Dodaj do ulubionych

tak czy nie ???? pomóżcie

23.09.11, 17:59
Czesc, staramy się od 5 miesięcy. Na początku była wielka akcja z mierzeniem temperatury, testy owulacyjne itp. Dokładnie przesdudiowałam ksiażkę o zaplanowaniu płci dziecka. Niby miało być tak wspaniale. A tu dupa. Od 5 miesięcy nic. Były wykresy, obserwacje cyklu, zbliżenia w odpowiednie dni i co......... NIC. W tym miesiącu mój maż postanowił na swoim i powiedział, ze koniec z tymi bzdurami jesli chodzi o specjalne przygotowania i obserwacje. Przytulamy się kiedy mamy na to ochotę i generalnie luz. Ostatni okres miałam 03.09 a moje cykle wynoszą 24 dni. Obecnie jestem w 20 dc. Czytała gdzieś, ze w 21 dc już jest bardzo prawdopodobne żeby potwierdzić ciażę. Wczoraj robiłam test ciążowy (bo przyznam się, ze nie wytrzymuję z niepewnosci) - wynik: pierwsaza kreska bardzo widoczna (jak to zwykle), druga kreska widoczna ale blada. Dodam, ze w pierszej ciaży miałam podobna sytuację, ze ta druga była trochę bledsza. Czy jutro mogę zrobić bhcg, to będzie 21 dc, czy wstrzymacsię do 24 dc???? co radzicie??????????????? bo za chwilę oszaleję ((((((((
Obserwuj wątek
    • kiecha3 Re: tak czy nie ???? pomóżcie 23.09.11, 18:13
      a jak wyglądały twoje wykresy? w którym dniu był skok?
      zrób test jutro rano.. może kreska będzie intensywniejsza.. choć ja nie popieram robienia testów przed spodziewanym @.. często przynosi to tylko złudną nadzieję.. a potem wielkie rozczarowanie..
      • kahakasurdo Re: tak czy nie ???? pomóżcie 23.09.11, 18:40
        To bzdura, że 21 dc test jest wiarygodny - może akurat u Ciebie, w tym cyklu, tak. Ale są kobiety, które w 21 dc są jeszzce przed owulacją. Jeśli test wyszedł Ci pozytywny tak wcześnie, to musiałaś mieć wcześnie owu. Zrób tą betę, będziesz wiedzieć na czym stoisz. Powodzenia.
        • mikusia_k Re: tak czy nie ???? pomóżcie 23.09.11, 19:16
          nie liczy się dc a dpo (ilość dni po owulacji)
          mi w każdej z 4 moich ciąż II kreska wychodziła 8-9dpo (w moim przypadku były to 21-25dc-zależnie od tego kiedy przypadała owu)
          • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 24.09.11, 14:38
            hej, postanowiłam się wstrzymać i bhcg zrobię w poniedziałek. Jestem strasznie ciekawa ale daję jeszcze na wstrzymanie. Dziś było przytulanko i cos mnie zaskoczyło. A mianowicie plamiłam o co chodzi? to było po stosunku i teraz nic nie ma. Czy to własnie moglo być plamienie ciążowe? Czytałam gdzieś, że jak dojdzie do zagnieżdźenia to może pojawić się krwawienie
    • jeza_bell Re: tak czy nie ???? pomóżcie 24.09.11, 15:32
      gussia napisała:

Przytulamy się kiedy mam
      > y na to ochotę

Szkoda inwestować w testy ciążowe, bo od samego przytulania to one na bank ujemne wychodzą.
      • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 25.09.11, 14:29
        strasznie mi przykro,
        wychodzi na to że i ten miesiąc jest do bani !!!! dziś chyba dostanę @ plamię i jest już trochę krwi, boli mnie brzuch. W MYSLACH POWTARZAM SOBIE, NIE CHCE, NIE CHCE OKRESU. Chę ciążę i małą fasolkę w brzyszku!!!!
        W pierwszej ciaży miałam tak, że nawet nie wiedziałam, ze jestem w viąży poniewaz w miedzyczasie dostałam normalnego okresu. Dopiero drugiego nie było i dowiedziałam się jak byłam w 7 tygodniu.
        Jutro chcę zrobić betę. Co radzicie, zrobić czy nie????
        Czy wy miałyście podobnie.
        Jestem załamana!!!!
        • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 25.09.11, 15:07
          dziewczyny, a może to Plamienia implantacyjne ?
          • srebrno-listka Re: tak czy nie ???? pomóżcie 26.09.11, 15:02
            I jak dziś? jest @? a temperaturę dobrze mierzyć, bo byś wiedziała co się dzieje.
          • wuika Re: tak czy nie ???? pomóżcie 27.09.11, 19:17
            Implantacyjne po pozytywnym teście? Trochę chronologii wykazuje, że to nie może być implantacyjne, jeśli test nie był schrzaniony.
    • esr-esr Re: tak czy nie ???? pomóżcie 27.09.11, 14:14
      rany kobieto wyluzuj trochę. nie zadręczaj siebie i męża testami, wykresami, badaniami. poczekaj spokojnie na rozwój wydarzeń - to nie jest matematyka, że uda Ci się wyliczyć idelanie co i jak.
      pomyśl sobie tak: jesli jestem w ciąży to ciągły stres na pewno nie jest wskazany, jeśli nie jestem w ciąży to takie napięcie też będzie utrudniać zapłodnienie. więcej luzu i przyjemności ze starań życzę wink i męża tak nie stresuj bo się chłopak w sobie zamknie i dopiero będą problemy.
      • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 30.09.11, 17:30
        dziś dopiero mogłam zrobić bhcg. Niestety znowu porazka. nie udało się !!! Jestem załamana. Kurcze tak mi szkoda, bo miałam już takie nadzieje. We wtorek ide do lekazra, niech może przepisze mi ten duphaston? W srodę mam prawdopodobnie owulację, wiec może poprosze też o usg czy wogóle tam do czegoś dochodzi????
        ehhh, brak mi słów
        • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 07.10.11, 06:31
          Cześć. No wiec wszystko u mnie wyglada tak. Byłam u mojego lekarza we wtorek ( był to 9 dzień cyklu). Nie ma żadnej nadzerki, żadnego torbiela, wszystko ok. Musze wykupić duphaston na dwa cykle, mam brać od 16 dnia cyklu (a dziś jest 12). Dostałam rownież skierowanie na Obserwacje cyklu owulacyjnego. Byłam następnego dnia tj. 10 dnia cyklu i na USG i dowiedziałam się ze w prawym jajniku jest jajeczko o średnicy juz 20 mm, a w lewym 0,8 mm wiec prawy jest dominujący. Dziś idę sprawdzić czy pękło. Na bierzaco rownież mierze temperaturę i z moich obliczeń wczoraj doszło do owulacji. Oczywiście codziennie intensywnie się staramy (choć tylko po razie, tak lekarz zalecił?). Tak bardzo bym chciała żeby w końcu się udało!!!! Proszę trzymajcie kciuki!!! smile))) Aha, wiecie co się dowiedziałam ze bhcg można zrobic juz w 2 dobie, i wtedy wyjdzie dobry wynik. A ja wszędzie czytałam ze trzeba odczekać conajmniej 5 dni od mozliwego zapłodnienia. Pozdrowionka
          • gussia Co z tym pecherzykiem? 12.10.11, 06:52
            Nie wiem co mam juz myśleć o tym wszystkim. Chodzę na USG aby monitorować cykl i coraz bardziej się denerwuje. W zeszły piątek byłam w 12 dc i pecherzyk dominujący miał 26 mm i myslam ze juz pęknie ( bo i nawet spadek temperatury był najniższy). Wczoraj przypadał 16 dc i na USG okazało się ze pecherzyk nie pekl!!! Trochę zmalał bo miał 25,2 mm. Dlaczego nie pekl??? Tak się boje i zarazem denerwuje ze coś idzie nie tak. Od wczoraj tj. od 16 dc miałam brać Duphaston ale po koncultacji z lekarzem mam go dopiero wziąć dziś tj. w 17 dc. Podobno Duphaston spowalnia proces owulacji??? Dziś raz jeszcze idę na USG i panicznie się boje, ze może nie pekl??? Tak bardzo tego pragnę!!! Dziewczyny poradzcie co mam o tym wszystkim myśleć? Dziekuje
            • az-82 Re: Co z tym pecherzykiem? 12.10.11, 07:50
              Nie bierz duphastonu dopóki nie będziesz miała potwierdzone że pękł. Jeśli różnica między pomiarami wynosi poniżej 1mm, to może pęcherzyk wcale nie zmalał tylko nie był dobrze zmierzony. A jeśli faktycznie maleje, to prawdopodobnie się po prostu wchłonie i owulacji nie będzie. Ale bez paniki, bo może dziś już się okaże, że pękł i jest ok.
              Proponuję, żebyś trochę na spokojnie poczytała w necie o tym jak to wszystko działa, bo czytając twoje posty w tym wątku wyraźnie widać, że nie wiesz, albo stres i nerwy ci mieszają tak w głowie, że nie myślisz racjonalnie. No i wyluzuj. Starasz się DOPIERO 5 cykli. Jak nie będziesz się denerwować i stresować, będzie łatwiej.
              • gosia_gd Re: Co z tym pecherzykiem? 12.10.11, 12:29
                Pęcherzyk nie zawsze pęka i nie ma w tym patologii. U mnie cykle były owulacyjne po stymulacji, ale dziady pękać nie chciały. Jeśli okaże się, ze masz taki problem, to lekarz może zlecić zastrzyki wywołujące pękanie.

U mnie było tak: stymulacja --> monitoring cyklu --> zastrzyk z Ovitrelle (o ile pęcherzyk był odpowiednio duży) --> owulacja --> no to robimy potomka smile

Nie denerwuj się, spróbuj się uspokoić i nie wytrzęsać się tak nad swoim cyklem. To TYLKO 5 miesięcy starań, nic strasznego! smile
                • gosia_gd Re: Co z tym pecherzykiem? 12.10.11, 12:30
                  No i nie wrzucaj w siebie duphastonu dopóki lekarz nie stwierdzi, że jesteś po owulacji.
                  • mewa000 Re: Co z tym pecherzykiem? 13.10.11, 15:17
                    Stres i tym podobne, czyli takie wariactwo jak u Ciebie mogą spowodować że pęcherzyk nie pęknie.
    • klubgogo Re: tak czy nie ???? pomóżcie 14.10.11, 09:00
      Radzę wyluzować, biedny ten Twój mąż.
      • gussia Re: tak czy nie ???? pomóżcie 18.10.11, 12:39
        "dzięki" za słowa otuchy!
        • gussia duphaston, a plamienia 10.11.11, 06:46
          Cześć,
          U mnie okazuje się, że mam problem z niepękającymi pęcherzykami sad Już drugi miesiąć biorę duphaston i oczywiście monitoruję owulację. W pierwszym cyklu czyłam się w miarę ok. Natomiast dziś jestem w 22dc (dodam, żę cykle mam 24 dniowe) i plamię - jest to kolor taki ciemno brązowy, brunatny. Dlaczego? Czy duphaston może spowodować plamienia? Wydaje mi się, ze ten cykl również jest przekreslony sad od nastepnego mam brać clo, żeby pękl. Dlaczego tak się dzieję, oszaleję sad nie potrafię sobie tego wytłumaczyć????
    • magnolia_82 Re: tak czy nie ???? pomóżcie 12.11.11, 08:40
      Wiesz co.... nie rozumiem Cię...
      Masz jedno dziecko.. o drugie się starasz zaledwie od kilku miesięcy, a zachowujesz się tak, jak gdybyś nie miała dziecka, bardzo je chciała i czekała kilka lat...
      Kobieto wyluzuj... jak będziesz się tak zachowywała, to w tę ciążę nie zajdziesz.. za dużo tu obliczeń, kalkulacji.. a za mało naturalności i spontaniczności..
      A tak w ogóle... to Ty latasz na te badania, po lekarzach itp.. a Twój mąż w ogóle badania robił? Jeśli nie doczytałam, że tak to sorka.. ale wydaje mi się, ze nic na ten temat nie wspominałaś..
      Dajcie sobie spokój na 3 miesiące... odpuść te badania i obserwacje... przecież facet tego nie wytrzyma..

Powodzenia życzę.. i na prawdę.. nie przesadzaj.. macie 1 dziecko i kilka miesięcy starań o następne to nie jest jakaś ciężka sytuacja..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka