aniutek75 11.12.03, 13:03 dziewczyny powiedzcie mi kiedy mogę iść do lekarza?? jestem gdzieś w 5 tyg ciąży, zrobiłam 2 testy ciążowe, pozytywne.ż góry dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga2003 Re: kiedy do lekarza??? 11.12.03, 13:41 Już możesz iść - gin od razu wyczuje powiększoną macicę. Osobiście uważam, że im wcześniej, tym lepiej. Gratulacje )) ale pewnie będziesz miała problemy z zapachem smażenia wigilijnego karpia )) Odpowiedz Link Zgłoś
lil_i Re: kiedy do lekarza??? 12.12.03, 18:16 Cześć.Zastanawiam się, czy liczysz wiek ciąż od ostatniej miesiączki, czy może mniej więcej orientujesz się kiedy malutkie zostało poczęte. Ja właśnie wczoraj byłam u lekarza, w badaniu ginekologiczne wykazało, że macica jest powiększona i rozpulchniona, co oznacza,że jestem w ciąży.Stwierdzono, że to ósmy tydzień (bo liczone od ost. mies.)ja jednak domyślam się,że to czwarty tydzień. Na USG idę w następną sobotę, będzie to 9 tydz. od ost. mies. i piąty dziecka. Wszystko zależy od tego,czy reguralnie miesiączkujesz. Jeśli tak jest to być może to trzeci tydz. twojego dziecka (czyli 3 od poczęcia). Ja poszłam do gin. w 8 tyg. od ost. mies. ponieważ wcześniej dzwoniłam do lekarza i to on zdecydował żeby poczekać. Jeśli jest zbyt wcześnie bad. gin. wykaże, że macica powiększona, ale nie musi to oznaczać ciąży.I po co ta niepewność? Z pewnością musisz udać się do lekarza, jeśli pojawi się jakieś krwawienie nawet niewielkie (wbrew opiniom, że jest to normalne, gdy jajeczko się zagnieżdza). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: kiedy do lekarza??? 13.12.03, 16:53 Aniu! Jeszcze kilka tygodni wczesniej zastanawialam się podobnie jak Ty. Sama poszlam do gina w 5 tygodniu (wg mnie, wg miesiączki było później) Mi się niestety nie udało. Nie jestem juz w ciąży. Rozmawialam jednak o pierwszej wizycie z lekarzem. Ten powiedzial, że najlepiej zaraz po zrobieniu testu. Jeśli bowiem coś się dzieje nie tak jak trzeba, lekarz zdecyduje co robić. Pozdrawiam. Trzymaj się ciepło razem ze swoją fasolką. asia Odpowiedz Link Zgłoś
kobitka29 Re: kiedy do lekarza??? 13.12.03, 19:36 idz jak najszybciej! a tymczasem lykaj kwas foliowy , w aptece dostepny jako Folik!! zapobiega we wczesnym miesiacu wadom cewy nerwowoej u dzieciaczkow. Bardzo wazne w pierwszych trzech miesiacach! Odpowiedz Link Zgłoś
kiciaklis Re: kiedy do lekarza??? 14.12.03, 00:05 a ja jeszcze nie jestem w ciazy a juz bylam u lekarza. Dowiedzialam sie co robic czego nie i planuje zasiac fasolke 27 grudnia albo okolicy. Generalnie maze o fasolce swiatecznej. \ Odpowiedz Link Zgłoś