Dodaj do ulubionych

Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod?

22.05.07, 17:39
Zapewne za jakis miesiac zaczna przeszkadzac mi pasy,czy kupilyscie jakis
specjalny adapter do pasow dla kobiet w ciazy?
Obserwuj wątek
    • kasiapro1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 17:40
      Nie,przekladasz je lekko tak,aby dolny pas byl pod brzuchem a gorny przechodzil
      ponad(pomiedzy piersiami).
      Zawiozlam sie na porod,prowadzilam do konca
    • adamari1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 17:41
      skądże. Do tej pory (36tc) jezdze samochodem z zapietymi pasami.
      Z tym, ze dolny klade pod brzuch.
      Nic nie przeszkadza.
      • a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 18:54
        Mnie juz pas ucska lekko,wiec nie wiem czy nie kupie specjalnego adaptera do
        pasow dla kobiet w ciazy.Czytalam,ze zapobiega on poronieniu i odklejaniu sie
        łożyska w razie naglego hamowaniaPonadto sprawia,ze pas nie uciska brzuszka,a
        malec czuje sie dobrze chronionywink
        • mar414 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 19:20
          a ja juz nie rozumiem jestem w 24tyg, pytalam gina o pasy a on mi powiedzial ze
          absolutnie bez pasow, poniewaz w trakcie hamowania pas przecina brzuch, a i w
          przepisach jest napisane ze widoczna ciaza bez pasow wiec juz nie wiem sama.
          • sarpat Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:01
            w pierwszej i drugiej ciąży jeżdziłam do końca bez pasów, a teraz w trzeciej jeżdze z pasami i tez jest dobrze.
            • andaba Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:12
              Do końca. Pas sobie można podarować. Jedna z nielicznych zalet brzucha smile
              • cobia Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:17
                zalet??
                zycze Ci z calego serca, zebys sie nie przekonala, ze brak pasow w ciazy nie
                jest zaleta...
                nie pisz ze pas mozna sobie darowac - tylko dzieki temu, ze pare miesiecy temu
                mialam na sobie pasy - jestem jeszcze w ciazy...
              • czarny.kot997 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:37
                taaaa, moja kolezanka tez tak myslala (czy wlasnie moze nie myslala?...) i
                stracila w 5 mcu blizniaki, bo przeleciala przez przednia szybe rozplaszczajac
                sie na asfalcie...gdyby miyly pasy nic by sie najprawdopodobniej nie stalo-jej
                pasazerka miala pasy zapiete i jej sie absolutnie nic nie stalo.
                ten temat powraca tutaj czesto i zastanawiam sie jak wy (te nie zapinajace
                pasow) na to wpadacie, ze bez pasow bezpieczniej, przeciez kazdy juz w
                podstawowce mial fizyke! Co do lekarzy-to jak twierdzili zawsze wszyscy moi
                profesorowie na uczelni, nie maja najmniejszego pojecia o biologii, matematyce,
                fizyce i chemii, i takie komenterz tylko potwierdzaja ich teorie.

ja jezdzilam OCZYWISCIE ZAWSZE W PASACH do samego konca-dobrze ulozone pasy
                niczego nie uciskaja!
          • a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 20:56
            no wlasnie tylko,ze bez pasow niebezpiecznie.pasy to najlepsze zabezpieczenie
            na wypadek kolizji czy ostrego hamowania.Dlatego tez pytam na forum o adapter
            do pasow dla kobiet w ciazy .
            • cobia Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 21:26
              mi adapter przydaje sie dopiero w 9 m-cu - wczesniej pasy mi nie przeszkadzaly
              w prowadzeniu samochodu. Prowadzilam codziennie wlasciwie do tego do
              poniedzialku-rodze w sobote, odpuscilam sobie wychodzenie z domu w taki
              upalwink).
    • kubbik1 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 21:49
      Witam
      JA nie mialam specjanego adaptera do pasów, jeździłam z pasami do samego porodu
      natomiast jako kierowca jeżdziłam do końca 8 miesiąca pewnie jeździłabym dłużej
      ale przyszła mega zima i się po prostu bałam...
      Pozdrawiam
    • oli77 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:03
      Ja w ostatnim miesiącu prowadziłam już sporadycznie, było mi już niewygodnie za
      kierownicą. Pasy do końca, bo bez pasów się boję.
      • misssaigon Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:15
        nalezy zapinac kiedy prowadzimy samochod, ktory ma poduszke powietrzna w kierownicy

