Dodaj do ulubionych

Prenatal???uwaga

19.02.09, 21:44

prenatal classic- skład o zgozo zauważyłam w składzie trzy
barwniki karcerogenne (rakotwórcze): żółcień pomarańczowa, czerwień
Allura AC, błękit brylantowy. Jak wyczytałam jeden z nich działa
toksycznie na płodność zwierząt.
Obserwuj wątek
    • pestka_ks Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 00:26
      nnnoooooom nie!!!!
      znowuuuuu..... wink
    • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 00:27
      A gdzie takie cuda wyczytałaś: big_grin
      Proszę o link do MEDYCZNEJ strony, tudzież nazwę podręcznika (medycznego).
      ...
    • alicja0000 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 10:50
      ojej! jak nie urok to sraczka. A w danonkach jest barwnik uzyskiwany z robali
      czerwców! fuj i też pewnie nie jednego danonka juz zjadłaś ...
      • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 11:21
        kochana.
        takich syfow jak danonki nie jem ....coz...wiec mnie to nie
        interesuje
        a co do zrodl tych nowin to wystarczy przeanalizowac sklad i
        wyciagnac wnioski...tak trudno?
        • misia_7 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 13:42
          dzięki za info
          bralam to w poprzedniej ciąży uncertain
          swoja drogą - po cholerę dodawać do witamin dla ciężarnych tyle
          barwników???
          • ktosiowa.waw znowu 20.02.09, 14:01
            Jak czytasz takie ciekawostki i masz zamiar o nich poinformować forumowiczki, to
            łaskawie zapodaj linka, tam gdzie jakiś pan dr po przeprowadzeniu badań doszedł
            do takiego wniosku.
            • irima2 Re: znowu 20.02.09, 20:35
              A to wystarczy?
              Skład witamin masz tu:
              www.ceneo.pl/1776511
              fragment:
              Oraz: mikrokrystaliczna celuloza (substancja zagęszczająca),
              karboksymetyloceluloza (substancja zagęszczająca), kwas stearynowy (substancja
              przeciwpianotwórcza), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca),
              hydroksypropylometyloceluloza (substancja stosowana na powierzchnię), dwutlenek
              tytanu (barwnik), żółcień pomarańczowa (barwnik), czerwień allurowa (barwnik),
              indygotyna (barwnik).

żółcień pomarańczowa:
              pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82cie%C5%84_pomara%C5%84czowa_FCF
              czerwień allura:
              www.food-info.net/pl/e/e129.htm
        • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 14:32
          katan12 napisała:

> kochana.
          > takich syfow jak danonki nie jem ....coz...wiec mnie to nie
          > interesuje
          > a co do zrodl tych nowin to wystarczy przeanalizowac sklad i
          > wyciagnac wnioski...tak trudno?

Uwielbiam taki argument.
          Zasiac panikę, nie podać żadnych konkretów a potem umyć rączki i stwierdzić "no
          bo mnie się nie chce".
          To - za przeproszeniem - bo TAK TRUDNO - daruj sobie swoje pseudonaukowe wywody,
          jeśli nie potrafisz PROSTO uzasadnić tego, o czym piszesz.
          • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 21:15
            no sorry ale jesli ktos jest zainteresowany tematem to potrafi
            znalezc odpowiedz. Kolezanka powyzej wylozyla ci kawe na lawe. Chyba
            google nie sa tak trudne i lista tych ww substancji nie jest tajna...
            • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 21:23
              Nie zrozumiałaś krzty tego, co pisałam.
              W zasadzie.. nie zaskoczyłaś mnie tym wcale.
              Następnym razem zanim coś podobnego palniesz - zastanów się 5 razy i jeśli
              zdecydujesz jednak napisać - uzasadnij w swoim poście, zamiast siać panikę i
              wymagać, by "sobie" inni "znaleźli".

Żaden logicznie myślący człowiek nie sugeruje się wikipedią, nad której
              wiarygodnością nie panuje nikt, może być edytowana przez WSZYSTKICH użytkowników
              internetu. Ni zdziw się więc, jeśli kiedyś pod hasłem "rododendron" znajdziesz
              wyjaśnienie "pajęczak z rodziny kotowatych" smile

o do drugiego linka, do food-info

"E129 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na
              salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W
              połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Jeden z
              produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt,
              jeśli jest obecny w wysokim stężeniu."

No, ja się pytam - i co z tego?
              Załóż temat "uwaga na aspirynę i jej pochodne" - bo dokładnie takie samo działanie.
              To Hamerykę odkryłyście, obie! big_grin
              • maroco1977 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 21:48
                Kazdy lek moze byc szkodliwy i tyle. Wystarczy, ze czlowiek jest na niego
                uczulony lub na jeden z jego skladnikow. A co do Prenatalu, myslicie, ze
                zostalby wpuszczony na rynek gdyby byl tak straszliwie szkodliwy? barwniki tam
                zawarte maja zapewne swoja okreslona ilosc, ktora nie jest w stanie zaszkodzic.
                Bardziej bylabym sie np jablka z niektorych supermarketow, ono ma czasem w sobie
                wiecej chemii niz cale pudelko Prenatalu, nie mowie juz o innych produktach
                spozywczych.

Ostatnio nastala nowa moda na sianie paniki na forumuncertain

Nglka ma racje...

Jesli czasem Polka sie Panu Bogu uda to po prostu klekajcie narody.
                • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 22:14
                  a czy wszystko co dopuszczone do spozycia jest bezpiecze?
              • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 22:16
                kobieto, nie chce mi sie rozpisywac ...masz chyba zbyt duzo wolnego
                czasu...
                dla mnie osobiscie mozesz brac nawet arszenik....
                • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 22:20
                  Jak nie chce ci się rozpisywać to niech ci się zachce włączyć myślenie następnym
                  razem, zanim nastraszysz innych - BEZPODSTAWNIE.
                  Dla mnie możesz sobie straszyć - siebie i swoich bliskich, jeśli lubicie
                  bezpodstawne strachy na lachy le wszelkie bzdury wielkiego kalibru będę
                  prostować. nie umiesz podać żadnego WIARYGODNEGO źródła i zamiast przyznać się
                  do błędu - tylko się pogrążasz.
                  Coraz niżej.
                  Z mojej strony koniec tematu. Nie dotrzesz...
                  • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 22:38
                    kobieto ciaza ci na mozg siadla smile))))
                    jakie bezpodstawne? mam ci wyslac opinie bieglych w
                    oryginale...sadze ze wiekszosc tutaj obecnych jest zaznajomiona z
                    obsluga kompa i netu....wiec znajac haslo , majac google, bedac
                    zainteresowana mozna chyba znalezc???
                    zawsze znajda sie takie jak Ty.....coz
                    pyt osobiste jestes katoliczka?
                    • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:00
                      katan12 napisała:

> kobieto ciaza ci na mozg siadla smile))))

Łapy mi opadły. Kiedy się nauczysz czytać ze zrozumieniem? Skąd krzywy wniosek,
                      że jestem w ciąży?
                      Niestety.. nie daję ci żadnych szans na ozdrowienie big_grin
                      Swoją drogą - to częsty "argument" u "lasek", które jednak nie mają argumentów,
                      żal.pl wink

> jakie bezpodstawne? mam ci wyslac opinie bieglych w
                      > oryginale...

Poprosiłam o link, źródło, cokolwiek, więc nie mydl oczu mnie ani nikomu (bo
                      chyba tylko sobie samej) - nie umiesz udzielić odpowiedzi na proste pytanie -
                      źródło, źródło, źródło. Własnie po to o nie proszę, bo google nie wykazuje ani
                      jednej wiarygodnej informacji. Tylko nie pisz mi, że nie umiem szukać, bo -
                      śmiech na sali. przeszukałam całkiem dokładnie wink

> zawsze znajda sie takie jak Ty.....coz
                      > pyt osobiste jestes katoliczka?

I całe szczęście, bo gdyby nie takie jak ja - takie jak ty dostałyby raka mózgu
                      od korzystania z komórki, umarłyby od stosowania tamponów, przestałyby się myć,
                      bo częste mycie skraca życie, dostałyby paniki i ataku serca po wypiciu łyka
                      coli ciąży - i wszystkie siedziałybyście jeszcze w kamieniołomach.

Pytanie osobiste sobie daruj, bo nie ma nic do tematu.
                      • katan12 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:13
                        tak, zgadzam sie masz misje do spelnienia...trwaj na posterunku.
                        wiesz, ze to co napisalam jest prawda a jednak drazysz....takie
                        hobby? a moze znudzenie zyciem?
                        co do osobistego pytania to juz wiem smile))))
                        zegnaj nieszczesliwa kobieto.
                        • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:18
                          katan12 napisała:

> tak, zgadzam sie masz misje do spelnienia...trwaj na posterunku.
                          > wiesz, ze to co napisalam jest prawda a jednak drazysz....takie
                          > hobby? a moze znudzenie zyciem?

wiem, że to, co napisałaś - jest kompletnie nic nie znaczącą bzdurą i o tym cały
                          czas piszę. Nie wymagam jednak, że zrozumiesz - skoro do tej pory nie dotarło to
                          do Ciebie.
                          Ważne, że zrozumieją to inni i zobaczą, że nie umiesz poprzeć swoich słów, a to
                          ja umiem obalić niewiarygodne źródła lub porównać szkodliwość do szkodliwości
                          miliarda powszechnie używanych rzeczy (czyli wszystkiego)

> co do osobistego pytania to juz wiem smile))))

Możesz sobie jedynie mniemać.

> zegnaj nieszczesliwa kobieto.

Na twoje nieszczęście jestem spełniona i szczęśliwa wink Ty widać nie, skoro
                          zajmujesz się wyszukiwaniem takich pierdół i pisaniem tanich sensacji mijających
                          się z prawdą.

Obie wiemy, że nie potrafisz podać źródła, bo go nie ma. Coś gdzieś wyczytałaś,
                          chlapnęłaś i teraz jak pięcioletnie dziecko - wdajesz się w pyskówki.

bardzo.mi.cie.zal.pl wink
                • maroco1977 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:20
                  kobieto, nie chce mi sie rozpisywac ...masz chyba zbyt duzo wolnego
                  > czasu...

co ma twoje rozpisywanie do mojego czasu wolnego? chyba tylko tyle, ze mam czas
                  czytac te wywody pseudonaukowe

a co do twojego pytania czy wszystko dopuszczone do spozycia jest bezpieczne, to
                  nie odpowiem ani tak ani nie, moge tylko i wylacznie zakladac, ze nie jest
                  straszliwie szkodliwe skoro dopuszczaja. Tego i tak sie nie da sprawdzic, o ile
                  na butelce z coca cola napisany jest sklad to na jablku juz nie...no coz, taki
                  to juz ten swiatbig_grin

co prawda ten inny post jest nie do mnie, ale na co pytasz nglke o jej religie?
                  o ile wiem jedynie w islamie sa ograniczenia co do spozywania niektorych
                  produktow, ale juz nie lekowsmile ale uwierz na slowo oni nie jadaja swinki nie ze
                  wzgledu na chemie w niej zawartasmile

a za poczestunek arszenikiem dziekuje... chociaz teraz trwaja poobno badania nad
                  wykorzystaniem arszeniku w chemioterapii...tak wiec moze wcale on nie taki zly
                  jak go malujawink
                  • nglka Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:23
                    maroco1977 napisała:

chociaz teraz trwaja poobno badania na
                    > d
                    > wykorzystaniem arszeniku w chemioterapii...tak wiec moze wcale on nie taki zly
                    > jak go malujawink

Dokładnie. Bo wszystko(dosłownie!) to kwestia ilości. Nie sądzę, by jakaś
                    kobieta spożyła aż 30 tabletek na raz. Wtedy taki barwnik mógłby coś zdziałać
                    ale i tak sam barwnik to byłby pikuś w porównaniu z tym, co przedawkowanie
                    pewnych witamin mogłoby w danym momencie z człowiekiem zrobić.
                    Trucizna w odpowiednich mikro- dawkach może mieć właściwości lecznicze.
                    • maroco1977 Re: Prenatal???uwaga 20.02.09, 23:39
                      nglka napisała:

Dokładnie. Bo wszystko(dosłownie!) to kwestia ilości. Nie sądzę, by jakaś
                      > kobieta spożyła aż 30 tabletek na raz. Wtedy taki barwnik mógłby coś zdziałać
                      > ale i tak sam barwnik to byłby pikuś w porównaniu z tym, co przedawkowanie
                      > pewnych witamin mogłoby w danym momencie z człowiekiem zrobić.
                      > Trucizna w odpowiednich mikro- dawkach może mieć właściwości lecznicze.

no wlasnie, ale zeby zrozumiec dzialanie lekow trzeba zrozumiec najpierw termin
                      PRZEDAWKOWANIE pojawiajacy sie w kazdej ulotce, takze w Prenatalu.

a co do witaminek: hyperwitaminoza istniejebig_grin

najlepszy jest UMIAR we wszystkich dziedzinach zycia
                      jestem ciekawa czy autorka tego postu kiedykolwiek napila sie alkoholu, jesli
                      tak, to no coz, tragediawink alkohol w DUZYCH DAWKACH jest trucizna,a w okresie
                      ciazy...nie bede lepiej rozwijala tematutongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka