basik27 30.07.07, 19:03 Dziewczyny poradźcie co jest dobre na spuchnięte nogi. Jestem w 32tyg. stosowałam już parę preparatuów, ale nic nie pomaga; może znacie jakieś domowe sposoby Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 19:19 pewnie masz nacisk na nerki, niektóre ciężarne tak mają. Koleżanka PONOĆ miała przez to robione cc, nie wiem, na ile w tym prawdy, moja mama miała też strasznie spuchnięte nogi, leżała przez to na patologii... Gin ci nie powiedział, że lepiej będzie dopiero jak ci dziecko z nerek zejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kat_maj Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 20:11 no taki najprostsze... ja mam tendencje do puchniecia i przed ciazą puchłam i teraz tez czasem, ale pomaga mi: - rano woda z wycsnieta cytryną (działa moczopędnie) - zimne kąpiele nóg po prysznicu czy kąpieli (czasem tez wrzucam sól do opuchnietych nóg dostępne w aptece) - smarowanie po kąpieli rano i wieczorem gdy nogi są jeszcze mokre kremem Yves Rocher z erii spa vegetal: SOS żel do ociężałych nóg - drogi 52 zl normalnie/ teraz w promocji 26 zł; ale wypróbowałam wiele marek i aptecznych i sklepowych i ten jest NAJLEPSZY Odpowiedz Link Zgłoś
lavetti Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 20:41 Już nie mam tego problemu, bo pomogło mi: - moczenie stóp w zimnej wodzie od dwóch do czterech razy dziennie z solą do pielęgnacji stóp REGIS, - smarowanie stóp po każdym moczeniu żelem LATAN, - dwie ciężkie noce ze stopami na kilku poduszkach. Trzy dni i po krzyku. Nie wraca!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lavetti Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 20:42 Aha, nie dopisałam, że żel Latan kosztuje niecałe 10 zł, a sól 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 20:42 Kiedy tylko możesz kładź się z nogami w górze, możesz tez tak spać. Naprawdę pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
merche Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 22:55 a ja dorzucę pończochy przeciwżylakowe - nogi nie mają jak puchnąć Latan ew. Lioven też polecam - rano i wieczorem, cena podobna, działanie takie samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: Nogi jak balony :) 30.07.07, 23:38 Mi pomogło moczenie w ciepłej wodzie z solą i leżenie z nogami do góry. Zauważylam, że im więcej chodzę, tym stopy są bardzo spuchnięte, więc najlepiej jak najczęsciej układać nogi na poduszkach. Najgorzej było w te upały, teraz moje nogi wyglądają już normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ema.cz Re: Nogi jak balony :) 02.08.07, 16:24 Nogi jak balony. Mi pomogły: wywar z pietruszki. Piłam go 2 razy dziennie oraz UROSAN (- jest to herbatka moczopędna; to zalecił mi lekarz). zamiast UROSANU można stosować jakieś kapsułki czy tabletki (chyba to był UROGAN czu coś takiego) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_no a ja mam iść do szpitala :( 02.08.07, 16:38 ja przez opuchnięte nogi w poniedziałek mam się zgłosić do szpitala. Będzie to 40tc, termin na 10.08 no i mój gin panikuje że to może się wiązać z niewydolnością łożyska... Dopóki to wiązało się z zatruciem ciążowym (ale wtedy musi być chyba też wysokie ciśnienie) a ja ciśnienie 100/60 to go olewałam. w dodatku puchła mi prawa głównie i to miał być jakiś ucisk macicy. Teraz dołożył to łożysko... i też bym go olała, gdyby nie stwierdził, że to dla dobra dziecka... Ten argument ciężko zbić. Załamana jestem, bo w tym szpitalu na ocp słychać wszystkie ryki z porodówki, leżałam i słyszałam. Rozsypę się psychicznie. A tak chciałam jechać dopiero jak zacznie się akcja porodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: Nogi jak balony :) 02.08.07, 16:56 ja mialam takie nogi (a bylam w ciazy w zime) ze wchodzila mi stopa tylko w adidasy i to bylo ciasno tak naprawde nie ma metody 100% skutecznej ale pomaga moczenie w soli + ja stosowalam super chlodzacy zel na lydki i nogi Yves Rocher S.O.S do opuchnietych stop (turkusowa tuba). W ogole te produkty Yves Rocher do stop sa rewelacyjnie chlodzace. Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: Nogi jak balony :) 02.08.07, 18:08 mi lekarz polecił dietę bezsolna - tzn. nie solic niczego, nie jeść wędlin w tym parówek (sama mam sobie opiekać filet z indyka lub kurczaka), nie korzystac z kostek rosołowych, maggi... dużo pic wody i... pomaga.. do tego ile się da nogi wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
monjar3 Re: Nogi jak balony :) 08.08.07, 16:24 witam ma 34 tydzien i podobny problem. nogi mi puchna ale w kostkach. nic sie na to nie poradzi najwazniejsze ze nie ma obrzekow. a nogi najlepiej trzymac wysoko na pufku lub krzesle. tyle mi lekarz powiedzial. stosowalam oklady w zimnej wodzie i z sola ale to nic nie daje. taki urok ciąży. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: Nogi jak balony :) 08.08.07, 16:36 polecam chicco-gel anti-fatigue legs,oraz zel z Musteli do nog- obydwa rewelacyjnie dzialaja,do tego zimny prysznic,nogi wysoko i dieta bez soli-tylko raz spuchły mi nogi-od tamtej pory mam spokoj Odpowiedz Link Zgłoś