Dodaj do ulubionych

pusty pęcherzyk???

25.07.07, 22:41
Dziś dowiedziałąm się o tym, że jestem w ciąży (prawdopodobnie ok. 3 tc).
Uwidoczniono 2 pęcherzyki w tym tylko jeden posiada pęcherzyk żółtkowy. Drugi
jest "pusty". Lekarz stwierdził, że to ciąża bliźniacza z tym, że tylko z
tego jedengo pęcherzyka będzie dzidziuś. Wiem, że tak czasem się dzieje, ale
czy jest taka możliwość że w jednym pęcherzyku już widać pęcherzyk żółtkowy a
w drugim jeszcze nie? Czy może się jeszcze "pokazać" ten pęcherzyk? Z góry
dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mamawif Re: pusty pęcherzyk??? 25.07.07, 23:00

Witaj

poczekałabym spokojnie 2 tygodnie i poszła ponownie na usg
      Piszesz, że jesteś w 3 tygodniu - od poczęcia? Czyli os OM jesteś w 5 tc.
      U mnie w 7 tc uwidoczniono pęcherzyk 2cm, bez uwidocznionego zarodka....Synek
      pojawił się na monitorze dpiero w 8 tc. Do zapłodnienia doszło później niż się
      spodziewałam smile

Synek ma dziś ponad rok i ma się dobrze smile

Głowa do góry, poczekaj jeszcze trochę
      • iwonaw10 Re: pusty pęcherzyk??? 26.07.07, 08:00
        Dzięki za odpowiedźsmile 3 tc od zapłodnienia. Na miesiączkę nie patrzę bo jest
        baaardzo nieregularna. Także nawet nie miałam możliwości wyliczyć sobie dni
        płodnych i o dzidziusia staraliśmy się na "chybił trafiłsmile)) Opieram się tylko
        na wyliczeniach lekarza. Za 4 tygodnie idę na usg. Wtedy już pewnie wszystko
        się wyjaśni.
        A może ktoś jeszcze tak miał?????
        • polpotworek Re: pusty pęcherzyk??? 26.07.07, 13:09
          Ja niestety doświadczylam zjawiska znikającego bliźniaka- ok 20% ciąz
          bliźniaczych to takie ciąże- tzn ze jeden blizniak przestaje sie rozijac na
          wczsnym etapie i się wchlania bez szkody dla drugiego. U mnie w 6tc od OM byly
          dwa pęcherzyki i w obu pecherzyki zoltkowe i zarodki z tym ze jeden byl
          wyrażniejszy i większy. Niestety W 9 tc okazalo sie ze jeden przestal sie
          rozwijac dalej gdyż urósl zaledwie 4mm, nie bylo widocznego zóltka i nie bylo
          akcji serca- a w sluzówce juz byl krwiak- lekarka mówila ze on sie poprostu
          wcholonie. Drugi dziedzius dobrze rozwijal sie od poczatku a teraz jest z nami
          caly czas-25tc. Z tego względu pewne rozpoznanie ciązy bliżniaczej mozna
          postawic dopiero po 12 tc gdyz do 12 tyg kazde z maluchów moze przestac sie
          rozwijac tak jak w niezaleznych ciązach z tym ze natura a to skonstruowala ze
          on obumiera i sie maceruje i wchlania w sluzówkę a nie dochodzi do poronienia.
          Czasem tak bywa ze nie zawsze na wczesnym etapie dobrze widac więc myśle ze
          wszystko sie wyjaśni w ciągu tygodnia-dwóch. Musisz byc dobrej myśli, zycze by
          sie okazalo ze jest inaczej niz przypuszcza lekarz. A jesli okaze sie ze
          zostanie z Wami tylko jednen maluszek to jak bedziesz miala potrzebe do sie
          odezwij do mnie na gg 1358940.
          • polpotworek Re: pusty pęcherzyk??? 26.07.07, 13:13
            chcialam jeszce dodac odp na twoje pytanie- tak to mozliwe na tym etapie gdyż
            jesli sa dwa jaja to znaczy ze to dwójka niezaleznych od siebie dzieci o moga
            rozwijac sie we wlasnym tempie czyli np jedno troszke wolniej. musisz poczekac.
            Sprawa by byla jasna gdyby na danym etapnie jeden byl juz widoczny jako fasolką
            z serduszkiem a np drugi pusty.U mnie w 9tc bylo tak:
            -pecherzyk 4razy mniejszy od drugiego, w nim zarodek 5mm, niewidoczne cialko
            zolte, brak akcji serca
            -drugi pecherzyk 4 razy wiekszy od pierwszego, maluch mial 2cm, byl pecherzyk
            zoltkowy i akcja serca, malszek juz się poruszal delikatnie
            • iwonaw10 Re: pusty pęcherzyk??? 26.07.07, 16:22
              Dziękuję za odpowiedźsmile Może rzeczywiście ten drugi pęcherzyk się pojawi.
              Zobaczymy. Wymiary są bardzo zbliżone, widoczne są kosmówki. Jeśli jednak tak
              się nie stanie to najważniejsze jest to żeby ten drugi dzidziuś rozwijał się
              dobrze. Lekarz dał mi do zrozumienia, że mogłoby być nawet tak, że jakbym
              przyszła trochę później to nawet bym niewiedziała o ciąży bliźniaczej. O
              pierwszej ciązy dowiedziałam się w 6,5 tc, a teraz dużo wcześniej. Przekonam
              się za 4 tygodnie na usg. Mam nadzieję, że będą 2 maluszki mimo że lekarz daje
              małe szanse. Dziękuję ci za otuchęsmile Pozdrawiam serdecznie.
              • iwonaw10 Re: pusty pęcherzyk??? 30.08.07, 12:35
                No i już wszystko wiadomo. Przypuszczenia lekarza się potwierdziły -
                zostanie z nami jeden dzidziuś. Drugi pęcherzyk się "wchłonął".
                Trochę mi smutno było, ale z drugiej strony właśnie na te słowa
                lekarza się nastawiłam, bo pomyślałam, że lepiej być miło
                zaskoczonym... ale niestety nie stało się tak. Najważniejsze że z
                drugą dzidzią wszystko OK. Widziałam rączki, nóżki, noseksmile))) Coś
                pięknegosmile))) Moja pierwsza pociecha będzie miała rodzeństwosmile
    • yola13 Re: pusty pęcherzyk??? 30.08.07, 12:42
      jak dla mnie to za wczesnie zeby mówic o pustym jaju płodowym,
      proponuje zrobic USG za jakies 2 tygodnie
      • iwonaw10 Re: pusty pęcherzyk??? 30.08.07, 12:46
        teraz jest 10,5 tyg i już nie pęcherzyka. Jest tylko jedno dziecko -
        widoczne bardzo dobrze i na 100 % nie ma drugiego.
        • iska76 Re: pusty pęcherzyk??? 31.08.07, 20:27
          Teraz ja tak mam 7tc. Dwa pęcherzyki tylko jeden pełny, dzidzia
          mierzy 1cm i ma bijące serduszko. Ale mi smutno z tgo powodu. Czuję
          się tak jakbym zrobiła coś złego że miały być dwa bąbelki a jest
          tylko jeden, jakby to była moja wina. Jak bym go straciła . sad
          • iwonaw10 Re: pusty pęcherzyk??? 31.08.07, 21:41
            sad(( Nie myśl tak. Wiem, że jest smutno ale nie obwiniaj się. Tak
            się poprostu dzieje- i to w większości ciąż bliźniaczych... niektóe
            mamy nawet nie wiedzą że pierwotnie ich ciąża była bliźniacza. Ja
            czasem żałuję że tak wcześnie poszłam bo tak to może bym nie
            wiedziała... Ale i tak cieszę się najbardziej na świecie z tej
            dzidzi którą noszę w brzuszku. Głowa do górysmile Trzymaj się ciepło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka