Dodaj do ulubionych

Kosmetykiw czasie ciąży i karmienia

24.10.03, 16:28
czy można używać balsamów odchudzających, antycellulitowych itp. w czasie
ciąży i karmienia?
Obserwuj wątek
    • aga.5695 Re: Kosmetykiw czasie ciąży i karmienia 29.10.03, 21:32
      Ja swego czasu otworzylam watek na temat preparatu antycellulitowego, ale
      dostalam sprzeczne opinie. Spytalam ostatecznie moja ginekolog i dermatologa i
      obie potwierdzily mi, ze mozna je bez obaw stosowac.
      Co do preparatow odchudzajacych, to nie wiem, ale tez bym sie tym nie
      przejmowala.
      A-ha, to ze mozna je stosowac dotyczylo okresu ciazy. Nie wiem jak potem z
      karmieniem, ale nie wydaje mi sie, by smarowanie ud kremem na cellulit mialo
      miec jakikolwiek wplyw na dzidziusia.

Pozdrawiam,
      Aga i 17 tygoniowe Bobo
    • mieszko02 Re: Kosmetykiw czasie ciąży i karmienia 30.10.03, 08:01
      Warto używać kosmetyków, na których wyrażnie napisano, że mogą ich używać
      kobiety w ciąży, np. krem na rozstępy Elancyl dla ciężarnych - pytaj w
      aptekach. Firmy kosmetyczne prześcigaja sie teraz w udoskonalaniu swoich
      preparatów i dodaja do nich mnóstwo substancji, niektóre z nich mogą przenikać
      do krwiobiegu, a z krwią do dzidziusia. uważaj na retinol, sterydy. Należy
      mieć nadzieję, że firmy kosm. rzetelnie podaj skład preparatów. Te dla kobiet
      w ciąży na pewno są bezpieczne
      • kasik8 Re: Kosmetykiw czasie ciąży i karmienia 31.10.03, 12:52
        Ogladalam calkiem niedawno i to jeszcze przed wlasnym zajsciem w ciaze (pisze
        gdyz sie nie nastawialam pod jednym kierunkiem) program - dosc obszerny-
        naukowy o skutecznosci srodkow antycelulitis i odchudzajacych. Ogladalam to z
        kolezankami , ktore to przescigaly sie w kupowaniu najdrozszych srodkow na te
        cele. Troche sie zdziwily. Gdyz skutecznosc tych lekow jest praktycznie zadna.
        Efekt gladkosci i spycenia celulitu jest poprzez codzienny masaz i wcieranie
        samego kremu a nie przez specyfiki, czy tez dany krem! Moglabys rownie dobrze
        kupic zwykly krem z wit. E (ktora dobrze wplywa na tkanke laczna) i smarowac
        nim cialo codziennie efekt bylby ten sam.
        W ciazy polecam kremy jak juz kolezanka wyzej wspomniala dla kobiet w ciazy.
        Specjalnie opisane lub polecaone przez lekarza. I tu tez bardziej samo
        stosowanie dziala..choc jest jeden wyjatek..wlasnie w takich kremach przeciw
        rozstepom..jest wicej witamin i mikroelementow specjalnie dla oslabionej skory
        kobiety ciezarnej. A po za tym duzo ruchu...i zimne naprzemienne prysznice i
        masaz ryzowa szczotka (nie za mocno!) przyniosa super efekty. Sama sprobuj
        zobaczysz, ze warto.
        Kasik
        • mieszko02 Re: Kosmetykiw czasie ciąży i karmienia 31.10.03, 16:25
          Nie ma co ryzykować zdrowia maluszka dla wątpliwego efektu kremu
          odchudzającego, prawda? Zresztą wiekszość z nich zawiera kofeinę, której
          należy sie wystrzegać w czasie ciąży. O braku skuteczności wszystkich tych
          specyfików antycellulitowych w ostatnich (25.10.) Wysokich obcasach...
        • mieszko02 Re: do mag42 31.10.03, 16:26
          4 2 to może data urodzenia? Ja uodziłam się 4.02. Pozdrawiam
          • leigh4 krem na cellulitis 31.10.03, 20:34
            Co do kofeiny w kremach to sama byłam zainteresowana i upewniłam się na 100%,
            że nie ma ona żadnego wpłymu na dziecko z prostego powodu: nie przenika ona do
            łożyska, ani do krwiobiegu mamy bo działa wyłącznie na skórę. Tym między innymi
            wytłumaczono ich brak skuteczności w działaniu na cellulitis (artykuł we
            wspomnianym numerze Wysokich Obcasów), tj. że działają wyłącznie
            na "powierzchnię" problemu, a nie przenikają głębiej.
            A, właśnie: czy czytałyście może te wyniki raportu przeprowadzonego przez
            niemiecką federację konsumentów? Bo podobno dwa lub trzy kosmetyki okazały sie
            jednak skuteczne, ale nie wiem które...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka