Dodaj do ulubionych

Pytania do wieloródek

07.10.08, 10:25
Jak to u Was było ? Jesli w pierwszej ciązy nie miałyscie cukrzycy
to w drugiej też nie ? W pierwszej brałyscie witaminy w drugiej nie.
Badania wykazały że duże, wieksze dzieci rodzą się gdy kobieta
zażywa witaminy. Czy przed terminem urudziłyscie drugie dziecko ?
Wg lekarzy organizm kobiety cięzej znosi nastepne ciąże i porody ?
Czy wasze podejście w późniejszych ciązach było inne ? np piłyście
cole i t.p.
Obserwuj wątek
    • tarja30 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 10:38

Drugi porod byl lzejszy ale bardziej popekalam
      Drugie dziecko urodzilam 3 tyg przed terminem a teraz jestem w ciazy
      z trzecim i wogole sie nie spieszy (38/39 tc)
    • joana.mz Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 11:06
      drugie dziecko urodziłam 2 dni po terminie, pierwsze 2,5 tyg przed
      terminem, więc na przekór statystykom. Po pierwszym porodzie
      szybciej do siebie doszłam fizycznie.
    • bara-nek Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 11:29
      Pierwszy poród 2 tyg. po terminie- wywoływany- bolesny ( ciąża choc przebiegała
      prawidłowo to ja bardzo źle sie czułam- do 5 miesiąca wymioty!!! później ból
      kręgosłupa). Druga ciąża od 25 tc założony szew- po zdjęciu żadnej akcji
      porodowej. W koncu córcia urodziła sie dokładnie w wyznaczonym przez OM
      terminie- bardzo szybko , sprawnie i prawie bezboleśnie.Ciąże znosiłam
      fantastycznie, nic mnie nie bolało- biegałam po sklepach prawie do ostatniej
      chwili.Teraz jestem w trzeciej ciąży- czuję się świetnie!!1 Prawie wogóle nie
      miałam mdłości zgagi itp. Niestety od 25 tc musze leżeć ze wzgledu na rozwarcie.
      Z tego wynika, że każda ciąża jest inna, każdą przeżywa sie troche inaczej. W
      pierwsze byłam bardzo przestraszona, drugiej już wszystko traktowałam na luzie,
      teraz też jest troche inaczej gdyż juz jestem troche "wiekowa" ale staram się
      podchodzić do wszystkiego intuicyjnie.
      • adula2 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 12:54
        pierwszy poród w 39 tc,byłam wystraszona porodem,ale poszło szybko i sprawnie,
        drugi też w 39tc ledwo zdążyłam na porodówkę,wspominam dużo milej, teraz 20 tc,
        już nie moge się doczekać, zwłaszcza, że ta ciąża przebiega dużo gorzej niż
        poprzednie- mdłości,zgaga,napinania brzucha
        Dwie poprzednie zniosłam komfortowo, w obecnej czuję się gorzej,ale za to
        wiecej leniuchuję
    • alfa1674 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 13:16
      W pierwszej i drugiej ciąży jadłam witaminy przeznaczone dla kobiet w ciąży, w obu ciążach czułam się świetnie, pracowałam do ostatniego dnia, przybierałam na wadze około 13 kg i rodziłam siłami natury.
      Jedyna różnica polegała na tym, że za pierwszym razem urodziłam dziecko o wadze 3300 a drugim ponad 4800. Od razu na porodówce padło pytanie o witaminy, ale skoro jadłam je też za pierwszym razem i dziecko też urodziło się "o czasie" to dlaczego wagi dzieci tak bardzo się różniły?
      Myślę, że teoria z witaminami nie do końca jest potwierdzona.
    • osa551 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 13:37
      1. pierwsza ciąża bez witamin, bez cukrzycy ciążowej z anemią, braniem żelaza.
      Poród 39 tc waga dziecka 3200

2. Druga ciąża z witaminami, z cukrzycą ciążową, poród 39 tc waga dziecka 3350.

Druga ciąża na diecie ze względu na cukrzycę. Różnica w wadze dzieci to tylko
      150 g, więc jeśli o mnie chodzi to badania chyba można odłożyć na półkę.
      • anolia Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 16:18
        Pierwsza ciąża poród 4 dni poterminie. 5,5 godz. dziecko waga 2900.Skórcze od 4
        miesiąca...fenoterol i takie tam. Druga ciąża poród wywoływany w dniu terminu.
        7,5 godziny...skurcze byle jakie i zupełnie inaczej bolesne niż za pierwszym
        razem...myślę, że były gorsze. Skurcze od czwartego tygodnia ale lekarka nie
        włączyła fenoterolu bo nic się nie rozwierało jak to ona stwierdziła i bez leków
        dotrwałam do terminu. Teraz dopiero zaczynam trzecią ciążę więc wszystko się
        okaże jak będzie. Liczę na lżejszy poród bo mój synek ma 9 miesięcy i podobno
        jak się szybko dziecko po dziecku wraca na porodówkę to bywa łatwiej. Oby smile))))
        • slonko1335 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 16:33
          Pierwsza ciąża cukrzycowa, urodziłam przez cc (położenie pośladkowe) dzień przed
          terminem dziewuszkę - 3550 gram, druga ciąża bez cukrzycy urodziłam dzień po
          terminie chłopca przez cc ale nie rozpoczęła się jeszcze akcja porodowa tak jak
          przy córze (cc ze wzglęu na to, że wody wyciekły i szyjka była długa a blizna
          za cienka)- waga syna 3700 g. W obu ciążach brałam witaminy, w obu ciążach
          wyniki krwi świetne.
          Obie ciąże zagrożone, od początku podtrzymywane, w obu plamienia, krwawienia,
          przedwczesne skurcze.
    • bweiher Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 18:27
      Nie miałam cukrzycy w żadnej ciąży a więc nie wiem.Witaminy brałam i dzieci
      "normalne" nie więcej niż 3300.Wszystkie dzieci przed terminem.Nie wiem co masz
      na myśli pisząc "czy podejście w póżniejszych ciążach było inne"-ciąże planowane
      i cieszyliśmy się strasznie.Piłam cole,jadłam fast foody,mało przytyłam ogólnie
      jadłam to co przed ciąża tyle że więcej warzyw i owoców.
    • mama_frania Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 18:42
      W obu ciążach brałam witaminy. Pierwsze dziecko- synek- 3100g, 54cm; drugie-
      córka- 2850g, 51cm. Obydwoje urodzeni po terminie- synek 4 dni po, córka 3 dni
      po. W drugiej ciąży mniej się oszczędzałam- opieka nad synkiem, i mniej zdrowo
      się odżywialam (niestety). Druga ciąża była dle mnie gorsza- mdłości, zmęczenie,
      zgaga, bóle kręgosłupa, bolesne skurcze przepowiadające. Drugi poród byl o
      połowę krótszy (pierwszy 20 godzin, drugi niecale 10), ale za to potwornie
      bolesny mimo znieczulenia.
      • magda065 Re: Pytania do wieloródek 07.10.08, 21:55
        ja też w obu ciążach brałam witaminy. Córcia 3680 i 56cm, a synuś
        4310 i 62 cm. W pierszej ciąży musiałam troche poleżeć, natomiast
        druga ciążą bez żadnych komplikacji. Oba dzidziusie urodziłam 2 dni
        przed terminem, ale drugi poród był cięży, może przez wagę syneczka.
        A colę to ja poprostu żłopałam w obu ciążach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka