antosia80 14.01.09, 21:41 Czy któraś z Was miała taki wynik przezierności karkowej i urodziła zdrowe dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugo43 Re: NT=2,7mm 14.01.09, 22:00 a powtarzalas badanie w innym miejscu?mi na poczatku tez wyliczyli spore,bo 2,4.szybko pobieglam do Roszkowskego,sprawdzal kilka razy i okazalo sie,ze jest 1,5. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: NT=2,7mm 14.01.09, 22:04 Nigdzie nie powtarzałam. I co urodziłaś zdrowe dziecko? A co Roszkowski powiedział na wcześniejszy wynik pomiaru? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: NT=2,7mm 14.01.09, 22:51 ja jeszcze jestem w ciazy.a roszkowski tylko spojrzal gdzie robione i przez kogo i oczami przewalal.pozniej polowkowe robilam na agatowej na zaciszu i jak pokazalam wszystkie usg,to tez sie pytali,co na to roszkowski!naprawde,jesli jest jeszcze czas,to powtorz usg u kogos doswiadczonego.moja ciocia polozna zawsze mowi,ze w warszawie to moze 10 lekarzy jest naprawde dobrych do usg.a norma jest podobno do 3mm.zalezy tez jak duze jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
emi-29 Re: NT=2,7mm 14.01.09, 23:04 Ja w poprzedniej ciąży miałam 2,8mm i po amniopunkcji okazało się, że był to ZD. Usg w 12 tyg. wykonywał dr Dudarewicz z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_mamma Re: NT=2,7mm 15.01.09, 00:17 Czy inne parametry też odbiegały od normy, czy tylko NT=2,8 Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 antosia80 15.01.09, 07:59 ale z tego co wiem i pamiętam to Ty już jesteś w duuużo bardziej zaawansowanej ciąży niż etap mierzenia NT... znowu szukasz problemu na siłę?? Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: antosia80 15.01.09, 09:14 Nie, piszę w imieniu koleżanki, która ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mkosteczka0 Re: antosia80 15.01.09, 09:35 "Przezierność karkowa- normy Dla CRL=45mm mediana 1,2mm, a 95 centyl 2,1 mm Dla CRL=84mm mediana 1,9mm, a 95 centyl 2,7 mm Ryzyko indywidualne obliczamy mnożąc wartość ryzyka wstępnego dla danej pacjentki (wynikające z jej wieku i wieku ciążowego) przez różnicę między wartością NT zmierzoną a medianą dla danego CRL" choroby nie zależa tylko od przezierności. Kość nosowa- to tez bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: antosia80 15.01.09, 10:18 Kości nosowe są widoczne. Co oznacza centyl?? Odpowiedz Link Zgłoś
mkosteczka0 Re: antosia80 15.01.09, 10:35 To jest taka skala, właściwie chodzi o siatkę centylową. Lekarze po niej oceniają wielkośc, rozwój dziecka np. A tu jest to ładnie wytłumaczone: "Siatka centylowa jest jedną z metod obiektywnej oceny rozwoju fizycznego dzieci. Najczęściej oceniane są przebieg wzrostu, przyboru masy ciała, przyrostu obwodu głowy. Dane nanoszone są na dwie osie * oś pozioma: wiek dziecka * oś pionowa: oceniany parametr Przez siatkę biegnie kilka krzywych - najwyżej biegnie linia 97. centyla - oznacza ona, że u 97% dzieci oceniany parametr ma niższą wartość. Następne linie oznaczają 90., 75., 50. (mediana), 25., 10. i 3. centyl. Po naniesieniu danych na osie, z punktów na odpowiadających wartościom danych parametrów prowadzi się proste prostopadłe do danej osi, zaznacza miejsce ich przecięcia i określa jego położenie względem jednej z przechodzących przez siatkę krzywych. Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, przy czym ważne jest, aby krzywa rozwoju dziecka utrzymywała się mniej więcej w tym samym centylu, a także proporcje wartości centyli dla różnych parametrów." Odpowiedz Link Zgłoś
ryska74 Re: NT=2,7mm 15.01.09, 12:49 W pierwszej ciąży miałam 2,6, wszystko pozostałe ok., kość nosowa widoczna, dziecko zdrowe się urodziło, nie powtarzałam badania bo lekarz powiedział, że wszystko ok. a norma jest do 3,00. Dopiero później dowiedziałam się, ze to jednak trochę było na granicy od Roszkowskiego na połówkowym. Ale czy wynik był miarodajny, czy nie, nie wiem bo nie dokonywałam powtórnego badania, a to pierwsze i jedyne przeprowadził ‘zwykły’ lekarz, nie żaden znany i polecany, co nie znaczy że niekompetentny. Odpowiedz Link Zgłoś
emi-29 Re: NT=2,7mm 15.01.09, 19:46 Nie zgadzam się z tym, norma jest do 2,5 mm, a 3 mm jest od razu wskazaniem do amniopunkcji. Patrz mój przypadek powyżej. Wszyscy genetycy mówili mi, że 2,8 mm to za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: NT=2,7mm 15.01.09, 20:07 emi-29 napisała: > Nie zgadzam się z tym, norma jest do 2,5 mm, a 3 mm jest od razu > wskazaniem do amniopunkcji. Hmmm.... a ja nie zgadzam sie z tym co piszesz. Na wyniku z USG genetycznego jakie robiłam bedac w ciazy z córka jest napisane, ze norma wynosi do 3. U mojej corki wynosiło ok 2,5 i było jak najbardziej w normie. córka jest zdrowa i nikt nie wspominał o powtórzeniu badania czy tym bardziej aminopunkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
anna11233 Re: NT=2,7mm 15.01.09, 21:03 Słysząłam ze w Polsce jest inan norma (do 2,5 mm) a np. w UK jest do 3 mm ze wzgledu na to, że w UK jest trochę inna struktura spoleczeństwa pod wzg.rasy i moze stąd różnice. Ale powtórzę - czytałam gdzies o tym ale ręki z ato stwierdzenie nie dam sobie obciąc Odpowiedz Link Zgłoś
wzssk Re: NT=2,7mm 18.04.09, 13:05 Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników usg. Mam 37 lat, to moja druga ciąża(pierwsze dziecko zdrowe). Jestem w 14 tygodniu. CRL 75 mm, NB 4,9 mm, NT - I pomiar 2,7 mm, II pomiar 2,3 mm, BPD 25 mm, FHR 153. Lekarz powiedział, że wyniki są w normie, kazał zadzwonić za tydzień po wynik testu PAAP-A i zapisał wizytę za 4 tygodnie. Sprawdziłam normy na necie i niepokoi mnie chyba za wysokie NT. Czekam na wynik testu PAAP-A ale chciałabym się dowiedzieć czy powinnam jednak zrobić amniopunkcję z uwagi na wielkość NT (nawet jeśli test PAAP-A wyjdzie ujemny). Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: NT=2,7mm 21.04.09, 09:46 Witaj! U mojego malucha NT wynosiło 3,1mm. Zrobili mi test PAPP-A, który wyszedł prawidłowo. Pani genetyk sama odradziła mi aminopunkcję. Powiedziała mi, że mimo, że lekarze mówią o normach do 2,5mmm lub nawet 3mm, to oni na to nie patrzą. Miała pacjentkę, u której NT wynosiło 5mm i dziecko urodziło się zdrowe, ale również pacjentkę z NT 1,5mmmi dziecko miało ZD. Po prostu czasem wyższe NT to taka uroda dziecka, choć u Ciebie nie jest aż tak wysokie. W zeszłym tyg byłam na usg genetycznym połówkowym i wszystko w porządku, lekarz nie zauważył żadnych nieprawidłowości, ale ja dla własnego spokoju jadę jeszcze w czwartek na echo serca płodu (do którego wskazaniem jest m.in. podwyższone NT). Decyzję, czy robić amino, musisz podjąć sama. Lekarz na pewno Ci doradzi, ale to Twoja decyzja. Ja osobiście nie chciałam jej wykonywać, nawet jak test PAPP-A wyszedłby źle. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
emi-29 Do Ewcia1980 16.01.09, 21:42 No cóż, miałaś po prostu szczęście. A ja wygrałam genetyczną ruletkę z ZD. Moja znajoma, która, też miała stwierdzony ZD u płodu- NT=2,6mm. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Do Ewcia1980 18.01.09, 21:06 emi-29 napisała: > No cóż, miałaś po prostu szczęście. I znowu sie z Toba nie zgodze bo skoro tam gdzie robiłam badanie genetyczne norma jest własnie do 3 (a taka własnie norme mam podana na wyniku) to moje 2,5 to żadne tam szczescie, ze dziecko nie ma ZD tylko zmyczajna NORMA. Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: NT=2,7mm 15.01.09, 23:29 A czy były u Twojego maleństwa widoczne kości nosowe???? Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 16.01.09, 11:24 Rokowanie co do ukonczenia ciazy w zaleznosci od grubosci NT <3,0: zaburzenia chromosomowe (%) 0,2, zgony płodów (%) 1,3, poważne wady płodu (%) 1,6, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 97 3,0-3,5: zaburzenia chromosomowe (%) 3,7, zgony płodów (%) 1,3, poważne wady płodu (%) 2,5, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 93 3,5-4,4 mm: zaburzenia chromosomowe (%) 21,1, zgony płodów (%) 2,7, poważne wady płodu (%) 10,0, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 70 4,5-5,4 mm: zaburzenia chromosomowe (%) 33,3, zgony płodów (%) 3,4, poważne wady płodu (%) 18,5, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 50 5,5-6,4 mm: zaburzenia chromosomowe (%) 50,5, zgony płodów (%) 10,1, poważne wady płodu (%) 24,2, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 30 >6,5 mm: zaburzenia chromosomowe (%) 64,5, zgony płodów (%) 19,0, poważne wady płodu (%) 46,2, dziecko żywe i zdrowe po urodzeniu (%) 15 Żródło: Souka AP, von Kaisenberg CS, Hyett JA, et al. Increased nuchal translucency with normal karyotype. Am J Obstet Gynecol 2005;192:1005-1021 Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 16.01.09, 12:06 Czyli rozumiem, że jest 97% na urodzenie zdrowego dziecka przy NT=2,7mm? Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 16.01.09, 15:29 Dzięki, a czy wiadomo Ci coś o normach fałdu karkowego czyli NF? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 18.01.09, 22:06 w polowie ciazy norma wynosi do 6mm,tak przynajmniej bylo na moim usg Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 18.01.09, 22:18 Czyli jak w 21tc miałam miałam 5,1mm to ok? Ja słyszałam, że NF mierzy się tylko do 20 tygodnia ciąży i że ważniejszy jest ten pierwszy pomiar czyli NT w ok. 13tc. Odpowiedz Link Zgłoś
zazoo Re: rokowanie w zaleznosci od NT - dane naukowe 19.04.09, 11:14 NT rozpatruje się zawsze w powi azaniu z CRL. Przy CRL 45 mm NT 2,7 to sporo, natomiast przy CRL 84 to jak najbardziej norma. Odpowiedz Link Zgłoś
agnestom1 Re: NT=2,7mm 19.04.09, 12:35 NT=2,7mm zawiera się wnormie,mozna się niepokoić jak przekroczy 3, a i to nie świadczy ze coś będzie nie tak. Lekarz pewnie Ci powiedzoał ze jest w normie i mówił prawdęPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inez-sis u mnie było 2,8 20.04.09, 14:27 Jestem w drugiej ciąży. W 13 t.c. przy CRL 8 miałam NT 2,8. Jestem pediatrą więc wpadłam w histerię. Kości nosowe były, żadnych innych odchyleń od normy. Zrobiłam test PAPPA. Wynik-ryzyko mniejsze niż norma dla mojego wieku. Uspokoiłam się. Na połówkowym USG bez żadnych odchyleń od stanu prawidłowego. Zespół Downa koreluje z licznymi wadami p.pokarmowego, moczowo-płciowego i przede wszystkim wadami serca. Teraz czekam na rozwiązanie. Aktualnie jestem 35t 6d Wierzą że mój synek jest zdrowy. Co innego mi pozostało? pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: u mnie było 2,8 21.04.09, 09:55 Witaj wzssk! U mojego malucha NT wynosiło 3,1mm. Kości nosowe widoczne, wszystkie inne parametry w normie. Zrobili mi test PAPP-A, który wyszedł prawidłowo. Pani genetyk sama odradziła mi aminopunkcję. Powiedziała mi, że mimo, że lekarze mówią o normach do 2,5mmm lub nawet 3mm, to oni na to nie patrzą. Miała pacjentkę, u której NT wynosiło 5mm i dziecko urodziło się zdrowe, ale również pacjentkę z NT 1,5mmmi dziecko miało ZD. Po prostu czasem wyższe NT to taka uroda dziecka, choć u Ciebie nie jest aż tak wysokie. W zeszłym tyg byłam na usg genetycznym połówkowym i wszystko w porządku, lekarz nie zauważył żadnych nieprawidłowości, ale ja dla własnego spokoju jadę jeszcze w czwartek na echo serca płodu (do którego wskazaniem jest m.in. podwyższone NT). Decyzję, czy robić amino, musisz podjąć sama. Lekarz na pewno Ci doradzi, ale to Twoja decyzja. Ja osobiście nie chciałam jej wykonywać, nawet jak test PAPP-A wyszedłby źle. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dare-czka u mnie bylo 3mm 21.04.09, 10:03 zrobilam amnio,urodzilam zdrowego chlopca Odpowiedz Link Zgłoś