Dodaj do ulubionych

Ilość USG?

24.02.11, 15:56
Hej,
skonczylam 6 tydzien ciąży. Mam pytanie - czy moge np.pojsc zrobic sobie sama usg prywatnie, a potem za 2 tygodnie następne? (to za 2 tyg.mam umowione u lekarza prowadzacego). Czy to nie zaszkodzi dziecku?
dzieki za rozwianie wątpliwości smile
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: Ilość USG? 24.02.11, 16:03
      nie zaszkodzi... jak masz sie lepiej czuc psychicznie to idz... choc jesli nie masz plamien, krwawien to lepiej poczekac do 8 tygodnia ze wzgledu na pewnosc bijacego serca!!!
      • kasia8325 Re: Ilość USG? 24.02.11, 16:15
        Bardzo dziekuje. Pójdę za tydzień, poniewaz raz poroniłam i teraz chciałabym aby wszystko bylo jasne.
    • marta_ju Re: Ilość USG? 24.02.11, 19:04
      usg to badanie nieinwazyjne i bezpieczne w ciąży, na pewno nie zaszkodzi dziecku.
    • agnrek Re: Ilość USG? 25.02.11, 12:57
      W czasie całej ciąży zalecane są 3 usg, ale osobiście nie znam takiej, która miałaby tak rzadko. Najczęściej ze zgrozą słucham opowieści, jak to lekarz co 2 tygodnie na każdej wizycie robi usg. Raz, że wyciąga kasę, a drugi raz, że przyszłe mamy same tego się domagają. Ja nosiłam bliźnięta, miałam ciążę zagrożoną, wizyty co 3 tygodnie i usg raz na 2 m-ce. Nawet, gdy leżałam na patologii ciąży, to nie miałam często robionego usg.
      Naprawdę nie ma potrzeby częściej, jeśli nie dzieje się nic niepokojącego.
      Mam w rodzinie profesora ginekologa, który twierdzi, że istnieją badania dowodzące, że usg jest szkodliwe dla dziecka, nie pamiętam dokładnie, ale mniej więcej chodziło o to, że rozszerzają się naczynia krwionośne u dziecka. Ale nie pamiętam tego dokładnie.
      Czytałam też jakiś czas temu artykuł, że w USA kategorycznie zabroniono sprzedaży aparatów do USG osobom prywatnym, bo nastała moda na kupowanie i codzienne podglądanie co dziecko robi. Może kupić tylko szpital lub przychodnia.
      Decyzja, jak zawsze, należy do nas.
      • dagmaralodz77 Re: Ilość USG? 25.02.11, 13:15
        agnorek... kochanie czy Ty pomyslałas ze my polki jestesmy tak zidiociałe jak amerykanki by wpasc na pomysł zakupu do domu usg???
        dziewczyna poronila jedna ciaze... w drugiej sie martwi... niech idzie na usg... nic jej nie zaszkodzi a tylko lepiej wpłynie to na jej psychike smile
        • wuika Re: Ilość USG? 25.02.11, 13:35
          No i nie pisze o trzech USG codziennie, tylko o dodatkowym badaniu. Mnie jakoś nie przeraża wizja badania USG co kilka tygodni, pewnie sama będę tak miała, bo moja lekarka, która będzie prowadziła moją ciążę po to ma sprzęt, żeby z niego korzystać.
          • ania_1303 Re: Ilość USG? 25.02.11, 14:01
            Ja w drugiej ciąży (poronionej) pobiegłam na usg dosłownie w ciągu kilku dni po zrobieniu testu potwierdzającego ciążę. Miałam straszne koszmary senne i za którymś razem stwierdziłam, że jeśli nie sprawdzę czy ciąża rozwija się prawidłowo, to chyba oszaleję. Moje lęki były uzasadnione - ciąża okazała się pozamaciczna i tego samego dnia wylądowałam w szpitalu, następnego samoistnie poroniłam. Usg było w 5tc i teraz również nie wyobrażam sobie nie sprawdzić od samego początku czy wszystko gra.
            Co prawda jeszcze czekam na potwierdzenie tej ciąży, ale jeśli najbliższe dni dadzą mi pewność, to startuję na pierwszy "podgląd". Wydaje mi się, że mój spokój psychiczny jest w tej chwili bezcenny.
            Niemniej w pierwszej ciąży, z której mam prawie 6letniego synka, byłam na pierwszym usg dopiero ok.9 tygodnia...
            Nie ma reguły, ale teraz świadomość mam inną i wiek już niestety ryzykowny (35 na karku...).
        • agnrek zgadzam się :) 25.02.11, 14:28
          Ależ ja ją doskonalen rozumiem, bo sama poroniłam w 6 tygodniu, niestety. W drugiej ciąży poszłam też w 6tc na usg i lekarka mi odmówiła usg ani jakiegokolwiek badania. Powiedziała, że ok, jestem w ciąży, ale usg nic nie zmieni, bo niczego się nie dowiem, zaprosiła mnie dopiero po 7tc, aby usłyszeć bicie serduszka. Wyjechałam na tydzień nad morze i myślałam, że umrę, gdy musiałam przejść tę trudną dla mnie datę, ale nic się nie stało, wróciłam w niedzielę, poszłam na usg w poniedziałek. I co- usłyszałam dwa serduszka smile
          Potem zobaczyłam trochę krwi w 10tc, pojechałam na usg do szpitala i wszystko było dobrze.

Do autorki postu - wszystko bedzie dobrze, zobaczysz smile
    • kobietka_29 Re: Ilość USG? 25.02.11, 17:00
      Z tego, co wiem, to usg nie szkodzi.
      • kasia8325 Re: Ilość USG? 27.02.11, 10:49
        ...a kiedy robiłyście pierwsze usg? i jeszcze jedno pytanko:
        - dziś zaczyna mi sie 7 tydzień (licząc od OM) i jutro idę na USG myślę, że bedzie wszystko OK - kiedy powiedziałyście np.Rodzicom, że jesteście w ciąży?

pozdr,
        K.
    • wiki11110 Re: Ilość USG? 27.02.11, 13:39
      Możliwe, że w 6tc wydasz tylko kasę i niewiele się dowiesz. Z własnego doświadczenia to wiem. A swoją drogą ja od 8tc miałam robione USG co miesiąc i dzieciom to nie zaszkodziło w żadem sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka