hana80 28.12.08, 17:27 hej, jestem w ciazy 2 miesiac, chcialabym sie wybrac na cieple zrodla do Popradu i nie wiem czy mi wolno czy nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa33 Re: cieple zrodla 28.12.08, 18:58 Ja na pewno bym nie skorzystała, szczególnie w 1 trymestrze. Trochę z innej beczki, bo nie dokładnie o takie gorące źródła chodzi, ale jak byłam na Sycylii, miałam ochotę wybrać sie na Lipari (koniec końców wypad nie doszedł do skutku) i tak w każdym języku była wyraźna informacja, że kobiety w ciąży korzystać z gorących kąpieli błotnych nie mogą (Lipari oprócz samego wulkanu słynie jeszcze z gorących błotnych wulkanicznych jeziorek). Odpowiedz Link Zgłoś
hana80 Re: cieple zrodla 28.12.08, 19:51 dzieki za odpowiedzi Jednak daruje sobie ten wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: cieple zrodla 29.12.08, 10:58 Pamietam, że jak byłam w Liptovskim Mikulasu, to na basenach termalnych było napisane wołami, że nie powinno sie przebywać w basenach dłuzej niż 20 minut jednym ciagiem, bo woda ma 37 stopni. W Twoim brzuchu jest o 1-2 stopnie cieplej, dlatego kobietom ciężarnym odradza się gorących i długich kąpieli nawet w wannie w domu. Niektórzy nawet zabraniają. Tak samo opalania z brzuchem na słońcu, solarium i sauny. No więc wniosek wysuwa się sam. Moczyć sie w gorącym źródle nie za badzo można. Odpowiedz Link Zgłoś
misica89 Re: cieple zrodla 29.12.08, 17:00 ale 37 stopni to temperatura jak dla niemowlęcia. ja sama teraz funduję sobie kąpiele w okolicach 40 stopni, ale nie wyżej i nic się nie dzieje. wszystko można tylko z umiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra_m Re: cieple zrodla 29.12.08, 21:51 misica89 napisała: > ale 37 stopni to temperatura jak dla niemowlęcia. > ja sama teraz funduję sobie kąpiele w okolicach 40 stopni, ale nie wyżej i nic > się nie dzieje. > wszystko można tylko z umiarem. No to bardzo gratuluję ... Dopuszczalna temperatura dla kobiet w ciąży to nie więcej niż 38C. To, ze Tobie akurat nic się nie stało, nie znaczy, że inne powinny brać z tego przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: cieple zrodla 30.12.08, 13:11 Nie znam sie na niemowlętach, bo pierwsze przyjdzie na świat dopiero w kwietniu, ale mnie, starą babę parzy 40 stopni przy praniu ręcznym . Nie umiem sie kąpać w takiej ciepłej wodzie, bo mi zaraz źle i słabo. Na basenach tez musiałam co 10 minut wyjść sobie do tego basenu zewnętrznego (byłam tam zimą), i nie wyobrażam sobie jechać tam w ogóle latem. Co do kąpieli w wannie to nie wiem ile dokładnie ma moja woda, ale napewno mniej niż te 38-40, bo by mnie parzyło, zresztą nie zanurzam brzucha tylko sie polewam . Odpowiedz Link Zgłoś
milkas20 [...] 31.12.08, 00:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś