czarnulka1906 15.05.08, 16:02 Mam pytanie i prosze o odp jezeli bylam na usg w 16 tyg to czy lekarz jeszcze mogl okreslic czy wszystko jest dobrze chodzi mi o przeziernosc karkowa i kosc udowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osa551 Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 16:09 no właśnie - podają to w opisie. Nie zapytałaś lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 16:39 ja bylam w 13 tc i lekarz powiedzial, ze nie okresli przeziernosci, bo dziecko jest za duze, a oprocz wieku ciazy rowniez rozmiar dziecka sie liczy. I w opisie jest cos takiego - poza pomiarem. Nieoficjalnie powiedzial, ze wyglada, ze jest ok. I bylo pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 16:50 badania przezierności i kości nosowej (?)są zalecane między 11 a 13tc później się ich już nie przeprowadza jeśli chodzi o kość udową (?) to na każdym etapie lekarz może ją zmierzyć, pytanie tylko po co, chodziło ci chyba o kość nosową Odpowiedz Link Zgłoś
missfreud Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 17:00 Przeziernosc karkowa bada sie miedzy 11 a 13 tygodniem ciazy. Kosc udowa mozna zmierzyc na kazdym etapie ciazy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnulka1906 Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 17:51 No nie dostalam opisu poniewaz moj lekarz ktory robi mi usg przesyla wszystkie wyniki mojemu lekarzowi ktory prowadzi ciaze musze chyba go zapytac Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 19:29 nie, to już jest za późno na takie badanie Odpowiedz Link Zgłoś
devina Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 20:34 Ja mam umówioną wizytę w 14tyg. czyli muszę ją przestawić? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab75 Re: przeziernosc karkowa 15.05.08, 20:44 musisz zdecydowanie, mnie ostatniego dnia 13 tyg nie bardzo chcieli robic Odpowiedz Link Zgłoś
patunia79 Re: ??????????? 15.05.08, 21:14 Nierozumiem, ja dziś robiłam to badanie, kończę 13 tydzień i lekarz nie miał żadnych obiekcji aby wykonać badanie, maleństwo ślicznie spało, wszystkie pomiary dało się wykonać bardzo dobrze. Poza tym gin powiedziała że mam jeszcze ok 10 dni od dziś na wykonanie tego badania. Więc widze żeco lekarz to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
annapa7 Re: ??????????? 15.05.08, 23:06 To nie chodzi o obyczaje lekarzy, tylko o to, że między 11 a 13 tc można najdokładniej określić przezierność karkową, wielkość kości nosowej i jest czas na robienie ewentualnych dalszych badań, typu PAPPA itp. W tym czasie najłatwiej jest wykryć nieprawidłowości. Odpowiedz Link Zgłoś
ankik2 nt 31.05.08, 21:25 rozmawialam z genetykiem i mowil, ze do konca 13 tygodnia sie mierzy nt i kosc nosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
birka87 Re: przeziernosc karkowa 31.05.08, 21:31 Ja miałam robione usg w 14 tygodniu i jeszcze było ok, a i tak lekarz chciał je robić kolo 16, więc to chyba zależy od lekarza, może aparatura też jest istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-77 Re: przeziernosc karkowa 31.05.08, 22:31 Wczoraj miałam usg tj.14tyg.Na super maszynie.Mój lekarz nie mógł dopatrzeć sie kości nosowej u dzidziusia ze względu na "małą ilość płynu i napiętą scianę macicy". Potem dzidziuś strasznie sie wiercił i nie chiał pokazać buzi.Przezierność ok. W poniedziałek mama się zgłosić na powtórke usg. Mam doła ( Miałyście może takie przeżycia? Jak to się u Was skończyło?? Odpowiedz Link Zgłoś
pychu Re: przeziernosc karkowa 01.06.08, 08:58 Ja tak mialam. Moj ginekolog zbadał kość nosową-wszystko ok.Dzidziuś jednak nie chciał współpracować i nie nie można było zbadać nt. Musiałam zgłosić się jeszcze raz. Wszystko było w największym porządku. Spokojnie. Też się nie martw. Widocznie Twoj uparciuszek też nie chce współpracować. Ach te dzieciaki))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: przeziernosc karkowa 01.06.08, 13:37 Moja mała uparcie odwracała się tak, żeby nie pokazać nam buźki Nie pomagało szturchanie głowicą (lekarz) czy też dźganie po brzuchu (ja). Dopiero na sam koniec udało się na chwilkę uwidocznić twarzyczkę. Tak więc czasami nie da się wszystkiego uwidocznić, maluchy nie zawsze chcą "współpracować"- ale nie znaczy to, że coś jest nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś