a.stalowa 22.05.07, 17:39 Zapewne za jakis miesiac zaczna przeszkadzac mi pasy,czy kupilyscie jakis specjalny adapter do pasow dla kobiet w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiapro1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 17:40 Nie,przekladasz je lekko tak,aby dolny pas byl pod brzuchem a gorny przechodzil ponad(pomiedzy piersiami). Zawiozlam sie na porod,prowadzilam do konca Odpowiedz Link Zgłoś
adamari1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 17:41 skądże. Do tej pory (36tc) jezdze samochodem z zapietymi pasami. Z tym, ze dolny klade pod brzuch. Nic nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 18:54 Mnie juz pas ucska lekko,wiec nie wiem czy nie kupie specjalnego adaptera do pasow dla kobiet w ciazy.Czytalam,ze zapobiega on poronieniu i odklejaniu sie łożyska w razie naglego hamowaniaPonadto sprawia,ze pas nie uciska brzuszka,a malec czuje sie dobrze chroniony Odpowiedz Link Zgłoś
mar414 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 19:20 a ja juz nie rozumiem jestem w 24tyg, pytalam gina o pasy a on mi powiedzial ze absolutnie bez pasow, poniewaz w trakcie hamowania pas przecina brzuch, a i w przepisach jest napisane ze widoczna ciaza bez pasow wiec juz nie wiem sama. Odpowiedz Link Zgłoś
sarpat Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:01 w pierwszej i drugiej ciąży jeżdziłam do końca bez pasów, a teraz w trzeciej jeżdze z pasami i tez jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:12 Do końca. Pas sobie można podarować. Jedna z nielicznych zalet brzucha Odpowiedz Link Zgłoś
cobia Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:17 zalet?? zycze Ci z calego serca, zebys sie nie przekonala, ze brak pasow w ciazy nie jest zaleta... nie pisz ze pas mozna sobie darowac - tylko dzieki temu, ze pare miesiecy temu mialam na sobie pasy - jestem jeszcze w ciazy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:37 taaaa, moja kolezanka tez tak myslala (czy wlasnie moze nie myslala?...) i stracila w 5 mcu blizniaki, bo przeleciala przez przednia szybe rozplaszczajac sie na asfalcie...gdyby miyly pasy nic by sie najprawdopodobniej nie stalo-jej pasazerka miala pasy zapiete i jej sie absolutnie nic nie stalo. ten temat powraca tutaj czesto i zastanawiam sie jak wy (te nie zapinajace pasow) na to wpadacie, ze bez pasow bezpieczniej, przeciez kazdy juz w podstawowce mial fizyke! Co do lekarzy-to jak twierdzili zawsze wszyscy moi profesorowie na uczelni, nie maja najmniejszego pojecia o biologii, matematyce, fizyce i chemii, i takie komenterz tylko potwierdzaja ich teorie. ja jezdzilam OCZYWISCIE ZAWSZE W PASACH do samego konca-dobrze ulozone pasy niczego nie uciskaja! Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:56 no wlasnie tylko,ze bez pasow niebezpiecznie.pasy to najlepsze zabezpieczenie na wypadek kolizji czy ostrego hamowania.Dlatego tez pytam na forum o adapter do pasow dla kobiet w ciazy . Odpowiedz Link Zgłoś
cobia Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 21:26 mi adapter przydaje sie dopiero w 9 m-cu - wczesniej pasy mi nie przeszkadzaly w prowadzeniu samochodu. Prowadzilam codziennie wlasciwie do tego do poniedzialku-rodze w sobote, odpuscilam sobie wychodzenie z domu w taki upal). Odpowiedz Link Zgłoś
kubbik1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 21:49 Witam JA nie mialam specjanego adaptera do pasów, jeździłam z pasami do samego porodu natomiast jako kierowca jeżdziłam do końca 8 miesiąca pewnie jeździłabym dłużej ale przyszła mega zima i się po prostu bałam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:03 Ja w ostatnim miesiącu prowadziłam już sporadycznie, było mi już niewygodnie za kierownicą. Pasy do końca, bo bez pasów się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
misssaigon Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:15 nalezy zapinac kiedy prowadzimy samochod, ktory ma poduszke powietrzna w kierownicy generalnie mniejsze jest ryzyko urazu z powodu zapietych pasów nie zapietych w razie wypadku takich jak wgniecenia sobie klatki piersiowej lub wylecenia przez okno policja mandatu nie wlepi za niezapiete - ale lepiej zeby miec swiadomosc ryzyka Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:34 W pasach jezdzi sie caly czas (czy gdzies poza Polska istnieje taka paranoja jak przepis pozwalajacy ciezarowkom na jazde bez pasow?), tak samo jak nie przechodzi sie na czerwonym swietle. Co do jazdy autem, ja jezdzilam do samego konca czyli 41tc. Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:41 40 tc i jezdze codziennie zapieta pasem - nic mi nigdzie nie uciska. pisalam juz kiedys i napisze jeszcze raz PASY, PASY I JESZCZE RAZ PASY. zreszta w chicago dostalabym mandat za jazde bez pasow i ciaza nie jest zadnym usprawiedliwieniem na taka glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Do ostatniego dnia 22.05.07, 23:17 Prowadziłam do ostatniego dnia przed porodem, pewnie gdyby nie miał mnie kto do szpitala zawieść, to sama bym pojechała I do samego końca jeździłam w pasach, które - ciekawostka, no - nigdzie mnie nie uciskały. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ostatniego dnia 22.05.07, 23:23 To moze ja sobie wmowilam to uciskanie...hmmm...sama nie wiem,jakos mi tak niewygodnie.Jedna reka caly czas zmieniam polozenie tego dolnego pasa,albo trzymam tam reke.Sama nie wiem ,chyba kupie ten adapter do pasow dla ciezarnych.Dziekuje Wam za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
klawel Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 23:31 Można prowadzić samochód do końca, oczywiście jeśli czujesz się pewnie za kierownicą. Pasy nigdy mi nie przeszkadzały, dolny pas należy założyć pod brzuchem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 23:48 tyle,ze jak go sobie zakladam pod brzuchem to przesuwa sie za chwile na brzuch Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:05 w zwykłych pasach mozna ja jeżdziłam do samiutkiego końca ale to zależy od długości nóg i wielkości brzucha bo jednak jakos trzeba sie zmieścić z kierownicą i siegnąć pedłaów )) Odpowiedz Link Zgłoś
majdeczka Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:09 Ja już nie jeżdżę, zresztą nigdy nie jeździłam dużo, więc nie było mi ciężko zrezygnować - wręcz przeciwnie - wszyscy widząc mój brzuch litują się i chcą mnie wszędzie podwozić i nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo wygodne. Ale za to jestem regularnie wożona i ZAWSZE zapinam pasy. Jak to brutalnie powiedziała moja położna, dziecko w martwej mamusi sobie nie pożyje. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:48 I zadna z Was nie ma specjalnego adaptera do pasow dla kobiet w ciazy?Az mi sie wierzyc nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:51 A dlaczego nie wierzysz, skoro tyle dziewczyn Ci pisze? Ja rodzę "za moment". Jeżdżę do tej pory normalnie, z pasami, w poprzedniej ciąży było identycznie. PS. Pierwszy raz w życiu słyszę o jakimś adapterze, szczerze mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 11:03 Dlatego,ze strasznie mi nie wygodnie i juz mnie uciska a to dopiero polmetek.Widocznie macie male brzuszki Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 12:12 W drugiej ciązy miałam brzuch jak słoń - od samego poczatku Nigdy nie potrzebowałam żadnych adapterów, ZAWSZE jeździłam w pasach - w ostatniej ciązy prowadziłam auto w dniu porodu Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 11:05 ja to w ogole pierwszy raz slyszę o czyms takim nie sadzilam ze wymyslili jakies takie cuda mi nie byly potrzebne pas pod brzuch i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 12:29 Witam, mam syna 2,5 roku i teraz jestem w ciąży (13 tydz.) pasy zapinałam zawsze. Mój lekarz twierdzi, że jeżeli jeden pas pociągniesz pod brzuchem a drugi między piersiami to i ty i twoje dziecko jesteście bezpieczni. Wierze mu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka stalowa 23.05.07, 21:52 ja mam adapter be safe, ale jezdze bardzo duzo i jezdzilam do konca ciazy dziweczyny podrzucaly na forum linka z tym adapterem na allegro, poszukaj, nawet przyzwoita cena, bo za swoj dalam jakies 40 euro sam adapter obleci, choc ciut sztywne jest to ustrojstwo miedzy nogami, z czasem nauczylam sie je ukladac, ale na poczatku cholery dostwalam bo mnie uwieralo, gdy jezdzilam w spodnicy Odpowiedz Link Zgłoś
pppolonistka Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 14:16 Zostało mi 11 dni do terminu porodu i nie wyobrażam sobie zrezygnowania z prowadzenia samochodu. O całe niebo łatwiej w tym stanie jechać niż chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 15:16 Zawiozłam najpierw starszego synka do teściowej,a następnie siebie do szpitala do porodu (tydzień po terminie porodu) i pojechałam rodzić córeczkę. Jeżdziłam normalnie w pasach pod brzuchem do samego końca Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Ja też... 23.05.07, 17:09 nie tylko do odtatniego dnia, ale sama nawet się zawiozłam do szpitala mąż akurat był za zebraniu firmowym, więc później mi go d.o.w.i.e.z.i.o.n.o )))) No nie wiem, jak Ci rzeczywiście przeszkadza pas, to dobrym rozwiązaniem będzie ten adapter, o którym mówisz, chociaż ja nigdy wcześniej nie słyszałam o takim wynalazku Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic adapter do pasów 23.05.07, 22:04 www.allegro.pl/item198413661_adapter_do_pasow_bezp_dla_kobiet_w_ciazy.html jak dla mnie to kolejny niepotrzebny wydatek i naciąganie kobiet, które boją się o swoje zdrowie. Samochodem jeżdzę codziennie. W pasach. Kiedy do 20 tyg. nie miałam wogóle brzucha (czyli dziecko chowało się bezpiecznie w obrębie miednicy) raczej nie było możliwości uszkodzenia dziecka przez pasy. Potem jak brzuch stopniowo rósł (choć i obecnie w 36 tyg. niejest jakoś specjalnie duży) nigdy nie zdarzyło mi się by pasy umieszczone pod brzuchem same mi się przesunęły na brzuch. I NIE POLECAM jazdy bez pasów jako kierowca - uderzenie brzuchem o kolumnę kierownicy zazwyczaj kończy się tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka clas_sic 24.05.07, 21:14 to ze Tobie sie nie przydal, nie znaczy ze jest to naciaganie ja tez jezdze codziennie, ale czasami nawet 12 godzin dziennie i bez tego adaptera bylo mi niewygodnie moze zalezy to tez od wielkosci i ulozenia brzucha, teraz jestem w 5 miesiacu i obywam sie bez, ale pamietam jak mi pod koniec ciazy pasy jezdzily do gory zreszta adapter rozwiazuje kwestie tego, co sie dzieje z pasami w przypadku udezrenia, pasy naciskaja brzuch i to dosc mocno,a z adapterem ucisk idzie na uda i wsio Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 23:53 Jeżdżę do samego końca ciąży i zaraz po porodzie. Nie mam adaptera do pasów. Odpowiedz Link Zgłoś
nutria5 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 24.05.07, 10:39 wklejam link do tego adaptera na Allegro: http://www.allegro.pl/item198274234_sklepy_supermama_wa_wa_bezpieczenstwo_w_ciazy.html Odpowiedz Link Zgłoś
nutria5 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 24.05.07, 10:45 www.allegro.pl/item198274234_sklepy_supermama_wa_wa_bezpieczenstwo_w_ciazy.html Odpowiedz Link Zgłoś