16.05.07, 10:52
mam problem z wypijaniem zalecanej ilosci plynow w zaden spoob nie jestem w
stanie wlac w siebie 2 litrow dziennie.. na m,oje oko pije okolo litra,choc
pewnie i tez nie zawsze. czy moge tym zaszkodzic dziecku, cos sie moze stac,
prosze o jakies wypowiedzi. zaczynam sie tym niepokoic.
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: malo pije 16.05.07, 10:56
      Boze ja nie kontroluje zupelnie tego ile pije ale napewno mniej niz 2 litry!!!
      Jestem w 32tc maluch zdrowy.
      • marta_st1 Re: malo pije 16.05.07, 10:59
        A jakbyś np. do wody mineralnej dodała cytryny? Poprawia smak. A najlepiej
        jeśli będziesz sobie wlewała do szklaneczki wodę lub sok i popijała w trakcie
        jakiegoś zajęcia, albo przy odpoczynku.
        • anelka82 Re: malo pije 16.05.07, 11:32
          postaram sie tak jak proponujesz dziekuje za rade. jadnak pijac mam wrazenie ze
          zoladek strasznie mi sie wypelnia plynem i nie mam juz miejsca na jedzenie a
          ono jest rownie wazne. wole wiec wypic troszke mniej ale i cos zjesc zeby
          dostarczyc malemu wszystkiego czego potrzebuje.
          • marta_st1 Pij mało ale często 16.05.07, 11:38
            nie musisz wypijać całej szklanki od razu. Pij często małymi łyczkami. Picie
            wody jednak jest ważne, bo nie dość, że organizm się oczyszcza to jeszcze masz
            pewność, że maluszkowi nie zabraknie wód płodowych, a znam przypadki, w których
            kobieta na siłę musiała wypijać od 2-3l, bo miała małowodzie.
    • kropencjaa Re: malo pije 16.05.07, 11:45
      boszeee ja to czasami ani łyka wody nie wypiję, jak nie mam ochoty to w siebie
      nie wmuszam, wystarczy mi kawa, herbata, jakiś sok. A jak jest dzień że chce mi
      się pić to pęknie ledwie litr wody!! Nie kontroluję tego ile piję i wszystko
      jest ok. Lekarz na usg stwierdziłby czy masz mało wód płodowych czy nie!! Nie
      ma co panikować wink) Pozdrawiam
    • habibeti Re: malo pije 16.05.07, 13:42
      kawa i herbata WYSUSZAJĄ organizm. Niby pijemy płyny, ale one nie wchłaniają się.
      Soki z kartonu pełne są cukru i mało tam soku w soku.

Najlepiej pić soki warzywne, choć wiem, że nie wszyscy lubią, soki owocowe
      wyciskane, zieloną lub czerwoną herbatę. W sokach jak jest cukier to ten z
      owoców. No i oczywiście duuuużo wody. Znam osoby, które mało piją, ale nawet jak
      się to nie odbije bezpośrednio na dziecku to na starość mogą mieć wiele
      problemów zdrowotnych. Do picia trzeba się przyzwyczaić: mieć zawsze wodę obok,
      popijać małymi łykami, mięc "swoją" butelkę na cały dzień. Można do wody dodawać
      cytrynę lub pomarańczę, jeżeli ktoś chce poprawić smak.
      Uwaga: Nie można pić więcej niż jedna szklanka na 20-30min. Nerki nie wyrabiają
      z filtracją!
    • kkatarynka Re: malo pije 16.05.07, 15:26
      pij jak najwiecej.
    • saskiaplus1 Re: malo pije 16.05.07, 16:26
      To ostatnio jakaś mania z tym piciem. Nawet autorka wątku popadła w stres z tego
      powodu, a jestem pewna, że stres jest w ciąży bardziej szkodliwy niż wypicie 1l
      płynów dziennie zamiast 2l wody mineralnej... Ani ja, ani moja mama i babcia
      nigdy nie piłyśmy dużo - organizm się nie domagał po prostu, widać mamy mniejsze
      potrzeby w tym względzie i inną gospodarkę wodną, niż przeciętny obywatel.
      Wszystkie jesteśmy w dobrej formie, starzejemy się ładnie i powoli, dzieci
      rodzimy zdrowe i bez kłopotów.
      Zalecenie, żeby pić ileś tam dziennie jest po prostu ogólną radą - jakaś ilość
      jest po prostu przeciętnym dziennym zapotrzebowaniem. Zdrowy organizm sam
      reguluje "pobór" płynów poprzez sygnalizowanie braków pragnieniem. Jedni
      potrzebują mniej, inni więcej i nie ma co w siebie wmuszać wody mineralnej
      litrami. No, chyba że bardzo kochasz producentów butelkowanej wody i chcesz ich
      wesprzeć finansowo. To nie jest zabronione wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka