chrabina111 20.03.08, 08:41 czy któras z Was brała ten środek przeciwbolowy w ciązy??? Pomimo przeciwskazań ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: Ibuprom 20.03.08, 08:43 Mi lekarz zalecił APAP albo czysty Paracetamol. IBUPROMu zarówno ginekolog, jak i lekarz internista nie polecał. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: Ibuprom 20.03.08, 09:03 Ja brałam na samym początku, jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży. Potem już tylko Paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Ibuprom 20.03.08, 09:10 Ja wolę dużo bardziej Ibuprom niż Paracetamol ... ale nawet Pyralginę już bardziej zalecają niż mój "ukochany" Ibuprom. Nie warto ryzykować zdrowia maluszka. Jeśli brałaś, bo nie wiedziałaś i tak nie zmienisz tego. Ale wiele kobiet dość późno dowiaduje się o ciąży, co w tym czasie przyjmują... Odpowiedz Link Zgłoś
chrabina111 Re: Ibuprom 20.03.08, 09:40 wziełam jedna tabletke ibupromu ( chyba jakas wieksza dawka ) w 5 tyg. ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Ibuprom 20.03.08, 09:45 Chrabina, jedna tabletka myślę, że maluszkowi nie zaszkodzi Chodzi o to, by namiętnie nie faszerować się tym lekiem, np. w razie gorączki czy silnego bólu, tylko w razie potrzeby zażyć bezpieczny lek. Bądź spokojna Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Ibuprom 20.03.08, 21:42 Ja brałam. Za zgodą położnika-anestezjologa. Miałam tak upiorne migreny, że zażyłabym nawet arszenik, gdyby nie było nic innego. Paracetamol mi nie pomagał w ogóle. Dziecko wprawdzie jeszcze w drodze, ale na razie nic nie wskazuje, żeby mu to zaszkodziło. Aha, brałam nie więcej niż 2 małe ibupromy na dobę, nie częściej niż raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
reaga Re: Ibuprom 20.03.08, 23:09 bralam chyba 3-4 sztuki w ciagu 3 dni i pojawily sie u dziecka powazne problemy z przeplywami w sercu i okolicach na szczescie po ok 2 tyg ustapily tylko apap mi zalecono w razie koniecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
angelika1978 Re: Ibuprom 26.03.08, 17:26 Nie bierzcie tego swiństwa!!! Skutkiem brania przeze mnie ibuprofenu w dużych ilosciach przed ciążą jest małoplytkowość krwi, więc naprawdę to ma wiele innych skutków ubocznych, lepszy jest paracetamol. Wystarczy przeczytać ulotkę i działania uboczne. Chociaż wiem, że to bardzo skuteczny lek na ból. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 W ciazy nie bralam 26.03.08, 18:17 meczylam sie zawsze trzy dni bo tyle trwa u mnie bol glowy. Jak w zegarku. Zaliczylam kilkanascie dni z takimi bolami ale jak nie mozna to nie mozna. Paracetamolu w ogole nie biore bo brak jakiejkolwiek reakcji w moim organizmie po jego zastosowaniu. Na nic nie pomaga. Tylko podwojna dawka Ibupromu mi pomaga. O dziwo na Ketonal tez nie mam zadnej reakcji. Obecnie jestem w ciazy i zostaly mi olejki. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: W ciazy nie bralam 26.03.08, 19:59 A olejki można? Czytałam, że też nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 ? 26.03.08, 20:11 mozesz podrzucic jakis link. Ja mialam na mysli olejki do nacierania, inhalacji. Chcialam amol ale nie bylo wiec zaproponowano mi olejek mietowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mms2808 Re:jesli chodzi o ibuprom... 26.03.08, 20:29 to uszkadza komórki słuchowe i lepiej sobie darowac .Ja wczesniej tez uzywałam ibupromu ,bo tylko on na mnie działał.Dopóki nie zaczełam pracowac jako protetyk słuchu i dopóki nie zaczełam studiowac tego kierunku.Lek ten szkodzi na słuch u dorosłych, a co dopiero w ciąży.Najbezpieczniejsze sa leki na bazie paracetamolu.Ibuprofeny są bee. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Dziekuje za rade :) 26.03.08, 20:39 czas poszukac jakis alternatywnych srodkow. Odpowiedz Link Zgłoś
malina_111 Ja brałam 26.03.08, 21:04 Ja brałam w pierwszej ciąży, bo myślałam, że dostanę @. Później całą ciążę zamartwiałam się, czy to nie zaszkodziło dziecku. Nie zaszkodziło. Głowa do góry) Odpowiedz Link Zgłoś