generalnie mniejsze jest ryzyko urazu z powodu zapietych pasów nie zapietych w
        razie wypadku takich jak wgniecenia sobie klatki piersiowej lub wylecenia przez
        okno

policja mandatu nie wlepi za niezapiete - ale lepiej zeby miec swiadomosc ryzyka
    • basiak6 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:34
      W pasach jezdzi sie caly czas (czy gdzies poza Polska istnieje taka paranoja jak
      przepis pozwalajacy ciezarowkom na jazde bez pasow?), tak samo jak nie
      przechodzi sie na czerwonym swietle.
      Co do jazdy autem, ja jezdzilam do samego konca czyli 41tc.
    • moniamm Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 22:41
      40 tc i jezdze codziennie zapieta pasem - nic mi nigdzie nie uciska. pisalam
      juz kiedys i napisze jeszcze raz PASY, PASY I JESZCZE RAZ PASY. zreszta w
      chicago dostalabym mandat za jazde bez pasow i ciaza nie jest zadnym
      usprawiedliwieniem na taka glupote.
    • dorianne.gray Do ostatniego dnia 22.05.07, 23:17
      Prowadziłam do ostatniego dnia przed porodem, pewnie gdyby nie miał mnie kto do
      szpitala zawieść, to sama bym pojechała tongue_out

I do samego końca jeździłam w pasach, które - ciekawostka, no - nigdzie mnie
      nie uciskały.
      • a.stalowa Re: Do ostatniego dnia 22.05.07, 23:23
        To moze ja sobie wmowilam to uciskanie...hmmm...sama nie wiem,jakos mi tak
        niewygodnie.Jedna reka caly czas zmieniam polozenie tego dolnego pasa,albo
        trzymam tam reke.Sama nie wiem ,chyba kupie ten adapter do pasow dla
        ciezarnych.Dziekuje Wam za pomoc.
    • klawel Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 23:31
      Można prowadzić samochód do końca, oczywiście jeśli czujesz się pewnie za
      kierownicą. Pasy nigdy mi nie przeszkadzały, dolny pas należy założyć pod
      brzuchem.
      • a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 22.05.07, 23:48
        tyle,ze jak go sobie zakladam pod brzuchem to przesuwa sie za chwile na brzuchwink
    • binkaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:05
      w zwykłych pasach mozna
      ja jeżdziłam do samiutkiego końca
      ale to zależy od długości nóg i wielkości brzucha wink
      bo jednak jakos trzeba sie zmieścić z kierownicą i siegnąć pedłaów wink))
    • majdeczka Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:09
      Ja już nie jeżdżę, zresztą nigdy nie jeździłam dużo, więc nie było mi ciężko
      zrezygnować - wręcz przeciwnie - wszyscy widząc mój brzuch litują się i chcą
      mnie wszędzie podwozić i nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo wygodne. Ale za
      to jestem regularnie wożona i ZAWSZE zapinam pasy. Jak to brutalnie powiedziała
      moja położna, dziecko w martwej mamusi sobie nie pożyje.
      • a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:48
        I zadna z Was nie ma specjalnego adaptera do pasow dla kobiet w ciazy?Az mi sie
        wierzyc nie chce
        • marianka.m Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 10:51
          A dlaczego nie wierzysz, skoro tyle dziewczyn Ci pisze? smile Ja rodzę "za moment".
          Jeżdżę do tej pory normalnie, z pasami, w poprzedniej ciąży było identycznie.

PS. Pierwszy raz w życiu słyszę o jakimś adapterze, szczerze mówiąc.
          • a.stalowa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 11:03
            Dlatego,ze strasznie mi nie wygodnie i juz mnie uciska a to dopiero
            polmetek.Widocznie macie male brzuszkiwink
            • agamama123 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 12:12
              W drugiej ciązy miałam brzuch jak słoń - od samego poczatkusmile Nigdy nie
              potrzebowałam żadnych adapterów, ZAWSZE jeździłam w pasach - w ostatniej ciązy
              prowadziłam auto w dniu porodusmile
        • binkaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 11:05
          ja to w ogole pierwszy raz slyszę o czyms takim
          nie sadzilam ze wymyslili jakies takie cuda
          mi nie byly potrzebne
          pas pod brzuch i tyle
          • gosiaaa Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 12:29
            Witam, mam syna 2,5 roku i teraz jestem w ciąży (13 tydz.) pasy zapinałam
            zawsze. Mój lekarz twierdzi, że jeżeli jeden pas pociągniesz pod brzuchem a
            drugi między piersiami to i ty i twoje dziecko jesteście bezpieczni. Wierze mu.
            pozdrawiam.
        • donkaczka stalowa 23.05.07, 21:52
          ja mam adapter be safe, ale jezdze bardzo duzo i jezdzilam do konca ciazy
          dziweczyny podrzucaly na forum linka z tym adapterem na allegro, poszukaj, nawet
          przyzwoita cena, bo za swoj dalam jakies 40 euro

sam adapter obleci, choc ciut sztywne jest to ustrojstwo miedzy nogami, z czasem
          nauczylam sie je ukladac, ale na poczatku cholery dostwalam bo mnie uwieralo,
          gdy jezdzilam w spodnicy
    • pppolonistka Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 14:16
      Zostało mi 11 dni do terminu porodu i nie wyobrażam sobie zrezygnowania z
      prowadzenia samochodu. O całe niebo łatwiej w tym stanie jechać niż chodzić.
    • gogo2 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 15:16
      Zawiozłam najpierw starszego synka do teściowej,a następnie siebie do szpitala
      do porodu (tydzień po terminie porodu) i pojechałam rodzić córeczkę. Jeżdziłam
      normalnie w pasach pod brzuchem do samego końca
    • gonia28b Ja też... 23.05.07, 17:09
      nie tylko do odtatniego dnia, ale sama nawet się zawiozłam do szpitala smile
      mąż akurat był za zebraniu firmowym, więc później mi go d.o.w.i.e.z.i.o.n.o
      wink))))

No nie wiem, jak Ci rzeczywiście przeszkadza pas, to dobrym rozwiązaniem będzie
      ten adapter, o którym mówisz, chociaż ja nigdy wcześniej nie słyszałam o takim
      wynalazku wink
      Pozdrawiam smile
      • clas_sic adapter do pasów 23.05.07, 22:04
        www.allegro.pl/item198413661_adapter_do_pasow_bezp_dla_kobiet_w_ciazy.html
        jak dla mnie to kolejny niepotrzebny wydatek i naciąganie kobiet, które boją się
        o swoje zdrowie. Samochodem jeżdzę codziennie. W pasach. Kiedy do 20 tyg. nie
        miałam wogóle brzucha (czyli dziecko chowało się bezpiecznie w obrębie miednicy)
        raczej nie było możliwości uszkodzenia dziecka przez pasy. Potem jak brzuch
        stopniowo rósł (choć i obecnie w 36 tyg. niejest jakoś specjalnie duży) nigdy
        nie zdarzyło mi się by pasy umieszczone pod brzuchem same mi się przesunęły na
        brzuch.

I NIE POLECAM jazdy bez pasów jako kierowca - uderzenie brzuchem o kolumnę
        kierownicy zazwyczaj kończy się tragicznie
        • donkaczka clas_sic 24.05.07, 21:14
          to ze Tobie sie nie przydal, nie znaczy ze jest to naciaganie
          ja tez jezdze codziennie, ale czasami nawet 12 godzin dziennie i bez tego
          adaptera bylo mi niewygodnie

moze zalezy to tez od wielkosci i ulozenia brzucha, teraz jestem w 5 miesiacu i
          obywam sie bez, ale pamietam jak mi pod koniec ciazy pasy jezdzily do gory

zreszta adapter rozwiazuje kwestie tego, co sie dzieje z pasami w przypadku
          udezrenia, pasy naciskaja brzuch i to dosc mocno,a z adapterem ucisk idzie na uda
          i wsio
    • poleczka2 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 23.05.07, 23:53
      Jeżdżę do samego końca ciąży i zaraz po porodzie. Nie mam adaptera do pasów.
    • nutria5 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 24.05.07, 10:39
      wklejam link do tego adaptera na Allegro:
      http://www.allegro.pl/item198274234_sklepy_supermama_wa_wa_bezpieczenstwo_w_ciazy.html
    • nutria5 Re: Do ktorego miesiaca mozna prowadzic samochod? 24.05.07, 10:45
      www.allegro.pl/item198274234_sklepy_supermama_wa_wa_bezpieczenstwo_w_ciazy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka