Dodaj do ulubionych

przyszłe mamy z Mikołowa

25.02.10, 12:16
Witam! Jestem z Mikołowa i chętnie porozmawiałabym z kimś z mojego
miasta. Zawsze to raźniej smile
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 25.02.10, 18:46
      Re: przyszłe mamy - Mikołów i okolice
      zilaneczka-net 25.02.10, 15:12 Odpowiedz

Hej! Jestem z Orzeszasmile
      • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 26.02.10, 12:57
        Hej Mam termin na 5 maj. Ogólnie czuję się dobrze choć nie ukrywam że marzę już
        o porodziesmile, a Ty na kiedy masz termin?
        • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 26.02.10, 18:02
          hej! smile ja mam termin dopiero na wrzesień. A wczoraj pierwszy raz
          widziałam na USG ruchy dzidziusia i to był najpiękniejszy widok...
          machał do mnie rączką smile strasznie się tym wzruszyłam. za 2 tyg.
          następne USG. Muszę na siebie uważać z polecenia lekarza. Na samym
          początku zaliczyłam szpital z plamieniami, ale teraz jest już (tfu
          tfu odpukać! smile) wszystko ok. Gdzie będziesz rodzić? pozdrawiam!
          • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 27.02.10, 12:33
            Chcę rodzić w Mkołowie, mój pierwszy poród też się tam odbył (5 lat temu). To
            dobrze że już wszystko ok. ja też miałam małe problemy, ze skurczami od 4mc.
            ,ale też jest już ok. Czasami mam skurcze ale te przepowiadające ( nie groźne
            podobno)smile. To Twój pierwszy poród?
            • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 28.02.10, 08:17
              Tak, pierwsza ciąża. Zamierzamy mieć poród rodzinny tu w Mikołowie.
              A Ty rodziłaś naturalnie, ze znieczuleniem czy bez? Za jakiś czas
              też planujemy drugiego dzidziusia, może za 2 lata...? Pracujesz
              normalnie czy jesteś cały czas na L4? ja jestem na zwolnieniu. Dużo
              odpoczywam. I czekam aż się w końcu wiosna zrobi, bo ten topniejący
              śnieg za oknami i chłodek, który znów ma przyjść, jest mało
              pozytywnie nastrajający... smile
              • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 28.02.10, 10:38
                mikolo_wianka napisała:

> Tak, pierwsza ciąża. Zamierzamy mieć poród rodzinny tu w Mikołowie.
                > A Ty rodziłaś naturalnie, ze znieczuleniem czy bez? Za jakiś czas
                > też planujemy drugiego dzidziusia, może za 2 lata...? Pracujesz
                > normalnie czy jesteś cały czas na L4? ja jestem na zwolnieniu. Dużo
                > odpoczywam. I czekam aż się w końcu wiosna zrobi, bo ten topniejący
                > śnieg za oknami i chłodek, który znów ma przyjść, jest mało
                > pozytywnie nastrajający... smile
                Hej! Rodziłam z mężem, naturalnie i bez znieczulenia. Trochę byłam zła ponieważ
                poród zaczął się w niedzielę o 21-ej a o 3-ej nad ranem położna dała mi zastrzyk
                na opóźnienie akcji porodowej (chyba żeby sobie rąk nie brudzić na swojej
                zmianiewink ) Mateusz urodził się o godzinie 13-tej w poniedziałek, ale
                stwierdziłam że jak ma tak wyglądać mój następny poród to mogę śmiało rodzić
                pomimo że tak długosmile aha, tym razem będę pytać co mi dają i nie pozwolę sobie
                wstrzykiwać czegoś tylko po to żeby położnej było dobrzesmile
                • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 28.02.10, 10:45
                  Jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim ze względu na te wcześniejsze skurcze.
                  • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 28.02.10, 10:57
                    Na dzień dzisiejszy sama skłaniam się chyba bardziej ku rodzeniu bez
                    znieczulenia, bo podobno po pierwsze nie taki wilk straszny smile a po
                    drugie czuć parcia. ale mam jeszcze trochę czasu na zdecydowanie
                    więc zobaczę jeszcze... Z drugiej strony inne osoby chwalą sobie
                    poród ze znieczuleniem.
                    Ja dodatkowo, ze względu na te wcześniejsze plamienia, łykam
                    duphaston, ale to chyba akurat większość lekarzy przepisuje na
                    początku, żeby "dmuchać na zimne". Ale dawkę stopniowo zmniejszam.
                    Najpierw brałam 3, potem 2, a teraz 1 na dobę. Chodziłaś przy
                    pierwszej ciąży do szkoły rodzenia?
                    • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 28.02.10, 11:51
                      Do szkoły nie chodziłam i teraz też nie chodzę, a Ty się wybierasz?
                      • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 01.03.10, 11:27
                        hej smile zamierzamy zapisać sie do szkoły rodzenia. myślę, ze trochę
                        się tam nauczymy nie tylko o samym porodzie ale i o pielęgnacji
                        dzidziusia. oczywiście tu na miejscu, w szpitalu w mikołowie. od
                        marca rusza tam nowa szkoła rodzenia. masz już chłopczyka czy
                        dziewczynkę? i czy teraz urodzi się siostrzyczka czy braciszek? smile
                        • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 01.03.10, 16:41
                          Hej! Mamy już chłopczyka, Mateuszka i Mateuszek będzie miał braciszkasmile
                          Przyznam że chciałam córeczkę ale jak lekarz powiedział że chłopczyk to mi się
                          łezka zakręciła ze wzruszenia i to jednak naprawdę nie ma znaczenia jaka płeć.wink
                          • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 02.03.10, 16:32
                            Zgadza się - mie ważna jaka płeć, byleby zdrowe było... smile ja nie
                            mam żadnych przeczuć. Ciągle ktoś mnie pyta "na co się czuję", ale
                            ja póki co czuję się na dzidziusia. I tyle smile I ucieszę się bardzo
                            zarówno z chłopczyka jak i z dziewczynki. Nawet imiona mamy już
                            wybrane. Z kolei jedna babcia nastawia się na wnuczka, a druga na
                            wnuczkę... smile Zobaczymy... A Wy macie juz wybrane imię dla braciszka?
                            • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 03.03.10, 08:39
                              Hej! Moja mama też była nastawiona na wnuczkę za to gdy zadzwoniłam do dziadka
                              przekonana że będzie w niebo wzięty na wieść o wnuczku, nie krył rozczarowania
                              bo też chciał wnuczkęsmile ale i tak są szczęśliwi. A co do imienia to myślimy o
                              Szymonie ale czy tak zostanie to na 100% nie wiemysmile dziewczynka miałaby na
                              imię Michalinka.
                              • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 03.03.10, 11:08
                                Hej! smile Michalinka to prześliczne imię! moja kuzynka właśnie
                                urodziła córeczkę i dali jej tak na imię. Jak pracowałam w
                                przedszkolu miałam w jednej grupie dziewczynkę o takim imieniu i to
                                było fantastyczne dziecko. może dlatego tak mi się to imię dobrze
                                kojarzy smile Szymon też bardzo ładnie smile My wybraliśmy (na chwilę
                                obecną wink ) Zosia i Kacperek. Ale tak już chyba zostanie, bo
                                juz "przywykliśmy" do tych imion.
                                • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 03.03.10, 12:08
                                  Bardzo ładne imiona! Też myślałam skryciewink o Kacperku ale mamy już w rodzinie
                                  małego Kacperka. Hehe przypomniało mi się że tak w ogóle to ja chciałam
                                  Maksymilian ale moja bliska znajoma ma pieska który wabi się Maksiobig_grin
                                  • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 04.03.10, 17:26
                                    Mam dziś okropne sensacje jelitowe... uncertain Ale przy moim zespole
                                    jelita nadwrażliwego to "normalne". I tak w ciąży dolegliwości z tym
                                    związane zmniejszyły mi się na szczęście, no ale dziś postanowiły
                                    dość mocno dać znów znać o sobie. Dodatkowo powinnam się cieszyć bo
                                    nie wymiotuję wcale od początku. "Jedynie" mdłości mi dokuczały,
                                    teraz juz trochę mniej. A Ty drugą ciążę przechodzisz tak samo jak
                                    pierwszą?
                                    • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 05.03.10, 11:20
                                      Witam. Ciąże są podobne ale w pierwszej nie miałam jadłowstrętuwink W tej ciąży
                                      przez pierwsze miesiące nie mogłam czuć, myśleć ani jeść mięsasmile na szczęście
                                      ok. 5 miesiąca mi przeszło, a co do wymiotów to nie miałam wcale tylko delikatne
                                      mdłości w tej ciąży, w poprzedniej w ogóle. Za to w pierwszej ciąży dużo
                                      przytyłam bo mogłam jeść słodycze bez opamiętania ( na szczęście zbędne
                                      kilogramy zrzuciłam) teraz też lubię sobie zjeść słodycze ale potrafię to
                                      opanowaćsmile, dużo zjadam jabłek i to mnie "ratuje"wink, a u Ciebie jak jest ze
                                      smaczkamismile? Pozdrawiam.
                                      • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 05.03.10, 15:09
                                        Hej! smile Ja od 5 tyg. leżałam przez miesiąc w łóżku wiec byłam pewna,
                                        że przez ten bezruch przytyję strasznie... smile Co mnie jakoś nie
                                        martwiło nawet. Ale waga ani drgnęła. Też miałam potworne mdłości na
                                        sam zapach pewnych potraw. Np. gotowane z jarzynami mięso... Za to
                                        zawsze miałam ochotę np. na frytki. A teraz najlepiej mi smakują
                                        płatki z mlekiem i lody śmietankowe albo bakaliowe. Mmmmmmm!
                                        pychota smile Acha, wcześniej zajadałam się owocami, zwłaszcza
                                        mandarynkami i pomarańczami ale dostałam wysypki i strasznego
                                        swędzenia skóry i lekarka kazała mi z nich zrezygnować (dzięki czemu
                                        wysypka zniknęła).No i od samego początku odrzuca mnie od wszelkiego
                                        rodzaju "sztucznego" jedzenia typu gorące kubki. Ale za to kisiel
                                        jest the best wink Na słodycze mam średnia chęć. Czasem zjem kawałek
                                        czekolady albo ciasta.
                                        A jak Twój brzusio? Dzidzia mocno się uwidoczniła czy raczej skromna
                                        wypukłość? smile Pozdrawiam!
                                        • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 05.03.10, 18:27
                                          big_grin co do brzusia to jest widoczny prawie od samego początku, strasznie mnie do
                                          przodu wysunęło i na wysokości pępka mam już 110cm.smile a dzidzia w tej ciąży
                                          bardzo ruchliwa, super uczucie. Pierwszy synek był leniwy w brzuchu do tego
                                          stopnia że musiałam jechać do szpitala to sprawdzić i jak tylko mnie położyli to
                                          maluch zaczął skakać jak szalonysmile niezłego szumu narobiłwink
                                          • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 07.03.10, 11:12
                                            Hej! smile No w drugiej ciąży podobno "wywala" brzuch praktycznie od
                                            razu smile moja kuzynka miała dokładnie tak samo. Ja na razie mam
                                            malutki brzusio ale jeansy już ledwo dopinam... Za jakiś tydzień /
                                            dwa będę musiała już z nich całkiem zrezygnować, dlatego zaczęłam
                                            się juz rozklądać na wygodną odzieżą. I fajnie, bo nie mogę się
                                            doczekać jak będzie już go widać smile
                                            • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 08.03.10, 08:54
                                              Co do odzieży to macie fajny sklepik w Mikołowie z odzieżą ciążową "9 miesięcy"
                                              przy ul. Stawowej (ale reklamawink) kupowałam tam spodnie i bardzo sobie je chwalę.
                                              • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 09.03.10, 08:34
                                                Hej! smile Zaopatrzyłam się w jeansy z panelem. Ale teraz
                                                wygodnie... smile a w sklepiku faktycznie swietne ubranka! Na wiosnę
                                                już kolekcje jakie śliczne. Tylko niech ta zima w końcu minie smile
                                                • zilaneczka-net Re: Wklejone przez moderatora 09.03.10, 11:34
                                                  Oj mogłaby się już skończyć bo jest mi już straaaasznie ciężko ale pocieszam się
                                                  że do maja już nie dalekosmile Hmm pewnie będę musiała zakupić jakąś bluzkę
                                                  ciążową chociaż przyznam że szkoda mi już wydawać kasę na ciążówki wolałabym już
                                                  wyskoczyć na normalne ciuchowe zakupywink
                                                  • mikolo_wianka Re: Wklejone przez moderatora 10.03.10, 12:09
                                                    Ja jak oglądam te wszystkie cudne ubranka to chciałabym je mieć
                                                    wszystkie smile Ale póki co kupuję te najpotrzebniejsze - spodnie
                                                    jeansowe i dresowe. Na inne rzeczy poczekam aż sie ociepli i brzuch
                                                    mi jeszcze większy wyrośnie smile Już się nie mogę doczekać aż poznamy
                                                    płeć smile
    • annwil81 [...] 27.02.10, 20:06
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • malgosiek2 Annwil proszę o zmijeszenie sygnaturki do 27.02.10, 20:10
        przepisowych 4 linijek.
        Więcej info w przyszpilonym watku na górze forum.
    • elfik831 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.03.10, 08:42
      Witajcie dziewczynysmile ja rowniez bede rodzic w Mikołowie. na poniedzialek 15.03 mam wyznaczony termin cc. tyle sie naczytalam o opiece po porodzie i powiem szczerze, ze okropnie sie stresuje. Tym bardziej, ze to moje pierwsze dziecko... Pozdrawiam Was serdecznie
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.03.10, 12:05
        Hej! Ale Ci fajnie. Maleństwo prawie już z Tobą... smile Trzymam
        kciuki! I nic się nie martw. Każda przyszła mama ma stres związany z
        tym czy sobie poradzi. I jakoś zawsze sobie radzi smile Tak to już
        jest. Także nic się nie martw. My też oczekujemy pierwszej dzidzi i
        jakoś myślę damy radę...
        A czemu będziesz mieć cesarkę? Z wyboru czy z konieczności? No i
        chłopczyk czy dziewczynka? Pozdrawiam!
        • elfik831 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.03.10, 14:45
          Cesarka to chyba ostatnia rzecz, na która zdecydowalabym sie z własnego wyboru. Cały czas byłam przekonana, że urodzę naturalnie jednak okazało się, że przez ostatnie zaostrzenie astmy jestem niewydolna oddechowo i muszę mieć cc. No trudno, już się z tym pogodziłam i jakoś to będzie. Czekamy na dziewczynkę, chociaż wiadomo, że różnie bywa hehe więc jestem przygotowana na to, że nagle się pojawi facecik smile Jutro jade do szpitala na ktg, i przy okazji dowiem się, co musze ze soba zabrać...ahh ten stres smile
          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.03.10, 19:42
            No ja się nie mogę doczekać aż poznamy płeć smile Jutro mam wizytę
            kontrolną więc maleństwo pomacha mi z monitorka smile Ostatnio
            strasznie się wzruszyłam jak pierwszy raz zobaczyłam jak macha
            łapkami...
            Ja też nastawiam się na naturalny poród i też nie wyobrażam sobie
            cesarki na życzenie... ale jak widać, różnie bywa z tym chceniem.
            Kto prowadzi Twoją ciążę? ktoś ze szpitala właśnie? Pozdrawiam smile
            • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.03.10, 08:06
              Hej! Jak już będziesz wiedziała co zabrać do szpitala to podziel się z nami tą
              informacją bo właśnie się zastanawiam co ewentualnie spakowaćsmileNo właśnie kto
              prowadzi wasze ciąże? Moją prowadzi dr. Wilk. Co do cesarki to też się tego
              bardzo boję i mam nadzieję że znowu urodzę naturalnie.
              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.03.10, 11:03
                Hej! Ja jestem pod opieką p.dr Czekańskiej-Karel. I jestem
                b.zadowolona, od dawna do niej chodziłam. Chociaż wiem, że różne
                opinie krążą, z resztą tak jak na temat każdego innego lekarza.
                Dziewczyny, powiedzcie mi, kiedy poczułyście pierwsze ruchy dzidzi?
                Bo ja to na wszystko czekam z taką niecierlpiwością smile I w którym
                tyg.poznałyście płeć? Pozdrawiam!
                • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.03.10, 12:31
                  W pierwszej ciąży dokładnie nie pamiętam ale wiem że na pewno to było w
                  okolicach 20tc. teraz o wiele wcześniej bo już okolice 16-17tc. ale musiałam się
                  bardzo wsłuchiwać w siebiesmile
                  • elfik831 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.03.10, 13:55
                    byłam dzis w szpitalu no i tak dla dziecka tylko pampersy, chusteczki nawilżane i mile widziany jakis krem do pupy. ubranka niepotrzebne bo daja szpitalne. moim lekarzem prowadzacym jest ordynator D. Teraz zaczynam sie juz coraz bardziej stresować przed poniedziałkiemsmile No i jeszcze odpowiadajac na pytanie - pierwsze ruchy poczułam ok 18 tygodnia a płeć poznałam w 20tc. Pozniej jeszcze kilka razy została potwierdzona na wizycie i 2 razy na badaniach prenatalnych.
                    • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 12.03.10, 08:04
                      elfik831 dzięki za infosmile Życzę szczęśliwego poniedziałkowego rozwiązaniasmile
                      Pozdrawiam.
                      • elfik831 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 12.03.10, 10:20
                        napisze wiecej jak juz bede po smile pozdrowienia dla Was dzieczyny, trzymajcie sie zdrowo i dbajcie o siebiesmile
                        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 12.03.10, 13:39
                          Cześć dziewczyny! Elfik - ja też trzymam kciuki za poniedziałek! smile
                          My wczoraj na USG widzieliśmy nasze Maleństwo smile strasznie się kręcił i machał
                          do nas. Albo kręciła i machała smile
                          • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.03.10, 10:59
                            Hej mikolo_wianka! Co tam słychać nowego? smile Nasza koleżanka już ze swoim
                            maleństwem... ciekawa jestem jak się czuje? Mnie dopadła jakaś swędząca wysypka
                            na brzuchu i zastanawiam się czy może uczulać oliwka dla dzieci "ziajka" po
                            "bambino" nic mi nie było. Pozdrawiam.
                            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.03.10, 16:09
                              Hej! smile A wiesz że właśnie o tym samym pomyślałam... że koleżanka
                              już z Dzidziusiem leżą sobie pewnie razem smile A ja właśnie wróciłam z
                              USG bo ostatnio Maleństwo nie chciało się ułożyć do badania jak
                              trzeba. No ale dziś niestety znów robił nam cały czas psikusa i
                              trzeba będzie za kilka dni jeszcze raz spróbować. Ładnie znów urósł
                              (jak na drożdżach smile ), posłuchałam serduszka. Bardzo lubię patrzeć
                              na tą naszą Dzidzię kochaną na tym ekraniku...
                              A co do wysypki - miałam niedawno też - na brzuchu, rękach i nogach.
                              Do tego swędzącą niemiłosiernie! Odstawiłam cytrusy i zmniejszyłam
                              kwas foliowy z 5 mg (lekarka przepisała mi większą dawkę) na 0,4 mg
                              i po kilku dniach ustało na szczęście.
                              A teraz siedzę i oglądam legginsy ciążowe w internecie do kupienia,
                              bo tu w sklepie nie mogłam dostać.
                              A co u Ciebie i Maleństwa? Pozdrawiam! smile
                              • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.03.10, 17:39
                                Hej! Mam nadzieję że wszystko w porządkusmile wizytę mam w czwartek. Ostatnio mam
                                bardzo zły nastrój jest mi już tak ciężko że wszystko w koło mnie denerwuje i
                                szkoda mi mojego syna bo nie panuję nad sobą i czasami na niego krzyczę bez
                                powodu a potem płacze po kryjomu z wyrzutów sumienia także modlę się żeby ten
                                czas do porodu zleciał jak najszybciej.
                                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.03.10, 16:20
                                  Hej! Na pewno to nic poważnego smile Z resztą jutro wszystko się
                                  wyjaśni. Napisz po wizycie z czego ta wysypka.
                                  Ja z kolei odczuwam przez ostatnie dni napływ pozytywnej energii smile
                                  Od jutra idzie max ocieplenie więc to jeszcze bardziej mnie
                                  rozwesela. Ale pewnie nie na długo i któregoś dnia dostanę mega doła
                                  albo mega złośnicy wink
                                  Dostałam za to wilczego apetytu. Wcześniej jadłam normalnie, jak
                                  przed ciążą, no moze ciut więcej smile ale teraz to chodzę głodna non
                                  stop i cały czas coś jem.
                                  A Ty dużo przytyłaś w ciąży? Pozdrawiam!
                                  • czerwcowa_mamusia Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.03.10, 16:58
                                    Hej, ja jestem z Tychów, to bardzo blisko Mikołowa smile I także szukam
                                    towarzystwa, przyszłej mamy smile Obecnie jestem w 25tc. Termin mam na
                                    czerwiec.

Pozdrawiam
                                    • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.03.10, 18:41
                                      Witam koleżankę Tyszankę smile Poopowiadaj coś więcej o sobie i
                                      Maleństwie! Synek czy córeczka? i czy to pierwsza Twoja ciąża smile I
                                      gdzie zamierzasz rodzić - w Tychach, Mikołowie czy jeszcze gdzie
                                      indziej. Pozdrawiam serdecznie!
                                      • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 18.03.10, 06:03
                                        Ja również witam nową koleżankęsmile. mikolo-wianka co do wagi to przytyłam 17kg.
                                        ( na ostatniej wizycie tak było)smile dzisiaj mam znowu wizytę więc napisze
                                        dokładnie ile przytyłam. Też mogłabym jeść co chwilę tylko u mnie problem w tym
                                        że nie wiem na co mam ochotęsmile a jeżeli już na coś mam to nie mam tego w domuwink
                                        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 18.03.10, 16:17
                                          Zilaneczka - jak po wizycie??? No ja jestem ciekawa ile mi w sumie
                                          przybędzie przez całą ciążę... smile Chociaż w sumie takie pełniejsze
                                          uda, biust i cała reszta to nawet mi się podoba. Więc tragedii nie
                                          będzie jak się zaokrąglę wink byle Dzidzia rosła zdrowo.
                                          A masz jakieś zwierzaki w domu? Bo my mamy dwa koty i młodego pieska
                                          i nawet nie chcę myśleć co będzie potem... Koty na razie mogą być w
                                          domku (i nie tak nie wychodzą) bo toxoplazmozę przechodziłam już.
                                          Ale mam mieszane uczucia co to całego bezpieczeństwa jak już
                                          Maleństwo będzie z nami. Jedni radzą oddać np. do rodziny a inni
                                          twierdzą, że nie ma takiej konieczności bo koty krzywdy nie zrobią.
                                          No i sama już nie wiem... Na szczęście jest jeszcze trochę czasu do
                                          namysłu to zobaczymy...
                                          Pozdrawiam! smile
                                          • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 18.03.10, 18:12
                                            Hej! Już po wizycie, wszystko jest w porządku a ta wysypka na brzuchu była
                                            spowodowana zmianą oliwki, no i kolejne 3 kg. na plusie kurcze nie objadam się
                                            tak a wagi i tak przybywasad no ale nic jakoś to zrzucęsmile Co do zwierząt to
                                            jest pies u nas labrador ale u teściowej na dole ja co prawda mam mały kontakt z
                                            pieskiem za to mój synek często się z nim bawi ale nie martwię się chorobami bo
                                            pies jest raczej czysty no i staram się jak mogę przestrzegać higienę mojego
                                            synka. Ja z kolei obawiałam się cytomegalii bo przed ciążą miałam kontakt z
                                            osobą zarażoną i z początku nic sobie z tego nie robiłam ale jak poczytałam że
                                            ta choroba praktycznie w ogóle się nie objawia to się na maksa przestraszyłam i
                                            robiłam badania w tym kierunku na szczęście byłam "czysta". Ale się rozpisałam...smile
                                            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.03.10, 10:29
                                              Hej! Cieszę się, że z tą wysypką tylko tylko reakcja na oliwkę... smile
                                              No mi lekarka również nie zlecała badań na cytomegalię. Ale jutro
                                              będę się z nią widzieć to zapytam.
                                              A wracając do zwierząt - moje koty odkąd jestem w ciąży nie
                                              odstępują mnie na krok smile tylko gdzieś przysiądę albo się położę a
                                              one już na mnie wskakują. Ciągle chcą być blisko. Czują na pewno
                                              Maleństwo w moim brzuszku.
                                              A z tą wagą w ciąży... Hmmm. Moja bratowa przed ważyła jakieś 53 kg
                                              a dzień przed porodem 92 kg... Także niemalże podwoiła się smile A
                                              dzidzia urodziła się 2,100 kg. Więc Tobie daleko jeszcze do takich
                                              rekordów smile I mnie mam nadzieję też będzie daleko pod koniec ciąży wink
                                              Ależ się pogoda zrobiła piękna... smile pozdrawiam!
                                            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.03.10, 10:32
                                              Hej! Cieszę się, że z tą wysypką tylko tylko reakcja na oliwkę...
                                              No mi lekarka również nie zlecała badań na cytomegalię. Ale jutro
                                              będę się z nią widzieć to zapytam.
                                              A wracając do zwierząt - moje koty odkąd jestem w ciąży nie
                                              odstępują mnie na krok tylko gdzieś przysiądę albo się położę a
                                              one już na mnie wskakują. Ciągle chcą być blisko. Czują na pewno
                                              Maleństwo w moim brzuszku.
                                              A z tą wagą w ciąży... Hmmm. Moja bratowa przed ważyła jakieś 53 kg
                                              a dzień przed porodem 92 kg... Także niemalże podwoiła się smile A
                                              dzidzia urodziła się 2,100 kg. Więc Tobie daleko jeszcze do takich
                                              rekordów smile I mnie mam nadzieję też będzie daleko pod koniec ciąży
                                              Ależ się pogoda zrobiła piękna... smile pozdrawiam!

• mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.03.10, 10:34
                                                Myślałam, ze mi nie wkleiło wcześniej i dwa razy się "wmontowałam" wink
                                                • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.03.10, 11:04
                                                  Pogoda jest przecudna aż chce się żyć jak wiosna idziesmile Przynajmniej ja tak
                                                  mam co roku że napawa mnie to optymizmemsmile
                                      • czerwcowa_mamusia Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.03.10, 20:28
                                        Będę miała córeczkę, choć stawiałam na początku na synka smile Ale już przywykłam
                                        do myśli że to będzie córeczka. W sumie to moja trzecia ciąża, ale pierwsze
                                        dziecko. Dwie poprzednie straciłam. Mam nadzieje że tym razem uda mi się dotrzeć
                                        szczęśliwie do końca. Co do porodu, mam zamiar rodzić w Tychach. Mam tam
                                        lekarza, który mam nadzieje że będzie ze mną przy porodzie. Ogólnie jakoś nie
                                        najlepiej słyszałam o szpitalu w Mikołowie. No i szpital w tychach mam bliżej.

Pozdrawiam
                                        • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.03.10, 07:20
                                          Hej! Gratuluję córeczki i życzę powodzenia. Co do szpitala to ja z kolei
                                          słyszałam że rodzić właśnie w Tychach to masakrasmile ale jak widać to co dla
                                          jednego wydaje się złe to dla drugiego 7 niebowink. Ja rodziłam w mikołowie i co
                                          do położnych to jestem bardzo zadowolona za to panie z noworodków no to tymi to
                                          bym trochę potrząsnęłasmile
                                          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.03.10, 15:00
                                            Cześć dziewczyny! ja słyszałam podobne opinie jak zilaneczka.
                                            Generalnie od dziewczyn rodzących w Mikołowie, z którymi miałam
                                            okazję rozmawiać, słyszałam same bardzo dobre zdania. Co nie znaczy
                                            oczywiście, że inne szpitale też mogą być dobre, a nawet lepsze smile
                                            Sama leżąc tam dwukrotnie miałam poczucie, że jestem pod dobrą
                                            opieką.
                                            Dziewczyny - a miała któraś z Was robione USG 3D? Dzidzia nam sie
                                            dziś znów nie chciała dziś ułozyć jak trzeba i lekarka zasugerowała
                                            nam to badanie, ale bez nacisku ze konieczne czy wskazane. Poleciła
                                            nam Żory i Ligotę w Katowicach. Macie jakieś zdanie na temat tych
                                            badań? Warto? smile Pozdrawiam!
                                            • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.03.10, 19:35
                                              W tej kwestii raczej Ci nie pomogę. Nie miałam tego badania bo nie było takiej
                                              potrzeby, nie wiem ale jeżeli lekarz zasugerował coś takiego to może warto
                                              spróbować tym bardziej że miałaś już kilka(?) tych USG i dalej nic konkretnego
                                              nie wiadomo. Decyzja należy do Ciebiesmile Pozdrawiam.
                                              • czerwcowa_mamusia Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.03.10, 11:16
                                                USG 3d 4d, jest na pewno niesamowitym przeżyciem dla rodziców, bo można
                                                dokładnie dzieciątko pooglądać. Ale czy jest konieczne, to sama nie wiem, ja nie
                                                miałam, choć na początku chciałam, no ale koszt takich badań troszeczkę zrobił
                                                swoje. Myślę że wskazania do tego badania to takie kiedy jest podejrzenie
                                                jakiejś choroby genetycznej, lub nieprawidłowej budowy czaszki, lub kończyn
                                                dziecka, to wtedy widać lepiej. Ale to twoja decyzja.

pozdrawiam
                                                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 22.03.10, 17:55
                                                  Hej! smile Lekarka sugerowała nam badanie 3D bo nie mogła zrobić
                                                  pomiaru NT. Wg naszej wiedzy USG 3D nie wnosi nic nowego w
                                                  diagnozowaniu lecz jedynie jest "atrakcją" dla rodziców (ale za to
                                                  jaką... wink ). Dlatego zastanawialismy się czy jest sens. Lekarz w
                                                  Żorach zgodził sie nas przyjąć bez zapisu i przekonał nas do USG 2D.
                                                  Ale i tak było warto (pomimo wysokiej ceny badania uncertain ). Zrobił
                                                  dokładne pomiary, pokazywał na przybliżeniu. Także dla spokoju ducha
                                                  warto było smile Zwłaszcza, ze dziś był ostatni dzień kiedy można było
                                                  robić pomiar. Bo już powyzej 8 cm ma.
                                                  A co u Was ciekawego? smile pozdrawiam!
                                                  • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.03.10, 14:00
                                                    Hej! Świetnie że udało wam się z tym USGsmile a płci przypadkiem już nie
                                                    znaciewink. A co u nas? U nas tzn. u mnie i u dzidzi ogólnie dobrze ale
                                                    straaaasznie ciężko, bolą mnie pachwiny, spojenie łonowe i tak jak przy
                                                    pierwszej ciąży czuję taki dziwny ból chodź by mały się już wbijał do kanału
                                                    choć to chyba jeszcze za wcześnie (?), w nocy spać już nie mogę przez co w ciągu
                                                    dnia chodzę przybita no i chyba się zaraz położęwink Tak ogólnie co u nas, jedyne
                                                    co mnie pociesza to ta pogoda na dworzesmile Pozdrawiam Was ciepło.
    • elfik831 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.03.10, 14:39
      Czesc Dziewczynysmile melduje sie z powrotem smile od soboty jestesmy z Hania w domku. pisze dopiero dzisiaj bo caly czas mialam wysoka goraczke i jakos nie mialam sily wchodzic na forum. a teraz tak w skrociesmile CC odbylo sie 15.03 o godzinie 10:30. Mala miala 51cm i 2,580kg. Podbyt w szpitalu wspominam bardzo dobrze. Warunki super. Opieka rewelacyjna. Nikt nigdy nie odmowil mi pomocy, a biegałam na oddział noworodków z byle głupotą smile teraz dochodze do siebie, no i powolutku ucze sie "obsługi" mojej córci hehe. pozdrawiam
      • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.03.10, 16:49
        Serdecznie Ci gratuluję i życzę szybkiego dochodzenia do formysmile oraz zdrówka
        dla córeczki. Pozdrawiam.
        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.03.10, 20:31
          Elfik - wielkie gratulacje!!! Dobrze, że nie było żadych komplikacji
          no i najważniejsze, że z dzieckiem wszystko w porządku. No i z
          mamusią oczywiście smile A do tego jakie ładne imię daliście córci...
          Pisz w wolnych chwilach jak tam początki opieki nad Hanią. My juz
          się też nie mozemy doczekać aż Dzidzia będzie z nami na "świecie
          zewnętrznym". Nie mamy jeszcze płci potwierdzonej na 100% ale coś
          się wszystkim wydaje ze będzie chłopak... wink
          Zilaneczka - nawet nie strasz, że końcówka będzie taka trudna wink
          Ja dziś zaliczyłam dentystę i bez znieczulenia zrobił mi dwa ząbki
          <jupi> ! Nawet nie było tak tragicznie... Zawsze robiłam ze
          znieczuleniem a dziś bez i dało radę wink
          Pozdrawiam!!!
          • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 25.03.10, 08:04
            Hej! mikolo-wianka Ty się na razie tym nie martw bo przecież każda ciąża wygląda
            inaczej. Ja mam już bardzo duży brzuch i stąd te wszystkie dolegliwości chociaż
            słyszałam że ze spaniem dużo kobiet ma problem pod koniec ciąży. uncertain
            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 26.03.10, 08:18
              Hej! no mam nadzieję, ze pod koniec nie będzie tragicznie... smile póki
              co nogi mnie ostatnio bolą niemiłosiernie po zwykłym spacerku, do
              tego jak postoję w kuchni przy garnkach... Wieczorem nogi i krzyż do
              wymiany. Ale da się przeżyć smile
              • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.04.10, 08:30
                Hej dziewczyny! Co tak ucichłyście?smile Co tam u Was słychać? Ja już prawie na
                finiszu z niecierpliwością czekam na jakieś oznaki porodusmile Wczoraj byłam na
                USG malec dość spory jak na początek 38 tc. bo waży aż 3400g. Pozdrawiam Was
                ciepło i odezwijcie się w końcuwink
                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.04.10, 11:48
                  Hej! Też się zastanawiałam co to za cisza nastała i co u Was... smile
                  Ale Ci fajnie że to juz tuż tuż. Pewnie siedzisz jak na szpilkach.
                  Masz stracha? smile Czy tym razem juz na spokojnie czekasz na
                  rozwiązanie? Ja mam jutro kontrolę więc popatrzę sobie na mojego
                  szkraba. Jak macha do mamuni wink A bebolek mam już taki fajny...
                  Pozdrawiam!
                  • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 22.04.10, 14:40
                    Hej! Trochę się bałam wcześniej, ale teraz już mniej. Staram się myśleć
                    pozytywnie no i nie mogę się już doczekać. To fajnie że brzusio Ci już urósł,
                    który to miesiąc już? Wiesz już co będziesz miała czy nie chcesz wiedzieć?
                    • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 23.04.10, 14:25
                      hej! zaczął mi się 5 miesiąc już smile czas leci... nie znamy jeszcze
                      płci. nie miałam wczoraj robionego USG. dopiero 10 maja w Żorach
                      będę mieć. także wtedy mam nadzieję poznamy płeć. bo bardzo byśmy
                      chcieli juz wiedzieć smile Ale zaczęłam czuć ruchy dzidzi!!! smile na
                      razie lekko - ale za to ile radości... pozdrawiam! smile
                    • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 29.04.10, 12:17
                      Zilaneczka! czyżbyś była już na porodówce? smile Jeśli tak to trzymam
                      kciuki za Ciebie i za Maleństwo. No i za dumnego tatę też smile
    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 01.05.10, 21:00
      Hej wink też jestem z Mikołowa - to moja druga ciąża )niespodzianka) 10 m-cy temu
      urodziłam córeczkę - chodzę do dr Kiełbasińskiego i zaliczyłam cesarkę przy
      pierwszym porodzie więc teraz też mnie to czeka - pozdrawiam smile
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 03.05.10, 10:57
        Hej agulag76! smile A w którym jesteś miesiącu? i jak znosisz drugą
        ciążę? Lżej czy ciężej niż pierwszą? smile Pozdrawiam!
        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 03.05.10, 11:59
          Hej smile Jestem w 13 tygodniu, termin mam na 4 listopada - ciąża ok, tak samo jak
          poprzednia, żadnych nudności, zgagi, opuchlizny itp. pod tym względem wzorowo smile
          Pozdrawiam
        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 03.05.10, 12:20
          Jestem w 13 tygodniu, termin mam na 4 listopada - ciąża wzorowa, tak jak
          poprzednia, zero dolegliwości smile Pozdrawiam
          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.05.10, 10:41
            No to szczęściara z Ciebie, że tak łagodnie przechodzisz ciąże smile A
            miałaś już badanie usg genetyczne? I robisz/robiłaś u swojego
            lekarza czy idziesz do specjalisty genetyka?
            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.05.10, 11:51
              USG mam robione na każdej wizycie (czyli raz na m-c) jeżeli chodzi o
              badania pod kątem obciążeń to idę dzisiaj na wizytę i mam nadzieję
              że dzidziuś jest odpowiednio duży żeby je zrobić (ostatnio brakowało
              mu 2 mm) smile
            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.05.10, 11:58
              Ale niegrzeczna jestem - pisze o sobie, a nawet nie zapytałam jak ty
              się czujesz ??? Mam nadzieję że ok !!!
              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.05.10, 20:47
                Tak, dziękuję smile Czuję się dobrze. Dzidziuś ostatnio daje dość mocno
                o sobie znać. I bardzo nas to z mężem cieszy, bo wcześniej tylko ja
                czułam lekko ruchy, od czasu do czasu. Ale teraz się bobo
                rozkręciło smile Czekamy tylko z niecierpliwością aż będzie widać czy
                chłopczyk czy dziewczynka... smile Bo jeszcze nie wiemy. Moja lekarka
                wysyła mnie na USG to innych gabinetów. Na to pierwsze, genetyczne
                jechaliśmy do Żor (drogie!!!), i teraz na połówkowe też tam
                jedziemy... Bo ona nie chce się podjąć badania sad A powiedz mi, Twój
                lekarz ma dobry sprzęt? Bo zastanawiam się nad pójściem na
                konsultacje jeszcze do innego lekarza, a o doktorze Kiełbasińskim
                słyszałam tyle dobrego, że nie ukrywam, ze myślałam właśnie o nim...
                I ile kosztuje wizyta?
                No i koniecznie napisz czy masz już córeczkę czy synka? I czy teraz
                wolałabyś do parki? smile pozdrawiam!!
                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.05.10, 07:33
                  Na wyposażenie gabinetu nie narzekam, własnie wcozraj byłam na
                  wizycie i testowalismy nowe USG, generalnie jestem bardzo zadowolona
                  z opieki, to już druga ciąża u dr Kiełabasińskiego i jak dla mnie
                  ok ! Wizyta kosztuje 80 zł cytologia dodatkowe 20 zł. więc chyba nie
                  najgorzej cenowo wink na każdej wizycie mam robione USG czyli
                  standardowo 1 raz w m-cu. W domu mamy córeczkę Olgę i nie ukrywam że
                  fajnie byłoby mieć synka do pary, ale najwazniejsze żeby było
                  zdrowe !
                  Z tego co doczytałam to chodzisz do dr Czekańskiej - akurat miałam z
                  nią do czynienia przed porodem i nie wywarła na mnie zbyt dobrego
                  wrażenia sad no ale to kwestia indywidualnego wyboru, jednym pasuje
                  taki lekarz, innym np. ordynator Dyrda sad
                  Jeżeli chcesz namiar do dr Kiełabsińskiego to pisz smile
                  P.s. a do szkoły rodzenia chodzisz ???
                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.05.10, 11:37
                    Hej! smile No, my też wychodzimy z załozenia, zeby przede wszystkim
                    zdrowe było. A czy chłopczyk czy dziewczynka będzie - ucieszymy się
                    tak samo smile I jasne, bardzo chętnie wzięłabym namiary na
                    P.Doktora smile I ile wcześniej trzeba się umawiać na wizytę? tzn. ile
                    trzeba czekać? Jak mam być szczera właśnie dlatego chciałam iść do
                    innego lekarza jeszcze na konsultacje, albo całkiem sie przenieść do
                    kogoś innego bo trochę jestem zawiedzinona dotychczasową opieką
                    medyczną... Nie wiem tylko na ile rozsądne jest zmienianie lekarza
                    prowadzącego w trakcie ciąży ale tak jak mówię, z p.doktor nie do
                    końca jestem zadowolona. Cenowo wychodzi dokładnie tyle samo widzę.
                    Ale i tak chodzi mi głównie o dobrą fachową pomoc przez całą ciążę i
                    po oczywiście smile Do szkoły rodzenia jak najbardziej będę chodzić.
                    Termin porodu mam na 17 września więc gdzieś w lipcu zaczniemy
                    zajęcia smile A potem chcemy z mężem poród rodzinny.
                    No ale napisz koniecznie jak wczorajsze badanie (???)Wszystko w
                    porządku? smile I ile dzidziuś już mierzy? Aha - pracujesz czy jesteś
                    na L4? Ja jestem na zwolnieniu. Pozdrawiam! smile
                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.05.10, 12:23
                      Tel. do dr - 793 034 174 - rejestracja we wtorki, czwartki i piątki -
                      zadzwoń, może uda ci się szybko umówić na wizytę, generalnie do dr
                      tłumy, poczekalnia zawsze full ! smile
                      Nasze wczorajsze badanie ok !!! Dzidzia zdrowa wszystkie wskaźniki w
                      normie, ma już 8 cm smile ale płci jeszcze nie widać
                      Polecam Ci szkołę rodzenia w FitFi - prowadzi najlepsza położna z
                      Mikołowa - Asia Zając smile polecam bo korzystaliśmy !

A ja dalej pracuję bo generalnie nic mi nie jest i zwariowałabym w
                      domu - poza tym z uwagi na krótki okres od poprzedniego porodu (cc)
                      nie wolno mi nosić, a moja niunia ciągle by chciała na rączki,
                      niestety waży już 10 kg - więc jest co dźwigać smile
                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.05.10, 17:25
                        Dzięki za namiary smile Jutro czwartek więc spróbuję się jutro umówić
                        telefonicznie. O FitFi słyszałam już, tzn widziałam plakat w
                        poczekalni u mojej lekarki. Weszłam teraz na ich stronę w internecie
                        i widzę, że miałabym blisko z domu na piechotkę smile Także z pewnością
                        wybiorę się tam po więcej informacji no i pewnie zapisać się. Brałam
                        pod uwagę wcześniej tylko szkołę w szpitalu ale nie wiem czy jest
                        dobra czy nie.
                        Czemu miałaś CC? Ja bym bardzo chciała rodzić naturalnie ale
                        wiadomo, nie zawsze mamy na to wpływ...
                        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.05.10, 18:51
                          No właśnie nie zawsze idzie tak jakbyśmy chciały sad u mnie też wszystko szło
                          dobrze, ale po 13 godzinach (w tym 3 godziny z pełnym rozwarciem) żadnego
                          postępu porodu nie było - jak już nawet glukozą nie umieli mnie docucić, zrobili
                          cesarkę i okazało się że córcia źle weszła do kanału rodnego i ... lipa, nic by
                          z tego nie wyszło. Tak więc zamiast rodzić SN urodziłam CC smile co do szkoły
                          rodzenia to o tej w szpitalu nic nie wiem, a że zawsze korzystałam z zajęć w
                          FitFi to nawet nie przyszło mi na myśl szukać gdzie indziej - oboje z mężem
                          byliśmy zadowoleni z zajęć.
                          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 06.05.10, 11:34
                            Odnośnie FitFi - kiedyś znalazłam również ich ofertę szukając zajęć
                            z jogi w Mikołowie. ale ostatecznie zapisałam sie na jogę i aerobik
                            w klubie uliczkę przed FitFi. Mieszkam bardzo blisko więc mi
                            pasowało smile Ale potem zmieniłam pracę i przestały mi pasować godziny
                            zajęć i musiałam zrezygnować.
                            A powiedz mi, jako rodząca już wcześniej, jak wygląda porodówka w
                            naszym szpitalu? Dwa razy leżałam na ginekologii i podejrzewam, ze
                            standardem pewnie niewiele odbiega od tego oddziału ale ilu osobowe
                            są pokoje? Czy leży się razem dzieckiem? Pozdrawiam! smile
                            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 06.05.10, 11:56
                              Porodówka ok, jest jedna sala podzielona na chyba 4 boksy, tak więc
                              można rodzić z mężem, opieka położnych jest super.
                              Jeżeli chodzi o oddział to pokoje chyba są najwyżej dwuosobowe i
                              leży się z dzidziusiem, chyba że jestes po cesarce to nie od razu
                              dostajesz dziecko, chodzi o problem z poruszaniem, podnoszeniem itp.
                              Na dwa pokoje przypada łazienka,a w każdym pokoju jest umywalka.
                              Jedyne zastrzeżenia mam do położnych na noworodkach - niemiłe i
                              niechętne do pomocy, i z tego co czytałam to nie jestem jedyna która
                              tak twierdzi - opinie o szpitalu super, położne noworodkowe - be sad
                              Ale da się przeżyć wink
                              Zapomniałam Ci napisać żebyś do lekarza dzwoniła od 15-tej wink
                              Pozdrawiam
                              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 06.05.10, 14:59
                                Mam nadzieję, że wszystko będzie ok... i u Ciebie i u mnie smile
                                Ciekawa jestem też jak nasz dzidziuś będzie przesypiał noce... smile
                                czy mocno da nam popalić. A jak Wasza córeczka? spokojna czy raczej
                                bardzo absorbująca? smile
                                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 06.05.10, 20:21
                                  No cóż, każdy musi to przeżyć - ja jakoś przygodę z macierzyństwem zaczęłam
                                  serią "porażek" tzn.: najpierw ta cesarka, potem żółtaczka Olgi, problemy z
                                  karmieniem, dziecko które potrafiło przez 10 godzin czuwać zamiast spać, nie
                                  chciało leżeć, tylko być na rękach - strasznie frustrujące to było. Ale w końcu
                                  stwierdziłam że jak ja będę szczęśliwa to dziecko też, nie potrzeba mu matki w
                                  depresji ciągle szlochającej że jest "złą matką" - przeszliśmy na butelkę i
                                  bardzo szybko mieliśmy przespane noce, w dzień do tej pory moje dziecko śpi 3x
                                  po max. 40 minut sad ale trzeba się do tego przyzwyczaić. Generalnie Olga jest
                                  bardzo absorbująca, lubi mieć towarzystwo, sama się pobawi ale niezbyt długo. Od
                                  2 m-cy walczymy z ząbkami więc noce też bywają różne - jak widzisz nie jest
                                  różowo, ale nikt nie mówił że będzie lekko - wystarczy że mała się do Ciebie
                                  uśmiechnie i masz miękkie kolana smile Jak chcesz potrenować na żywym modelu to
                                  możemy się kiedyś spotkać smile Pozdrawiam
                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 07.05.10, 10:53
                                    Hej! smile No właśnie, zawsze to niewiadoma zanim się dziecko urodzi.
                                    Zastanawiałam się ostatnio czy temperament bobasa w brzuchu
                                    odpowiada jego późniejszej ruchliwości. Czy raczej nie ma to
                                    związku... smile I na ile faktycznie spokój czy emocjonalność mamy
                                    decyduje o zachowywaniu się później dziecka. Praktycznie wszyscy
                                    zwracają mi na to uwagę, żebym sie niczym nie przejmowała, chociaż i
                                    tak jestem osobą spokojną i cierpliwą smile Ale chyba tak naprawdę
                                    jedyne co można zrobić to dbać o siebie, o swój spokój, a reszta
                                    należy do natury i genów smile
                                    Bardzo chętnie spotkałabym się i porozmawiała smile I poznała Twój żywy
                                    Skarb smile Pozdrawiam!!
                                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.05.10, 11:19
                                      Generalnie charakter dziecka to jedna niewiadoma - nigdy nie możesz być pewna
                                      jaki "egzemplarz" Ci się trafi smile
                                      Co do spotkania możemy się kiedyś umówić na spacer - jeżeli Ci wolno.
                                      P.s. udało Ci się umówić na wizytę ?
                                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.05.10, 13:47
                                        Hej! Będziemy mieć córeczkę!!!!! smile Byliśmy dziś na USG i lekarz
                                        powiedział, że to na 100% dziewczynka smile Oczywiście z chłopczyka
                                        cieszylibyśmy się nie mniej ale najwięcej radości daje sama
                                        wiedza... Bardzo jesteśmy szczęśliwi smile Dziadkowie też.
                                        Co do lekarza - najbliższą wizytę zaliczę jeszcze u mojej lekarki a
                                        w tym tyg.wybieramy sie do prywatnej kliniki na Łubinowej w
                                        Katowicach bo dowiedzielismy się o niej dużo dobrego i chcemy
                                        sprawdzić czy nie warto tam zdecydować się rodzić. Poza tym zależy
                                        mi na szybkiej kontroli teraz bo martwią mnie wyniki krwi trochę.
                                        Spacerować mi wolno smile Dotlenianie dziecka i mamusi wskazane...
                                        Pozdrawiam!!
                                        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.05.10, 10:07
                                          No to super wiadomość !!! wink Teraz możecie wybierać imię, chyba że
                                          juz macie jakieś typy ? Dbaj o siebie !!! A jak się już pogoda
                                          wyklaruje to się umówimy na spacerek - bo na razie popołudniami to
                                          nie wiadomo jak będzie - słońce czy burza wink Pozdrawiam
                                          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.05.10, 13:16
                                            Imiona wybraliśmy już jakiś czas temu - i dla chłopczyka i dla
                                            dziewczynki smile Ale już wiemy z którego skorzystamy. Chociaż cała
                                            moja rodzina, jeszcze zanim znaliśmy płeć, juz mówiła do brzuszka
                                            Zosia bo - jak wszyscy twierdzą - wiedzieli, ze będzie
                                            dziewczynka smile A co do pogody to fakt - od kilku dni płata niezłe
                                            figle. Rano słoneczko a wraz z ubytkiem dnia coraz ciemniej, aż w
                                            końcu deszcz sad Na szczęście żadna grypa na razie mnie nie zmogła
                                            (tfu tfu) ale to pewnie dlatego, że uważam na siebie smile Pozdrawiam!
                                            P.S.w którym tyg. w poprzedniej ciąży miałaś robiony test obciążenia
                                            gluzą? Wyczytałam, ze powinien być zrobiony między 24-28 tyg. a mi
                                            zlecono go w 20 tyg. uncertain Odebrałam wyniki ale nie wiem czy są
                                            miarodajne wobec tego.
                                            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.05.10, 20:31
                                              Właśnie sobie sprawdziłam - test miałam robiony w 28 tygodniu.
                                              Co do odporności polecam syrop Prenalen (specjalnie dla kobiet w ciąży) -
                                              naturalne składniki, zawsze mi pomaga smile
                                              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 13.05.10, 17:07
                                                Hej!
                                                No właśnie... z tego co widzę normalnie dziewczyny mają zlecane
                                                badanie między 24-28 tyg. Mnie wyszły bardzo niskie wartości,
                                                poniżej normy, a mój lekarz to zupełnie przemilczał i stwierdził, ze
                                                dziwne, ale żeby się nie przejmować... uncertain Słusznie czy nie, szukam
                                                teraz na własną rękę diabetologa, żeby upewnić się, że to na pewno
                                                nie szkodzi dziecku. Jutro mam zadzwonić na Ochojec i potwierdzić,
                                                czy lekarka zgodziła się mnie w drodze wyjątku przyjąć w
                                                poniedziałek, bo normalnie są dłuuugie kolejki.
                                                A jak Twoje zdrówko? ciąża nadal przebiega łagodnie? smile pozdrawiam!
                                                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.05.10, 21:48
                                                  Dzięki - u mnie ok, chociaż marzę o chwili spokoju, ale przy dziecku to już
                                                  niemożliwe - może za jakieś 18 lat... smilePozdrawiam
                                                  • zilaneczka-net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.05.10, 15:48
                                                    Hej Dziewczyny. 29.04 urodziłam synka przez cesarskie cięcie. Po porodzie miał
                                                    3920g. i 57 cm. Po nie najlepszych chwilach w szpitalu, 10.05 wróciliśmy do domu
                                                    i zapominamy powolutku o nie miłym porodzie. Pozdrawiamy.
                                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.05.10, 18:47
                                                    Cześć! zilaneczka - WIELKIE GRATULACJE!!! smile Cieszę się, że wszystko
                                                    dobrze się skończyło i jesteś już z synkiem w domu! Duży zdrowy
                                                    chłopak smile to najważniejsze! Mam nadzieję, że te komplikacje 'były -
                                                    minęły'. Nasza córeczka kopie już bardzo w brzuszku smile I nie możemy
                                                    się już doczekać jej narodzin. Pozdrawiam Was ciepło mimo tak
                                                    deszczowej aury...! smile
                                                    agulag - byliśmy na Łubinowej w katowicach - bardzo ładne pokoje, w
                                                    tym mozliwość pokoju 'vipowskiego' - dla mamy, dziecka i taty, ale
                                                    odstraszył nas brak OIOM. W razie jakichkolwiek komplikacji wsadzają
                                                    matkę z dzieckiem do karetki i wiozą do innego szpitala. A wiadomo -
                                                    czasem liczą się sekundy... Także pozostajemy zdecydowanie przy
                                                    naszym szpitalu smile Pozdrawiam!
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.05.10, 20:43
                                                    No to kolejna decyzja za Wami smile a jak tam wyprawka, przymierzasz się już do
                                                    jakichś zakupów ? Pozdrowionka (nasza Olga ma od wczoraj 4 ząbki i opanowała
                                                    raczkowanie)
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 17.05.10, 20:41
                                                    Gratulacje !!! Dużo radości z macierzyństwa dla rodziców i zdrowia dla synka smile
                                                  • zilaneczka-net [...] 18.05.10, 14:54
                                                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.05.10, 10:06
                                                    zilaneczka - dbaj o siebie i dzidziusia. Oby rosło zdrowo! smile

agulag - już się rozglądamy za mebelkami smile Tzn.jak na razie w
                                                    internecie. Duży wybór, mnóstwo zdjęć. Aczkolwiek zakupy zrobimy w
                                                    lipcu bo jeszcze pokój musimy przygotować. Znajomi polecają nam
                                                    firmę Drewex i z tej już wybraliśmy śliczny model łóżeczka i komody.
                                                    No chyba, że nam jeszcze coś z innej firmy wpadnie w oko wink
                                                    A tak to siedzę w domu, tylko do lekarzy, bo strach wystawić nos w
                                                    taką pogodę za drzwi... uncertain Co nie zmienia faktu, że pozdrawiam
                                                    ciepło! smile
                                                    P.S. gratulacje dla Olgi! smile
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.05.10, 19:28
                                                    Dzięki !!! Też pozdrawiamy cieplutko - wypoczywaj dużo, potem będzie nieco ciężko wink
    • ona2010.net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.05.10, 15:12
      Orzesze wiec nie daleko smile
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.05.10, 16:01
        Hej ona2019!! Pewnie, że blisko nas smile to Twoja pierwsza ciąża? i w
        którym jesteś teraz miesiącu? Napisz coś więcej smile pozdrawiam!
        • ona2010.net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.05.10, 16:13
          niestety staramy sie o dzidzie jest to nasz 2 cykle smile mam nadzieje ze bedzie owocny
          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 10:43
            ona2010 - trzymam więc mocno kciuki za powodzenie! smile dawaj znać jak
            się sprawy mają!
      • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.05.10, 16:15
        Witaj sąsiadko - testerko Castagnusa smile
        • ona2010.net Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.05.10, 16:18
          Castangus tak dla pomocy a może akurat coś da big_grin choc zaczelam go brac od 8 dnia
          cyklu.Dzis pokazal sie sluz opisujący plodny zobaczymy jaki wynik pokaze
          wieczorem test owulacyjny
          • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 14:24
            Ja mysle że przede wszystkim musisz wyluzować - im bardziej będziesz
            się skupiać na testach, wspomagaczach itp. tym gorsze efekty. My za
            pierwszym razem dopiero po 6 m-cach "trafilismy do celu", dopiero
            wtedy jak sobie odpuścilismy starania za wszelką cenę smile Powodzenia
      • bazy-lka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 28.07.10, 20:10
        czesc Dziewczyny,
        dawno mnie nie było, ale przeczytałam zaległe posty smile))
        mi zostało jezcze 10 tygodni, generalnie wszytsko jest OK tylko
        musze duzo leżeć
        mieszkam w mikołowie od zawsze wiec jakbyście miały jakies
        pytania...smile

pozdrawiam was serdecznie
        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 28.07.10, 21:04
          Hej bazy-lka! smile Witaj ponownie. Czyli jedziemy, a raczej leżymy na
          tym samym wózku smile też muszę leżeć plackiem jak najwiecej. A jaki
          jest u Ciebie powód takiego zalecenia? U mnie szyjka... sad
          My wczoraj byliśmy na USG i dowiedzieliśmy się, że nasza mała waży
          już 2300g!!! a to "dopiero" 32 tydz. także rośnie jak na
          drożdżach smile
          A wyprawkę już macie?? My w większości tak. Dużo rzeczy kupiliśmy tu
          w naszym sklepiku mikołowskim na Jana Pawła. Część rzeczy przez
          internet a część od rodziny dostaliśmy.
          A jak u Was przygotowania? Pozdrawiam!
          P.S. Może trochę z innej beczki ale masz sprawdzonego lekarza
          rodzinnego tu w mikołowie? smile
    • bazy-lka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 14:11
      cześć też jestem z Mikołowa smile mam termin na październksmile
      pozdrowionka
      • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 14:22
        Hej smile ale nam się towarzystwo rozrasta - jak tam samopoczucie ?
    • bazy-lka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 14:43
      samopoczucie OK, właśnie ide na oglądać naszą córunie i już nie mogę
      sie doczekac smile
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 21.05.10, 18:39
        Cześć dziewczyny! fajnie fajnie, że nas tu coraz więcej. W kupie
        raźniej wink agulag - masz rację co do wyluzowania w tych sprawach.
        ponoć to ma ogromny wpływ na powodzenie w staraniach. No ale
        wiadomo, czasem łatwo powiedzieć a gorzej opanować emocje... smile bazy-
        lka fajnie ze też masz dziewczynkę w brzuszku! smile imię macie już
        wybrane? i gdzie będziesz rodzić?? pozdrawiam!
    • bazy-lka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 22.05.10, 16:40
      hej,
      będziemy mieli gosie smile
      a rodzić będę oczywiście w Mikołowie
      a jak u was dziewczyny? jak samopoczucie i nastrój?
      pozdrowionka
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.05.10, 09:18
        Hej! bazy-lka - no to gratuluję dziewczynki! smile to Wasza pierwsza
        dzidzia? Samopoczucie u mnie ok smile Mała kopie, ja gadam do moje
        brzuszka wink z resztą mąż też. Pogoda tylko jest mało pozytywnie
        nastrajająca ale trudno. Jeszcze nam przyjdzie pomęczyć się w upały
        i wspomnieć te dni chłodu... smile
        A jak Ty znosisz ciążę? Pozdrawiam!
        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.05.10, 09:54
          Cześć "sąsiadeczki" wink Nie wiem jak wy ale ja strasznie ospała
          jestem - nie wiem czy to tylko pogoda, czy ciąża + dokazująca Olga,
          marzę o chwili spokoju - odpoczywajcie ile się da dziewczyny !!!
          Pozdrowionka dla Was i waszych dziewczynek (u nas na razie nie
          wiadomo co ?)
          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.05.10, 18:25
            agulag - to samopoczucie jest wynikiem wszystkich tych rzeczy po
            trochu... wink łykaj słońce jak tylko się pokazuje smile pozdrawiam!
    • bazy-lka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 25.05.10, 10:11
      hej dziewczyny smile
      odpowiadając smile: to nasze pierwsze dziecko, a co do znoszenia ciąży
      to generalnie jest super, tylko czasem zdarzają sie słabsze dni wink

pogoda coś się właśnie popsuła a miałam plany spacerowe sad

pozdrowionka i miłęgo dnia !!!

• agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 26.05.10, 07:55
        Cześć mamusie smile ja dzisiaj zaliczyłam pierwszy prezent na Dzień
        matki wink sweet !!! Buziaki dla Was i miłego dnia
        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 27.05.10, 11:39
          Hej dziewczyny!!! agulag - ja już sie nie mogę doczekać następnego
          dnia matki smile ale już wczoraj nasza córka złożyła mi życzenia, i to
          kilkakrotnie, pukając mi w brzuszek smile
          pozdrawiam!
          • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 02.06.10, 08:07
            Hej sąsiadeczki - co tam u Was ? Jakoś ucichłyście, mam nadzieję że
            u Was zdrowo i pogodnie mimo aury za oknem wink
            Ja wczoraj byłam na wizycie i wstępnie chyba będzie druga córcia, ma
            już 11 cm i zaczyna kopać ! Buziaki dla Was smile
            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 02.06.10, 13:53
              hej hej! smile pomimo aury i "drobnych" komplikacji zdrowotnych jak
              najbardziej z uśmiechem na twarzy! Moja Mała każdym kopnięciem
              przypomina mi, ze najważniejsze jest to, że zdrowo rośnie... smile
              Aczkooooolllllwwwwwiek miło by było, gdyby w końcu zamiast deszczu
              słońce się pokazało na dłuzej.
              Agulag - wstępnie więc gratuluję drugiej córeczki smile dwie siostry to
              zawsze duże wzajemne wsparcie i zrozumienie. Będą fajnymi
              przyjaciółkami. No chyba ze będzie jednak chłopczyk, co też jest
              fajne (wiem z własnego doświadczenia wink ). Pozdrawiam!
              • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.06.10, 07:46
                Hej - jak tam upały ? Mam nadzieję że wszystko dobrze - pozdrawiam wink
                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.06.10, 15:16
                  hej agulag! smile jakos dajemy z dzidzią radę w te upały... Ratuję się
                  lodami i zimnymi koktajlami truskawikowymi smile Jutro ma być jeszcze
                  cieplej więc póki co mamy chyba dopiero rozgrzewkę... Na szczęście w
                  mieszkaniu nie jest tak gorąco jak za oknem.
                  A jak Ty się masz? jak maleństwo??? kopie juz??? Moja daje czadu wink
                  Pozdrawiam!
                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.06.10, 10:27
                    Maleństwo na razie nieśmiało sobie "puka" w brzuchu smile ale ciepło
                    jest wykańczające - najgorzej ma się chyba Olga. A na lody uważaj -
                    ja miałam zakazane bo po tym teście obciążenia glukozą wyszedł mi
                    wynik 137 i lekarz kazał ograniczyć właśnie lody wink ale koktajle
                    super sprawa - pozdrawiam !
                    • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.06.10, 12:02
                      Ja dla przeciwieństwa mam bardzo niski cukier właśnie... w teście
                      wyszły mi oba wyniki na poziomie 50-paru... (z czego po glukozie to
                      nawet nizszy trochę niż przed wypiciem uncertain ). Teraz jest już lepiej
                      sądząc po wynikach bo codziennie mierzę sobie glukometrem. I lekarz
                      zalecił mi jadanie słodkości. Takze czuję się rozgrzeszona big_grin
                      (aczkowliek staram się nie przesadzać z iloscią, bo nadmiar nawet
                      przy niskiej glukozie też moze szkodzić...). Robię sobie np.sorbet
                      truskawkowy - miksuję truskawki z odrobiną cukru i mrożę. Pycha!!!
                      Polecam. zdrowe, smaczne i chłodzące smile pozdrawiam!
                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.07.10, 09:37
                        halo halo! Dziewczyny! gdzie się pochowałyście i co u Was? żyjecie
                        po tych upałach? smile dzisiaj trochę lżejsza pogoda więc mamy czym
                        oddychać smile Ja grzecznie odpoczywam... pozdrawiam!
                        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.07.10, 10:24
                          Melduje się że żyję wink grzecznie pracuję, w brzuchu kopniaki serwuje
                          mi 2 dzieczynka, w sierpniu wyjeżdżam nad morze - całkiem nieźle
                          jest ! Pozdrawiam smile
                          • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 07.07.10, 15:31
                            Hej! Ale Ci dobrze z tym morzem... smile sama chętnie pobrodziłabym stopami po
                            plaży. Ale za rok pojedziemy już całą naszą małą rodzinką! smile a póki co muszę
                            jak najwięcej odpoczywać (problem z szyjką). Też mi córcia daje czasem popalić
                            tymi kopniakami i strasznie mnie tym zawsze rozbawia smile Jej towarzystwo jest
                            bezcenne... wink
                            Powiedz mi agulag - jak wygląda w naszym szpitalu kwestia położnych? Znasz jakąś
                            dobrą? I z własnego doświadczenia poleciłabyś opłacenie tej dodatkowej formy
                            opieki czy jest ona tu i tak dobra, że nie ma sensu dopłacać? Pozdrawiam! smile
                            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 07.07.10, 18:21
                              Jeżeli chodzi o położne to potwierdzam opinie od lat krążące o szpitalu
                              mikołowskim - położne na porodówce anioły !!! natomiast położne na noworodkach -
                              masakra. Niestety nie wpadłam na to żeby którąś opłacać, generalnie są
                              niecierpliwe i nie lubią jak im zawracasz głowę, ja byłam w nieco lepszej
                              sytuacji pod tym kątem że po cesarce nie dostajesz dzidziusia na noc, dopiero po
                              2 dniach, więc nieco łatwiej było. Położne z porodówki są super - ja rodziłam z
                              Lilianną, ale najlepsza jest Asia Zając (miałam z nią zajęcia w szkole
                              rodzenia)- skończyło się cesarką ale na opiekę nie mogę narzekać. Niestety
                              położne noworodkowe psują obraz świetnego oddziału położniczego.
                              A czemu pytasz - myślałam że zdecydowaliście się na poród w Katowicach ?
                              Pozdrawiam
                              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 07.07.10, 21:12
                                Zdecydowanie pozostaliśmy przy Mikołowie! smile Po wizycie w szpitalu w Katowicach
                                i "poszperaniu" po opiniach w internecie i wśród znajomych odeszliśmy całkowicie
                                od tego pomysłu (jak pisałam wcześniej powodem było brak OIOMu - co w przypadku
                                jakichkolwiek komplikacji przy porodzie, czy to z matką czy dzieckiem,
                                transportowani są oni dopiero karetką do innego szpitala ==> traci się cenny
                                czas, który może uratować życie). Także na 100% Mikołów smile Innego szpitala nie
                                braliśmy w ogóle pod uwagę. Zbyt dużo dobrego o naszym słyszałam smile poza tym
                                sama leżąc tam 2 razy byłam pod wrażeniem opieki...
                                No zastanawiamy się cały czas tylko nad opłaceniem położnej, jeśli jest taka
                                możliwość, i o ile to ma sens.
                                Mam jeszcze pytanie odnośnie Olgi smile A mianowicie - czy macie lekarza dobrego tu
                                na miejscu, czy w innym mieście? i chodzicie z kasy chorych czy prywatnie?
                                Zależy mi na dobrym lekarzu dla naszej Małej... Gdzie zaliczacie te wszystkie
                                kontrole, ważenia, pomiary, szczepienia...? Będę wdzięczna za informacje smile
                                Pozdrawiam!!
                                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 07.07.10, 21:52
                                  Jesteśmy zapisani w ośrodku na Katowickiej - póki co nie narzekamy na opiekę (co
                                  prawda nic poważnego do tej pory się nie działo)- pracuje tu dr Danielczyk (była
                                  ordynator noworodków na Waryńskiego), ale wszyscy lekarze mili i cierpliwi. Na
                                  razie jest ok smile Miłej nocy !
                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.07.10, 09:11
                                    Dzięki za małe podpowiedzi smile W Mikołowie mieszkam dopiero od
                                    jakiegoś czasu i moja znajomość tutejszej służby zdrowia sprowadza
                                    sie do lekarza rodzinnego, mojej lekarki i oddziału ginekologicznego
                                    w naszym szpitalu smile A nie mam kogo popytać bo znajomych tu nie mam
                                    za bardzo. W pewnym wieku trudno o nowe znajomości w nowym miejscu,
                                    zwłaszcza jeśli pracuje się w innym mieście, rodzina też nie w
                                    Mikołowie... Miałam nadzieję, ze w szkole rodzenia poznam kilka
                                    dziewczyn stąd i będę miała z kim porozmawiać na temat ciąży,
                                    porodu, wanienek, pieluszek, odparzeń, szczepień itp... smile Ale
                                    lekarz nie wyraził zgody na uczestniczenie w zajęciach sad Mam
                                    pozwolenie tylko na lekkie spacerki. Także pewnie jeszcze
                                    kilka razy będę Cie o coś podpytywać smile Pozdrawiam i miłego dnia!
                                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.07.10, 09:54
                                      Pytaj wink ja tez nie jestem z Mikołowa i też zbyt dużo ludzi tutaj
                                      nie znam, pracuję w Tychach (tam mieszkałam i chodziłam do szkoły),
                                      mój mąż z Bytomia i tam mieszkałam przez pół roku, ale ostatecznie
                                      wróciliśmy do Mikołowa wink
                                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.07.10, 19:38
                                        hej! mój mąż jest tyszaninem, ja z katowic... smile także żadne z nas nie zna tu za
                                        bardzo ludzi...
                                        a z cyklu "100 pytań do..." smile kolejne - czy laktator warto kupić od razu, bo
                                        może się już przydać w szpitalu, czy spokojnie można poczekać z jego zakupem?
                                        tak z własnego doświadczenia oczywiście smile wydaje mi się, że będzie on potrzebny
                                        wcześniej czy później, więc może lepiej zaopatrzyć się przed porodem(?) Model
                                        już wybrałam, na podstawie opinii w internecie (Avent). Im bliżej terminu tym
                                        więcej myślę o tym wszystkim i przygotowujemy po mało mieszkanie i rzeczy dla
                                        bobaska smile I może masz jakieś sprawdzone marki jeśli chodzi np. o krem na
                                        brodawki czy wkładki laktacyjne? smile opinii na ten temat cała masa... i pewnie
                                        większość z nich jest skuteczna, ale wolę nie zaliczać wpadek (albo zaliczyć ich
                                        jak najmniej smile ). Pozdrawiam upalnie smile
                                        • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 12.07.10, 18:48
                                          Też kupowałam laktator Avent przed porodem i rzeczywiście przydał się bardzo,
                                          ale kupowałam używany na allegro. Miałam generalnie problemy z karmieniem,
                                          chociaż mleka miałam mnóstwo to Olga po cesarce i naświetlaniach (żółtaczka w 3
                                          dobie) była karmiona butelką na oddziale i jakoś nie chciała załapać cyca - w
                                          końcu zaczęłam ściągać pokarm i karmić butelką, w efekcie po 3 m-cach męki dla
                                          dziecka i dla mnie przeszliśmy na butelkę. Szkoda mi było, ale brakło mi
                                          cierpliwości a w szpitalu jakoś nikt specjalnie mi nie pomógł w tym zakresie sad
                                          no ale było, minęło Olga rośnie jak na drożdżach - właśnie dzisiaj stuknął jej
                                          roczek smile zobaczymy jak będzie z drugą dzidzią. Co do maści używałam Maltan, ale
                                          miałam strasznie popękane brodawki a przez laktator było jeszcze gorzej, więc
                                          jakoś niespecjalnie zauważyłam żeby była dla mnie rewelacyjna - chociaż ma dobre
                                          opinie. Teraz może spróbuję sobie kupić chwalony na forum PureLan. Co do wkładek
                                          laktacyjnych, wszystkie są do d...y, ja miałam tyle pokarmu że non-stop mi
                                          przeciekały, a cena opakowania całkiem niezła - wiele dziewczyn pisze że kupuje
                                          najcieńsze podpaski i tnie na połówki, one mają wkłady które płyn zamieniają w
                                          żel i nie przeciekają, więc na pewno są skuteczniejsze - wg mnie fajny patent,
                                          też do przetestowania smile Co do wpadek - to wiesz ile ludzi tyle opinii, jednemu
                                          pasuje to, drugiemu wręcz odwrotnie - powiem szczerze że chyba przy pierwszym
                                          dziecku człowiek jest strasznie przewrażliwiony - ale nie powiem tutaj na forum
                                          znalazłam wiele fajnych porad. Jeżeli masz pytania to pisz - chętnie Ci odpowiem
                                          ! Pozdrowionka smile
                                          • eska1981 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 13.07.10, 10:38
                                            cześc dziewczyny.
                                            Dopiero dziś znalazłam na forum wątek ...mikołowski. Ja jetem z z
                                            okolic Mikołowa. Rodzę mje drugie dziecko w styczniu 2011, synka
                                            urodziłam 1,5 roku temu własnie w szpitalu w Mikołowie i zamierzam
                                            znów tam rodzić. Polożną miałam super podczas porodu. Ale slyszałam
                                            że wzystkie połozne w tym szpitalu sa rewelacyjne, a to jest b.
                                            ważne z kim rodzisz. Moja połozna pomogła mi niesamowicie i
                                            chciałabym znów na nia trafić. A pielęgniarki na dziecięcym są
                                            różne. Jedne fajne a inne wogóle minęły sie z powołaniem.
                                            szczególnie jedna ...taka mloda. Pamiętam ,że zastanawiałam sie po
                                            co ona wogóle wybrała taki zawód . Miała ze 28-30 lat a zachowywała
                                            sie jak 60 letnia zmęczona pracą jędza.
                                            No to troche o szpitalu, z którego ogólnie byłam bardzo zadowolona a
                                            spędziłam po porodzie w nim 8 dni, wiec nie tak mało.
                                            A nawiazując do laktatora to ja miałam pożyczony z aventu, karmiłam
                                            10 m-cy i ani razy nie sciągałam pokarmu laktatorem bo po prostu nie
                                            umiałam i wszystko mnie bolało. Dobrze ze go nie kupiłam. Czasem jak
                                            musiałam gdzieś wyjsc to odciągałam pokarm "ręcznie", bo synek nie
                                            chciał butelki i tak było najszybciej.
                                            Aha i nie martwcie sie ,z e nikogo z Mikołowa nie znacie ...podczas
                                            porodu i podczas pobytu w szpitalu nawiażą sie znajomości. Ja z moją
                                            współlokatorką z którą spędziłam tylko jedną noc bo juz wychodziłam
                                            kolejnego dnia cała te noc pomimo zmęczenia przegadałam. Ta
                                            dziewczyna w tamtej chwili wydawała mi sie bliższa niż najlepszy
                                            przyjaciel bo przezywała to co ja. A nawet jak macie w szpitalu
                                            swojego lekarza to jak go nie ma w chwili rodzenia w pracy to i tak
                                            wam nic nie pomoże.
                                            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 13.07.10, 11:59
                                              Witamy serdecznie nową koleżankę na forum!!! smile eska - przede wszystkim
                                              gratuluję drugiej dzidzi! Agulag też spodziewa się drugiego bobasa więc macie
                                              trochę większe doświadczenie niż ja. Bardzo się cieszę z mojej córeczki i
                                              odliczam dni do jej przyjścia na świat smile Nasz szpital zrobił na mnie bardzo
                                              dobre wrażenie kiedy tam leżałam i nie ukrywam, daje mi to duże poczucie
                                              bezpieczeństwa (teren już mi znany...). Sam poród to dla mnie wielka zagadka jak
                                              na razie, ale póki co nie mam stracha. Trzeba to trzeba smile Mała jest na razie
                                              ułożona pośladkowo i lekarz uprzedził mnie, że jak się nie obróci to czeka mnie
                                              cesarka. Chociaż wolałabym chyba rodzić naturalnie... Eska - a Ty rodziłaś ze
                                              znieczuleniem czy bez?
                                              Z akcesoriów pozostanę przy avencie a z wkładek laktacyjnych poradzono mi chicco
                                              bądź johnson's. Więc pewnie zaopatrzę się w któreś z nich. O Maltanie czytałam
                                              chyba w jednej z gazet, oparty na glukozie z tego co pamiętam. Osobiście wybiorę
                                              jednak jakiś preparat z czystą lanoliną. Tylko jeszcze nie wiem który smile
                                              A powiedzcie - jaki rożek dla niemowlaczka jest lepszy - miękki czy usztywniany?
                                              znalazłam fajny z motherhood (otulaczek). No i się nad nim zastanawiam.
                                              Eska - A Ty pracujesz czy jesteś na zwolnieniu lub wychowawczym z synkiem?
                                              Pozdrawiam Was bardzo gorąco i dzięki za wszelkie porady! Znajomości w Mikołowie
                                              słabe także bardzo się cieszę, ze chociaż tu możemy pogadać smile
                                              • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 13.07.10, 13:04
                                                Rożek maiałam kupiny miękki - ale moje dziecię nie chciało być
                                                zawijane wink więc u nas się nie sprawdził. Pozdrowionka z upalnego
                                                biurowca sad
                                                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 13.07.10, 13:33
                                                  Sorry za byki - upał mi padł na mózg smile
                                              • eska1981 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 14.07.10, 08:09
                                                No i dobrze że nie boisz sie porodu bo to na prawde nie jest takie
                                                straszne jak czasem mozna w internecie wyczytać. ja jak połozyli mi
                                                synka na brzuchu to zaraz połoznej powiedziałam, ze przy drugim
                                                porodzie też chce zeby odbierała maleństwosmile)
                                                Ja rodziłam bez znieczulenia i wcale nie załuję. Nawet nie wiem ile
                                                kosztuje zewnątrzoponowe w Mikołowie. Ból porodowy był do
                                                zniesienia i wszystko szło bardzo dobrze, jedynie skurcze były
                                                nieznośne. Ale jak tylko dzidzia sie pojawia na świecie to
                                                zapominasz o wszystkim, chociaz dla mnie to był dopiero poczatek
                                                akcji bo dostałam krotoku i musieli mnie uśpić. O ordynatorze
                                                Dyrdzie krążą rożne opinie, ale gdyby nie on to nawet nie chce
                                                myśleć co by sie ze mną działo. 2,5 godz po moim porodzie jak było
                                                ze mną coraz gorzej (już lała sie nie tylko krew ale czułam
                                                wyciekajace szkrzepy krwi, a kolejne kroplówki wogóle nie pomagały)
                                                zaczynał własnie dyżur i jak mnie zobaczył to zarządził ekspresowa
                                                akcje, anestezjolog, usypianie i wszytsko od nowa, ale już nic nie
                                                czułam ...
                                                A rożek kup tylko jeden i zdecydowanie miekki, mój synek jest z
                                                grudnia - wiec zimnowy i w ciagu dnia w nim przebywał i spał w nocy.
                                                A potem przez jakiś czas służył mi jako kołderka. I kup taki
                                                zwyczajny, tani...na prawde krótko ci posłuży wiec nie warto kupować
                                                na tym etapie drogich gadżetów (oczywiscie nie mówie o wózku,
                                                foteliku...)
                                                Ja pracuje i myśle że do końca listopada pociągne.
                                                Z synkiem też chodziłam do końca 7 miesiaca bo skracała mi sie
                                                szyjka i lekarka zmusiła mnie do L4 i kazała w 8 m-cu leżeć. Ale ja
                                                i tak wiecej biegałam niz leżałam.
                                                A teraz odliczam dni do urlopu. W sirpniu krótki odpoczynek z
                                                rodzinka nad morzem. Nie moge sie doczekać ...Pozdrawiam was
                                                dziewczyny
                                                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 14.07.10, 19:16
                                                  Cześć dziewczyny! Jeszcze się nie rozpłynęłam w te upały... Ale niewiele mi
                                                  brakuje... wink eska - współczuję tych powikłań... mam nadzieję, ze przy drugiej
                                                  dzidzi pójdzie już bez komplikacji. No i tego życzę też sobie i agulag.
                                                  Co do znieczulenia - jak mówię mojemu mężowi, ze może rodziłabym bez, to się w
                                                  głowę puka... smile że to czysty masochizm... Ale ja szczerze mówiąc rozważam cały
                                                  czas taką opcję. Jeszcze się zastanowię.
                                                  Co do rożka to tak zrobię. Widziałam klasyczne rożki, prześliczne, za niewielkie
                                                  pieniądze. aż się zdziwiłam, że ceny są tak przystępne...
                                                  Do końca miesiąca chcemy się wybrać na naszą porodówkę trochę rozpoznać teren...
                                                  Co trzeba zabrać, czy jest konieczna lewatywa, golenie... jak wygląda sala,
                                                  poród rodzinny...
                                                  Jeżeli przyszłoby Wam do głowy coś co mogłoby mi się przydać, to chętnie
                                                  skorzystam smile Coś co ułatwiało Wam życie w czasie porodu i potem przy dzidziusiu
                                                  smile sprawdzone marki, patenty itp smile
                                                  Agulag - zapomniałam ostatnio (ale mnie też upał padł na szare komórki smile )
                                                  życzyć wszystkiego naj rocznej Oldze! smile A tak na marginesie - kto pomaga Wam w
                                                  opiece nad małą? teściowa i mama? Ja sama nie wiem kiedy wrócę do pracy po
                                                  urodzeniu, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić zostawienia małej pod inną
                                                  opieką... Matczyne przewrażliwienie... smile
                                                  Pozdrawiam serdecznie!!
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 14.07.10, 21:30
                                                    Dzięki za życzonka smile Co do porodówki - lewatywy nikt nie proponuje, w trakcie
                                                    porodu zostałam dyskretnie podgolona, aczkolwiek bolało tak że było mi wszystko
                                                    jedno co ze mną robią (Olga źle weszła w kanał rodny i miałam masakryczny ucisk
                                                    na nerwy), oczywiście możesz rodzić z mężem (za opłatą) masz do dyspozycji
                                                    piłkę, prysznic i fajne położne smile do torby spakuj podkłady ginekologiczne
                                                    (polecam Hartmanna), jakieś majtki jednorazowe (ja miałam siateczkowe - fajna
                                                    rzecz), tantum rosa do podmywania (w razie nacięcia)no i standardowo kosmetyki
                                                    których używasz, bieliznę (kilka koszul - hormony wychodzą i pocisz się
                                                    straszliwie), natomiast dla dzidziusia tylko pampersy, jakieś smarowidło na
                                                    oparzenia i chusteczki nawilżane. Ciuszki swoje dopiero przy wyjściu.
                                                    Co do pomocnych rzeczy - wanienka najzwyklejsza na stojaku, starczy na długo i
                                                    jest wygodna - te wszystkie super, hiper z bajerami starczają na góra 3 m-ce,
                                                    pieluchy tetrowe i flanelowe, jakieś łagodne kosmetyki (my używamy Hippa od
                                                    urodzenia) jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszęsmile
                                                    A Olga jest z moją mamą, ale będzie musiała iść do przedszkola, bo moja mam nie
                                                    da rady z dwójką, a na nianię nas chwilowo nie stać
                                                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 14.07.10, 19:23
                                                  Eska - zapomniałam dopytać - jak bardzo skracała Ci się szyjka? bo ja mam z tym
                                                  problem i jeden lekarz mnie straszy, drugi uspakaja...
                                                  No i co się dzieje z Twoim szkrabem kiedy wychodzisz do pracy? smile
                                                  pozdr.!
                                                  • eska1981 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.07.10, 08:26
                                                    szczerze mówiac nie pamietam jak bardzo. Pamiętam tylko tyle że
                                                    chyba tak od 5 miesiąca byłam o tym informowana co wizyte, ale pod
                                                    koniec 7 miesiąca było nieciekawie i dostałam L4. Pamiętam ze miałam
                                                    duzo odpoczywać i w 8 miesiącu leżęc . Myśle ze nie masz powodów do
                                                    zmartwoenia skoro ani jeden ani drugi lekarz nie każe ci leżeć. A na
                                                    kiedy masz termin? (nie przeczytałam całego tego wątku bo troche
                                                    tego dużosmile)
                                                    MOje dziecię jest z mmoja mamą i tatą i drugie też dostana pod
                                                    opiekę bo z tym nawet dobrze soobie radzą
                                                    Agulag a ty na kiedy masz termin?
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.07.10, 10:10
                                                    Termin mam na 4 listopada - z tym że na pewno cesarka więc możliwe
                                                    że troszkę wcześniej wink
                                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.07.10, 12:08
                                                    A propos szyjki - no właśnie jeden lekarz straszy i każe leżeć, drugi uspokaja i
                                                    mówi, że dopóki nie skróci się jeszcze bardziej to mam po prostu na siebie
                                                    uważać i prowadzić oszczędny tryb życia. Ale bez przesadnego "plackowania" w
                                                    łóżku. Ostatnio się nie skraca bardziej. Zobaczymy na najbliższej kontroli czy
                                                    nadal się utrzymuje tak jak jest. Odpoczywam jak najwięcej, nie chwytam się
                                                    żadnych cięższych prac domowych, jedynie lekkie zajęcia. Żadnych wycieczek,
                                                    nawet zakupy robi mąż.
                                                    I generalnie czuję się dobrze. A to chyba najważniejsze smile
                                                    Termin mam na 17 września. Więc zostały 2 miesiące smile
                                                    Agulag - dzięki za zestaw informacji smile Zaopatrzyłam się we wkładki laktacyjne
                                                    chicco. Podobno są bardzo dobre. Się okaże wink A te podkładki, o których pisałaś,
                                                    można kupić w aptece czy w drogeriach pytać?
                                                    Jeżeli chodzi o opiekę nad naszą małą po moim powrocie do pracy to jedynie
                                                    teściowa może nam pomóc. To akurat dobrze bo mam do niej pełne zaufanie w tej
                                                    kwestii ale jedyne czego się obawiam to to, ze powrót do pracy będzie dla mnie
                                                    niezwykle trudny emocjonalnie... Najchętniej siedziałabym z dzidzią jak
                                                    najdłużej bo to ogromna inwestycja w rozwój szkraba ale wiadomo, chcieć a móc...
                                                    Zobaczymy. czas pokaże.
                                                    A Wy miałyście w tej kwestii jakieś problemy, dylematy???
                                                    Pozdrawiam!!! smile
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.07.10, 12:18
                                                    Wiesz ja mnóstwo rzeczy kupowałam na allegro - wielu sprzedajacych
                                                    ma w ofercie rzeczy dla dzieci i przy okazji niezbedne po porodzie i
                                                    w połogu drobiazgi, więc w aptece nie szukałam, ale zapytaj... smile
                                                    Co do powrotu do pracy - chyba nie było ze mną najgorzej -
                                                    generalnie nie cierpię siedzieć w domu, nie jestem chyba stworzona
                                                    do bycia gospodynią domową, jakoś bardziej potrafię się zmobilizować
                                                    i ogarnąć wszystko jak mam dużo zajęć (taka wariatka ze mnie smile)
                                                    A Olga przeszczęśliwa z babcią i z dziadziem smile no i potem przylepa
                                                    rodziców jak wrócimy z pracy. Chyba trzeba mieć do tego dystans i
                                                    zbytnio się "nie nakręcać" - będzie łatwiej, wiadomo że żal
                                                    zostawiać takie maluszki, ale myślę że nie ma tego złego...
                                                    pozdrawiam smile
                                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.07.10, 19:33
                                                    Też już kilka rzeczy kupiłam na allegro w ciąży. Począwszy od odzieży dla kobiet
                                                    z brzuszkiem smile Takiego wyboru nie ma w żadnym sklepie "live". Ale na pewno
                                                    kilka niezbędnych akcesoriów kupimy w jakimś "normalnym" sklepie. Np. rożek,
                                                    żebym mogła go wymacać smile, czy ubranka.
                                                    Z powrotem do pracy po porodzie myślę że nie ma reguł. Czy odkłada się go np. do
                                                    ukończenia przez dziecko 3 latek, czy tym momentem jest koniec urlopu
                                                    macierzyńskiego - to wszystko kwestia osobistego wyboru i żaden z nich nie jest
                                                    lepszy czy gorszy. Oboje z mężem mamy nienormowany czas pracy (pracujemy w
                                                    jednej firmie) i to z pewnością ułatwiłoby nam organizację dnia z dzidziusiem.
                                                    Ale na moment obecny ciężko mi skonkretyzować te plany... Ciężko mi na samą myśl
                                                    o wyjściu z domu na dłużej... smile Ale nie ma co gdybać na zapas. Czas pokaże jak
                                                    się wszystko ułoży. A może właśnie na odwrót...

Pozdrawiam!
    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 29.07.10, 11:50
      Hej dziewczyny smile dużo zdrówka Wam życzę i przyjemnego leżakowania !
      Ja pracuję do jutra, a potem urlop i raczej L-4 bo coraz ciężej mi
      nosić oba moje dzieciaczki smile Jak wróce to moze sie spotkamy na
      rynku ? Pozdrowionka dla Was wink
      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 29.07.10, 19:17
        Hej agulag! smile no to wypoczywaj ile możesz! i pozdrów ode mnie nasze
        piękne wybrzeże smile Życzę Wam pięknej słonecznej pogody i odezwij się
        po powrocie, jak nasze brzuchy pozwolą to jestem za spotkaniem ;p
        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.08.10, 15:19
          puk puk! dziewczyny... jest tam która??? smile agulag - jak tam po
          urlopie? jak ciążowa forma? smile pozdrawiam!
          • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.09.10, 14:55
            Cześć dziewczyny. Jestem z Łazisk Górnych, 26 tydzień - termin na święta, a więc Dzieciątko na Dzieciątko wink i chętnie się przyłączę do waszej gromadki wink w pobliżu nie mam koleżanek w postaci przyszłych mam więc chętnie się czegoś od Was dowiem.
            Jestem na etapie szukania dobrej szkoły rodzenia i przeczytałam wasze posty, czy możecie napisać coś więcej o programie zajęć szkoły w FitFi ?
            • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.09.10, 16:25
              Hej - witamy smile zajęcia w FitFi to zajęcia ruchowe dla mam, zajęcia z położną z szpitala w Mikołowie (ciąża, poród, połóg, opieka nad maluchem), wykłady o rozwoju dziecka i konsultacja z lekarzem ginekologiem - musisz mieć zaświadczenie od lekarza żeby uczestniczyć w zajęciach - polecam ! Jakbyś miała jeszcze jakieś pytanka, pisz smile Pozdrawiam
              • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.09.10, 18:09
                Cześćd ziewczyny! zgadłaś agulag - od 8 dni jestem najszczęśliwszą mamusią na świecie! smile Mała już chciała przyjść na swiat i zaskoczyła nas pewnego pieknego dnia... Ponieważ cały czas była główką w dół rozwiązanie nastąpiło przez CC. Masakra... wink Ale dochodzę do siebie i teraz juz śmigam prawie jak mały helikopterek wink A córeczka - jest CUDOWNA!!! Mój największy skarb smile Pozdrawiam i jeszcze jakiś czas "posiedzę" na naszym wątku żeby wiedzieć co i jak u Was.
                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.09.10, 19:02
                  No to GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!! smile Dużo zdrówka i radości smile no i oczywiście teraz już musimy zaliczyć spacerek ! Pozdrawiam smile
                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.09.10, 13:37
                    Hej! dzięki smile A na spacer b. chętnie. My z tatusiem uż się nie możemy doczekać pierwszego... Jak wjedziemy wehikułem z małą do parku smile Także jak tylko oswoimy się z wózkiem to umówimy się na wspólną przechadzkę smile A jak się czujesz??? Jak ostatni trymestr? smile I jak się czuje nowa koleżanka???pozdrawiam!
                    • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.09.10, 14:20
                      GRATULUJE córeczki!!!! A jak ma na imię, bo chyba coś mi umknęło smile Ja się czuję świetnie, jak nowo narodzona, tak długo czekaliśmy na ten czas... Jutro mamy wizytę w "kinie szpiegowskim" - czyli kolejne USG - już się nie mogę doczekać... ale najbardziej nie mogę się doczekać kiedy będę mogła przytulić do piersi moją małą kruszynkę, a tu jeszcze 3 miesiące, ehhh... Mój mąż zresztą też, oszalał na jej punkcie wink Ciekawe tylko jak zareaguje nasza psina, która jest baaardzo do mnie przywiązana smile ale w końcu to Golden wiec się nie martwię, że będzie zazdrosna...
                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 16.09.10, 19:09
                      Oj ciężko mi już - przy Oldze było jakoś łatwiej, no ale w sumie byłam sobie sama dla siebie, teraz Olga jest na tyle absorbująca, że ciężko się czasami zorganizować smile
          • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.09.10, 16:22
            Hej kochana - sorki ale gdzieś mi umknął wątek i nie odpisałam sad może ty już jesteś mamusią ? Mam nadzieję że u Ciebie ok smile u nas powolutku do przodu. Pozdrawiam serdecznie !
            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.10.10, 17:25
              Cześć dziewczyny! jak się macie? smile My spacerkujemy sie codziennie i rosniemy jak na drożdżach smile Walczymy niestety z kolkami strasznymi. Mała męczy się tymi atakami a my ręce załamujemy... Podajemy jej 'kropelki cud" ale ich działanie jest niewielkie. Dziewczyny na różnych forach rozpisują się o ich magicznych właściwościach ale na naszą córcię jak widać nie ma mocnych... Ale grunt że rosnie zdrowo i ze zdrowa! (tfu tfu!!!).
              Agulag - jak tam prawie na finiszu? I co powiesz na spacerek? Daj znać czy masz siły, czas i ochotę? smile Albatrosek - Ty też mozesz do nas dołączyć. W końcu łaziska blisko... smile Napiszcie co u Was. Pozdrawiam!
              • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.10.10, 20:01
                Szczerze - coraz ciężej, już chciałabym urodzić, w piątek mam wizytę więc może w końcu ustalimy termin smile
                Co do spacerku zawsze chętnie - ale niestety od soboty mamy obie katar i nie nadajemy się do życia towarzyskiego sad mam nadzieje że szybko minie i jeszcze zdążymy się spotkać - pozdrawiamy !
              • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.10.10, 07:04
                Cześć! Przykre, że mała tak cierpi, tu masz link do artykułu o kolkach, może coś pomoże www.poradnia.pl/o-tym-sie-mowi/bol/1061-bole-brzucha-kolki-i-ich-przyczyny (jak się link nie wyświetli to daj znać wkleję tekst do posta). Przy okazji, jak mała ma na imię? Gdzieś mi umknęło jeśli już pisałaś?
                A my pomału do przodu (29tydz), dokuczają mi tylko skurcze Braxtona-Hiksa (czy jak im tam), ale nie przekraczają liczby 10 na dzień i nie są co dziennie wiec gin powiedział, że mam się nie martwić i brać więcej magnezu, bo to też może być spowodowane niedoborami. Położna na szkole rodzenia poleciła w przypadku nasilenia Nos-Pe do tego 3x1 wiec jak mi dokucza to zażywam smile W przyszłą środę idziemy do lekarza to się zobaczy co i jak. Póki co mała rośnie jak na drożdżach - od miesiąca brzuszek coraz większy, bo do tej pory był dość nieznaczny wink
                Spacerek powiadasz... chętnie, chętnie, może uda mi się znaleźć trochę czasu, bo ja jeszcze pracuje, a w weekendy kupa roboty - wielkie przygotowania, malowanie, urządzanie, poszukiwanie wózka itp.
                A właśnie... jaki wózek polecacie? Bo ja jak na razie po obejrzeniu przeróżnych firm i modeli póki co jestem za X-Landerem XA (najbardziej stabilny,lekki i lekko się prowadzi, no i ma w miarę lekką gondole, którą muszę wtaszczyć po schodach w bloku).
                Dobra wracam do pracy wink Pozdrowionka.
                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.10.10, 09:11
                  Co do wózka - u nas sprawdził się Jedo Fyn 4DS, wykorzystamy go znowu smile poza tym planuję jeszcze zakup drugiego wózka dla dwójki - no ale wam to chwilowo nie grozi smile Pozdrawiam cieplutko !
                  • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.10.10, 14:03
                    Też mam go na liście i bardzo mi się podoba, ale póki co jeszcze nie widziałam go na żywo. Tylko on chyba nie ma rączki w gondoli do noszenia? A ja mam plan zostawiać stelaż w samochodzie na parkingu i z samą gondolą do domu "mykać" (niestety uroki mieszkania w bloku) sad A powiedz mi jeszcze jedno: jak długo Twoja pociecha jeździła w gondoli? Bo nie wiem jak bardzo mam się przejmować jej wielkością? Pozdrawiam słonecznie, choć go nie widać sad
                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.10.10, 17:32
                      Ma uszy do noszenia schowane po bokach, gondolka jest dość spora - moja Olga urodziła się w lipcu i jeździła w niej do marca, mieściła się swobodnie do końca nawet w tym ocieplanym śpiworku. Na żywo możesz zobaczyć w Gliwicach w Kaji - tam go kupowaliśmy.
                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.10.10, 19:15
                        Hej! smile Albatrosek - dzięki za link. Stosujemy i masaże, i poklepywanie pupki, i kładziemy na brzuszku, i te kropelki... Dziś to ma np. tak fatalny dzień, ze ciagle płacze. Bo raz ze kolki, dwa pogoda, trzy - pewnie jeszcze coś innego... Aż się serce kraja jak tak płacze. Zasypia na jakąś chwilę a zaraz potem budzi się z krzykiem sad Aha - na imię ma nasze maleństwo Zosia smile A wózek dostalismy od brata męża po jego malutkiej córci. Firma Jedo, ale nazwa modelu jest nieczytelna (zdrapane literki). Ale jest swietny! Gondola (z uchwytami) duża, kółka duze pompowane, każde wertepy przejedzie smile Na spacerach sprawdza się fantastycznie!
                        Apropos spacerów - agulag kuruj się! Zdrówka Wam z córcią życzę! nie dajcie się jesieni... smile
                        I tak jeszcze z innej beczki - na odparzenia polecam tormentiol! Wczoraj koleżanka mi dała na odparzenie Zosi (miała niewielkie na pupci) i rewelacja! dziś prawie nie ma po nim śladu! Zapytałam wcześniej moją położną i potwierdziła, ze jest swietny.
                        pozdrawiam i czekam na wieści smile
                        • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.10.10, 16:41
                          Cześć dziewczyny, dzięki za info o wózku, widzę, że bardzo popularny smile
                          mikolo_wianka śliczne imię dałaś córci, a my się wciąż nie możemy zdecydować... Karolina czy Patrycja? Mnie się kiedyś śniło, że mam córkę o imieniu Karolina (jakieś 10 lat temu) i od tego czasu ciągle mówiliśmy wszystkim, że będzie Karolina, a teraz jak przyszło co do czego to nam się znudziło i oklepało a spodobała nam się Patrycja i teraz nie możemy się zdecydować... ehhh jakie to trudne dać dziecku imię na całe życie...
                          Dokuczają mi ciągle skurcze, małą to wkurza bo robi jej się ciasno... a za chwilę mykam na szkołę rodzenia... agulag zapisałam się do szkoły w FitFi, chodzę tam na zajęcia z brzuszkiem dla przyszłych mam i jest super wink polecam wszystkim przyszłym mamom !!! Pozdrawiam cieplutko smile ooo mała też, bo właśnie kopnęła hihi
                          • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.10.10, 20:57
                            Fajnie - ja w pierwszej ciąży też chodziłam, teraz mam zakaz sad byłam dzisiaj u lekarza - wyznaczyliśmy wstępny ter in na 2 listopada, córcia ma już 2800 g i też się strasznie rozpycha. Pozdrawiam smile
                            • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.10.10, 14:39
                              Witajcie,
                              no i co? za wcześnie się pochwaliłam sad że wszystko jest super pięknie... Od tygodnia jestem na Fenoterolu i Isoptinie, miałam ze 20 skurczy dziennie i teraz mam "leżeć" - czyli dużo odpoczywać i nie forsować się, wiec ćwiczenia odpadają sad a tak mnie już plecy bolą, że ciężko mi wytrzymać taką bezczynność crying ale cóż Malutka jest na 1 miejscu. A z pocieszających informacji to Mała ma już jakieś 1,6 kg (31tydz.), ale niestety w czasie badania wyszło, że znów się odwróciła tyłkiem na dół, a już leżała prawidłowo. Prawdopodobnie stąd też te skurcze, bo poprzeczne ułożenie dziecka ponoć nasila skurcze macicy. Ehhh jak nie urok, to... Byle do grudnia, potem może się już przedostawać na drugą stronę brzuszka wink
                              Mimo aury za oknem cieplutkie pozdrowionka.
                              • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 19.10.10, 20:42
                                Oj - to trzymajcie się obie !!!!!!!!!!! smile
                                • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 23.10.10, 14:25
                                  Cześć Dziewczyny!
                                  Agulag - Malutka już na świecie czy raczej skłonna jest trzymać się terminu??? smile
                                  Albatroski - nic się nie martw. Ja przeleżałam bardzo dużo w czasie cięży. Musiałam sie oszczędzać, zero szkoły rodzenia... Ale teraz, jak Mała jest z nami, to juz zapomniałam o tych niedogodnościach smile Najważniejsze, żeby Twój Szkrab dobrze sie rozwijał w brzuszku! Poza tym, jeszcze zatęksnisz za tym leniuchowaniem wink potem nie wiadomo w co ręce wsadzic... Zosia miewa dni kiedy jest bardzo absorbująca i a to ja ponosić, a to ululać, a to szybko zrobić pranie, prasowanie, obiad, zmywanie, sprzątanie... O wyspaniu sie mozna zapomnieć. Ale to niiiiicccccc... smile Cena nie gra roli wink Takze głowa do góry bo wszystko będzie dobrze!
                                  My się codziennie spacerkujemy i w taką pogodę jak dzis po prostu spacer to najcudniejsza rzecz pod słońcem! w parku jest prześlicznie! Te kolorowe liscie i promienie słońca dodają tyle energii... I pozytywnie nastrajają smile Szkoda, ze Mała jeszcze tego wszystkiego nie widzi. Słodko przesypia każdą naszą wyprawę. Ale wszystko przed nią smile
                                  Sciskam Was Dziewczyny i pozdrawiam i dajcie znać, jak tam Wasze brzuszki smile
                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 24.10.10, 21:04
                                    Mała w brzuchu (jeszcze) umówieni jesteśmy na cc 3 listopada czyli dzień przed terminem - mam nadzieje że doczekamy smile ale przyznam że mi ciężko już
                                    • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.11.10, 20:24
                                      Informuję ze jesteśmy już w komplecie - Daria postanowiła sie urodzić 1.11. smile - rano odeszły mi wody no i cc było wcześniej - w efekcie 3560g, 55 cm - 10 pkt.
                                      Juz jesteśmy w domku i oswajamy sie z sytuacją smile
                                      • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 04.11.10, 20:43
                                        Agulag!!!! Wielkie gratulacje!!! Bardzo sie cieszę! smile No to macie teraz wesołą gromadkę! No a Mała konkret kobietka z takimi parametrami wink Jak tylko zaczniesz wychodzić na spacerek z Darią daj znać, koniecznie musimy się w końcu wybrać razem na spacer. A póki co napisz w wolnej chwili jak się macie obie smile Moja Mała rośnie jak na drożdżach i jest przecudowna! dalej męczą ją kolki, ale jakby mniej... Pozdrawiam was serdecznie!!! smile
                                        • marlena665 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 05.11.10, 09:24
                                          Witam wszystkie mamy z okolic Mikołowa, przyszłe i obecne smile

Ja mam pytanie dotyczące szkoły rodzenia w Mikołowie. Jakiś czas temu pojawiły się tu informacje na temat FitFi, a ja się chciałam dowiedzieć co-nieco na temat drugiej szkoły rodzenia - tej przyszpitalnej na Waryńskiego.
                                          Na początek kilka informacji, które sama uzyskałam:
                                          koszt zajęć to 200zł (4 wykłady - 100zł i 5 ćwiczeń - 100zł). Można wykupić tylko wykłady albo wykłady + ćwiczenia.
                                          Mam termin porodu w lutym, ale dowiedziałam się, że zajęcia "dla mnie" będą trwały od 24 listopada do 15 grudnia (w środy o 16.30, ewentualnie przy dużych grupach - dla drugiej części grupy w piątki).
                                          A teraz moje pytanie: nie orientujecie się może, w jakim terminie zaczynają się kolejne zajęcia? Bo ja w tym terminie jeszcze będę do pracy chodzić, a do szkoły rodzenia chciałam się zapisać w styczniu, bo będę już wtedy na L4...
                                          Nie zapytałam też o to, czy trzeba wykupić np. cały cykl wykładów, czy można przyjechać tylko na jakiś 1 konkretny.

Przy okazji - Agulag - gratuluję smile. I fajna data porodu - zaliczyłaś córeczkę do grona wszystkich świętych wink
                                          • my.annaskrzypczyk Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.11.10, 21:18
                                            witam wszystkie mamy z Mikołowa! Jestem tu nowa, 10 grudnia urodzi się moja pierwsza córeczka. Byłam na szkole rodzenia w szpitalu w Mikołowie, jest bardzo fajna,warto pójść, położne przemiłe. Co do wykładów to trzeba zapłacić 100zł a jak nie przyjdziesz to jest twoja strata. Wszystkie były bardzo ciekawe i jakaś taka spokojniejsza jestem jak pare razy byłam w szpitalu pooglądać smile
                                            • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.11.10, 22:26
                                              Cześć dziewczyny! Widzę, ze powstało tu niezłe grono mam płci pięknej! wink No ja bardzo żałowałam, ze nie mogłam uczęszczać na zajęcia szkoły rodzenia. Dopiero położna oświeciła nas w kilku kwestiach opieki nad noworodkiem.
                                              A nasz szpital jest bardzo ok! także będziecie zadowolone smile A rodzic będziecie siłami natury czy CC? pozdrawiam! smile
                                          • jkmarta Re: przyszłe mamy z Mikołowa 10.11.10, 12:28
                                            Ja też się przywitam w takim razie z Wami smile Też jestem z Mikołowa i również wyczekuję pierwszej córeczki - termin na początek marca mam.
                                      • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 15.11.10, 15:06
                                        Moje GRATULACJE !!! Dawno tu nie zaglądałam - zajęta wiciem gniazdka wink My jeszcze troszkę, byle do grudnia, choć po środowej wizycie lekarz powiedział, że mała jest już w pełni rozwinięta i nawet jakby się już urodziła to nic by jej nie groziło, ale trochę by zmarzła, bo jeszcze musi ciałka nabrać (waży jakieś 2500) - wkraczamy w 35 tydz. Mała ciągle ma czkawkę bidulka, oooo teraz też smile Niestety nadal obowiązuje mnie zasada: leżeć i odpoczywać, na szczęście nic groźnego się nie dzieje, więc po domku sobie spaceruję, czasem z psem na króciutki spacer wyjdę. Pozdrawiam Was ciepło. Byle do grudnia.
                                        • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 27.11.10, 21:29
                                          Cześć Dziewczyny! co tam u Was? smile albatroski - jak się trzymasz na finiszu? A może Maleństwo jest już z Wami na świecie? tak czy inaczej trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Zapomniałam tylko czy rodzisz SN czy przez CC...?
                                          A jak reszta naszej paczki...? smile
                                          My walczmy nieustannie z kolkami. No ale wkrótce kończymy 3 miesiące (rany - ale ten czas leci!!!!!!) to może miną bezpowrotnie. Oby...!
                                          pozdrawiam gorąco w te zimne dni!
                                          • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 28.11.10, 12:33
                                            U nas ok - w poniedziałek stuknie nam 4 tygodnie smile mała to aniołek w porównaniu do Olgi (odpukać żeby jej się nie odwidziało) ale porzuciliśmy cyca, bo ja mam problemy z moją "mleczarnią" sad
                                            Buziaczki, pozdrowienia i powodzenia smile
                                            • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.12.10, 16:11
                                              Cześć dziewczyny, ja jeszcze w dwupaku smile odstawiłam w pt tabletki i było koszmarnie - skurcz za skurczem (co prawda nie bolesne, ale upierdliwe), dzwoniłam do lekarza, ale powiedział, ze to normalne i minie za kilka dni, może też się zdarzyć, że rozwinie się akcja porodowa, ale zazwyczaj wszystkie przenoszą. Dziś już jest lepiej więc chyba dotrwamy do terminu (mam na 28 grudnia), już sama nie wiem czy lepiej urodzić w grudniu czy przenosić do stycznia. No ale to nie ode mnie zależy skoro mam rodzić naturalnie - przynajmniej taki jest plan. Dziś wizyta, napiszę potem co i jak, Mała się wierci wink
                                              pozdrawiam Was słonecznie i gorąco pomimo ponurej aury za oknem.
                                              • eska1981 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.12.10, 10:26
                                                hej. Dawno do was nie zagladałam ...no ja już też odliczam. termin mam na 15.01 ale chyba nie dotrwam . Musze dotrzymać do sylwestra i potem moge rodzić. Musze sie oszczędzać ale niestety mój dwulatek daje popalić sad(. Ale ogólnie nie jest źle ...czekamy
                                                • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.12.10, 19:00
                                                  Trzymaj się eska1981 - znam to z autopsji, moja starsza tez mi dawała w kość - teraz mam podwójnie ciężko niestety, ale trzeba iść dalej smile Powodzenia
                                                  • mikolo_wianka Re: przyszłe mamy z Mikołowa 11.12.10, 22:59
                                                    Cześć Dziewczyny! najważniejsze, ze dobrze się trzymacie przed rozwiązaniem smile będę trzymać kciuki za Wasze Maleństwa smile no i za Was! My rosniemy, rośniemy, rośniemy... bolącego brzuszka ciąg dalszy niestety. ale liczę, że niedługo to minie... pozdrawiam cieplutko! p.s. albatroski - jak wizyta u lekarza?
                                                  • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 03.02.11, 17:15
                                                    Cześć dziewczyny,
                                                    8 grudnia byłam na ostatniej wizycie, tydzień o odstawieniu tabletek, lekarz powiedział,że wszystko jet ok i on stawia na to,że urodzę przed świętami, bo Mała już się wstawiła w kanał rodny (termin był na 28.12.). Ja powiedziałam, że rodzę 15-tego i tak się stało wink Patrycja urodziła się 15.12.2010 o 15:10 smile
                                                    Mała ma już 7 tygodni i jest prześliczna. Czasem walczymy z kolkami, ale ogólnie nie jest źle, Mała przesypia noc, budzi się tylko na karmienia.
                                                    Właśnie wzywa...
                                                    Ps. Jak się zrobi ciepło to może się umówimy na jakiś wspólny spacer wink
                                                    Pozdrawiamy cieplutko wink
                                                  • albatroski Re: przyszłe mamy z Mikołowa 08.03.11, 16:49
                                                    Cześć dziewczyny,
                                                    8 grudnia byłam na ostatniej wizycie, tydzień o odstawieniu tabletek, lekarz powiedział,że wszystko jet ok i on stawia na to,że urodzę przed świętami, bo Mała już się wstawiła w kanał rodny (termin był na 28.12.). Ja powiedziałam, że rodzę 15-tego i tak się stało smile Patrycja urodziła się 15.12.2010 o 15:10 smile
                                                    Mała ma już 7 tygodni i jest prześliczna. Czasem walczymy z kolkami, ale ogólnie nie jest źle, Mała przesypia noc, budzi się tylko na karmienia.
                                                    Właśnie wzywa...
                                                    Ps. Jak się zrobi ciepło to może się umówimy na jakiś wspólny spacer smile
                                                    Pozdrawiamy cieplutko.
                                                  • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 20.03.11, 21:58
                                                    Gratulacje i wszystkiego dobrego dla Was !!! smile
                                              • agulag76 Re: przyszłe mamy z Mikołowa 09.12.10, 18:58
                                                Powodzenia i zdrówka albatroski, odpoczywaj ile się da - chyba ze zafundujesz sobie maluszka pod choinkę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka