dziuniax 01.08.08, 12:07 Czy wiecie może czy duphaston trzeba brać przez całą ciążę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staszkamama Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 12:10 Raczej nie, podaje się podtrzymująco zwykle do 12 tc, maksymalnie przy plamieniach do 16 tc (aż nie przejmie pełnej kontroli łożysko). Choć decyzja należy zawsze do lekarza/y. Ja brałam w tej ciąży ze względu na stwierdzony wcześniej niedobór progesteronu do końca 12 tc i wystarczyło. Pozdroofka, mama Staszka (2002) i Zosi 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 12:14 jeśli tak zdecyduje Twój lekarz prowadzący ciążę to i przez całą ciąże będziesz go brać...jeśli nie ma takiej potrzeby zwykle do 16 tygodnia ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
mleczomysza Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 12:15 Sądzę, że niekonieccnie tzn zależy, na jakim etapie zaczęłaś brać ten ek. Ja np zażywałam tydz. luteinę (praktycznie to jest to samo co duphaston-nazwa inna no iluteinę zażywa się dopochwowo, w związku z tym duphaston"wygodniejszy"-łyka się, no i luteina tańsza jest), a potem przez 2 tyg duphaston (poprosiłam o zmianę, ponieważ łykanie bardziej mi odpowiadało). To było w początkowych tyg ciąży, kiedy wystąpiło plamienie i małe krwawienie / był za mały poziom progesteronu, który odpowiada za podtrzymanie ciąży. Potem, gdy łożysko się już wykształciło było już bezpiecznie i lekarz kazał odstawić duphaston (stopniowo-nie wolno z dnia na dzień! trzeba zmniejszać dawkę). Odpowiedz Link Zgłoś
staszkamama Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 12:19 Ogólnie z tym sztucznym progesteronem jest tak, że - wbrew pozorom - nie jest on zupełnie obojętny dla płodu, zwłaszcza dla płodów męskich (w końcu to hormon kobiecy), a na początku nigdy nie wiadomo jakiej płci jest dzidziuś To opinia mojej Pani ginekolog. Więc myślę, że Twój lekarz wie co robi i na pewno nie będzie Ci go serwował przez całą ciążę bez potrzeby. Pozdro raz jeszcze, staszkamama Odpowiedz Link Zgłoś
landri83 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 13:02 Staszkamama - Twoja Pani ginekolog nie jest chyba endokrynologiem, a jej opinia nie jest potwierdzona badaniami naukowymi, wiec nie ma co jej powielac... Duphaston odstawia sie w okolicach wczesniej wspomnianego 16tc, poniewaz pozniejsze poronienia maja inne podloze niz niedobor progesteronu, wiec nie ma potrzeby brania tego leku. Odpowiedz Link Zgłoś
staszkamama Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 15:32 landri83 napisała: > Staszkamama - Twoja Pani ginekolog nie jest chyba endokrynologiem I tu się mylisz )) Bo jest zarówno ginekologiem-położnikiem i endokrynologiem i to z wysokim stopniem specjalizacji i dużym doświadczeniem szpitalnym, do tego jeszcze związana z Instytutem Naukowym w Wa-wie Pzdr, staszkamama PS> Zresztą z taką opinią co dziwne spotkałam się już u nie jednego ginekologa... Odpowiedz Link Zgłoś
staszkamama Re: duphaston - do landri83 01.08.08, 15:48 Pogrzebałam i sprawdziłam tak z czystej ciekawości: "Duphaston tak jak inne gestageny powoduje wirylizację (maskulinizację) płodu, co w praktyce oznacza u płci żeńskiej pojawienie się cech męskich, a u chłopców żeńskich". To znalazłam na jednej ze stron a propos sztucznego progesteronu... Chyba o to chodziło mojej lekarce... Landri83, sama w tej ciąży brałam Duphaston do 12 tc i nie panikuję, żyję, młoda też i mam nadzieję że ma się dobrze i nic jej się nie zmaskulinizowało, hehe Chodziło mi głównie o to, że lekarz zawsze musi rozważyć potencjalne korzyści z podawania danego preparatu nad jego negatywnymi oddziaływaniami. W zasadzie nie ma leku bez działań ubocznych (( Jeśli u pacjentki nie ma stwierdzonych niedoborów progesteronu, to dobry lekarz nie będzie szastał nawet Duphastonem i tak sobie podawał profilaktycznie, bo taka teraz moda i wszyscy biorą 'na zaś'... Ja mam braki tego hormonu potwierdzone badaniami, więc miałam wskazania. Do tego wcześniej 1 poronienie. A i tak dostawałam w ciąży 1 tabletkę na dobę i próbowałyśmy odstawiać Duphaston już w 12 tc. Udało się i jest dobrze Pozdrawiam, mama Staszka (2002) i Zosi 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: duphaston - do landri83 03.08.08, 15:53 staszkamama napisała: > Pogrzebałam i sprawdziłam tak z czystej ciekawości: > > "Duphaston tak jak inne gestageny powoduje wirylizację (maskulinizację) płodu, > co w praktyce oznacza u płci żeńskiej pojawienie się cech męskich, a u chłopców > żeńskich". > To znalazłam na jednej ze stron a propos sztucznego progesteronu... > Chyba o to chodziło mojej lekarce... Angielska ulotka tego leku mowi iz nie maga go brac kobiety w ciazy i kobiety planujace ciaze. W polskiej wersji tego nie ma. Akurat ten lek w wielu krajach jest zakazany...czyzby ze wzgledu ze taki dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 13:51 luteine też można zażywać doustnie. Natomiast nie zgodzę się , że luteina i duphaston to to samo. Duphaston to dydrogesteron -progesteron otrzymywany syntetycznie, działa od 10-30 razy silniej niż podawany doustnie progesteron czyli luteina. Luteina (progesteron) może hamować dojrzewanie pęcherzyka Graafa (owulację) , duphaston nie. Duphaston jest zdecydowanie skuteczniejszy jeśli chodzi o podtrzymywanie ciąży dlatego droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
tasiaanunia Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 13:39 Brałam lek tylko na początku ciaży zaczęłam w 4tc a skończyłam w 12tc,lekarz stwierdził że już niebezpieczeństwo minęło i można lek odstawić ponieważ bez potrzeby się go nie bierze.....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
efcik30 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 14:45 Ja biorę 2 razy dziennie od 8 tyg, mam brać do 20 tyg potem tydzień lub dwa 1 raz dziennie i odstawiam ,więc będę brała do 22 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
yba2 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 15:25 A ja pewnie będę brała do końca ciąży, teraz jest 21 tydzień. U mnie duphaston ma zabobiegać zbyt wczesnemu dojrzewaniu szyjki macicy i pośrednio skurczom. Mam za sobą stratę dziecka w 19 tc i to dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.2 Re: duphaston -pytanko 01.08.08, 16:54 kurcze, trochę się przestraszyłam. Brałam ten lek do 27 tyg. Mam mieć chłopczyka i zaczynam się zastanawiać, jak to na niego może wpłynąć Odpowiedz Link Zgłoś
devona25 Re: duphaston -pytanko 03.08.08, 14:20 to zależy od sytuacji. zapytaj lekarza, w ogóle w ciąży lepiej nic nie brać na własną rękę Odpowiedz Link Zgłoś
anik1980 Re: duphaston -pytanko 03.08.08, 14:44 Ja duphaston brałam w sumie do 22 t.c., urodziłam zdrowe dziecko w 39 t.c. Zdaniem mojej ginekolog duphaston w pierwszych miesiącach ciąży może tylko pomóc-a nie zaszkodzić. Podawanie go do końca ciąży wg niej nie ma sensu, gdyż tak jak pisały dziewczyny wczesniej- niedomogi progesteronowe występują do około 20 t.c. nie dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: duphaston -pytanko 03.08.08, 18:07 Ja biorę duphaston od początku ciąży (przez pewien czas brałam zamiast niego luteinę doustną). Właśnie skończyłam 34tc i biorę go nadal bo mam napinania brzucha(od początku II trymestru), szyjka już zgładzona i rozwarcie na półtora palca, do tego dzieć wpasowany niziutko w kanale rodnym. Mam odstawiać w 37tc razem z innymi lekami. Wszystkie leki, które w ciąży zażywamy idą też do dziecka ale często kożyści są dużo większe niż straty. Idealnie byłoby nie brać żadnych leków przez całą ciążę... Odpowiedz Link Zgłoś
staszkamama Re: duphaston -pytanko 03.08.08, 19:28 aleksa51 napisała: > Ja biorę duphaston od początku ciąży (przez pewien czas brałam zamiast niego luteinę doustną). Właśnie skończyłam 34tc i biorę go nadal bo mam napinania brzucha... Kurczę, na napinanie brzucha??? To raczej tokolityki OO-/ Może lekarz Ci podaje z innego powodu??? Wątpię, żeby miał działanie rozkurczowe... Pzdr, mama Staszka (2002) oraz Zosi 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś