monjar3 09.08.07, 13:16 mam pytanie a mianowicie mam 34 tydzien a m oja dzidzia wedlug usg ma rozmiar glowki na 37 tydzien. czy powinnam sie martwic?? uspokujcie mnie jakos prosze !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deigratia Re: główka dziecka 09.08.07, 14:09 gdzieś na którymś forum przeczytałam, że usg trochę "powiększa" dziecko. Poza tym, czy znasz dokładną datę poczęcia? Może Twoje dziecko poczęło się wcześniej niż myślisz (wczesna owulacja a miałaś długie cykle) i urodzisz wcześniej? Jeśli bardzo się martwisz możesz iść na jeszcze jedno usg, do kogoś innego. Pomyśl, że dzidziuś mógłby przestać rosnąć a to byłoby znacznie gorsze. A tak może będzie drugi tata? Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: główka dziecka 09.08.07, 15:36 Pomiary z USG są często przekłamane, szczególnie pod koniec ciąży. Nie martwiłabym sie tym . Tak jak pisała poprzedniczka - jeżeli nie daje Ci to spokoju, powtórz badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: główka dziecka 09.08.07, 18:59 a czemu lekarza nie pytasz na miejsu jak robi usg? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7701 Re: główka dziecka 09.08.07, 21:35 Nie martw się tym! Też tak miałam. Zapytałam o to mojego lekarza. Powiedział ze głowka jest zawsze większa od reszty ciała. "Wyprzedza" o jakieś 2 tygodnie. A jak doliczyć do tego jakieś błędy przy pomiarze to wszystko jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: główka dziecka 09.08.07, 22:54 kasia7701 napisała: > Nie martw się tym! Też tak miałam. Zapytałam o to mojego lekarza. > Powiedział ze głowka jest zawsze większa od reszty > ciała. "Wyprzedza" o jakieś 2 tygodnie. Nieprawda, główka wcale nie ZAWSZE jest większa od reszty na USG, bo gdyby tak było, to ktoś by w końcu zauważył taką prawidłowość i poprawiliby zaprogramowane wyniki pomiarów, nieprawdaż?? U moich dzieci akurat zawsze kości udowe były o prawie 2 tygodnie "dłuższe", główki, brzuszki były proporcjonalne. Ale jeśli akurat główka jest większa, to nie znaczy, że to powód do zmartwień. Czy wszyscy ludzie są jednakowi, cięci od linijki?? Jedne dzieci mają mniejsze głowy, inne większe, tak samo inne części ciała. Nie rodzimy dzieci odlewanych z jednej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: główka dziecka 09.08.07, 22:39 Mi się wydaje ok, ale ja bym o to pytała na miejscu lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś