Dodaj do ulubionych

cukrzyca a waga dzidzi

08.07.07, 18:23
hej! niestety ale mam cukrzyce ciężarnychsadcały czas trzymam diete ale i tak
dzidzia rośnie w 34 tygodniu ciąży ważyla 3kg czy to jest bardzo dużo według
was?jutro mam wizyte i boje sie że w 40 tyg bedzie ważyła 5 kgsaddodam ze
jestem niska i drobna i mąż równiez.ile wasze bobaski ważyły?
Obserwuj wątek
    • zaba772 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 18:54
      A moglabys napisac cos wiecej o wynikach swojej glukozy po obciazeniu? Jesli
      jestes juz tak doswiadczona "slodka ciezarowka", to napisz mi prosze czego
      kategorycznie nie jesz i w ktorym tygodniu stwierdzili u Ciebie 100%towa
      cukrzyce? Ja wlasnie jestem w wielkiej niewiadomej. W 22tc dzidzia miala
      prawidlowa wage i mam nadzieje, ze do samego konca bedzie tak slicznie
      przybierac na wadzesmile
      • anita_24 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 19:03
        u mnie wykryli cukrzyce ok 24 tygodnia, po obciążeniu 50g glukozy po 1h miałam
        156 jednak jak zaczęłam stosować sie do diety to po 75g po 1h miałam 146 a po
        2h 96 także trochę sie polepszyłowinkNie moge jeść białego pieczywa, o słodyczach
        i sokach niewspomne, muszę ograniczyć makarony i ziemniaki, jem 5-6 małych
        posiłków dziennie i badam cukier glukometremsad mała zwasze na usg miała wymiary
        o 3 -4 tyg w przód także juz wtedy można było podejrzewać cukrzyce.Czy waga 3
        kg w 34 tyg to dużo?
        • zaba772 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 19:39
          No, jak tak czytam o prawidlowej wadze malenstwa, to w 34tc powinna ona wynosic
          ok 2250, wiadomo w porywach do 2500, ale moze Twoja dzidzia nagromadzila sobie
          co sie dalo i teraz tak juz nie bedzie ostro przybierac. Mi sie wydaje, ze
          lekarz powinien to juz po 30tc kontrolowac co wizyte. A to w 24tc dzidzia tez
          wazyla wiecej niz powinna?
          • anita_24 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 21:00
            Jestem troszke zła na lekarza bo jeśli od początku widział ze dziecko jest
            większe niz powinno w danym tygodniu to mógł już mi wprowadzić diete i
            ograniczyłabym węglowodany. Ja myślałam ze poprostu mała sie dobrze rozwija i
            być moze źle mam policzony termin i urodze wcześniej. Mam nadzieje że teraz
            przy diecie niebędzie tak rosła i dam rade urodzić naturalnie.Ponoć jak dziecko
            waży powyżej 4 kg robią cc bo jest zagrożenie urazu kanału rodnegi i że główka
            utkniesad ym bardziej u pierworódki.Mam nadzieje że będzie dobrzeuncertain
            • annia.m Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 22:29
              Anita nie strasz mnie. Ja po 50g mialam wynik 170. Powtorzylam po 75 g i po 1h-
              144, a po 2godz-105, czyli pierwszy wynik sporo wyższy od twojego, a drugi
              prawie identyczny i lekarz kazał jedynie ograniczyć słodycze, ale zadnych
              wytycznych konkretnych co do diety nie dałsad Sama sobie poszukalam co moge, a
              czego nie moge jesc. Podzieliłam to sobie na 6 posiłkow co 2,5h. Jestem
              wkurzona, bo wolalabym dostac skierowanie do poradni diabetologicznej i dostac
              glukometr. Co z tego, ze trzymam jakas tam diete, jesli nie wiem czy jest ona
              skuteczna. No i troche to zniechecasad Jestem teraz w 31 tyg., a 30 tyg dzidzia
              ważyla ok 1700 g i z tego co pisza dziewczyny na forum wrzesniówek nie nalezy
              do najmniejszych, bo ich niunie w tym samym czasie maja ok 1500 g albo mniej..
