Dodaj do ulubionych

czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwestra

28.12.07, 19:27
?
Obserwuj wątek
    • osa551 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 28.12.07, 19:31
      Ja nie piję w ciąży wogóle dla zasady, ale nie sądze aby niewielka
      ilość szampana na sylwestra mogła szakodzić dziecku.
    • lilith76 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 28.12.07, 19:34
      Szykuje się kolejna kłótnia wink
      Jedna lampka/pół nie zaszkodzi.
      A, że dla mnie to tyle co nic (pić alkohol symbolicznie bo taka tradycja i nie mieć z tego żadnej przyjemności), to wolę powitać Nowy Rok sokiem pomarańczowym.
      • toffix Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 28.12.07, 19:56
        A może Piccolo? Tego "szampana" dla dzieci można więcej wypić...
    • kasiak292 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 28.12.07, 20:01
      Ok dziewczyny dziewczyny. Ja właśnie piję szklaneczkę słabiutkiej
      wareczki i co moje dziecko się urodzi alkoholikiem???Nie palę łykam
      witaminki a jak raz w miesiącu wypije nawe CAŁE!! piwko to co???
      Szampana też zamierzam bo uwielbiam (oczywiście nie całą flachę).
      Pozdrawiam i udanej imprezki życzę!!
    • pinezka82 W ciązy, w sylwestra... 28.12.07, 21:11
      należy nie wychodzić z domu, a co za tm idzie picie szampana staje się problemem czysto teoretycznym wink A teoretycznie, to się tym szampanem nawet upić możesz, ale pewnie bardziej zaszkodzi Tobie niż dziecku...
      • karolinka123 Re: W ciązy, w sylwestra... 28.12.07, 21:31
        ja sobie lampki nie odmowiesmile
        • ainer1 Re: W ciązy, w sylwestra... 28.12.07, 23:57
          jak juz bym miala zgrzeszyc to wole winem niz szampanem, winem czerwonymwink
          apopos - w 1 ciazy ze wzgledu na ciagle skurcze lekarz mi zalecil picie 1 lampki
          kwi byka codzienniewink
          dodam, ze ja tyle nie pije nawet bez ciazy i laktacjismile
          • ewa-krystyna Re: W ciązy, w sylwestra... 29.12.07, 01:05
            szampan to tez rodzaj wina tylko musujacego...
    • epreis Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 29.12.07, 01:35
      a ja mam przynajmniej wymówkę, że pić nie mogę bo jestem w ciąży smile
      może jestem dziwna (pewnie tak) bo nie lubię generalnie wszystkich
      alkoholi i owszem czasem daję się mówić na drinka- ale ten drink
      musi być tak rozcieńczony, że wódki nie ma być czuć albo jakiś słaby
      likierek ale ogólnie uchodzę za dziwadło co wiecznie odmawia...no i
      na samo słowo - piwo reaguje odruchem wymiotnym smile nie chcę nawet
      myśleć że mogłabym przełkńąć siki weroniki...
      • hanna26 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 29.12.07, 10:55
        Ja z zasady nie piję alkoholu w ciąży, więc na sylwka strzelę sobie lampkę piccolo od moich córek. Ale dla mnie to też nie jest specjalne wyżeczenie, bo nie przepadam za alkoholem.
    • tropicielka Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 29.12.07, 11:50
      ja do szampana piccolo wleje troszeczke normalnego i będę baaaardzo
      powoli sączyć smile
    • pinkdot Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 29.12.07, 12:00
      During pregnancy, how much alcohol is too much?
      No level of drinking alcohol has been proven safe during pregnancy. The full
      pattern of FAS usually occurs in offspring of women who are alcoholics or
      chronic alcohol abusers. These women either drink heavily (about four or five or
      more drinks daily) throughout pregnancy or have repeated episodes of binge
      drinking. However, FAS can occur in women who drink less. ARBD and ARND can
      occur in babies of women who drink moderately or lightly during pregnancy.

Researchers are taking a closer look at the more subtle effects of moderate and
      light drinking during pregnancy. A 2002 study found that 14-year-old children
      whose mothers drank as little as one drink a week were significantly shorter and
      leaner and had a smaller head circumference (a possible indicator of brain size)
      than children of women who did not drink at all (7). A 2001 study found that 6-
      and 7-year-old children of mothers who had as little as one drink a week during
      pregnancy were more likely than children of non-drinkers to have behavior
      problems, such as aggressive and delinquent behaviors. These researchers found
      that children whose mothers drank any alcohol during pregnancy were more than
      three times as likely as unexposed children to demonstrate delinquent behaviors (8).

Other researchers report behavioral and learning problems in children exposed to
      moderate drinking during pregnancy, including attention and memory problems,
      hyperactivity, impulsivity, poor social and communication skills, psychiatric
      problems (including mood disorders) and alcohol and drug use.

Nie ryzykowałabym zatem z szampanem...a lekarz, który zalecił picie kieliszka
      dziennie to jakiś konował.
      • tropicielka no cóż - powiem - WoooooooW ! 29.12.07, 12:03

• kruche_ciacho zaczyna się... 29.12.07, 12:03
        nt.
    • deela Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 30.12.07, 01:49
      wypij lampke (jedna) na zdrowie
      histeryczki olej smile
      • lukrecja34 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 30.12.07, 08:27
        deela-jeśli już to dzieciom
        • lukrecja34 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 30.12.07, 08:28
          ale akurat w kwestii szampana się z tobą zgadzam
          • insomnia0 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 30.12.07, 14:01
            ja sie nie napiję bo w ciazy wogole nie piję..ale nie sadze aby jedna lampka
            jakos wyjatkowo zaszkodzila dziecku... alkoholiczki piją cala ciaze i rodza
            zdrowe dzieciaczki( oczywiscie nie zawsze)..bardziej to Ty mozesz poczuc sie
            gorzej-chodzi mi o samopoczuciewink))
            • anovi_2007 A skąd wiesz, że dzieci alkoholiczek są zdrowe? 31.12.07, 17:35
    • anovi_2007 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 17:33
      Zgadzam się, że po co w ogóle pić tego szampana? Bez niego będziesz miała
      zepsutego sylwestra?
      A myślenie, że jak wypiję tylko troszeczkę to na pewno nie zaszkodzi to
      dziecku, prowadzi do tego, że będziesz sobie wypijała tę "słabą wareczkę"(
      cytuję tu jedną z dziewczyn wypowiadających się wczesniej), dodatkowo winko do
      obiadu, a za kilka lat będziesz się zastanawiała skąd u twojego dziecka wzięły
      sie kłopoty z nauką i zachowaniem.
      Skoro ktoś ciężko pracuje nad badaniami nad FAS, a na dodatek te badania mówią,
      że żadna ilość alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, to NIE PIJ.
      • memphis90 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 18:57
        Badania mówią, że FAS ma 30-50% dzieci, których matki wypijały 6 lub więcej drinków dziennie. Mam podać źródło?
        • ewa-krystyna Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 19:17
          Memphis90- nie warto,bo i tak kazdy wyczyta to co bedzie chcial,a juz zupelnie
          nie to co tam jest napisane... bylo o tym juz w tylu watkach,a przeciwniczki
          alkoholu jakiegokolwiek w ciazy i tak "a piac i od nowa to samo"... dla niech
          nie ma roznicy miedzy lampka wina od czasu do czasu a butelka czystej wodki
          kilka razy dzinnie... kazdy jest od razu pijaczka i natychmiast rodza sie dzieci
          z problemami...
          • anovi_2007 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 19:44
            Ja poproszę o to źródło- skoro zaczęłaś, chcę wiedzieć jakie badania mówią o
            tych 50-60%. Może mnie to przekona, bo jak na razie badania o których ja
            czytałam mówią coś innego.
      • osa551 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 20:45
        O ile pamiętam raport WHO, to mówią, że nie wiadomo jaka jest bezpieczna ilość
        alkoholu dopuszczalna w czasie ciąży więc zaleca się powstrzymanie od picia
        alkoholu w czasie ciąży. Ja byłabym ostrożna z szafowaniem FAS'em w przypadku
        kiedy ktoś raz na całą ciążę wypije lampkę szampana. Ja akurat nie wypiję, bo
        całą ciążę mnie odrzuca od alkoholu.
    • kielly Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 31.12.07, 21:50
      niedlugo urodze we Fracji drugiego bobasa;w czasie pierwszej ciazy
      (rok temu!), polozna prowadzaca kurs zapewniala o nieszkodliwosci
      jednej lampki wina dziennie czy wypaleniu jednego papierosa; dzis na
      wszystkich butelkach z alkoholem widnieje ikonka z przekreslona
      ciezarna; znajomy pielegniarz uswiadomil mnie,ze gdy pijemy,nie
      wpedzamy dziecka bezposrednio w chorobe, ale cierpi ono na tzw.tutaj
      syndrom alkoholizmu plodowego (alkohol hamuje rozwoj wielu komorek),
      czego skutki moze odczuwac przez cale zycie;zreszta nawet odrobinka-
      dla maluszka to cale morze!
      wole mu dac do picia cos lepszego,niz trucizne; nie pilam nawet z
      pierwszym bobasem i mam spokojne sumienie;
      pozdrawiam!
    • izulka30 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 01.01.08, 14:08
      ja też postanowiłam w ciąży nie pić; nie jest to dla mnie wielką tragedią; w
      Święta sobie "pozwoliłam" i napiłam się dwa łyki wina a wczoraj pięć łyków
      szampana i nie sądzę, żeby to zaszkodziło maleństwu;
      • kasiapro1 Re: czy w ciąży moznia sie napis szampana w sylwe 01.01.08, 16:34
        ja wypilam pol lampki na musujacego zwanego "szampanem",wytanczylam
        sie do 5 rano.Zabawa byla przednia i uwazam to wyjscie za bardzo
        udane.Nie czuje sie winna z tego powodu
    • florka72 ja pilam szampana 01.01.08, 17:10

nie jestem nawiedzona, uwazam, ze jedna lampka nie zabije dziecka.
      urodzil sie zdrowy, madry, normlny...
      • valerie1965 Re: ja pilam szampana 04.01.08, 14:39
        Mam 5 dzieci i obecnie jestem w ciąży.Nigdy nie żałowałam sobie czegoś na co
        miałam ochotę.Czasami bywa tak że piję kilka drinków i jak do tej pory rodzilam
        zdrowe dzieci które są w wieku od 11-3 lat.
        • gaazelaa Re: ja pilam szampana 04.01.08, 16:54
          Ja po kilku drinkach znalazłabym się pod stołem. Pozostaje mi tylko pogratulować
          szczęścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka