alexandra_m 15.01.09, 17:09 Może to głupie pytanie, ale jaka jest dokładnie funkcja pasa ciążowego i jak powinno się go nosić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ness_ka Re: Pas ciążowy 15.01.09, 20:41 hmm... Pas ciążowy jest częścią garderoby ciążowej. Można z niego korzystać lub nie. Nie wiem, czy ma specjalne funkcje, a używa się go często jako "przedłużenie" bluzki czy sweterka nie-ciążowego, kiedy ten się podnosi na rosnącym brzuszku. Ja akurat noszę pas, bo jest mi w nim wygodnie. Mam naprawdę dobry (wg moich potrzeb) - elastyczny, ale dość ciasny, dzięki czemu czuję się w nim, że tak powiem stabilnie i zwarcie. Nie mam uczucia, że brzuch mi zwisa czy ciągnie do dołu (a jest już duuuży...) Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: Pas ciążowy 15.01.09, 22:00 Nie wiem o który Ci chodzi, ale są 2 rodzaje: 1. Jak moja przedmówczyni zauważyła - "ozdobny". Jest to część ubioru, która pomaga zasłonić brzuszek, kiedy bluzki okazują się już "za krótkie", bądź też niedopięte spodnie. 2. Coś w rodzaju "gorsetu" - choć może niekoniecznie tak wyglądać, jednak ma za zadanie podtrzymanie brzucha, a tym samym odciążenie kręgosłupa i stawów. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Pas ciążowy 16.01.09, 18:09 Pas ciążowy (taki bieliźniany) podtrzymuje brzuch, odciąża kręgosłup, szczególnie okolice krzyżowe i lędźwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Pas ciążowy 16.01.09, 18:17 j.w. jest to pas ostopedyczny, usztywniony i przystosowany do rozmiarow ciezarnej. nosilam taki w ostatnim trymestrze ciazy. trzeba tylko uwazac - wiekszosc takich pasow to badziewie, ktore zamiast wspomagac miesnie jeszcze bardziej moga je oslabic; powinno kupic sie pas dobrej firmy, za porada ortopedy lub rehabilitanta, a taki pas duzo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dexpe Re: Pas ciążowy 25.05.09, 09:51 Pas ciążowy z prawdziwego zdarzenia powinien podtrzymywać brzuch od spodu odciążając tym samym kręgosłup. Powinien to być pas ortopedyczny, usztywniany. Najlepsze są pasy Soft Form lub Belly Up. Odpowiedz Link Zgłoś