              Sporo więc twoja dzidzia chyba juz wazy, a w tych ostatnich tyg dziecko "tyje"
              jakies 200g tygodniowo, ale wiadomo, ze to tylko srednia... Ja tez sie boje, ze
              przez ten podwyzszony cukier dzidzia urosnie bardzo duza i to tez mnie motywuje
              do diety.
              Moze gdyby ci sie chcialo, moglabys sie podzielić co jesz itd? masz jakas
              rozpiske diety?
              • annia.m Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 22:32
                aha i podobno waga dziecka z 32 tyg podwaja sie do konca ciąży. Tak mi
                powiedzial lekarz i tak tez wyczytalam w jakiejs ksiazce. Moze masz zle
                obliczony termin?
      • aisha1978 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 11:55
        Ja też miałam cukrzycę. Z dietą bywało różnie, czasami po prostu zjadłam coś
        słodkiego, bo nie mogłam wytrzymać. Przed samym porodem lekarz powiedział mi,
        że mam bardzo duże dziecko i że będzie ważyło ok 4,5 kg. Córka urodziła się z
        wagą 3720, czyli prawie idealną. Nie przejmowałabym się tym USG, bo w praktyce
        często wychodzi inaczej. Pozdrawiam.
    • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 22:58
      ja robilam diete i do tego wstrzykiwalam 5 razy wciagu dnia insuline.mysle,ze u
      ciebie sama dieta,to za malo,tak jak w moim przypadku i powinnas dostac
      insuline,to wtedy bedzie dzialalo i cukier nie bedzie dalej tuczyl dzidzusia.
      • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 23:00
        moj syn wazyl 2910.
        • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 23:02
          zapomnialam dodac,ze po urodzeniu.2910,to byla waga urodzeniowa.
    • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 23:05
      Ponizej wklejam wam moj stary watek,jak poiwnna wygladac prawidlowa dieta.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=13255994&a=13324668
    • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 08.07.07, 23:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=13255994&a=13324668
      • zaba772 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 08:35
        ika1 dziekuje Ci za ten post, dla mnie jest to w ogole ciezki temat i bardzo
        stresujacy, bo w zyciu nie spodziewalam sie, ze mnie takie cos dopadniesad
        Annia.m w aptece mozna normalnie kupic glukometr, albo jakies tam inne
        wynylazki to samodzielnego sprawdzania cukru. Tak mi poradzila znajowa
        dietetyczka. Ja dzis pojde do mojego gina i zobaczymy co On powie...Jestem cala
        zestresowanasad W ktorych tygodniach ciaz mialyscie podawana wage dzidzi? Ja
        ostatnio w 22tc i wynosila ona 473g.
      • czarna83 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 17:31
        witam w ciąży też miałam cukrzyce,niestety brałam insuline mały urodził się
        zdrowy waga 3400,54cm.pozdrawiam
    • asieksza Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 09:26
      Ja od 24 tygodnia byłam pod opieką poradni cukrzycowej, wizyty co tydzień potem
      co dwa. Kontrolowałam poziom cukru sama i sama wiedziałam po czym mi bardzo
      skacze a po czym nie ( najbardziej po białym pieczywie, pizzy, pierogach i
      ciastach ) Najpierw miałam dietę w dzień było ok ale rano trochę za dużo (
      chociaż lekarz chyba troszkę przesadnie to traktował bo normy na czczo są do
      100 a mnie nie pozwalał przekraczać 90, po posiłku do 130. Potem zalecono mi
      wieczorne szybkie spacery, bo ruch zbija poziom cukru, nie pomoglo i skończyło
      sie na wieczornej dawce insuliny. Z opieki poradni bylam super zadowolona na
      pierwszej wizycie lekarz 50 minut tłumaczył na czym polega choroba i co
      powinnam a czego nie, resztę doczytalam w necie. Córcia w 37 tygodniu ważyła
      3380 dokładnie tyle ile syn ktory urodzil się właśnie w 37 tygodniu a w tamtej
      ciąży cukrzycy nie mialam. Mała urodziła się w 42 tygodniu ważyła 3615g. Dzięki
      djecie przez całą ciążę prztyłam tylko 6 kg.
    • anita_24 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 11:25
      Z tą cukrzyca to bywa różnie..ja zauwazyłam ze cukier najszybciej wzrasta mi
      jak zjep płtki Fitness z mlekiem a np.po obiedzie jest ok. Ja kupiłam glukometr
      w aptece za 55 zł ale na paski biore recepte bo jest taniej.Z tą wagą na usg
      też bywa kurcze różnie....ale od momentu jak trzymam diete przytyłm chyba ok
      1,5 kg przez ok 6 tyg także to jedyny plus winkmimo wszystko nieraz to juz
      niemoge wytrzymać i mam doła bo niemoge zjeść sobie loda albo napić sie
      koktajlu...ach ..a jak po ciąży bede karmić piersią to jszcze więcej i rzeczy
      odejdziesad
      • zaba772 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 11:37
        anita mam takie samo zdolowanie...tym bardziej, ze od samego poczatku ciazy nie
        mialam ochoty na slodkie, a teraz okropnie mnie do tego ciagnie! Poza tym
        owoce...teraz kiedy jest czas na jakies desery lodowe z owocami, to mym mamy
        zabronionesad O platkach na mleku nie wspominajac...ja codziennie jem miske
        platkow, ciekawe jak to tak naprawde wplywa na moj cukier, bo jeszcze sobie nie
        mierze...
        • anita_24 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 11:59
          ponoć z owoców można jeść jabłko lub grejfrutasadnic pocieszającego. Każdy
          posiłek już mi niepodchodzi i po mału moja dieta staje sie monotonna. Niedość
          że na początku ciąży wymiotowałam przez 6 tyg to teraz dieta..no ale musimy
          wytrwać dla naszyszych bobasków..a teraz na rynku maliny,brzoskwinie i śliwki:
          (ja zauważyłam np. że po lodzie takim małym wodnistym cukier mam ok także raz
          poraz jak mam doła to sobie kupię ale co taki tam lodzik dla ciężarnejsad
          • zaba772 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 12:24
            Ja tez przez pierwszy trymestr meczylam sie okropnie...wymiotowalam i od
            wszystkiego mnie odrzucalo, a teraz kiedy mnie do wszystkiego ciagnie, to
            zabronionesad Naprawde bardo sie staram dla malenstwa, ale jestem okropnie
            niekonsekwetnasad Czytalam, ze mozna spokojnie jesc truskawki i arbuzy, zatem
            tym sobie dogadzamsmileJeszcze godzina i moze czegos wiecej sie dowiem, a na razie
            chyba zwariuje!
    • dora1001 Re: cukrzyca a waga dzidzi 09.07.07, 19:06
      Ja też miałam cukrzycę ciążową, wyników dokładnie nie pamiętam, ale były
      wysokie, wszysscy straszyli mnie dużuym maleństwem. Na miesiąc przed terminem
      na USG stwierdzono, ze mała waży 3,2 kg. Bałam się, że będzie miała dużo ponad
      4 kg jak się urodzi. Jakie było moje zdziwienie, jak 2 tygodnie później (2 tyg
      przed terminem) urodziła się mała z wagą 2860 kg. Na USG wagą dziecka podaje
      się chyba na podstawie długości końcyn i obwodu brzuszka. Mała była długa i
      bardzo chudziutka. W ciąży trzymałam dietę bardzo restrykcyjnie.
    • ika1 Re: cukrzyca a waga dzidzi 10.07.07, 23:02
      mleka nie wolno pic,bo zawiera cukier mlekowy i b.podnosi cukier
      wszczegolnosci rano kiedy trzustka pracuje jeszcze na malych obrotach.do tego
      platki odpadaja,bo zawieraja tez cukier,chyba,ze uzywacie bez cukru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka