mayday666 24.11.08, 14:02 Niedawno ( 5 dni temu) dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Mama powiedziała żebym wstrzymała się z wizytą u lekarza co najmniej jeszcze dwa tygodnie a wszędzie jest napisane żeby pójść jak najszybciej. Proszę o radę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 14:08 Twoja mama ma racje - do lekarz najlepiej isc okolo 7 - 8 tygodnia ciazy, a tygodnie ciazy liczy sie od daty ostatniej miesiaczki. Wtedy lekarz moze juz zobaczyc zarodek na USG. A moze juz bedzie serduszko.. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo nieprawda!!! 24.11.08, 14:17 Idz jak najszybciej, badania jednoznacznie wykazuja, ze standardowa dawka kwasu foliowego (400 ug) zabezpiecza przed rozszczepem kregoslupa TYLKO w 30% przypadkow! Potrzebujesz NATYCHMIAST dawki 12- krotnie wiekszej (5 mg), ktora jest dostepna tylko na recepte. W 8 tygodniu będzie już po ptokach, jak sie cewa nie zamknie to kaplica. Chociaz nie wiem, czy juz nie jest za pozno, w zasadzie konczy sie zamykac wlasnie teraz, wiec kazdy dzien robi wielka roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
roza06 Re: nieprawda!!! 24.11.08, 14:35 Kobieto o czym ty piszesz? Dlaczego straszysz te biedna dziewczynę? Jestem w trzeciej ciąży w żadnej nie brałam kwasu foliowego ani żadnych innych witamin w tabletkach a moje dzieci urodziły się i nadal są zdrowe jak ryby. Coś ty sobie ubzdurała? Reprezentujesz producenta kwasu foliowego? Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: nieprawda!!! 24.11.08, 15:27 jezu faktycznie ja zaczęłam brać foliowy dopiero w 7 tygodniu i jakoś lekarz mnie tak nie straszył że już kaplica. Przegięcie naprawdę. Popieram Roza06 Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: nieprawda!!! 24.11.08, 17:01 Nie reprezentuje producenta kwasu foliowego. Pracuje w wydawnictwie medycznym i redaguje teksty, z ktorych sie ucza lekarze (artykuly przegladowe i oryginalne doniesienia wynikow badan). A 5 mg kwasu foliowego na recepte kosztuje ok. 4 zł, a więc o wiele mniej niz 400 ug bez recepty. Wiem, bo sama jestem w 8 tc i lekarka mnie opieprzyła, że powinnam przyjsc po recepte na 5 mg PRZED ciążą (byłam na pierwszej wizycie w 5 tc). >Jestem w > trzeciej ciąży w żadnej nie brałam kwasu foliowego ani żadnych innych witamin w > tabletkach a moje dzieci urodziły się i nadal są zdrowe jak ryby rzeczywiscie, reprezentatywna proba statystyczna Jesli kobieta je duzo zielonych warzyw, nie pije kawy ani nie pali papierosow, to ok, ale jesli łyka 400 ug, ale zieleniny nie je w ogóle, a do tego pali i pije kawe (co rozklada kwas foliowy) to tych 400 ug nie wystarczy i dla matki (ktora tez go potrzebuje), i dla zarodka. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 14:20 gdy zrobilam test, bylam w 6 tc. do lekarza poszlam w 9 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
moreczka1 Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 14:36 w 1 ciąży poszłam od razu jak się dowiedziałam (dosyć szybko bo mocno planowane) i lekarz nie zobaczył pęcherzyka, powiedział że to może być ciąża pozamaciczna ale kazał zrobić po kilku dniach następny test bhcg i przyjść na usg, oczywiście okazało się że pęcherzyk się pojawił, a ja niepotrzebnie się zestresowałam. W 2 ciąży postanowiłam poczekać i nie robić sobie niepotrzebnego stresu. heh ale się rozpisałam reasumując sądzę że lepiej poczekać i wcinać kwas foliowy Odpowiedz Link Zgłoś
moreczka1 Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 14:39 aaa i dodam jeszcze że nigdy nie słyszałam żeby ktoś łykał jakieś megadwaki kwasu foliowego dostępne tylko na receptę Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrena Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 17:24 Ja łykałam takie dawki, po 5 mg,przepisane przez gina w 7 tc i wcale nie mówił, że to za późno. A do lekarza nie ma co iść za wcześnie, 7 - 8 tc jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pingwinek13 Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 14:45 Ja byłam w 7 tc (licząc od ostatniej miesiączki).Oczywiście kwas foliowy powinnaś zaczać brać jeśli jeszcze nie bierzesz ale spokojnie wystarczy normalny bez recepty Pozdrawiam i gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
madness82 Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 15:31 Po pierwsze: serdecznie Ci gratuluję i życzę spokojnej ciąży Po drugie: Ja poszłam do lekarza dzień po zrobieniu testu (4-5 tc), ale dlatego, że miałam duże bóle brzucha. Ciąża mnie zaskoczyła, i ten ból mnie niepokoił, bo nie wiedziłąm, ze tak może (ale nie musi) być. Bałam się pozamacicznej. Lekarz stwierdził tylko, że jest ciąża i miałam przyjść na USG za 10-14 dni. No i poszłam i usłyszałam bijące serduszko. Lekarz mówił, że pierwsza wizyta powinna wypaść w 6-8 tc. Więc to kiedy pójdziesz zależy od Ciebie. Przecież nikt Cię z gabinetu nie wygoni Bierz kwas foliowy (jeśli jeszcze tegonie robisz) Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wiu Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 16:06 Opowiadam się po stronie tych, które idą do lekarza zaraz po pozytywnym teście ciążowym, ale najlepiej laboratoryjnym - i taki ci polecam, bo daje 100%pewność, podczas gdy te normalne, apteczne, "sikane" - czasem zawodzą. Podsumowując: radzę ci iść do lekarza zaraz po pozytywnym teście laboratoryjnym i to najlepiej z ilościowym oznaczeniem betaHCG, bo o to przede wszystkim zapyta lekarz. Pierwszy test (apteczny, sikany) robi się przeważnie dopiero wtedy, kiedy okres spóźnia się więcej niż zwykle. Raptuski albo te starające się o ciążę robią taki test już w dniu spodziewanej miesiączki, o ile czują się "jakoś inaczej niż zwykle". Po kilku dniach idzie się do laboratorium i robi test ilościowy na betaHCG z krwi, ten o któym pisałam wyżej. Następnie obliczasz sobie, ile tygodni (pełnych) minęło od pierwszego dnai ostatniej miesiączki i jeśli jest to już np. 6 tygodni, to możesz już iść do lekarza, bo jeśli będzie on dysponował USG w gabinecie, spróbuje ci zlokalizowac pęcherzyk ciążowy - czy jest, gdzi ejest zlokalizowany i czy ma prawidłową wielkość. Poziom beatHCG i ta właśnie wielkośc pęcherzyka będa takii "danymi startowymi" dla dalszego monitorowania prawidłowego rozwoju ciąży. WAŻNE: jeśli już na coś chorujesz, albo zażywasz jakieś specjalne leki, wspiera to moją radę by iść do lekarza zaraz po pozytywnym teście laboratoryjnym z krwi. Jeśli natomiast jesteś 100% zdrową dziewczyną, nic nei zażywasz, czujesz się dobrze, a w przesżłości z twoim zdrowiem nie działo się nic złego....możesz sobie odpuścić tydzień lub dwa i iśc do lekarza później. To w sumie kwestia indywidualna - kiedy która kobieta czuje że musi już iść "z tak wczesną ciążą" do lekarza. Wpływ na to ma też niewątpliwie dostęp do samej opieki medycznej i ...koszty. Ale generalnie rzecz biorąc - lekarze nie gryzą, a "pokazywanie się im" w nietypowych sytuacjach (a ciąża jest nietypoa sytuacją, bo jesteśmy w niej tylko od czasu do czasu) jest raczej dowodem rozsądku, o ile kobieta potrafi zachować spokój, nie egzaltować się i znając siebie wie, że wczesn epójście od lekarza "nie nakręci jej" zbytnio. Problemy "psychiczne" mają najczęściej kobiety bezskutecznie starające się o dziecko. WIem coś o tym... wtedy trzeba zachowac dużą równowage psychiczną, kierowac się zdrowym rozsądkiem i mieć lekki dystans... Pamiętajmy tez, że nasze matki "żyły w czasach" kiedy dostęp do opieki medycznej i podejście do opieki nad kobietą w ciąży bywało inne...w stosunku do obecnego niemal przedpotopowe. Kiedyś nie robiono np. tylu badań laboratoryjnych, ani USG... czy to jednak oznacza, że mamy dalej pozostawac mentalnie "w tamtej epoce"..?? Nie. Dlatego mamy wysłuchaj, ale postąp zgodnie z WŁASNYM przekonaniem. Tyle ode mnie... I POZDROWIENIA, Mamuśko!! Odpowiedz Link Zgłoś
bananas.only Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 16:19 Popularnego foliku trzeba by było brać 1 opakowanie dziennie, żeby pokrył zapotrzebowanie. W każdej ciąży jak tylko się dowiedziałam to brałam 15 mg, a przed zajściem po 5 mg ze wskazań ginekologa oczywiście. Nasze matki nie brały a dzieci rodziły się zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 17:05 >Nasze matki nie brały a dzie > ci rodziły się zdrowe. oczywiscie. Z wyjatkiem tych, ktore urodzily dziecko z rozszczepem kregoslupa z dowolnej strony W Polsce co roku na 1000 żywych porodów 2-3 dzieci ma wady układu nerwowego. Umieralność z powodu tych wad sięga 0,89 na 1000 żywo urodzonych. www.chirurgia.poznet.pl/page.php?page=r02 Odpowiedz Link Zgłoś
bananas.only Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 18:14 Dlatego należy brać dawki 10 razy większe niż w reklamowanym FOLIKU. Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 od razu 24.11.08, 18:32 czekać na co ?? może się okaże że są jakieś problemy i powinnać mieć pomoc farmakologiczną Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: Kiedy do lekarza???? 24.11.08, 18:34 Dorosla osoba jest twoja mama a taka nieodpowiedzialna.Lec do lekarza jutro!Przepraszam,ale zloszcza Mnie takie sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś