iwona20g 05.11.08, 20:55 Witam wszystkie przyszłe mamusie.Mam pytanie co do terminu porodu -czy duzą roznice macie pomiędzy terminem porodu wg okresu a terminem z Usg ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basik25 Re: Termin Porodu z usg 05.11.08, 21:00 u mnie wychodzi 3 dni, ale wydaje mi się, ze wielkiej różnicy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 21:45 u mnie byla duza rozpietosc w terminie. z miesiaczki mialam na 4.stycznia a z usg na 26.stycznia lub 2.lutego, urodzilam 3.stycznia dziewczynke, wazyla 3100 Odpowiedz Link Zgłoś
sandra445 Re: Termin Porodu z usg 05.11.08, 21:12 Pierwszy termin mialam na grudniowe swieta<hehe prezent> a z usg wyszlo na 19 stycznia a wiec mysle ze swieta spedze w spokoju<yupi> Odpowiedz Link Zgłoś
bonee11 Re: Termin Porodu z usg 05.11.08, 21:58 11 dni. Jednakze z tego co slyszalam porodu mozna sie raczej spodziewac w okolicach terminu wg okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.ia Re: Termin Porodu z usg 05.11.08, 23:42 u mnie wedluk okresu wychodzi ze na 2 grudnia a wedlug usg ze na 24 listopada. Po badaniu gin powiedzial mi na ostatniej wizycie ze moge sie spodziewac porodu wg usg a moze i wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka24 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 07:32 u mnie różnicy jest ok 3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
anolia Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 08:39 termin według @ 19.05 z usg 2.06 ale na pewno bedzie bliżej tego 2.06 bo wiem kiedy w ciążę zaszłam @ miałam 12.08 a jajeczkowanie dopiero 15.09...bardzije bym wierzyła terminom z usg Odpowiedz Link Zgłoś
rangeli Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 08:48 U mnie było za pierwszym razem 6 dni (USG-20 lipca OM-26 lipca) a za drugim 8 dni (USG-15 września OM-7 września). Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 08:59 u mnie różnica to 10 dni. btw, może ktoś orientuje się który termin jest brany do wystawienia macierzyńskiego (tego na 2 tygodnie przed porodem, jak lekarze nie chcą już wystawiać L4)? bo termin z ostatniego okresu mam na 4 grudnia, a z usg na 14 ... Odpowiedz Link Zgłoś
labondek Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 09:09 Jeśli ginekolog nie chce dać zwolnienia, to spróbuj u internisty, masz prawo czuć się źle, a szkoda macierzyńskiego na czekanie, lepiej ten czas spędzić z maleństwem jak już przyjdzie na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 09:29 Może głupie pytanie, ale jeszcze nie jestem za bardzo zorientowana Po którym usg można podać już termin porodu ? Pierwsze usg miałam w 6tc , kolejne będzie 1 grudnia czyli w 12 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
labondek Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 09:50 To chyba zależy od lekarza, na podstawie wielkości dziecka, lekarz określa wiek i ustala datę porodu, myslęze 1 grudnia dowiesz się jaki jest termin wg USG, a jaki termin wyliczył Ci lekarz wg ostatniej miesiączki? Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 10:42 labondek napisała: > To chyba zależy od lekarza, na podstawie wielkości dziecka, lekarz > określa wiek i ustala datę porodu, myslęze 1 grudnia dowiesz się > jaki jest termin wg USG, a jaki termin wyliczył Ci lekarz wg > ostatniej miesiączki? No więc wyobraź sobie, że w ogóle nie ustaliła Ostatnią @ miałam 3 września, cykle nieregularne, ale to chyba akurat nie ma wpływu na obliczenia ? Jak sprawdzałam wg książkowych kalkulatorów (ale one "liczą" dla babek o regularnych cyklach 28 dni - możliwe to?), to wychodził mi 10 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
labondek Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 11:32 Wydaje mi się, że w każdym przypadku lekarz na pierwszej wizycie ustała termin, a dodatkowo określa czas porodu po USG, więc moż ena kolejnej wizycie zapytaj o termin porodu, albo zmień lekarza. Wizyty, a przede wszystkim USG jest b. ważne w kazdej ciąży, musi byc i dokładnie zrobione i zawierac pełny opis. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 12:04 labondek napisała: > Wydaje mi się, że w każdym przypadku lekarz na pierwszej wizycie > ustała termin, a dodatkowo określa czas porodu po USG, więc może na kolejnej wizycie zapytaj o termin porodu, albo zmień lekarza. > Wizyty, a przede wszystkim USG jest b. ważne w kazdej ciąży, musi > byc i dokładnie zrobione i zawierac pełny opis. No właśnie zmieniłam lekarkę bo okazało się że moja i tak od 1 grudnia będzie robić w LIMie już tylko usg (na forum o szpitalach poruszyłam ten temat w ramach poszukiwań nowego gina). Najlepsze jest to, że jak miałam robione pierwsze usg to z obliczeń od @ napisała od razu w opisie usg że to 7 tc, potem zaczęła mierzyć i wyszło że jednak jest o tygdzień młodsza, czyli 6tc. Niestety na opisie i zdjęciu z usg została błędna informacja, że to 7tc. Mam nadzieję że nie będę musiała za każdym razem tłumaczyć, że był błąd a ciąża jest o tydzień młodsza... Swoją drogą, dziwne, bo wczoraj byłam u innej gin (też w LIM) i owszem, ona przynajmniej założyła mi juz kartę ciąży, ale daty porodu też nie podała. Odpowiedz Link Zgłoś
labondek Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 12:23 Poczekaj cierpliwie do kolejnej wizyty, wszystko się wyjaśni a Dzidziuś przyjdzie na świat jak już bedze gotowy, w pierwszej ciąży miałam termin z wyliczeń na 27.10, USG na 28.10, a urodziłam 2 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
kate7777 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 11:40 ja mam termin z miesiączki 27 listopad a z usg 8 grudnia czyli prawie 2 tyg ... ale moja doktor prowadząca powiedziała że pod uwage się bierze termin z miesiączki więc jak do 27 nie urodze to w tym dniu się stawiam w szpitalu.. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 12:30 w moim wypadku roznica terminu wg okresu a USG, wynosila na poczatku 4 dni. w koncowce ciazy juz 15 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pola1981 Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 12:59 Wg OM - termin na 7 maja, wg USG - 29 kwietnia Lekarz powiedzial, ze porodu nalezy sie spodziewac wlasnie w okolicach tych dni 29.04-7.05 Ale o dacie swoich urodzin i tak zadecyduje sam Maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Termin Porodu z usg 06.11.08, 14:38 Ja w tej ciąży mam termin z USG dokładnie taki sam jak z OM W poprzedniej z OM było 2 kwietnia, z USG było 15 kwietnia. I tegoż 15-ego mi poród wywoływali, a i tak skończyło się cesarką. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.sunshine Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 09:27 a ja wg. lekarza miałam na 28.10 wg usg na 8.11, ale lekarz tak sobie zmieniał tą datę-ogólnie wiem że 28 nie urodziłam, dziś jest 7 i pewnie jutro tez nie urodzę a na ktg chodzę co 2 dzień i nawet lekarz powiedział że przy długich (40dni) i w miarę nieregularnych cyklach bardzo rzadko się rodzi w terminie a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
hel_cia Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 12:48 U mnie różnica wynosi 11 dni, ale lekarka mówi, że urodzę raczej w tym późniejszym (wg USG), bo miałam zawsze długie cykle. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_california123 Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 14:48 A ja mam z kolei skrócony cykl. W pierwszej ciąży wyszło mi z @ na 9 lutego, z USG na 02 lutego, a urodziłam 20 stycznia. Teraz ta różnica wychodzi tak samo, około tygodnia, a jak będzie na finale to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 15:19 W pierwszej ciąży różnica była 11 dni i urodziłam dokładnie w dniu porodu z usg. Ponieważ już przymierzano się do wywoływania porodu ( byłam już w szpitalu i gdyby mi wody nie odeszły to by mi oksy podali), to teraz podałam om o tydz przesuniętą w ten sposób są tylko 4 dni rozbieżności i nie będą mnie odrazu męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mlada Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 19:10 Różnica zerowa, ale ja obliczałam sobie termin zawsze od dnia owulacji. Gdybym liczyła od okresu (a mam bardzo nieregularne cykle), to miałabym: przy pierwszym: 14 dni różnicy przy drugim: 6 dni różnicy przy trzecim: 12 dni różnicy i przy czwartym: 9 dni różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.sunshine Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 19:59 a to może i mi się sprawdzi i jutro już będzie mój sądny dzień a taka nerwowa się zrobiłam, tak się wściekam na wszystko i na wszystkich dookoła- jak nie ja...i senna strasznie senna... Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Termin Porodu z usg 07.11.08, 23:26 Z OM miałam na 14.10, z USG na 7.10., urodziłam 12.10. Odpowiedz Link Zgłoś