piotr999910 09.10.07, 12:47 Witam odebrałam dziś wyniki na wymaz z szyjki macicy robione pod kątem paciorkowca , a tu wychodowali gronkowca ,do lekarza ide po południu, czy któraś tak miała,jestem w 37 tc,bo nie wiem czy to groźne.Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iii10 Re: wykryto gronkowca. 09.10.07, 13:07 Witaj, ja miałam gronkowca ale nie byłam jeszcze wtedy w ciąży, dostałam robione na recepte globulki z antybiotykiem i gronkowiec zniknął, teraz walcze własnie z paciorkowcem 31tc, tez biore robione globulki z antybiotykiem. Pewnie dr da Ci jakis antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: wykryto gronkowca. 10.10.07, 09:25 milalm paciorkowca,bralam antybiotyk. pozniej jest taka procedura ze na 4 godz przed porodem matka dostaje antybiotyk a dziecko odrazu po porodzie. niestety w moim przypadku przyjechalam do szpitala z 6cm rozwarcia i urodzilam za niecale 2godz.mimo podania antybiotyku niezdazyl on zadzialac. mala tez zrazila sie ta bakteria i byla przez tydzien leczona. moja rada jak macie jakas bakterie nie zwlekajcie z pojsciem do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
blondyx21 Re: wykryto gronkowca. 24.10.07, 15:44 a co ten paciorkowiec powoduje.jakie objawy?bo ja jestem wlasnie w 31 tc i nie mialam chyba takich badan. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr999910 Re: wykryto gronkowca. 10.10.07, 11:31 Poszłam do lekarz i dostałam antybiotyk ,choć nie ma gwarancji że pozbędę się przed porodem,a do szpitala mam sie zgłosić dopiero ok 24 października ale nie z powodu gronkowca,jestem trochę skołowana tym, zastanawiam się jak sie przyplątało to paskudztwo.Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
olimpiakz Re: wykryto gronkowca. 10.10.07, 11:33 czy są jakieś szczególne objawy przy gronkowcu czy paciorkowcu, czy dopiero jak sie zrobi wymaz z szyjki to wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
potworeczka Wymaz z szyjki macicy 24.10.07, 15:26 witam, Mam pytanie czy i w ktorym tyg ciazy mialyscie robiony wymaz z szyjki macicy? Ja dzisiaj moglam tylko zobaczyc u poloznej wyniki swoich badan z wrzesnia 2007 wtedy bylam w 16 tyg ciazy. Teraz jestem w 24 tyg- ale wynikow wczesniej nie bylo. Wynik: Flora fizjologiczna dróg rodnych - paleczki Gram (+)(wzrost obfity). Niestety badania mi nie wydano i kazano czekac do nastepnej wizyty u lekarza prowadzacego. Lekarz dyzurna tylko powiedziala, ze trzeba wyleczyc przed porodem i nie chciala mnie przyjac na wizyte. Ja sie strasznie zmartwilam i szczerze mowiac widze, ze to bardzo ogolny wynik badan, bo bakterii Gram + jest wiele rodzajow: pl.wikipedia.org/wiki/Bakterie_Gram-dodatnie Czy Ktoras z Was miala podobne wyniki lub pomoze mi w interpretacji wynikow? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anet81 Re: Wymaz z szyjki macicy 24.10.07, 15:36 kochana, idź do laboratorium mikrobiologicznego, położna pobierze Ci wymaz z pochwy i będziesz wszystko wiedzieć. Kosztuje to 25 zł, więc niewiele, a dostaniesz wyniki do ręki i zaniesiesz je do lekarza. Po co się tak martwić na darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
potworeczka Re: Wymaz z szyjki macicy 24.10.07, 15:55 DziekiTez wlasnie tak mysle, zeby jak najszybciej isc zrobic konkretne badania, ale najchetniej zrobilabym to u obecnej lekarz prowadzacej ciaze, bo chcialabym juz do konca u Niej prowadzic w szpitalu na Starynkiewicza w Wawie. Pewnie jutro sprobuje sie tam dodzwonic i dowiedziec co i jak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
erkaa Re: wykryto gronkowca. 24.10.07, 22:13 Ja posiadam paciorkowca. Wykryto mi go ok 25 tc w szpitalu. Wyleczono antybiotykiem - wrócił. Ponownie antybiotyk - ponownie wrócił. Teraz jestem w 35 tc i niestety mam go. Nie chcą mi podawać kolejnej porcji antybiotyków więc zapadła decyzja o podaniu dożylnie przy porodzie oraz oczywiście pobraniu dziecku wszelkich wymazów tuż po. Standardowo wymaz z pochwy robi się raczej raz w 36 tc. Niestety jeszcze nie wszystkie szpitale wymagają takiego badania. Dlatego warto je zrobić na włąsną rękę - te cholery mogą być bardzo groźne dla dziecka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
potworeczka Wymaz z szyjki macicy 25.10.07, 11:19 Ja nie wiele wiem o tym co mam i czy mam.Badania ktorych wynik odnalazl sie w przychodni byl z poczatku wrzesnia: bakterie gram + wzorst obfity, ale z tego nie wiadomo jakie to byly bakterie.Dzis dzownilam do swojej gin i powiedziala, ze skoro nie ma zandych uplawow, a tydzien temu mialam badanie ginekologiczne i nie bylo nic niepokojacego widac to powinno byc OK. Nastepna wizyte mam w polowie listopada. Nie mam zadnych zlych objawow. Jedyne co to biala wydzielina- ale to ponoc typowe dla zaawansowanej ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
erkaa Re: Wymaz z szyjki macicy 25.10.07, 11:32 Och... Ja również nie mam żadnych objawów. Kobiety mające paciorkowca lub "coś" innego bynajmniej nie mają np zielonej wydzieliny. U mnie wykryto jego obecność w momencie kiedy wylądowałam w szpitalu z odmiedniczkowym zapaleniem nerek. Przy okazji, że tak powiem... Odpowiedz Link Zgłoś
potworeczka Re: Wymaz z szyjki macicy 25.10.07, 11:52 a oprocz tego czy widac jakies zmiany zapalne np w morfologii? Odpowiedz Link Zgłoś
erkaa Re: Wymaz z szyjki macicy 25.10.07, 12:30 Wydaje mi się, że nie. Ja mam ogólne wyniki w normie. Szpital w którym zamierzam rodzić wymaga takiego badania zrobionego ok 36 tc. Gdyby nie przypadek możliwe, że dopiero teraz bym się dowiedziała, że mam streptococcusa. Odpowiedz Link Zgłoś
happiest1 Re: Wymaz z szyjki macicy 26.10.07, 06:37 Ja tez go mam i leczenie przed porodem nic nie daje bo nie ma gwarancji ze nie wroci, dlatego w Stanach kobietom podaje sie antybiotyk w czasie porodu, ale moj synek np juz po porodzie nie dostal. Lekarka mi powiedziala ze w drugiej ciazy nawet jak sie nie pokaze przy badaniu to i tak dostane antybiotyk podczas porodu. Aha podobno 20% kobiet ma ta bakterie. A badanie wykonuje sie pod koniec ciazy, ok. 35 tyg chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
bellami72 Re: wykryto gronkowca. 26.10.07, 11:01 te bakterie to nie przelewki, trzeba robic wymaz razem z antybiogramem aby wiedziec czym leczyc, szkoda podawac zly antybiotyk i truc kobiete jak nic on nie da, trzeba wiedziec od razu na co to pskudztwo jest wrazliwe. Warto po kuracji zrobic jeszcze jeden wymaz, jak sie da to przed samym porodem, duzo nie kosztuje a moze uratowac zycie. Wiem, ze sa szpitale, gdzie nie przywiazuja wagi do tego badania ale tym bardziej bym takim lekarzom trabila, ze mialam, czy mam taka bakterie i zeby zadbali odpowiednio o dziecko, jeszcze raz powtarzam PILNUJCIE ZWLASZCZA DZIECKA po porodzie aby neonatolog 10 razy sprawdzil czy dziecko nie jest zarazone bo konsekwencje nieleczenia moga byc tragiczne a jak sie o to zadba to bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś