raz przestraszyłam się tak porządnie, jak mi się kabel w suszarce spalił i kopnął mnie prąd, oczywiście podobno nie powinnam się złapać za szyję, a ja to zrobiłam. No to zobaczymy!!! Jakby co dam znac we wrzesniu ) Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 21:25 nie mogę, normalnie nie mogę gdyby wszyscy wokół mnie mówili takie rzeczy (w nawiązaniu do któregoś z poprzednich postów) uznałabym, że wsadzili mnie do tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 23:07 > szczerze Ci powiem, że nie wierzę, ale akurat dzisiaj też przeprowadzałam na > ten temat dyskusję z moją teściową, bo ona niestety wierzy (moja mama zresztą > tez) i zapewniały podając przykłady, że wiele razy się sprawdziło. Zobaczymy > jak urodzę!!! Raz przestraszyłam się tak porządnie, jak mi się kabel w suszarce > > spalił i kopnął mnie prąd, oczywiście podobno nie powinnam się złapać za szyję, > > a ja to zrobiłam. No to zobaczymy!!! Jakby co dam znac we wrzesniu ) czy Ty w to naprawdę wierzysz? A może jesteś w ciąży, bo wierzyłaś w ludowa mądrość, że za pierwszym raziem się nie zachodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: Zabobony czy prawda? 09.05.07, 10:32 Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, więc pomogę - w pierwszej linijce napisała, że nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: Zabobony czy prawda? 08.05.07, 23:37 a tak przy okazji - złapałaś się za szyję?? Prawdę powiedziawszy nie obserwowałam, żeby ludzie kiedy się wystraszą łapali się za ... szyję ?? To naprawdę śmieszny zabobon - wytłumaczcie proszę dlaczego za szyję??? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Ale ja oczywiście w to nie wierzę :))) 09.05.07, 00:19 Hm. Ja w to nie wierzę - mimo, że widziałam żywy dowód na własnej mamie Babcia będąc w ciąży przestraszyła się czegoś i dotknęła łydki - i mama ma na łydce ciemne, podłużne znamię )) Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Ale ja oczywiście w to nie wierzę :))) 09.05.07, 03:35 no moje dziecko ma znamie na boku pod pacha - ale nie przypominam se zebym sie tam lapala - chyba ze ze smiechu pod pachy a z innej beczki - slyszalyscie o czerwonym punkciku na glowie tuz nad karkiem? rzekomo slad po dziobie jak to bociek dzidka niosl? ja sie smialam ze moje tego nie ma - ale wlosy w tym miejscu gesciorne i nie widzialam.teraz myje lepek innym sposobem i MA! ki diabel? Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Ale ja oczywiście w to nie wierzę :))) 09.05.07, 09:01 Moja mała to ma. Lekarka powiedziała, że to od pępowiny i zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Ale ja oczywiście w to nie wierzę :))) 12.05.07, 08:14 minerwamcg napisała: > Hm. Ja w to nie wierzę - mimo, że widziałam żywy dowód na własnej mamie > Babcia będąc w ciąży przestraszyła się czegoś i dotknęła łydki - i mama ma na > łydce ciemne, podłużne znamię )) Hehe, zapewne jak babcia zobaczyła znamię, to na siłę usiłowała znaleźc "przyczynę" i znalazła, a nawet w nią uwierzyła Odpowiedz Link Zgłoś
asia19813 Re: Zabobony czy prawda? 09.05.07, 09:06 ja właśnie tez słuszałam kilka opowieści jak to się kobieta w ciąży przestraszyła i w tym miejscu gdzie się dotknęła dziecko ma znamie. Ja w to nie wierze, ale jak rozmawiam z jakąś kobieta po 50 w zwyż to mnie przekonują że to prawda. Te przesądy tak podziałały że jak przechodze u moich rodziców pod sznurkami na pranie czy po wężu ogrodniczym to myślę o tych przesądach, ale chodze i się nie martwię, widziecie co można człowiekowi wmówić wrrr... nie znosze jak ktos mi opowiada o przesądach. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Zabobony czy prawda? 09.05.07, 19:46 Ja się z takich przesądów generalnie śmieję. Ale jak byłam w pierwszej ciąży to baby w mojej rodzinie tak głupiały, że w pewnym momencie zaczeły mnie te przesądy wkurzać. Zwłaszcza, że niektóre były po prostu okropne, co by nie powiedzieć okrutne. Przykładowo: -nie mów nikomu o ciąży do 4-go miesiąca bo poronisz, -nie kupuj za wcześnie ubranek, bo dziecko urodzi się martwe, -nie bujaj pustej kołyski, bo jak wyżej. No dajcie spokój, żeby gadać takie bzdury kobiecie w ciąży, to rozumu trzeba nie mieć. Wszystkie te zabronione rzeczy robiłam w obu ciążach i jakoś dzieci mam zdrowe.Uh!!! A z humorystycznych przesądów, to kiedyś moja babcia powiedziała, że jak się będę zachwycać szczeniaczami, to dziecko będzie miało kawałek psiej skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
blackmargol A jednak COŚ W TYM JEST!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.07, 20:04 Ja też w pierwszej ciąży nie wierzyłam!!!W ok. 6-8 miesiącu podczas smażenia z kawałkiem brzucha na zewnątrz oparzyłam się olejem w brzuch( mała plamka!!)! Mama mnie straszyła a ja się śmiałam i stukałam w czoło. Córka urodziła się z naczyniakiem na brzuszku, i ma go do dziś (3latka). Mam nadzieję że to nie potwierdza reguły, bo jestem na początku drugiej ciąży i dziś oparzyłam się parą w rękę!!!!!!I jak tu nie wierzyć jeśli na własnej skórze doświadczyłam? Proszę niech znajdzie się ktoś, kto w ciąży się oparzył i nie zauważył żadnych konsekwencji tego zdarzenia. Proszę pocieszcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: A jednak COŚ w tym jest!!!! 12.05.07, 08:24 Po prostu czasem różne znamiona się zdarzają, a ludzie potem na siłę usiłują znaleźć przyczynę. Pewnie nie raz się w ciąży oparzyłaś czy przestraszyłaś, a pamiętasz tylko to oparzenie w brzuch, bo przypadkiem twoje dziecko ma tam ślad. Gdyby miało znamię w innym miejscu, zapewne przypomniałabyś sobie inne zdarzenie, które by niby miało na to wpłynąć. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna83 Re: Zabobony czy prawda? 11.05.07, 23:28 witam ja w niektore z tych żeczy wierze a jednym z tych przykładów jest mój brat.kiedy mama była , z nim w ciazy to niestety była przy duzym pozarze, i niepotrzebnie sie chwyciła za szyje teraz mój brat w tym samym miejscu ma plame czerwona nie duza ale ma. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: Zabobony czy prawda? 12.05.07, 00:10 i jesteś przekonana, że Twój brat nabawił się tej niewielkiej plamy na szyi, podczas pożaru, który widziała Twoja mama z nim w brzuchu? Gratuluje.. A co do tej szyi wytłumaczcie mi w końcu proszę o co chodzi z szyją, bo ja naprawdę nie kumam Chwytacie się za SZYJĘ?? jak się czegoś przestraszycie? Może ja jakaś ślepa jestem, ale nie widziałam, żeby ktoś kto się przestraszył łapał się za szyję?! Za policzki robiąc ojej, to na filamch widziałam, czasem widzę jak ludzie przykładają w strachu nagle lewą rękę w okolice sera robiąc coś jak "yh" , "hm", czy coś takiego, ale za SZYJĘ? o co chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Zabobony czy prawda? 12.05.07, 13:26 Ja mam znamie na lydce, ciekawe czemu moja mama sie a lydke lapala Odpowiedz Link Zgłoś
beata9660 Re: Zabobony czy prawda? 12.05.07, 15:44 moja ''teściowa''zabroniła mi kupowac wcześniej co kolwiek dla dziecka bo poronie,koleżanka twierdzi że urodze dziecko z długimi włosami(pewnie wyciągną je zemnie za włosy bo takie będą długie że nie będzie widac główki paranoja te przesądy,a gdyby wierzyc we wszystkie głupoty jakie się usłyszy w czasie ciąży to zamiast na porodówke można by najpierw trafic do szpitala...psyhiatrycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
aga29wawa Re: Zabobony czy prawda? 13.05.07, 00:43 tak sobie czytam i sie zastanawiam... odkad zaszlam w ciaze tyle razy sie gdzies lapalam... tyle razy oparzylam.. zadrapalam itp ze wierzac w "madrosci ludowe" moje biedne dziecko pownno urodzic sie cale w szrmach i plamach... a ja i tak wiem ze bedzie piekne i cudne ale.. z drugiej strony niby sama jestem dowodem ze cos w tym moze byc moj tata ugryzl moja mame w szyje gdy byla ze mna w ciazy i w tym miejscu rzeczywiscie mam ciemniejsze plamki przypominjace ksztaltem zeby Odpowiedz Link Zgłoś