Dodaj do ulubionych

zastój moczu w nerce

17.07.03, 15:43
hej dziewczyny czy ktoras z was miala w ciazy taka diagnoze?? mnie lekarz to
zobaczył na usg wyslal szybko na badania krwi i moczu, w moczu wyszly
bakterie i ogolnie wyniki słabe. mam przepisany furagin a jestem w 25
tygodniu, troche sie martwie czy to jest jakies zapalenie układu moczowego?
bardzo prosze o rade, aga 25 tydz
Obserwuj wątek
    • kassia23 Re: zastój moczu w nerce 17.07.03, 16:03
      Aga, infekcje układu moczowego są dosyć popularne w ciąży. Miałam ten problem
      nawet jeszcze przed ciążą. Wyniki też wskazywały na liczne bakterie. Najpierw
      brałam Urosept (ale to sama, nie z zaleceń lekarza), dopiero lekarz przepisał
      mi furagin. Przeszło gdzieś po 10 dniach. Nie martw się, furagin jest bardzo
      często przepisywany na te dolegliwości. Poza tym w 25 tygodniu to już naprawdę
      trudno dzidziusiowi zaszkodzićsmile Pozdrawiam
      Kasia i Jakub 27 tyg.
      • magda6811 Re: zastój moczu w nerce 17.07.03, 18:19
        Jestem teraz w 33 tygodniu i ponad miesiąc temu mój gin. wykrył u mnie
        koszmarny zastój moczu w prawej nerce. Skarżyłam mu się na ból moczowodu - stąd
        też to zainteresowanie nerkami.Wytłumaczył, że to przejdzie po porodzie, że to
        ucisk dzidziusia (dokładnie macicy) na moczowód i stąd cały kłopot.
        Natychmiast skierował mnie do urologa, który umówił się, że w razie zakażenia
        moczu założy mi cewnik (rurkę, która udrożni = rozepcha moczowód) pozwalający
        na odplyw moczu. Uspokoił też, że wraz ze wzrostem dziecka brzuch wysuwa się
        bardziej do przodu i powinno być lepiej. Na ostatniej kontroli zauwazył już
        poprawę (choć nadal jest to całkiem niezłe wodonercze). Ból moczowodu
        rzeczywiście minął. Jego zalecenia to - leżenie wyłacznie na lewym boku (czyli
        tym, gdzie nie ma problemu), co ułatwia odpływ moczu; pozycja kolankowo-
        łokciowa (wisialam tak godzinami i ból mijał) wtedy brzuch zwalnia trochę
        moczowódzalecił też No-Spę (3x po 2 tabletki żeby rozkurczyć drogi moczowe) i
        3x1 Urosept.
        Furagin nie jest zły, w I ciąży b. mi pomogł w 7 miesiącu.
        Trzymam kciuki, pozdrawiam, Magda(6811)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka