Dodaj do ulubionych

ułożenie pośladkowe

05.06.07, 10:39
Witajcie!
Jestem w 7 mc. Wczoraj lekarz stwierdził podczas badania usg, że moja
córeczka jest ułożona pośladkowo i czeka mnie najprawdopodobniej cc. Gin
raczej wyklucza możliwośc innego ułożenia się płodu, bo to pierwsza ciąża i
rzadko tak się dzieje. W związku z tym mam do Was pytanie: czy u którejś z
Was dzidzia zdążyła się jeszcze ustawic główką w dół? Czy dziecko ułożone w
pozycji pośladkowej przez ostatni trymestr ciąży nie będzie miało problemów
np. z nóżkami, bioderkami (to przecież nie jest naturalne ułożenie)? Jest to
moja pierwsza ciąża po długotrwałych staraniach i mam pełno obaw. Proszę,
napiszcie swoje spostrzeżenia. Pozdrawiam. Bożena
Obserwuj wątek
    • kinia0422 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 10:46
      moja Mała się nie odwróciła i po urodzeniu szczerze radze: JAK NAJSZYBCIEJ
      • kinia0422 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 10:50
        za szybko...
        jedzcie na badanie bioderak (USG!)- u nas skonczylo sie to zwichnięciem jednego
        i dysplazja drugiego i w efekcie 3-mce w szynach. Bogu dziękuję ze nie
        posłuchalismy lekarza ortopede ze szpitala, który mówił ze wszysko ok, tylko
        szeroko pieluszkowac, a my uparcie szukalismy innego i tylko dzieki temu Mała
        ma zdrowe bioderka i chodzi-biega smile
        całego tego okresu nie wspominam miło, strach o Małą był wielki...
        pozdr.k.
        ps.im pozniej tym gorzej wyleczyc!
        chociaz ponoc nie wszystkie ułożenia miednicowe=problemy z bioderkami-czego Wam
        zycze!!!
    • doris7711 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 10:53
      Hej. Mój Maluszek w 36 tygodniu ciąży był ułożony pośladkowo. Na wszelki wypadek
      dostalam skierownie na cesarkę, pani doktor twierdziła że już raczej się nie
      obróci. Nawet chyba tego samego dnia Maluch się odwróciłwink). Na następnym usg
      pani doktor stwierdziła nieprawidłowe ustawienie stopek, bardzo się
      martwiłam...Maluszek urodził się zdrowiutki, niepotrzebnie mnie pani doktor
      zestresowała...
    • monikaa13 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 11:04
      spokojnie u mnie w 37 sie odwrocila, duzo mam opisuje ze odwraca sie przed
      porodem, napewno sie odwroci
      tez sie nastawialam na cc, (i tak mialam ale z innych wzgledow) a tu mala sie
      odwrocila, nawet nie wiem kiedy
      masz jeszzce duzo czasu
    • m_k8 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 11:18
      Hej!

u mnie już 8 mc. Też ułożenie pośladkowe i też 1 ciąża.
      W przyszły poniedziałek na wizytę u lekarza, dam Ci znać czy mała się
      odwróciła.
    • 03051980r Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 11:26
      Witaj! ja obecnie jestem w dziewiątym miesiącu i jest to moja druga
      ciąża.Jeszcze cztery tygodnie temu moja córeczka była również ułożona pośladkowo
      a właśnie wczoraj się dowiedziałam że się jednak przekręciła.także prosze mieć
      nadzieję do samego końca. trzymam kciuki i pozdrawiam!!!!!!!
    • monia832 Re: ułożenie pośladkowe 05.06.07, 14:03
      Jestem w 35 tyg i tez moj maly jest ulozony miednicowo,lekaz stwierdzil ze sa
      male szanse by sie jeszcze obrucil a to tez jest moja 1 ciaza.I dlateo szykuje
      sie na cc.Moja kolezanka urodzila tydz temu i tez maly byl ulozony miednicowo a
      urodzil sie duzy zdrowy chlopak 4 kg.wiec dla mnie jest chyba obojetne czy sie
      obruci czy nie i czy urodze naturalnie czy przez cc wazne by bylo zdrowe smile
      Trzymam za nas wszytskie kciuki smile
    • m_k8 Re: ułożenie pośladkowe 11.06.07, 13:30
      Hej!

Tak jak pisałam, byłam dziś u lekarza. Wg wczesniejszych pomiarów była duża i
      zastanawiałam się czy ma miejsce na wygibasy. Niepotrzebnie się martwiłam.
      Dzidzia się odwróciła i leży pięknie główkowo smileU mnie to 34tc+3
      Trzymam kciuki za Ciebie. Pozdrawiam, M.
    • abc777 Re: ułożenie pośladkowe 11.06.07, 13:43
      Witam. Moja córka również była ułozona pośladkowo i już około 6 miesiaca ciązy
      lekarz powiedział, że jego zdaniem się już nie przekręci. I faktycznie tak
      było - ciąża skończyła sie cesarskim cięciem. Od razu pediatra w szpitalu
      skierował nas na jak najszybszą wizytę u ortopedy. Ortopeda stwiedził, że jeden
      staw biodrowy rozwija się nieco wolniej niż drugi (ale różnica byla niewielka).
      Chyba dwukrotnie dziecko miało robione USG stawu biodrowego. Na wszelki wypadek
      lekarz polecił szerokie pieluchowanie, czeste leżenie na brzuszku i proste
      ćwiczenia. Zakazał stosowania chodzika. Pod kontrola ortopedy dziecko było
      przez jakieś pół roku. Potem wszystko się unormowało i jest OK.
    • mama_frania Re: ułożenie pośladkowe 11.06.07, 14:53
      Mój synek obrócił się między 38 a 41 tygodniem do prawidłowego ułożenia (tez
      było pośladkowe i byłam już umówiona na cc- w dniu gdy zgłosiłam się do szpitala
      na usg okazało się że mały zrobił nam niespodziankę). Najpawdopodobniej
      nastąpiło to w 40 tygodniu jakiś tydzień przed porodem bo pamietam że jednego
      dnia potwornie się rozpychał i myślałam, ze brzuch mi pęknie. To była pierwsza
      ciąża, synek urodził się nieduży 3100g. Dodam, ze jak zadzwoniłam do swojej gin
      i powiedziałam, że urodziłam sn i że się obrócił to nie kryła zdziwienia
      (powiedziała, ze w jej karierze były tylko takie dwie czy trzy kobiety (a
      karierę ma długą, bo jest już raczej wiekowa)). Głowa do góry, jeszcze wszystko
      może się zmienić.
    • sloik_m Re: ułożenie pośladkowe 11.06.07, 17:40
      Jak byłam na USG w 34 tygodniu, to lekarz stwierdził położenie pośladkowe i
      prawdopodobne cesarskie cięcie. Powiedział, że nie ma szans, że się obróci bo ma
      w tej chwili już za ciasno. Dziś byłam znowu na USG, (38 tydzień), okazało się,
      że dziecko jest już główka w dół smile. Więc wszystko jest jeszcze możliwe.
    • maremina Re: ułożenie pośladkowe 11.06.07, 19:36
      ja urodziłam synka z położenia miednicowego (cc). Jest cały i zdrowy, nic się z
      bioderkami nie dzieje.Ale podobno jest większe prawdopodobieństwo wady u
      dziewczynek.
      Jedyna różnica była taka, że musieliśmy zrobić usg stawów w 2 a nie 4 miesiącu
      życia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka