artdesign27 11.06.07, 20:10 W którym tyg warto zrobić USG 3D lub 4D ?? Ja chcę oczywiście jak najwcześniej, ale od kiedy można robić, żeby było warto ?? I 3d, czy 4D?? Strasznie już bym chciała dokładnie obejrzeć dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lavetti Re: kiedy USG 3D?? 11.06.07, 20:21 Podobno fajnie widać dzidziusia w 3D ok. 21- 22 tc. Piszę podobno, bo uważam, że w moim przypadku, takie USG jest zbędne. Wystarczy mi normalne USG u bardzo dobrego specjalisty, a dzidziusia obejrzę sobie dokładnie po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign27 Re: kiedy USG 3D?? 11.06.07, 20:22 Oj to jeszcze sobie poczekam Dopiero 9tc i tak sobie myślałam, że może w 11- 12tc już dobrze widać ;P Strasznie niecierpliwa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.krajewska Re: kiedy USG 3D?? 11.06.07, 20:34 Lavetti, takie USG nie jest zbędne w zadnym przypadku. No chyba, ze chodzi tylko o obejrzenie rysów twarzy malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.krajewska Re: kiedy USG 3D?? 11.06.07, 20:33 USG 3D mozna wykonywac od początku ciazy.USG 3D pozwala zobaczyc dziecko w 3 wymiarach (czyli trójwymiarowo), 4D - jest to, to samo usg, ale obraz zapisywany jest w rzeczywistym czasie, zatem mówiąc "po ludzku" - jest to nagrany film z usg. Ale na pewno USG 3D powinno się wykonac miedzy 18 - 22 tyg ciąży. Najlepiej ok 18 - 20 tyg. Potocznie usg to nazywa się "połówkowym" lub genetycznym, bo jego głównym celem jest dokładna ocena wszystkich wymiarów (tzw. biometria płodu) i budowy narządów malucha, ocenę łozyska, pępowiny, płynu owodniowego, okreslenia czy ciąża jest pojedyncza,czy tez nie). I zapewne tego badania dotyczyło pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota814 Re: kiedy USG 3D?? 11.06.07, 20:43 2 lipca wybieram sie na "polowkowe" badanie USG 3D, to bedzie juz 22 tydzien. Jade do specjalisty, bo moja lekarka nie zbyt dobrego sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: kiedy USG 3D?? 12.06.07, 22:17 chwilunia, a czy USG przy 10-13 tygodniu to nie jest genetyczne? Poza tym juz na tym USG mozna stwierdzic czy ciąża jest pojedyncza czy bliźniacza. Poza tym USG 3D wcale się nie POWINNO robić tylko można zrobić przede wszystkim dla rodziców którzy chcą zobaczyć dziecko w trójwymiarze. Jednak lepiej jest tez przejrzec w necie jak te zdjęcia wychodzą i się zastanowić czy na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
eumajos Re: kiedy USG 3D?? 13.06.07, 10:44 Te USG, o których piszecie to nie są genetyczne!! Genetyczne wykonuje się w klinikach przy specjalnych wskazaniach i podejrzeniach wad płodu, trzeba mniec skierowanie od lekarza, robi je się tylko w wyjątkowych sytuacjach. USG robi się ok 11-14 tc ze sprawdzaniem kilku parametrów, m.in przezierności karkowej, potem połówkowe ok.20 i znowu sprawdzanie rozwoju dziecka i ostatnie (zdaje sie) na finiszu. Te trzy są najważeniejsze. Mnie gin robi jeszcze przy każdej wizycie takie "szybke", żeby sprawdzić czy ejst i czy się rusza, sprawdzić czy rośnie jak trzeba. Ale to nie jest konieczne i na NFZ sa tylko te trzy. Aha, i wszystkie medyczne badania i pomiary wykonuje się na 2D, 3D i 4D to bajer dla rodziców, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: kiedy USG 3D?? 13.06.07, 16:26 racja - te genetyczne robi się przy wskazaniach oraz u kobiet po 35 roku zycia. A tak to z USG jest dokladnie tak jak misze eumajos. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.krajewska Re: kiedy USG 3D?? 15.06.07, 23:42 Racja, eumajos, sorry ja pokręciłam, bo za duzo chciałm napisac i czesc postu mi umkneła. Otóz napisałm, ze "potocznie" nazywane sa ......, bo tak pacjentki nazywają. Usg mozna wykonywac i na aparacie 2D i 3 D i 4 D - który jest tym samym co 3 D tylko z mozliwoscia nagrania filmu. Ale nie zgodze sie, ze jest to tylko bajer. występowanie niektórych wad dziecka mozna lepiej ocenic w obrazie 3D. Np. wad serca. A NFZ placi tylko za to co jest konieczne. Ilość usg okreslają rekomendacje PTG. Odpowiedz Link Zgłoś