atena08 02.06.08, 08:26 w 5 miesiącu ciąży czego unikać, na co zwracać uwagę... wszystkie rady mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwka1981 Re: wakacje za granicą 02.06.08, 11:19 Ciaza to nie choroba- nie musisz rezygnowac z normalnych wakacji (o ile ciaza przebiega normalnie). Nie napisalas gdzie jedziesz- bo jesli np na islandie to nie polecalabym juz szusowania po lodowcu ))) Ja w 6 mies bylam w Grecji, wiadomo ze nasze piesze wyprawy sie troche ograniczyly.Dluugie spacery po plazy..coz raczej od lezaczka do lezaczka. Jedyne co mnie wykonczylo to autokarowa wycieczka do Meteor (5 godz w jedna strone)- spuchly mi bardzo nogi od tego siedzenia. Ale i tak nie zaluje bo bylo warto. aaaa i za granica ciezko o ogory kiszone )))) Odpowiedz Link Zgłoś
devina Re: wakacje za granicą 02.06.08, 19:45 Ja w 5 mies wybieram się z mężem do Maroka. Lekarka nie widzi żadnych przeciwwskazań do wyjazdu, ciąża przebiega prawidłowo. Jak sobie radziłaś z opuchlizną nóg? Też trochę czasu spędzę w autokarze, jeden tydzień wypoczynek a drugi objazdówka po Maroku. Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: wakacje za granicą 11.06.08, 10:11 na początku lipca mamy ślub, to będzie u mnie 19 tydzien ciązy. zaraz potem chcielibyśmy się wybrac w podróż chociaż na tydzien. mnie strasznie marzy się Grecja, lot na Rodos ale sama nie wiem co mam robic narazie czuję sie ok, brzuszek malutki, mało kto wie o ciąży i wszystkie wyniki badan narazie OK. najgorzej boję się ze mogą byc duze upały i nie dam rady normalnie dla mnie to nie jest duzy problem ale w ciąży to nie wiem jak bedzie. opowiedzcie cos o swoich doświadczeniach. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: wakacje za granicą 11.06.08, 15:27 Oj, objazdówki troszkę bym się bała... Ale ja chorowałam dość mocno podczas podrózy poślubnej w Egipcie, więc może mam uraz- do dziś pamiętam te koszmarne wycieczki do Luksoru i Kairu (koszmarne, bo czułam się koszmarnie i zwracałam wszystko w autokarowym kibelku). Jeśli dacie radę- postaraj się zająć dla siebie dwa siedzenia, zaopatrz w dmuchaną poduszeczkę pod plecy lub kark, koniecznie termos na zimne napoje, maść z heparyną na nogi, może z parę uciskowych pończoch, jakby jednak nogi mocno puchły. Odpowiedz Link Zgłoś
wiu Re: wakacje za granicą 03.06.08, 14:49 Myślę, że w tym przypadku obowiązuja generalnie wszystkie "dotychczasowe" środki ostrożności przewidziane dla ciężarnych. Ale osobiście podzieliłabym to tak: KARDYNALNE: 1) czy nasz lekarz ginekolog poinformowany dokładnie o rodzaju planowanego wyjazdu wyraził na niego zgodę PODRÓŻ: 1) czy nie jest zbyt długa (sama długośc podróży, abstrahując od innych czynników - jest juz męcząca) 2) czy jest wygodna, tzn. czy możliwy jest do zapewnienia komfort należny ciężarnej, np. możliwość częstych przystanków dla rozpprostowania kości, możliwość dogodnego korzystania z toalety, odpowiednich posiłków, czy nie jestesmy narazone na wstrząsy, stresy "organizacyjne", czy strój obowiązujący w danym terenie będzie mógł byc wygodny itd. 3) czy w razie potrzeby będzie mozna ją w dowolnym momencie przerwać i sprawnie wrócic do kraju? POBYT: 1) czystość w hotelu (węzeł sanitarny, prysznic, toaleta) 2) pewna (zdrowa) żywność 3) wygodne pokoje (czy nie ciasno? klimatyzacja?) 4) aktywność - czy nie wykupujemy przypadkiem jakichs "obowiązkowych" męczących "atrakcji" w pakiecie, czy jest możliwość po prostu poleżeć gdzies w cieniu, spokojnie pospacerować..itd 5) towarzystwo - czy jest uświadomione co do naszego stanu? Odpowiedz Link Zgłoś
marina0706 Re: wakacje za granicą 11.06.08, 10:16 Wiu, jak przeczytałam Twoj post to stwierdziłam ze nie powinnam jechac, bo jak moge byc przekonana o tym co i jak bedzie w hotelu i jakie jedzenie? biura podrózy nagminnie zmieniają warunki juz na miejscu a juz wogóle jak możliwe jest nagłe przerwanie i szybki powrót gdy masz wylot np z Maroka czy greckiej wyspy???? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a02091980 Re: wakacje za granicą 11.06.08, 11:17 hej poczekaj co ci lekarz powie, czy możesz lecieć na wakacje czy nie. co do hotelu to wybierz przynajmniej 4* i polecałabym ci portal www.wakacje.pl; tam można poczytać opinie. poza tym wykup dobre ubezpieczenie weaz ze szpitalnym. my w tym roku wybieramy się na urlop z mężem (tydzien 22). Odpowiedz Link Zgłoś
exotique Re: wakacje za granicą 11.06.08, 12:41 jezeli ciaza przebiega prawidlowo- nie ma w zasadzie przeciwskazac. Jedyne czego przestrzegac, to nie wiecej niz 500 km na dobe w samochodzie czy autokarze - przynajmniej mi tak lekarz powiedzial, i wyczytalam w broszurze. Samoloty i pociagi- bez wplywu (jesli oczywiscie nie ma przeciwskazan) Na miejscu pic butelkowa wode- dokladnie myc warzywa i owoce. I nie fundowac sobie sportow ekstremalnych. Czyli jak i bez wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś