relisys07 02.04.09, 16:54 Hej Biore Falvit dla kobiet w ciazy i karmiacych (karmie synka piersia) juz jakies 4 m-ce. Planujemy nastepnego dzidziusia, nie wiem czy mam odstawic Falvit i zaczac brac Folik czy ten pierwszy specycyfik wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misica89 Re: Falvit czy Folik... 02.04.09, 17:08 sprawdź gdzieś na necie ile jest w tym falvicie kwasu foliowego. jeżeli 0,4 mg (400 nanogramów) to spokojnie możesz go brać bez dołykiwania foliku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Falvit czy Folik... 02.04.09, 23:05 nie.Folik zawiera 0.4 mg kwasu foliowego.Natomiast kwas foliowy kupowany na recepte i pod taka nazwa handlowa ma go wiecej i on pokrywa zapotrzebowanie organizmu podczas 1 trymestru ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: Falvit czy Folik... 02.04.09, 23:08 Folik w zupełności wystarczy - zdanie lekarzy. Chyba, że ktoś ma wybitne problemy z przyswajaniem, bądź ma go za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
misica89 Re: Falvit czy Folik... 03.04.09, 10:19 ten na recepte ma 15mg i to już jest naprawdę końska dawka. teściowa moja brała po operacji taki. dla zdrowej ciężarówy jest on za silny. a poza tym jest droższy, a i tak organizm nie przyswoi go więcej niż mu jest potrzebne. lekarze bez potrzeby nie przepisują tego silnego, pytają tylko zazwyczaj czy się bierze folik. dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego (nieciężarnego) na kwas foliowy wynosi 0,2mg (200 nanogramów). w ciąży potrzeba dwa razy więcej czyli 0,4mg. Odpowiedz Link Zgłoś
heidi21 Re: Falvit czy Folik... 03.04.09, 15:42 A ja biore FEMINATAL METAFOLIN 800. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Falvit czy Folik... 03.04.09, 18:09 > dla zdrowej ciężarówy jest on za silny. bzdura! kwasu foliowego nie da się "przedawkować" o czym zresztą sama piszesz. Skoro nie można przedawkować to jak mozna powiedzieć że jest za silny? > lekarze bez potrzeby nie przepisują tego silnego, pytają tylko zazwyczaj czy si > ę > bierze folik. też sie nie zgadzam. Na początku, przed ciazą brałam folik. Po zajściu w ciażę lekarz przepisał mi właśnie kwas foliowy - ten silniejszy. Uznał że folik jest za słaby. Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: Falvit czy Folik... 03.04.09, 16:05 A najlepiej kupić zwykły "kwas foliowy" -ja brałam ten: www.holbex.pl/content/view/23/23/ Jest więcej tabletek za niższą cenę niż w foliku Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Falvit czy Folik... 03.04.09, 16:42 Ale autorka napisała Folik z dużej litery, czyli użyła nazwy własej leku. Chodziło jej zapewne konkretnie o to czy ma odstawić konkretne tabletki i zacząć brać drugie. Rozumiem, że swoim postem chciałam się "pochwalić" że niby wiesz "coś więcej" na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś