04.05.11, 21:41
Witajcie

kobietki podpowiedzcie mi jesli jestescie zorientowane kiedy najwczesniej lekarka moze mi wystawic zaswiadczenie do pracy o tym ,ze jestem w ciązy - kiedy ciąze moze stwierdzic lekarz
chodzi mi w którym tygodniu ciązy - wczoraj powinnam dostac okres ,jutro zrobie testy a do lekarza kiedy wybrac sie najlepiej ?
Obserwuj wątek
    • madzia23lubin Re: zapytanie 04.05.11, 22:12
      Do lekarza najlepiej za jakieś 2 tygodnie, wtedy możesz usłyszeć już serduszko i wtedy może od razu wypisać Ci też L4
    • agnrek Re: zapytanie 05.05.11, 09:51
      Wszystko zależy od lekarza - ja w pierwszej ciąży w ogóle nie dostałam zwolnienia lekarskiego, a poszłam w 5 tc. Ciąża była zagrożona poronieniem, ale nie było powodu, żeby być na zwolnieniu. Wielu lekarzy w ogóle odmawia wypisania zwolnienia, jeśli nie ma ku temu powodów, tylko żądanie kobiety.
      Tak samo jest z wystawieniem zaświadczenia o ciąży - jako kadrowa na co dzień się z tym spotykam u naszych dziewczyn w pracy.
      Lekarz może stwierdzić ciążę dość wcześnie, czyli już po zatrzymaniu miesiączki i po wyniku beta hcg, ale czy od razu da zaświadczenie - to trzeba zapytać smile
      • zuzkatojazuzia Re: zapytanie 05.05.11, 10:14
        Dziekuje za odpowiedzi .

a kiedy zrobic bete zeby była wiarygodna dla lekarza i czy wystarczy zrobic raz to badanie czy trzeba trzeba zrobic wiecej razy - pozdrawiam

• zabkaa24 Re: zapytanie 05.05.11, 12:01
          Betę możesz zrobić jeszcze przed terminem miesiączki, a żeby coś to dało to trzeba powtórzyć chociaż 1 raz żeby zobaczyć, czy dobrze przyrasta (czyli badanie robisz 2 razy).
        • zuzkatojazuzia Re: zapytanie 05.05.11, 12:10
          moze moje pytania sa dla innych dziewczyn śmieszne ale jestem początkujaca jesli chodzi o ciąze
          ,a pracę mam bardzo stresująca < mobing itp> , wiec zeby nie stracic dziecka musze jak najszybciej działac
    • kobietka_29 Re: zapytanie 05.05.11, 16:07
      wspolczuje szczerze atmosfery w pracy.
      Co do zaswiadczenia i stwierdzania ciazy. Ciaze lekarz moze stwierdzic bardzo wczesnie. Moja pierwsza stwierdzona byla w 4tc+2 dniu. Ale zaswiadczenia w pracy nie dawalabym tak wczesnie. Oczywiscie zalezy od zawodu i zwiazanego z tym zagrozenia dla ciazy. Ja moja pierwsza ciaze poronilam w 11tc. druga w 6tc. Dlatego z zaswiadczeniem i wogole powiadamianiem szefa o ciazy czekalam teraz do 12 tc. Tobie radzilabym jednak najpierw upewnic sie, czy wogole w ciazy jestes. Czego Ci serdecznie zycze.
    • monikazzzzzz Re: zapytanie 05.05.11, 17:31
      Ja zaświadczenie dostałam w czwartym tc. - jeszcze nie biło serduszko. Od razu je oddałam w pracy z racji charakteru pracy (praca w sklepie-dźwiganie, wspinanie się po drabinie na magazynie). Dodatkowym obciążeniem były też 3 poronienia.
      • kalinka19801 Re: zapytanie 06.05.11, 21:10
        A a dostalam L4 od 3-ego m-ca ciazy, bez zadnego zaswiadczenia, tylko L4, gdzie oczywiscie z kodu mozna odczytac ze to ciaza. Zaklad pracy przyjal, nie mialam problemow, by dostarczac jakies dodatkowe zaswiadczenie, a lekarka chyba wiedziala co robi dajac mi samo L4.
    • tomelanka Re: zapytanie 09.05.11, 15:00
      mysle ze powinnas dostac, jak tylko stwierdzi ze na 100 proc. jest ciaza
      ja dostałam w 8 tyg. bo wczesniej nie bylo widac jeszcze
    • tomelanka Re: zapytanie 09.05.11, 15:03
      tylko ze dziewczyna nie pyta o l4 tylko o zaswiadczenie o ciazy
      niech Ci wypisze, ale nie pisze, jak wysoko jestes
      mnie sie lekarz pytał czy pisac, nie wiedzialam, wiec sam stwierdzil, ze w pracy sie lepiej nie chwalic wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka