sama1234 16.06.09, 18:58 czy wypicie jednego piwa w ciazy moze zaszkodzic dziecku,jestem w 19 tyg i mam straszna ochote na piwo czy mozna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: piwo w ciazy 16.06.09, 19:00 jak wypijesz to dziecko będzie miało piwne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: piwo w ciazy 16.06.09, 21:58 sama1234 napisała: > ale czy to moze zaszkodzic dziecku tak, alkohol szkodzi. Daj sobie na wstrzymanie Odpowiedz Link Zgłoś
keira.pl Re: piwo w ciazy 16.06.09, 19:16 tak, alkohol zdecydowanie szkodzi. nawet taka z pozoru niewielka dawka jak kilka łyków, nie mówiąc już o wypiciu całego piwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joan Re: piwo w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:17 Odpowiedz sobie na pytanie: czy napoiłabyś noworodka piwem? Całym, połową, a może tylko dałabyś mu kilka łyków? Ile teraz Twoje dziecko waży? Pół kilo? Jak bardzo chcesz, to pij, może nie będzie miał FASa akurat, ale o tym dowiesz się dopiero po porodzie, albo i później. Może i nie zaszkodzi ale moim zdaniem po takim piwie, to reszta ciąży spędzona na rozmyślaniach czy jednak będą konsekwencje, czy nie. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: piwo w ciazy 16.06.09, 21:34 Proponuje wypić piwo bezalkoholowe/niskoalkoholowe - są takie o "normalnym" piwnym smaku (choć może nie jest smak najlepszy, niestety). Tylko trzeba pamiętać, że ponieważ takie piwo tez ma jakaś (choć bardzo niską) zawartość alkoholu, nie należy pić go np. 5 litrów duszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mala220 Re: piwo w ciazy 16.06.09, 21:54 jeśli juz masz straszna ochote tolepiej wybierz bezalkoholowe(0,5%). lepsze takie niz normalne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin2510 Re: piwo w ciazy IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.09, 07:30 ja jego jakieś schizowane jesteście, ja w pierwszej ciąży piłam piwo - nie jakimiś litrami tylko szklaneczkę od czasu do czasu (rzadko ale mi się zdarzało)- córa zdrowa , mądra nic jej nie jest, teraz jestem w drugiej ciąży i też raz na jakiś czas wypiję i dzieciakowi jakoś to nie zaszkodziło. Bez przesady , nikt nie każe pić alkoholu codziennie ale jak wypije się lampkę wina, szampana czy szklaneczkę piwa np. na jakiejś imprezie to dziecku nic nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniuszkamc Re: piwo w ciazy 17.06.09, 09:35 Zgadzam się w 100%. Nikt nie mówi o piciu całej butli. W pierwszej ciąży również od czasu do czasu pozwalałam sobie na szklaneczkę piwa. Dziecko mądre i zdrowe. Teraz tez od czasu do czasu się skuszę. Piwo w małych ilościach jest zdrowe, bo wspomaga pracę nerek. Nie można też porównywać picia piwa z bezpośrednim pojeniem dziecka. Wiele rzeczy się je w ciąży, na które nie można sobie pozwolic przy karmieniu piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuszek Re: piwo w ciazy 17.06.09, 09:53 >Piwo w małych ilościach jest zdrowe, bo wspomaga pracę > nerek. Piwo w każdych, nawet niewielkich ilościach jest szkodliwe. Alkohol to jakby nie patrzeć - trucizna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin2510 Re: piwo w ciazy IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.09, 14:04 > > Piwo w każdych, nawet niewielkich ilościach jest szkodliwe. Alkohol to jakby ni > e patrzeć - trucizna. ok, ale zauważ że jedząc zwykłe jedzenie też przyswajasz masę różnych E i innych wspomagaczy, a to też jest szkodliwe w ogóle dla organizmu. Poza tym żadna z nas nie ma ekologicznej uprawy warzyw czy nie hoduje zwierzątek na naturalnych paszach które potem zjada Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuszek Re: piwo w ciazy 17.06.09, 14:26 robin2510 napisał(a): > ok, ale zauważ że jedząc zwykłe jedzenie też przyswajasz masę różnych E i innych wspomagaczy, Tak, tak, wiem. Ale po co fundować dzieciakowi jeszcze jedną? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: piwo w ciazy 17.06.09, 09:59 > Wiele rzeczy się je w ciąży, na które nie można sobie pozwolic przy > karmieniu piersią. Dieta matki karmiacej wcale nie musi oznaczac restrykcyjnej diety eliminacyjnej. To, ze nie je sie okreslonych potraw podczas karmienia piersia wynika przede wszystkim z tego, ze niedojrzaly jeszcze przewod pokarmowy noworodka/niemowlecia ich nie akceptuje, a nie dlatego, ze szkodza rozwojowi dziecku, bo np. groza niedorozwojem umyslowym. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_oski Re: piwo w ciazy 17.06.09, 14:56 Ja w pierwszej ciązy piłam piwo raz na jakiś czas,ale mało a lekarz mi też to proponował ze względu na opuchnięte nogi.Teraz jestem w drugiej ciązy i nie zamierzam przez cała ciąże pic i przez najwcześniejszy okres karmienia.Znam osobe,która podczas ciąży miała niesamowitą ochote na piwo i piła często i to nie mało,na weselu też sobie łądnie dała...córcia urodziła sie zdrowiutka,ale jednemu zaszkodzi a drugiemu nie. Jak masz wielką ochote to napij sie z pół szklaneczki,bo tak to będzie chodziło za Toba przez cała ciąże Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: piwo w ciazy 17.06.09, 15:25 Skoro wszyscy trabia i bombia, ze nawet minimalna dawka alkoholu w ciazy moze zaszkodzic i nie ma bezpiecznej dawki, to ja na pewno bym sie wstrzymala. Ja sie dopiero staram o dziecko i nie pije alkoholu nawet w tych dniach, kiedy nie wiem czy jestem w ciazy, a wiem, ze sie staralam. To, ze jedna z druga uwazaja, ze pily i dzieci sa zdrowe, to zaden argument. Co zrobisz, jak twoje bedzie chore? A poza tym to nie zawsze jest tak latwo stwierdzic. dziecko moze byc nerwowe, moze gorzej sie uczyc, miec jakies problemy pozniej i nawet do glowy ludziom nie przyjdzie, ze to mogl spowodowac alkohol w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: piwo w ciazy IP: 89.108.249.* 17.06.09, 17:43 Magda jak będziesz w ciąży zobaczysz jak kobiecy organizm się zmienia i jak zmieniają się gusta smakowe. Czasami ma się taką ochotę na coś, że naprawdę nie da się wytrzymać... w normalnej sytuacji można sobie czegoś odmówić, ale w ciąży nie jest tak łatwo... ja własnie wczoraj miałam przeokropną ochotę na piwo / a normalnie nigdy nie piłam/ i wypiłam kilka łyczków. Nie sądzę, żeby potem dziecko urodziło się z FASem... Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: piwo w ciazy 17.06.09, 19:53 > Magda jak będziesz w ciąży zobaczysz jak kobiecy organizm się zmienia i jak > zmieniają się gusta smakowe. Czasami ma się taką ochotę na coś, że naprawdę nie > da się wytrzymać... w normalnej sytuacji można sobie czegoś odmówić, ale w ciąż > y > nie jest tak łatwo... a czy będziesz tak samo pobłażliwa jak kilkulatek będzie chciał parę łyków piwa, też dasz mu się napić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: piwo w ciazy IP: *.ip.netia.com.pl 17.06.09, 17:56 Ja jestem w 18 tygodniu ciąży. Ostatnio też miewam ochote na piwo. Jestem zdania, że alkohol niszczy szare komórki w już ukształtowanym mózgu - to co może poczynic w kształtującym się.... Ale z problemem piwka poradziałm sobie pijąc bezalkoholowe, zawiera tylko 0,5% alk. czyli mniej niż kefir, a w moim wypadku nie chodzi o upicie tylko o "TEN" smak. No i jeszcze jedno - piję kilka łyczków, nie 10 butelek dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia030184 Re: piwo w ciazy 17.06.09, 18:25 jeśli nie zależy ci na zdrowiu dziecka to poddaj się zachciance,nie wiem czy wiesz ale niestety nie wiadomo jaka ilość alkoholu w ciąży szkodzi dziecku,więc daj sobie spokój lub napij się parę łyków bez alk.i nie zwracaj uwagi na doradzanie dziewczyn które piły i dzieci mają zdrowe bo im się po prostu udało urodzić zdrowe dziecko.Ja jestem w 24tc i choć nieraz miałam ochotę nie wypiłam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: piwo w ciazy IP: *.chello.pl 18.06.09, 19:19 nie, no, wariatki, najlepiej to zamknac sie na 9 miesiecy bo przeciez wszystkto w okol szkodzi. nalezy odroznic butelke piwa raz na dwa miesiace od chlania na omor. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia030184 Re: piwo w ciazy 20.06.09, 14:51 www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79334,3675865.html wejdz na tą str poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś