milasiela 04.02.08, 12:44 Witam, Chciałam się dowiedzieć czy muszę prać dodatkowo kwas foliowy jeśli zażywam Feminatal N, Dzięki Mila Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Feminatal N 04.02.08, 12:49 jezeli juz po 1 trymestrze to nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Feminatal N 04.02.08, 15:28 nie musisz i chyba nawet nie powinnaś; w preparatach dla kobiet w ciąży jest już kwas foliowy (czasem nawet 2x tyle co w foliku) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1977bis Re: Feminatal N 04.02.08, 16:02 A mi moja pani gin powiedziała, że zapotrzebowanie na kwas foliowy jest w ciąży tak duże, że oprócz ww. suplementów diety typu Feminatal itp. mam brać normalnie Folik i tyle, bo tu nie należy szczędzić i na pewno się nie przedawkuje Odpowiedz Link Zgłoś
cynaamonka Re: Feminatal N 04.02.08, 16:23 Mi z kolei zarówno lekarz, jak i farmaceutka stanowczo zabronili łączyć folik z feminatalem - początkowo brałam folik, ale ze względu na skurcze i niedobór żelaza przerzuciłam się na feminatal. Przedawkowanie kwasu foliowego nie jest oczywiście tak niebezpieczne jak witaminy B czy D, ale jak w przypadku wszystkich suplementów powinien byc przyjmowany w ograniczonych ilościach. Nie chcę oczywiście podważać autorytetu Twojej lekarki, być może w Twoim wypadku zwiększona ilość kwasu foliowego jest uzasadniona, ale autorce wątku odpowiedziałabym: albo folik, albo feminatal. A najlepiej: konsultacja z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1977bis Re: Feminatal N 04.02.08, 16:27 W nawiązaniu do ostatniej wypowiedzi- popieram, że po pierwsze i najważniejsze, to wszystko konsultowac ze swoim lekarzemi pod kątem własnych wyników badań:0 Do mojej lekarki nie mam zastrzeżeń (jak na razie- babka konkretna, w II stopniem specjalizacji, więc tam, gdzie sama nie mam wiedzy, staram się zawierzyć lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Feminatal N 05.02.08, 09:45 Kwas foliowy rzeczywiście trudno jest przedawkować tylko że 1 tabletka Feminatalu N pokrywa 400 % dziennego zalecanego spożycia!!!!!!!!! jak dodasz do tego jeszcze folik to wychodzi Ci 500% Nadmiar witamin, mikroelementów itp jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór, są lekarze którzy uwielbiaja szpikować swoje pacjentki wszystkim dostepnymi preparatami (i są pacjentki, które tez chcą się same szpikować chemią) Mój gin zalecił mi feminatal co drugi dzień, twierdząc że najbardziej wartościowe są skąłdniki przyjmowane z pożywienia (trzeba więc się zdrowo odżywiać przede wszystkim!) A o łączeniu foliku z suplementami diety był kiedyś program w TV (mamo to ja? - stanowczo nie zalecane) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Feminatal N 06.02.08, 15:46 1.2mg foliku zażywają kobiety z ryzykiem urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej- więc na pewno nie jest to dawka w żaden sposób szkodliwa. A kobiety leczace się z powodu raka- biorą nawet 10-krotną dawkę. Tak więc folik nie zaszkodzi, ale skoro w Feminatalu jest już go spora dawka- to nie ma sensu dodawać kolejnego preparatu. Choćby ze względów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Feminatal N 05.02.08, 12:47 przed ciaza bralam folik. Jak tylko na tescie wyszly II kreski to przerzucilam sie na Feminatal N wlasnie i tylko jego bralam. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrulka87 Re: Feminatal N 06.02.08, 14:26 Genralnie nie musisz, ale ja i tak przy Feminatalu dostałam dodatkowo kwas foliowy a teraz dodatkowo musze jeszcze brac żelazo bo mam jakąś małą anemie.. a Feminatal biore od 4 tc, w tym momencie jestem w 30tc Odpowiedz Link Zgłoś