w_jedna_strone 06.12.07, 14:31 Dramatycznie chce mi sie spać. I trymestr, początek ciąży. a ja normalnie spałabym na okrągło - a nie moge, bo pracuję i w pracy nikt jeszcze nie wie że jestem w ciąży... macie na to jakieś sposoby? Będę wdzięczna za porady... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantha Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 14:57 Nie ma na to rady, spać sie chce strasznie, ja usypialam doslownie na biurku, odsuwalam klawiature i ucinalam drezmke, ale wszyscy wiedzieli, ze jestem w ciazy, wiec przymykali oko, pozniej dostalam miesiac zwolnienia od lekarza i wyspalam sie za wszystkie czasy, doslownie po 16 godzin na dobe, czasem wiecej. No ale co sie dziwic - to jest wielki szok i wysilek dla organizmu i musim duzo odpoczywac. pocieszenie jest takie, ze po prostu pewnego dnia przechodzi jak reką odjąl i te przyslowiowe 8 godzin w zupelnosci wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia_mala Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 15:02 Ja w moich dwóch ciążach miałam to samo - I trymestr to spanie, zmęczenie i ziewanie... zawsze po pracy ucinałam sobie drzemkę - taką 2godzinną , po której mąż nie mógł mnie dobudzić. żadne kawy nie pomagały, zresztą starałam się pić max 3 dziennie.Po prostu samo przeszło - w II trymestrze (za to zaczął się okres wielkich napadów głodu i jedzenie non stop. Chyba nie ma rady - organizm się domaga spania, to trzeba spać Odpowiedz Link Zgłoś
asikol Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 15:49 Ja też tak mialam na początku ciąży. Prawie cały czas bylam senna a spałam nie mało bo prawie 14 godzin na dobe a po poludniu obowiazkowo musiała byc co najmniej 2 godz. drzemka ale na szczęscie z czasem to przechodzi. Moja mama mówila mi jak narzekalam ze tyle spie, że teraz mam jedyna okazje sie wypac bo potem to sie skonczy ;o) Więc korzystać ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 15:54 U mnie pomagał jedynie sen. Ale ja nie chodziłam wóczas do pracy. Po małym spcerze potrafiłam spać 2 godziny, po wejściu na I piętro musiałam leżeć 30 minut, żeby dojśc do siebie... Początki są trudne. Sennośc minęła ok.12tc. Ale wcześniej mogłam spać 24h na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
panixx Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 16:02 Spac ile sie da w nocy i popoludniami i czekac az ta sennosc minie - kolo 4 miesiac chyba Odpowiedz Link Zgłoś
aniazolsztyna Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 16:23 Ja od początku miałam L4 i spałam jak zabita Odpowiedz Link Zgłoś
e.olow Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 16:34 czuje ze nie pozostaje mi nic innego jak powiedziec w pracy żeby w razie czego moc gdzies odpoczac przez chwile bez stresu. a kawy staram sie nie pic zbyt duzo - jedna dziennie to maks. zreszta i tak nie pomaga... musze sie przemęczyć dodam że po pracy zasypiam jak kamien na 3 godziny, jem, biore prysznic i znowu do lozka dzieki dziewczyny za wszelkie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
w_jedna_strone Re: SPAĆ!!! 06.12.07, 16:36 e.olow i w_jedna_strone to jedna i ta sama osoba uzywam zamiennie jak ktorys szwankuje Pozdrawiam, e Odpowiedz Link Zgłoś
zolwica Re: SPAĆ!!! 07.12.07, 10:55 Ja pracowałam na zmiany 12 godzinne / dzień wolny i przez cały dzień w ciąży w pierwszym trymestrze chodziłam jak zombie po księgarni, a pysk mi się darł od ziewania... Po dodatnim teście ciążowym na dodatek odstawiłam colę... Po mojej senności szefowa zgadła, że jestem w ciąży ) Oczywiście nie miała pretensji, że wcześniej nie powiedziałam, to był początek 7 tygodnia, nawet rodzina jeszcze nie wiedziała. Za to natychmiast zaczęła zwracać uwagę na to czy się nie forsuję Odpowiedz Link Zgłoś
anew3 Re: SPAĆ!!! 07.12.07, 11:00 Ja mam ten objaw kazdej jesieni od lat...od listopada do konca grudnia chce mi sie nieustannie spac...Moze to przez te ciemnosci.Ciaza tylko spotegowala u mnie ten objaw! Odpowiedz Link Zgłoś
monnallisa Re: SPAĆ!!! 07.12.07, 14:50 a mnie lekarz pocieszył - góra do 4 miesiąca też śpię na okrągło, wstaję rano i mówię co dzień: "kiedy ja się w końcu wyśpię" Odpowiedz Link Zgłoś