tabciu1 16.08.07, 11:10 Zastanawiam się nad trzema firmami: Polski Bank Komórek Macierzystych Europejski Bank Komórek Macierzystych Macierzyństwo Progenis Czy ktoś może mi doradzić, którą z tych firm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martag1978 Re: Bank Komórek Macierzystych 21.08.07, 13:16 Mozna sobie wybrac miejsce, gdzie będa zdeponowane. Myślałam,ze to szpital decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: Bank Komórek Macierzystych 21.08.07, 16:07 ze względu na finanse (co tutaj dużo mowić, też są ważne) wybrałam poczatkowo eurpojski bank..... ale tutaj zaczęły się problemy, bo firma ta nie miała podpisanej umowy ze szpitalem ani z prywatną kliniką z mojego miasta. dzwoniłam do nich w tej sprawie na przełomie maja i czerwca. z kliniką załatwili szybko i bez problemów, za to ze szpitalem tak sie guzdrali, że ostatniego dnia lipca podpisaliśmy umowę z Polskim bankiem.zależało nam na terminie, bo było wtedy b.duże prawdopodobieństwo wcześniejszego porodu. tamten bank miał już umowy popodpisywane wcześniej i załatwiliśmy wszystkie formalności w ciągu jednego dnia.wiec najpierw dowiedz sie czy firma która wybierzesz ma podpisane umowy na pobor krwi w miejscach, w których myślisz rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
swebe Re: Bank Komórek Macierzystych 21.08.07, 18:04 z pierwszej reki: moja ciotka naukowiec pracuje w szwajcarskim instytucie wlasnie nad komorkami maciezystymi. zapytalam ja czy warto bankowac krew pepowinowa i oto co mi powiedziala: do tej pory zdeponowano na swiecie ok 800 tysiecy (teraz moze troche wiecej - rozmawialam z nia 2 miesiace temu) probek takiej krwi. do tej pory skozystano z JEDNEJ by uzyc do leczenia. probka jest "czynna" przez 30 lat - co jesli choroba pojawi sie po tym czasie? moze warto przesledzic historie chorob w rodzinie i jesli jest ryzyko ciezkich schorzen to byc moze zdeponowac krew. jesli nie - to chyba jest to strata pieniedzy. ale kazdemu wedle woli. ostatnio nawet pan branson ten od virgin inc zalozyl bank komorek - widocznie to swietny biznes Odpowiedz Link Zgłoś
irrcia Re: Bank Komórek Macierzystych 21.08.07, 20:50 Czytałam ostatnio gdzieś artykuł na ten temat - tylko nie pamiętam gdzie - w "Polityce"? Jedynym entuzjastą był pan dyrektor jednej z tych firm. Naukowcy wypowiadali się bardzo sceptycznie nad możliwością zastosowania tych komórek (pierwsza praca na ten temat powstała w latach 70-tych i jakoś dużych postępów w tej dziedzinie nie widać). Dodatkowo - państwowy szpital nie użyje tych komórek, bo nie ma żadnej gwarancji, czy były odpowiednio przechowywane przez prywatną firmę! Ostatnimi czasy sporo było artykułów w tym tonie i to w poważnych gazetach (Rzepa, Newsweek)- poszukaj w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia816 Re: Bank Komórek Macierzystych 22.08.07, 09:07 To jest lipa z tymi komórkami macierzystymi, wystarczy czytac na bieżąco gazety, choćby wyborczą. Za pare lat tak medycyna pójdzie do przodu, zeby wystraczy pobranie komórek ze skóry. Moja szef pochodzi z rodziny lekarskiej i smiali sie z banku komórek macierzystych, jedynie co można zdepenowac jak na razie bez "uszkodzeń" to sperme. No chyba, ze sie ma na kupce kilkadziesiat wysiecy i nie ma sie na co wydać. Świetny biznes ktos wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: Bank Komórek Macierzystych 22.08.07, 10:07 czytam na bieżąco różnego rodzaju gazety. m.in. w Forum był ostatnio przedruk bodajże z angielskiej gazety o komórkach macierzystych. raczej nie był on w tonie,jaki sugerujesz. wręcz odwrotnie- przedstawiano osiągnięcia w tej dziedzinie w ratowaniu ludzi.znajomi moich przyjaciół specjalinie zaciążyli aby móc pobrać komórki macierzyste dla swojego chorego dziecka. niestety nie udałao się. co wcale nie znaczy, ze jest to bzdura, bo inaczej lekarz ze szpitala akademickiego by im tego nie zaproponował.a tyle ile jest opini pozytywnych tyle znajdzie sie również sceptyków. my doszliśmy do wniosku, ze wolimy wydać tą kasę na zabezpieczenie w razie W nszego dzieciaka //9oby były to jak najbardziej wyrzucone pieniadze w błoto) niz kupic super wózek z bajerami i mnóstwo innych nie potrzebnych bzdur.nie chcę obudzić sie pewnego dnia z myślą, że zmarnowałąm jedyną szansę żałując na to kasę, a co rocznie ubezpieczam samochód na duża sumę. to jest indywidualna sprawa każdej rodziny i niech tak zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
jamni Re: Bank Komórek Macierzystych 22.08.07, 09:25 Też byłam zainteresowana bankowaniem krwii pępowinowej, ale wyczytałam, że ilość jaką się zbierze starczy max. dla 30 kg. dziecka, poza tym obecnie leczyć można tylko białaczkę, ale leczenie jest bardziej skuteczne przy przeszczepie od innego dawcy i właściwie tylko takie się robi. Tak więc ma to sens, ale tylko na zasadzie, że nigdy nie wiadomo co za parę lat da się z tym zrobić, bo gdyby wiedza na ten temat pozostała na dzisiejszym poziomie, to nie ma to sensu. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś