kugo1 23.09.07, 10:04 czy ten pomiar wykonuje każdy ginekolog poczas badania usg- czy należy o to prosić jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waryszka Re: przezierność karkowa 23.09.07, 10:08 nie spotkałam sie jeszcze z lekarzem który by nie robił przezierności przy USG ok 12-14 tc, ale czytałam na którymś forum że nie chciał lekarz zrobić więc najlepiej jak porozmawiasz z lekarzem i się po prostu zapytasz Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: przezierność karkowa 23.09.07, 10:43 Dobrze żeby to badanie zrobił specjalista od usg - taki, który wykonuje kilkanaście takich pomiarów dziennie i ma dobry sprzęt. Sprawdza się nie tylko przezierność karku ale też np długość kości udowych (zbyt krótkie świadczą o nieprawidłowościach), czy mózg i inne narządy są prawidłowo rozwinięte, jak wyglądają przepływy i praca serca. Równolegle - tego samego dnia - można oddać krew na test pappa, który wykryje w krwi poziom rozmaitych substancji chemicznych i na tej podstawie w w wynikach będziesz miała podane prawdopodobieństwo wystąpienia wad rozwojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: przezierność karkowa 23.09.07, 11:58 Powinien zrobić każdy, bo to standardowy parametr badany ok. 12 tc. Nigdy swojego nie prosiłam, a w obydwu ciążach miałam mierzony. Odpowiedz Link Zgłoś