skinnycow 14.08.07, 15:56 Mój gin na urlopie, a ja już ledwo żyję w pracy...chcę iść do internisty po zwolnienie, ale zastanawiam sie, czy nie pójsc do innego gina. Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamui23 Re: Zwolnienie od internisty 14.08.07, 16:09 Po co isc do innego Gina jak mozna szybciej dostac sie do zwyklego internisty? Ja doradzam interniste. Dodam jeszcze ze jesli chodzi o wyplate swiadczen i inne rzeczy zwiazane z kaska to L4 wystawione przez interniste nie ma zadnego znaczenia,tylko oczywiscie musi wpisac kod ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_133 Re: Zwolnienie od internisty 14.08.07, 20:09 no i pytanie jak w pracy spojrzą na zwolnienie na ciążę od internisty? ja bym poszła do ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś
4ever4 Re: Zwolnienie od internisty 14.08.07, 20:32 Ja mialam zwolnienia od internisty. Nikt w pracy nawet sie tym nie zainteresował. Proponuje interniste. Odpowiedz Link Zgłoś
kipsmajlin Re: Zwolnienie od internisty 14.08.07, 20:35 Internista może dać na cokolwiek zwolnienie, ciężarne też się przeziębiają i mają inne problemy. A jak zgłosisz pracodawcy, że jesteś w ciążym, to powód zwolnienia nieważny, i tak płatne 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Zwolnienie od internisty 15.08.07, 20:59 Zgadza się - też korzystałam ze zwolnienia od internisty w czasie ciąży, bo przecież przeziebienia ginekolog nie leczy Bez względu na specjalizację lekarza zwolnienie w ciąży jest 100% płatne. Musi być literka "B" na druku zwonienia, albo dodatkowo zaświadczenie od gina, że jesteś w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantkam Re: Zwolnienie od internisty 16.08.07, 08:29 Różnica jest taka , żeby nie ciągnąć 182 dni L4 od jednego lekarza, bo przekroczy się okres zasiłku chorobowego na daną chorobe. A wtedy trzeba odpowiednio wcześniej składać dokumenty do świadczenia rehabilitacyjnego. Moja koleżanka, która była na długim zwolnieniu L4 brała ciągle od ginekologa - no i na koniec okazało się że ostatnie 2 tygodnie przed urodzeniem miała niepłatne, bo przekroczyła okres zasiłku i było juz za późno na załatwianie śwwiadczenia rehabilitacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek227 Re: Zwolnienie od internisty 16.08.07, 15:19 Jak to.....???? Czy to znaczy, ze jesli na początku ciąży przeziębienie się za mną wlokło 3 tyg (i miałam 3 L4 - każde od innego internisty) a teraz jestem na zwolnieniu od mojego gina 62 dni to te od internisty się nie liczą do tych 182 dni??? PS: na kazdym L4 był kod ciąży "B". Z góry dziękuję za informacje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Zwolnienie od internisty 16.08.07, 16:01 Nie, liczy się ciągłe zwolnienie na tę samą jednostkę chorobową. A ciągłe wg ZUS to takie, w którym przerwa jest krótsza niż 60 dni. więc jeśli na początku miała zwolnienia od internisty na przeziębienie, to sie nie liczy. Ale jakbyś miała w międzyczasie, między zwolnieniami od ginekologa i trwałoby ono krócej niże te 60 dni, to wliczałoby się do 182 dni zwolnienia ginekologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jajagoda33 Re: Zwolnienie od internisty 16.08.07, 09:14 Też jestem w ciąży (8tydz) do tej pory akurat byłam na urlopie. Niestety od poniedziałku jestem w pracy i moje dolegliwości ciążowe strasznie mi przeszkadzają, no i stres, który jest ciągle obecny w pracy. Na ciążę czekałam 5lat więc chciałabym teraz wszystko zrobić aby nie przeżywać stresów w pracy. Szukam ginekologoga z Łodzi, który wypisuje zwolnienia nawet zdrowym ciężarnym. I nie mówi, że ciąża to nie choroba i należy pracować bez względu na warunki w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś