kakuja 20.02.08, 13:22 przestudiowalam forum a i tak nie wiem kiedy lykac to zelazo na czczo po posilku ?czy laczyc z kwasem foliowym?kiedy lykac i z czym by sie wchlanialo jak trzeba???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinka123 Re: zelazo 20.02.08, 13:26 Przed spozyciem zapoznaj sie z trescia ulotki dolaczonej do opakowania, badz skonsultuj sie z lekarzem lub farmaceuta Ja lykam z rana i wieczorem, nawet nie zwracam uwagi czy na czczo czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
joska1111 Re: zelazo 20.02.08, 13:33 Dokladnie nie pamietam ale niektore potrawy utrudniaja wchlanianie zelaza. Na mojej ulotce jest napisane, zeby nie pic np mleka (jego przetworow), kawy, herbary na dwie godziny i dwie po lyknieciu tabletki. Poza tym dobrze jest popic sokiem owocowym, przegryzc jakims kolorowym warzywem bo to pomaga je wchlaniac. Lykam rano i wieczorem ale nie o ustalonych porach poprostu wtedy kiedy mniej wiecej wiem co bede jadla i co jadlam przed. Odpowiedz Link Zgłoś
lailala Re: zelazo 20.02.08, 13:36 na moim jest napisane na czczo do tego dostałam od lekarza kwas foliowy 15 mg. Na czczo sie nei da w moim przypadku bo od razu ryga w zwiazku z tym łykam zaraz po posiłku lub w trakcie. Staram sie nie łaczyć z mlekiem Odpowiedz Link Zgłoś
kakuja Re: zelazo 20.02.08, 13:38 oj zapoznalam sie z ulotka,ale na forum wyczytalam rozne opinie na ten temat i mam metlik w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: zelazo 20.02.08, 18:50 Żelazo się lepiej wchłania z wit C.......... Odpowiedz Link Zgłoś
jolenkab Re: zelazo 20.02.08, 19:21 żelazo powinno sie łykać min. pół godziny przed posiłkiem. Najlepiej popić sokiem z wit. C, bo to ułatwia wchłanianie. W żadnym razie nie pij mleka na min. godzinę przed i 2 godz po połknięciu tabl. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: zelazo 20.02.08, 19:30 Najlepiej żeby sok był kwaśny, to rada farmaceutki. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuja Re: zelazo 21.02.08, 09:11 wczoraj wzielam pierwszy raz 30 min.przed obiadem a byl kapusniaczek wiec chyba dobrze to polaczylam, miedzy czasie kwas foliowy potem popilam sokiem z czarnej porzeczki.druga dawke wzielam 30 min.przed kolacja a byla rybka bez panierki popilam woda z cytryna.dzwonilam wczoraj do mojego gina.i pow.ze lepiej zazywac wlasnie przed posilkiem takim posilkiem ktory ulatwi wchlanianie, nie koniecznie na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś
lenorka1 Re: zelazo 21.02.08, 11:39 Powinno się łykać nie w trakcie posiłku ani też przed i zaraz po też nie,bo to utrudnia wchłanianie.A popijać należy sokiem z dużą zawartością witaminy C (np sok z cytryny,pomarańczy),ponieważ najwięcej wtedy zostaje wchłoniętego.Nie należy popijać go lekiem Odpowiedz Link Zgłoś