agava07 30.04.08, 16:14 należy się w ramach NFZ-u każdej czy według widzimisię lekarza prowadzącego? Jakie mam prawa? Domagać się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 16:19 usg polowkowe to bardzo wazne badanie i nalezy sie kazdej pacjentce w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
speedymika Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 16:27 yy ale 35-tym czym? tygodniu? roku zycia Mamy? polowkowe to znaczy ropbione w polowie ciazy czyli okolo 20 tygodnia, a wiek Mamy kompletnie tu nie ma znaczenia... i nalezy sie w ramach panstwoej opieki - chyba lacznie 3 badania usg przez cala ciaze. jedno z nich to wlasnie to polowkowe Odpowiedz Link Zgłoś
agava07 Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 16:42 Teoretycznie, to należą się 2 USG, a o tym trzecim decyduje lekarz. Mój jest akurat sceptyczny i uważa, że w Polsce z tych badań i tak nic nie wynika i że to drugie USG zrobi mi pod koniec ciąży Phi, też mi uczynność, pod koniec ciąży to takie USG mogę mieć już bez łaski w szpitalu na izbie przyjęć. Wolę połówkowe i nie wiem, jak go przekonać? Odpowiedz Link Zgłoś
speedymika Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 16:50 aa to dziwnie, a wydawalo mi sie ze moj jest taki nieuzyty itp... z drugiej manki to biorac pod uwage ze panstwowo te badanie sie robi 10 minut bez wnikania w szczegoly tego co na ekranie, to usg polowkowe panstwowe faktycznie traci sens.. moze jednak zastanow sie nad zainwestowaniem w prywatne badanie? w koncu to najwazniejsze usg w calej ciazy.. jako jedyne zrobilam je prywatnie i nie zaluje, lekarz spedzil prawie godzine na dokladnych ogledzinach, ciagle mowil co widzi i jak to sie ma do teorii, a na koniec w ramach bonusa przelaczyl na chwile na 4D Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_99 Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 16:56 wydaje mi się że NFZ "sponsoruje" 3 badania USG: to w 12 tygodniu, połówkowe i gdzies w okolicach 33-34 tc. Ale mogę się mylić. zgadzam się też z opinią, że jest to bardzo ważne badanie i lepiej (jeżeli oczywiście możesz) dla dziecka i dla Twojego zdrowia psychicznego iść prywatnie i dowiedzieć się co i jak dokładnie. my tak zrobiliśmy. a dodatkowo 3 tygodnie później poszliśmy państwowo. do dzisiaj się cieszę z tej prywatnej wizyty bo jakbym była na tej państwowej tylko to bym osiwiała ze strachu. ten brak informacji ze strony lekarza, dziwne miny i odwrócenie monitora ode mnie były straszne. mimo, że miałam luz bo wiedziałam już od kilku tygodni, że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: USG połówkowe po 35-tym 30.04.08, 22:23 Dokładnie tak jest. USG 'państwowe' lub inaczej 'darmowe' to w większości przypadków skandal. Odpowiedz Link Zgłoś