Dodaj do ulubionych

Termin na kwiecień / maj 2005r.

21.08.04, 07:12
Witam wszystkie emamusie. W sierpniu postaraliśmy się o rodzeństwo dla
naszego synka. Mam malutką fasolkę i wszystkim tego samego życzę (gagatku
głowa do góry-musi się udać), termin mam na 28.04.2005 może też któraś z Was
ma podobny?
Pozdrowoinka

Obserwuj wątek
    • lukka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 21.08.04, 09:38
      Cześć!
      Wg moich obliczeń mam termin na 21.04. Bardzo się cieszę, zwłaszcza że ujrzałam
      dwie kreski dopiero za 11 "podejściem", a to będzie nasze pierwsze dzidzi. Na
      razie samopoczucie bdb, apetyt dopisuje, wielki biust i tyle.
      Pozdrawiam
      lukka
    • basia333 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 21.08.04, 09:40
      Gratulacje z okazji fasolki. Ja jak dobrze pójdzie to ok 20/04/2005 tak przed
      trzydziestką męża (23/04). Jest to moja druga ciąża, ale poprzednią poroniłam w
      9tc. Mam nadzieje, że tym razem się uda i Tobie życzę to samo. troche niżej
      jest wątek kwietniówek możesz tam zajrzeć. pozdrowionka odemnie i fasolki 6tc
    • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 23.08.04, 13:04
      Witam serdecznie! Dzisiaj zrobiłam sobie pierwszy w zyciu test ciążowy (pierwszy
      cykl starań) i ... wyszły mi dwie kreseczki, jedna ciut słabsza. Jeżeli to sie
      potwierdzi po kolejnym tescie i wizycie u lekarza, to według moich obliczeń
      termin wypadałby mi tez na ok. 28. kwietnia! Jestem dobrej myśli i trzymam za
      wszystkie mamy z przełomu kwietnia i maja 2005!!! Buziaczki!
      • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 23.08.04, 15:47
        W piątek zrobiłam test. Wynik miał być po minucie. U mnie był już po 30
        sekundach - DWIE KRESECZKI!!!!

Z moich obliczeń wynika, że to będzie przełom kwietnia i maja 2005. Także się
        dopisujęsmile)

Gratuluję wszystkim przyszłym mamomsmile))
    • marta301 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 23.08.04, 16:36
      smile) to niesamowite, ale z moich wyliczeń wynika ze mam ten sam termin! Dzisiaj
      zrobiłam test i jest pozytywny, to będzie pierwszy mój dzidziuś i już nie mogę
      się go doczekać...
      pozdrawiam
      • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 17:54
        Dziewczyny! dziekuje za gratulacje, ja jestem nadal jak we snie - nie moge w to
        uwierzyc.. wprawdzie udalo sie za pierwszym podejsciem, ale nie wierzylam,ze
        bedzie tak latwo, bo moja gin mnie straszyla, ze po operacji wyrostka moge miec
        zrosty na jajnikach.. No i w ogole jak tak czytalam, ile niektore dziewczyny
        sie staraja - tak mi ich zal, nie wyobrazam sobie przezywac tych nadziei i
        rozczarowan co miesiac... Podeszlam do tematu moze troche nieodpowiedzialnie -
        nie robilam zadnych badan, powiedzialam sobie, ze jesli sie nie uda za
        pierwszym razem, zrobie badania..(jadlam tylko folik od 2 miesiecy) Mam
        nadzieje, ze wszystko bedzie ok. Co do wizyty u lekarza to chyba lepiej
        poczekac do 6/7 tyg. az bedzie cos widac na USG - chyba ze sa krwawienia lub
        silne bole brzucha. Bardzo sie ciesze, ze moge sie z Wami dzielic tymi
        wszystkimi odczuciami - to fantastyczne! sciskam mocno Was i Wasze fasolki
        merunkasmile
    • 73nikusia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 23.08.04, 21:09
      Hej hej

28 kwietnia ... piekny dzien ... data moich urodzin.

Gratuluje i pozdrawiam
      Nika ... tez z kwietnia 2005 smile
    • cedex Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 07:40
      nieśmiało się dopisuję....termin wg wyliczeń "domowych" - 30 kwietnia 2005.
      Nieśmiało-bo boję się zapeszyć - poroniłam dwa razy - teraz testy (3!) wyszły
      pozytywnie, ale nie było jeszcze badania HCG (dopiero w czwartek)i nie wiem
      jak rośnie i czy dużo go jest, a USG ginka zaleciła dopiero w 9 tygodniu....
      Żeby tylko wytrwać....Może dacie mi troszkę siły i woli walki.....Mam nadzieję,
      że zagoszczę na tym wątku aż do kwietnia! czego i Wam życzę. smile)Pozdrawiam!
      • basia333 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 11:04
        Widzę, że grono kwietniowo-majowych mam przybywa, gratulacje.
        Cedex od trzech razy stuka, tak powtarzał mój mąż po ostatnim poronieniu, więc
        Tobie to powtarzam. Głowa do góry.
        Basia 6tc
        • cedex Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 13:28
          Dzięki Basiu! Mam nadzieję, ze teraz juz będzie OK.
          Czy macie już nudności/ wymioty , albo inne objawy typowo ciążowe? Mnie piersi
          nie bolą szczególnie ( pewnie powiększyły się odpowiednio w poprzednich
          ciążach) za to brzuch pobolewa raz @-owo a raz kuje to z jednej to z drugiej
          strony. A jak temperaturki?
          Musze byc dobrej myśli bo oszaleję....
          • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 13:38
            hej! Oprócz jednego pozytywnego testu, powiększenia piersi i pobolewania
            brzucha, nie mam w zasadzie żadnych innych dolegliwości/objawów, sama nie wiem
            już, co mam o tym mysleć... Nie to, żebym chciała mieć np. jakies nudności,
            chciałabym po prostu mieć pewność. Ale na to chyba jeszcze trochę za wcześnie, w
            czwartek robię drugi test, a z ginem jeszcze sie wstrzymuję - podobno, jak nie
            ma niepokojących objawów to nie ma sensu iść zbyt wcześnie do lekarza, raczej
            gdzieś dopiero ok. 6 tygodnia, a u mnie tymczasem może byc dopiero 3 tc.
            • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 14:02
              Cześć Kangosiu,
              widzę, że masz tak jak jasmile U mnie też coś koło 3 tygodnia i strasznie się
              boję, że powiem za wcześnie rodzinie...

W niedzielę mają nas odwiedzić rodzice i nie wiem czy im powiedzieć. Doradźcie,
              proszę...

Ja co prawda zrobiłam jeden test. Ale dzisiaj odbieram wynik beta hcg i trochę
              się denerwuję....
              • jaiza Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 14:43
                Witajcie! Dopiero co pytałam, o to kiedy test ciążowy daje wynik a tu chwię
                potem, zobaczyłam w 24 dniu cyklu dwie kreseczki, jedna - różowa bardzo blada.
                Ale mam nadzieje, już sie cieszę, choć troche niepewnie. Test ponowię w
                poniedziałek. To nasz drugi planowany dzizidziuś. I też wyszedł za pierwszym
                razem. Już nie moge sie doczekać, kiedy będę chodzic w tych ubraniach
                ciazowych, co wiszą w szafie. Podobnie jak przy Łukasiu (wiek 3 lata) boli mnie
                w okolicach jajowodów (tym razem dwóch) i lekko w krzyżu jak przy @. Mdli mnie
                też jak jeżdżę samochodem. Termin mam ok. 8 maja, ale bedę miała planowaną
                cesarkę, więc chyba pod koniec kwietnia. Fajnie, bo to piękna pora roku.
                Łukaszek jest z października, więc od razu musielismy mu wkładac grube ubrania
                i nie było mu zbyt przyjemnie. Za to miałam rok wolnego (pół roku
                macierzyńskiego + wakacje). Pozdrawiam obysmy tu zaglądały przez całe 9 mies.
                Iza
              • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 15:10
                Hej ejdz! Ja postanowiłam na razie się wstrzymać z powiadamianiem rodziny,
                dopóki nie będę już tak na 100% pewna. Wiem, że moja rodzina bardzo by się
                ucieszyła (Mama od czasu do czasu robi delikatne aluzje na temat wnuków (jeszcze
                nie ma żadnych, a sama w moim wieku miała juz trójkę dzieci), a na ostatnią
                Gwiazdkę dała mi w prezencie książkę "W oczekiwaniu na dziecko"wink). Chciałabym
                więc oszczędzić im (i sobie) ewentualnych rozczarowań, więc na razie się
                wstrzymuję. A możesz mi wyjasnić, co to jest beta hcg?
                • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 15:29
                  Tutaj poczytaj:
                  www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=63
                  W skrócie: jest to badanie z krwi na wykrywalność ciąży. Ale o szczegółach
                  doczytaj. Bo to skomplikowanesmile)
                • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 15:34
                  No i jeszcze jedno. Rozumiem, że przyszły tatuś wie?
                  • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 15:58
                    To jest chyba oczywistesmile Mężuś dzielnie współpracował w staraniach, kibicował
                    przy teście i pierwszy rzucił się do odczytywania wyniku! A nawet zrobił zdjęcie
                    historycznego testu z dwiema kreskami.
                • cedex Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 24.08.04, 15:36
                  Kochana ! HCG to gonadotropina kosmówkaowa, hormon produkowany przez cięzarne
                  kobiety. niezbędny jest do prawidłowego rozwoju dziecka. Żeby przekonac się,
                  czy ciąza jest prawidłowa dobrze jest zrobic HCG z krwii w odstępie
                  kilkudniowym i zobaczyć, czy dobrze rośnie( powinno się podwajać). Poczytaj
                  jeszcze na innych forach - np. trudna ciąża, bo nie jestem ekspertem... wink)
                  Pozdrawiam i życze rosnącego prawidłowo HCG!
    • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 11:16
      Witajcie dziś! Po pierwsze sprawdzałam ewentualny termin porodu na
      www.noworodek.pl i wyszło mi tym razem 03.05.2005, a nie, jak na innej stronie
      28.04. Po drugie ciekawa jestem, jakie u Was objawy wystepują? Jak się czujecie?
      U mnie dziś zdecydowanie spadek formy: bóle brzucha, wzdęcia i nocne ssanie z
      głodu, a od rana coć słabo się czuję, w głowie mi sie jakby kręci. W Wy jak?
      • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 11:36
        Ja się na razie w ogóle nie przejmuję terminem porodusmile To tak odległy termin:-
        ) A dzidzia i tak przyjdzie kiedy będzie chciałasmile)

Ja sie dobrze czuję. Senność mnie dopada od kilku dni i zmęczenie przy
        jakichkolwiek pracach fizycznych. Ale to jedyne objawy.
        • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 15:43
          Witam wszystkie kwietniowko-majowkismile test zrobilam dzis rano i wyszly 2
          kreseczki - jestem taka szczesliwa!!! Termin wyliczylam sobie na 2 maja. Do
          gina ide 8 wrzesnia. Bola mnie piersi, ale nie tak jakos przesadnie, wczoraj
          bolal mnie brzuch i plecy, ale dzis juz spokoj. Jestem senna i zmeczona, ale
          szczesliwa jak nie wiem co! Maz w pracy, dowie sie jak wroci wieczorem - pekam
          z ciekawosci jak zareaguje, bo choc starania byly swiadome, to ja od tygodnia
          wmawialam Jemu i sobie, ze czuje @ i na pewno przyjdziesmile czyli bedzie dla
          Niego niespodziankasmile sciskam Was mocno merunkasmile
          • cedex Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 15:57
            GRATULUJĘ!
            • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 17:57
              Cedex! Wspieram Cie z calej sily, nie mysl o tym, co Cie spotkalo kiedys, to
              przeszlosc. Wlacz usmiech i pozytywne myslenie, musi byc dobrze - przesylaj
              fasolce pozytywna energie, na pewno to czujesmile Sciskam merunka
          • marta301 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 16:48
            A mnie nie przestają boleć piersi, dzisiaj natomiast spałabym dosłownie na
            stojąco...taka senna jestem. O ciąży na 100% wiem od poniedziałku dopiero, mąż
            oczywiście pęka ze szczęscia, ja też smile). Na razie rodziny nie wtajemniczam,
            poczekam jeszcze troszkę, jak wytrzymam hihi.
            Pozdrawiam gorąco
            • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 16:53
              Hej Marta! Mnie dziś tez straszna sennośc i słabość ogarnęła (poza bólem i
              wzdęciem brzucha), chociaż staram się zwalczyc i wybieram się na rowerek.
              Jutro robię drugi test, chcę naprawdę byc pewna i cały czas się
              zastanawiam,kiedy iść do gina - są różne głosy: albo że zaraz po pozytywnym
              teście, albo że dopiero koło 6-7 tygodnia (chociaż nie wiem, czy liczone od OM
              czy od poczęcia?), a Wy kiedy idziecie/poszłyście?
              • jaiza Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 20:21
                Witajcie, u mnie 25 dzień cyklu, poki co jasnoróżowa kreska. Nie mogę się
                doczekać jakiegoś 28 dnia i ciemniejszej. Tylko zdrowy rozsądek trzyma mnie
                przy tym, by nie biec do apteki po drugi test. Z tego też powodu nie zamierzam
                robić Hcg z krwi. Co ma być to będzie, a musi być dobrze. Raz już mnie los
                doswiadczył i teraz dziecko będzie zdrowe od początku!!! Czego i Wam życzę. Nie
                panikujcie, tylko myślcie pozytywne!
                Co do objawów ciążowych to czuję takie napiecie w dole brzucha jak przy
                Łukasiu, ale wtedy było to w 4 mies. Brzuch mam jakby większy, spodnie
                przyciasnawe - to chyba od wzdęcia, bo dziecko ma przeciez jakieś kilka mm.
                Chociaż w pierwszej ciąży brzuch rósł mi zwłaszcza na początku.
                Póki co powiedziałam rodzicom i przyjaciółce, którzy kibicowali w czasie
                starań. Póki co czekamy jednak na mocny różowy pasek i kilka dni po terminie
                miesiączki. Pozdrawiam, Iza
                • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 25.08.04, 21:05
                  Witaj Jaizasmile Ja tez uwazam, ze lepiej poczekac i w ogole nie dopuszczac do
                  siebie czarnych mysli. Skoro w 25 dniu wyszly Ci 2 kreseczki, to super!!smile Ja
                  nie mialam odwagi zrobic przed terminem @, zrobilam dwa dni po. I jest za to
                  widoczna tak, ze nie ma watpliwosci. Trudno mi w to jeszcze uwierzyc, jest to
                  niczym najcudowniejszy sen, caly czas mam ochote sie smiac - co tez robiesmile
                  Sciskam, trzymam kciuki pa merunkasmile
          • agataw9 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 10:19
            Cześć! Pierwszy test robiłam we wtorek rano i wyszły dwie kreseczki, przy czym
            różowa bardzo blada. Na początku nawet jej nie zauważyłam i zmartwiłam się, ale
            potem po dłuższym przyglądaniu stwierdziłam, że jest, mąż potwierdził i radość
            nasza była ogromna. Jechaliśmy do pracy samochodem i cały czas śpiewałam o
            różowej kreseczce i przyglądałam się czy aby na pewno jest. Wg obliczeń termin
            mam na 2 maja 2005 - to dzień moich urodziń! Niesamowite i bardzo cieszymy się,
            do lekarza ide 9 września. Póki co czuję się dobrze, trochę mam większy biust i
            lekko mnie boli, żadnych nudności. Aż chwilami nie mogę uwierzyć, udało się za
            pierwszym razem! To nasz pierwszy dzidziuś i oby wszystko było dobrze. Trzymam
            kciuki za wszystkie przyszłe mamusie i proszę o to samo.Pozdrawiam.
            • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 10:32
              Witam Cie serdecznie i gratuluje!!!! Ja tez mam wedlug wstepnych obliczen
              termin na 2 majasmile Do gina ide 8 wrzesnia. To rowniez moje pierwsze dziecko -
              udalo sie za 1 podejsciem. I tez jestem Agata hihismile Poza sennoscia,
              zmeczeniem i troche bolacymi piersiami nic nie czuje. Ale to chyba normalne w
              tak wczesnej ciazysmileSciskam mocno, dbaj o siebie i mikromaluszkasmile merunka
    • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 09:21
      Witajcie Wszystkie mamusie !!!

Przepraszam że Was "zaniedbałam" i wogóle się nie odzywałam-ale nie mam siły po
      pracy usiąść przed komputerem sad . Przychodzę do domu po 17 zrobie obiad dla
      Patryka i męża i prawdę mówiąć idę spać.... W pracy jeszcze nikt nic nie wie,
      aż boję się tego dnia gdy stanę twarzą w twarz z szefostwem i przekażę tę
      wiadomość, więc spycham to na plan dalszy po wizycie u gina (30.08).
      Gratuluję wyczekiwanych różowych kreseczek :o)))))
      Kangosia fajną masz mamę-kreatywną hihihihi, moja na taki pomysł nidy nie
      wpadła.
      Czy byłyście już u gina aby oficjalnie potwierdzić ciąże? Mnie brzuch przstał
      boleć, nie mam żadnych nudności i czuję się nawet dobrze.
      Pozdrowienia,dzisiaj i jutro mam wolne więc będę częściej zaglądać...

• kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 10:50
        Hej, witam! Właśnie zrobiłam sobie dzisiaj dla potwierdzenia drugi test (tym
        razem Quick Vue) - dwie imponujące kreseczki pojawiły się niemal natychmiast.
        Wczoraj cały dzień mnie brzuch pobolewał, źle spałam, ale juz mi lepiej. Myślę,
        że w środę wybiorę się już do gina. No i powoli zaczynam czytać książkę od
        mamusi... ("W oczekiwaniu na dziecko"). A co Was słychać?
    • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 09:31
      OOO, dziwne te kalkulatory na jednym wortalu wyszedł mi termin na 28 kwietnia a
      na drugim(noworodek.pl) wyszedł mi 30 kwitenia :o( Chyba jednak poczekam do
      wizyty u gina z ustaleniem terminu. Tak czy owak rodzić będę na przełomie
      kwietnia i maja.

Pozdrowienia
      • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 11:50
        Witam serdecznie! Ja do gina ide potwierdzic 8 wrzesnia, zrobilam tylko 1 test,
        nic mnie nie boli, nawet piersi jakby mniej. Gdyby nie brak @, nie moglabym
        uwierzyc. Jestem moze troche bardziej zmeczona i taka spowolnionawinkCo do
        ustalenia terminu porodu, to tez mi wyszlo 3 razy inaczej. Wiem, ze to okolice
        maja i tyle mi na razie wystarczysmile Myslicie, ze taki brak objawow ciazowych
        jest w porzadku? Glupie pytanie, zawsze sie smialam, kiedy jakas dziewczyna na
        forum domagala sie objawowwink No to mam teraz za kare.. Sciskam Was merunka ps.
        macie apetyt? Bo ja na razie mam ale tylko na konkretne rzeczy - slodycze blee:-
        )
        • jaiza Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 14:08
          Witajcie! Kupiłam drugi test, ale spoczywa w kieszeni. Jutro termin miesiączki,
          brrrr. Co do apetytu to dzisiaj podczas zakupów zaczęłam mieć ochotę: na ciasto
          ze śliwakami a zaraz potem kurczaka w galarecie. Oczywiście kupiłam jedno i
          drugie. Na galaretę rzuciłam się zaraz po przyjściu (mniam), szkoda, że prawie
          nie dodałam octu (3 kropelki). Dziwne, bo przy Łukaszku nie miałam ani
          zachcianek ani nudności, nic z tych rzeczy. Lubiłam sobie tylko wieczorkiem
          zjeść kromeczkę razowca z miodem i mlekiem.
          Na spacerkach z rozkoszą patrzę na małe bobaski w wózkach. Ciągle też mam w
          zasięgu wzroku inwalidów, brrrr (ale myślę pozytywnie!!!!!).
          Do ginekologa idę za jakieś 3 - 4 tygodnie. Przed zajściem robiłam sobie
          badania, a USG jest w 10 tygodniu, więc nie muszę się spieszyć.
          Proponuję nieco się przedstawić, będzie nam razniej przez te 9 mies. Co
          myslicie o dopisywaniu sie do listy? Skopiujcie poprzedniczki i dopiszcie się.
          Zaczynam:
          1. Jaiza, z Częstochowy, mama Łukaszka (5.10.2001), z wykształcenia pedagog,
          wiek 32 lata.
          Pozdrawiam - I.
          • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 14:25
            Dobry pomysł:
            Karolina z Tychów, mama Patryka (30.07.2000)wiek 25 lat
            Pozdrawiam
            • agataw9 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 10:25
              Przedstawiam się:
              Agata z Otwocka, 34 lata, w oczekiwaniu na pierwszego dzidziusia.
              Pozdrawiam.
          • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 14:27
            A ja dziś drugi teścik zrobiłam (35dc) i znowu piękne dwie kreseczki
            zobaczyłam!!! W środę wybieram się do gina, bo potem moja pani gin idzie na
            urlop na ponad dwa tygodnie - problem, kiedy iść na wizytę rozwiązał się więc
            sam, postanowiłam nie czekać aż wróci z urlopu. Tymczasem za chwilkę wyjeżdżam
            na przedłużony weekend (do Rodziców - ale chyba im na razie nie powiem o ciąży,
            a potem nad morze). Życzę więc Wam już dziś udanego weekendu i odezwę sie koło
            niedzieli! Tymczasem dopisuje sie do listy Jaizy:

wiek 32 lata.
            2. Gosia z Opola, pierwsza ciąża, tłumaczka, 29 lat.

• karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 14:33
              wiek 32 lata.
              2. Gosia z Opola, pierwsza ciąża, tłumaczka, 29 lat.
              3. Karolina z Tychów, mama Patryka(30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
              restrukturyzacji.
              • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 26.08.04, 14:44

> 1. Jaiza, z Częstochowy, mama Łukaszka (5.10.2001), z wykształcenia pedagog,
                > wiek 32 lata.
                > 2. Gosia z Opola, pierwsza ciąża, tłumaczka, 29 lat.
                > 3. Karolina z Tychów, mama Patryka(30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
                > restrukturyzacji.
                4. Agata z Pragi (wyszlam za maz za Czecha) ale pochodze rowniez z Tychowsmile,
                pierwsza ciaza, studentka i tlumaczka, 25 lat.
    • merunka Re: do karolina_79 26.08.04, 15:00
      Karola, z jakiego osiedla jestes? Ja mieszkalam na "K" pozdrawiam serdecznie
      merunkasmile
      • karolina_79 Re: do karolina_79 26.08.04, 15:55
        Hej, miszkałam na oś. M i chodziłam do szkoły podst.nr. 21. A teraz będziemy
        przeprowadzać się do Kobióra do swojego domku... Kiedy wyjechałaś do Pragi?
        Pozdrowinia
        Karolina
        • jaiza Re: do karolina_79 26.08.04, 15:57
          • jaiza Re: lista 26.08.04, 16:00
            Fajnie, ze zakceptowałyście pomysł, czekamy na następne Dziewczyny:
            1. Iza z Częstochowy, mama Łukaszka (5.10.2001), pedagog, wiek 32 lata.
            > 2. Gosia z Opola, pierwsza ciąża, tłumaczka, 29 lat.
            > 3. Karolina z Tychów, mama Patryka (30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
            > restrukturyzacji.
            4. Agata z Pragi (wyszlam za maz za Czecha) ale pochodze rowniez z Tychowsmile,
          • jaiza Re: do karolina_79 26.08.04, 16:05
            Karolina, a jak Patryk, wie o przyszłym rodzeństwie? Łukaszek, nie, bo jeszcze
            za mały. Ostatnio na wakacjach bylismy z Przyjaciółmi, którzy mają 5 mies.
            Martynkę. Przyjaźnie był do Niej nastawiony. Robił jej "a ti ti Martyniu". Jak
            brałam Ją na ręce nie był zazdrosny. Ale zobaczymy jak będzie z własnym
            bratem / siostrą. Zacznę Go przygotowywać jak będzie brzuch widoczny. I.
            • merunka Re: do karolina_79 26.08.04, 16:11
              Do Pragi wyjechalam 4 lata temu, kiedy to wyszlam za maz i rozpoczelam tutaj
              studia. Ale Wam dobrze, ze bedziecie mieszkac w domku, my marzymy o tym, ale to
              dalekosiezne plany.
    • karolina_79 Do Izy :o) 26.08.04, 16:39
      Przy okazji urlopu, zaczęłam więcej myśleć i przypominać sobie czasy kiedy to
      Patryk był maluteńki i już tęsknię do tego zapachu małego dziecka, to tej
      niesamowitej więzi jaka łączy matkę i dziecko, do pieluszek itd...... I będąc
      na strychu gdzie trzymamy wielki arsenał zabawek małego-co jakiś czas wpuszczam
      tam Patryka by sobie coś wygrzebał i wiesz co znalazł???? moją lalkę -
      niemowlaka i stwierdził, że to lalka dla jego sistrzyczki Oli( ciekawi jesteśmy
      czy trafimy w jego zamówienie). Patryk od jakiegoś czasu chce siostre
      (koniecznie Olę), cały czas nawija na temat rodzeństwa... Twoje też będzie się
      cieszyć. Ja pomału mówię mu że dzidziuś jest w brzuszku u mamusi.

Pozdrowionka, lecimy z Patolkiem na zakupy bo mamy pusto w lodówce hihihihihi
      • jaiza Re: Od Izy :o) 26.08.04, 20:14
        Wiesz karolina, jak też myslałam myślałam o imieniu Ola. M<a tyle pięknych
        zdrobnień, Oleńka, Olusia ....
        Ale niech to szlag, mam jakieś plamienie. Zaczęło się pół godziny temu. Czyzby
        to miesiączka? Niby termin jutro. Skąd więc ta różowa keska na teście? Jak
        dostanę @ bedę musiała wybrać się do ginekologa. A już się cieszyłam...
        Trzymajcie kciuki, żebym została na tym wątku. Podobno w czasie miesiączki może
        byc lekkie plamienie. Co prawda w poprzedniej ciąży nic takiego nie miałam.
        Pozdrawiam, I.
        • karolina_79 Iza trzymam kciuki !!!!! 27.08.04, 07:19
          Hej, napisz mi jak się czujesz i co z tym plamieniem- kurcze denerwuję się.
          Głowa do góry, może to nic poważnego-oby tak było. W razie czego leć od razu do
          gina.
          Pozdrowienia...
          Jestem myślami z Tobą.
          • cedex Re: Iza trzymam kciuki !!!!! 27.08.04, 09:00
            Tez miałam plamienie w czasie przypadającej @. 2 razy dziennie po 1 Duphastonie
            i polegiwanie- i odpukać- nie ma śladu. Odpoczywaj więcej, nie dzwigaj...i
            wszystko będzie OK.
            Wybieram się na tygodniowy urlop, a więc - trzymacjie się wszystkie i żebyśmy
            się spotkały w tym samym składzie po moim powrocie!
    • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 08:57
      Ja tez trzymam mocno kciuki, napisz koniecznie czy wszystko ok. pozdrawiam
      serdecznie merunka
      • jaiza Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 12:55
        Niestety plamienie coraz większe, już czuję @. Zrobiłam też drugi test - tylko
        niebieska. Lepiej tak niż gdyby dziecko miało sie urodzić z jakąś wadą,
        pocieszam się , ale winkwinkwink smutno mi .... Do gina idę w poniedziałek, muszę
        zbadać hormony. Przed miesiączkami mam plamienia i może to progesteron. Chyba
        po trzydziestce nie będzie tak łatwo zajść w ciążę. Trzymajcie się ciepło,
        niech Dziudziunie rosną. A za mnie trzymajcie kciuki, bym mogła byc w majowo/
        czerwcowym wątku. Pa, pa.
        • jaiza Re: Lista po modyfikacji. 27.08.04, 12:56
          1. Gosia z Opola, pierwsza ciąża, tłumaczka, 29 lat.
          > 2. Karolina z Tychów, mama Patryka (30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
          > restrukturyzacji.
          3. Agata z Pragi (wyszlam za maz za Czecha) ale pochodze rowniez z Tychowsmile,
          • freedom5 Re: Lista po modyfikacji. 29.08.04, 23:12
            2. Karolina z Tychów, mama Patryka (30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
            restrukturyzacji.
            4. Ania z Warszawy, pierwsza ciąża, anglistka, 25 lat
            • freedom5 Re: Lista po modyfikacji. 30.08.04, 13:44
              Hej.Dopisuję się do listy.
              2. Karolina z Tychów, mama Patryka (30.07.2000), 25 lat, pracownik d/s
              restrukturyzacji.
              4. Ania z Warszawy, pierwsza ciąża, anglistka, 25 lat
    • aga.raj Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 13:53
      Hej.Ja też mam termin na koniec kwietnia,z moich obliczeń na 26, jest to moja
      druga ciąża i tez mam obawy jak Ty Karolino jak będzie wyglądało moje spotkanie
      z szefem, na którym powiadomie go o ciąży, a mam zamiar to zrobić pod koniec
      przyszłego tygodnia.31.08.04 mam zamiar iść do gina, żeby potwierdził moją
      ciążę. A jeszcze jedno, też mam synka Patryka (IX 1999 ). Napisz jaka była
      reakcja twojego szefa na wiadomość, że jesteś w ciąży - jestem ciekawa, bo sama
      nie wiem jak mam to zrobić, od czego zacząć.Pozdrawiam PA
      • karolina_79 Do Izy :o( 27.08.04, 14:08
        Witam, smutno mi się zrobiło jak przeczytałam Twój post. Będę trzymać kciuczki
        w przyszłym miesiącu. Idź do gina, podlecz się i będzie okey :o)))
        Powodzenia
        • merunka Re: Do Izy :o( 27.08.04, 15:18
          Masz racje, natura sama wie co robi. Mimo to wyobrazam sobie jak Ci przykro.
          Nic sie nie martw, skoro do ciazy doszlo, znaczy, ze nie masz z tym problemu.
          Na pewno nastepnym razem bedzie dobrze. Trzymam kciuki, pozdrawiam serdecznie
          merunka
    • marta301 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 27.08.04, 17:05
      smile) ale nas dużo się uzbierało. Trzymam za wszystkie kciuki i powodzenia.
      Powiedzcie dziewczyny, kiedy najlepiej do gina (dobrze by było żeby USG już
      potwierdziło ciążę)? Dodam że OM miałam 22 VII, wstrzymać się jeszcze czy już
      lecieć?
      pozdrawiam cieplutko
      • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 28.08.04, 14:00
        Marto, ja miałam OM 24 lipca i wybieram się 30 08 do gina, akurat miał wolny
        termin.To jest już czas by usłyszeć serduszko :o)))))))))
    • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 28.08.04, 13:59
      Witam, jak samopoczucie? W poniedziałek idę do lekarza który oficjalnie
      potwierdzi ciąże,rano zrobię jeszcze podstawowe badania.Czy boli Was
      kręgosłup?, bo mnie , jak długo stoję lub siedzę w niewygodnej pozycji
      strasznie boli :o( . Ja właśnie wcinam ciastko i popijam kawcią-pychotka.

• merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 28.08.04, 14:23
        Czescsmile mnie tez boli kregoslup, ale ogolnie mam z nim problemy, wiec nie
        kojarze tego z ciaza, ale chyba rzeczywiscie dokucza mi teraz bardziej - czy to
        mozliwe tak wczesnie? Poza tym jestem nadal senna i zmeczona, ale troche mniej
        niz wczoraj, kiedy to zasypialam na stojacosmile Wczoraj kupilismy z mezem
        ksiazke o ciazy i opiece nad niemowlakiem - to nasz pierwszy zakup zwiazany z
        ciazasmile Na slodycze nie mam kompletnie ochoty, ale musze czesto jesc, bo mi
        zaraz burczy w brzuchusmilepozdrawiam merunka
        • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 28.08.04, 14:28
          odpowiadajac na pytanie Marty - do gina ide dopiero 8.9 poniewaz teraz jest na
          urlopie. Chyba nie trzeba sie spieszyc, jesli nie masz niepokojacych objawow
          typu plamienie i bole. Ja nie moge sie juz doczekac "oficjalnego" potwierdzenia
          ciazy, zwlaszcza, ze nie moge wytrzymac i chce powiedziec o tym rodzicom, ale
          wlasnie najpierw chce miec pewnosc. pozdrawiam merunka
          • marta301 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 28.08.04, 17:17
            Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Rzeczywiście nie mam żadnych niepokojących
            objawów, ale do gina chyba udam się już w przyszłym tygodniu wink, mam nadzieję
            że USG już potwierdzi ciążę..oby, bo już nie mogę się doczekać.
            Ściskam mocno.Marta
            • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 29.08.04, 22:03
              Hej dziewczyny, witam po kilkudniowej nieobecności! U mnie OM była 23.07, a do
              gina wybieram się 01.09, potem gin idzie na dwa tyg. urlopu. Też chciałabym mieć
              już pewnośc potwierdzoną lekarsko, żeby wreszcie móc poinformowac rodzinę - w
              ten weekend bylismy u rodziców, ale postanowilismy nic nie mówić, chociaż aż nas
              skręcało, jak rodzice poczęstowali nas winem (ledwie umoczyłam wargi i cichaczem
              podłożyłam mężowi). Chcę jednak najpierw iść do lekarza. Pozdrawiam!
    • freedom5 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 29.08.04, 23:18
      Czesc.Mam na imię Ania.Jestem po raz pierwszy w ciąży i czasami sama czuję się
      jak dziecko które nie wie co się dzieje smile).Jeszcze nie byłam u lekarza, ale
      wyliczyłam sobie że termin mi wypada na 1 maja.Buziaki dla wszystkich
      przyszłych mam.
    • karolina_79 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 08:14
      Witam, właśnie sobie siedzę i czytam posty i ....... zajadam się winogronem,
      zapominając że mam zrobić badania krwi...ale ze mnie matka uncertain , od wczoraj
      (tylko rano) mnie mdli uncertain tak więc zbliża się moment... same wiecie jaki
      hihihihi. Lecę do pracy,bo się spóźnię na 9. a wieczorem wizyta u gina.
      Trzymajcie się cieplutko, napiszę wieczorem, pa pa pa
      • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 09:09
        Cześć!!!
        Dawno mnie nie byłosmile)
        Witam nowe przyszłe mamusiesmile)))

Ja idę do gina 7.09 - ale już byłam 20.08. Dostałam wtedy skierowanie na
        badania krwi i moczu. Teraz 07.09 mam przyjść z wynikami i będę miała USG.
        Wyniki są OK, a beta HCG wyszło 646!!!! A to było ponad tydzień temusmile)

Rodzicom i teściom powiedziałam w miniony weekend. Strasznie się ucieszyli,
        szczególnie teściowasmile Bardzo się wzruszyła. Miłe uczuciebig_grinDD
        • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 09:22
          Witajcie Dziewczyny! Dzis piekny sloneczny poranek, mam ochote znalezc sie
          teraz w lesie, wdychac sosnowe powietrze i korzystac z ostatnich letnich dni.
          Ale to marzenia, moze w przyszly weekend je zrealizujesmileNieziemsko kocham
          przyrode, uwielbiam byc na swiezym powietrzu! No, ale to przeciez nie forum
          ekologiczne hihismileNie wiem jak wytrzymam ten czas do wizyty u gina (8
          wrzesnia), chyba kupie drugi test, choc maz twierdzi, ze to niepotrzebne, skoro
          @ nie ma a objawy ciazowe sasmile W nocy obudzil mnie bol plecow, jakby dreszcze
          i skurcze brzucha, staralam sie szybciutko rozluznic, bo to chyba nie za
          dobrze. Nie chce sie przesadnie oszczedzac, bo to nienaturalne, ale najpierw
          musze uslyszec od gina, ze wszystko oksmile Aniu, to ze czujesz sie jak dziecko
          to nic zlego, na pewno bedziesz dobra mamasmile Pozdrawiam Was wszystkie papa
          merunka
    • agataw9 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 09:33
      Witam kwietniowo/majowe mamusie! Dziś rano zrobiłam drugi test i tym razem
      kreska jest bardzo wyraźna. Czuje się dobrze, żadnych nudności i chwilami
      trudno mi uwierzyć, że zostanę mamusią. U lekarza będę dopiero 9.09, rodzinie
      jeszcze nic nie mówimy, dopiero po wizycie u lekarza. Mam pytanie. Na stronie
      babyboom znalazłam ćwiczenia dla przyszłych mam. Niestety nie ma nic na temat,
      od którego tygodnia można bezpiecznie ćwiczyć, bez zagrożenia dla dzidziusia.
      Czy któraś z Was może wie?
      • freedom5 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 13:39
        Witam wszystkie przyszłe mamusie.Jak myślicie jeśli jestem już na początku 4 tc
        (termin na 1 maj)to powinnam już pójść do lekarza?Niektórzy twierdzą że to
        jeszcze za wcześnie i lekarz nic mi jeszcze nie powie.Co o tym myślicie?
        Doradźcie,proszę.
        P.S.Co do tych ćwiczeń to ja niestety nic nie wiem.Jeśli chodzi o ciążę to jest
        mój debiut.
        Ogromne buziaki.
        • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 14:54
          Aniu,a jak liczysz tygodnie ciazy? Bo ja mam termin na 2 maja wedlug dwoch
          internetowych kalendarzy i wychodzi mi, ze to poczatek 6 tyg. od ostatniej @.
          Bo chyba tak najczesciej sie liczy - od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki.
          Co do cwiczen w ciazy to tez nie wiem od kiedy mozna, tez chce zaczac cwiczyc,
          bo bardzo boli mnie kregoslup. Po ekstremalnym zmeczeniu przyszlo na mnie
          kompletne skolowacenie, nie potrafie zebrac mysli, placze mi sie jezyk hihismile
          Jezeli napisalam cos glupiego to wybaczciewink Sciskam wszystkie Mamusie z
          mikromaluszkamismile merunka
        • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 14:58
          No i nie odpowiedzialam na pytanie Aniwink Ja ide w przyszlym tygodniu - 8
          wrzesnia, jesli nie ma niepokojacych objawow, typu plamienie, silne bole,
          najlepiej poczekac do 6/7 tygodnia. Taka opinie slyszalam, ale tak naprawde to
          nie wiem kiedy najlepiej. merunka
        • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 15:20
          Freedom, na pewno jesteś w 6tc. Ja też na początku nie wiedziałam jak sie liczy
          te tygodniesmile) Nie liczy się od owulacji, ale od pierwszego dnia ostatniej @.
          Ani ty ani lekarz nie jesteście w stanie dokładnie stwierdzić kiedy doszło do
          zapłodnienia i dlatego ten sposób obliczeńsmile A termin porodu będzie
          weryfikowany na USGsmile)
          • freedom5 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 16:36
            Dzięki.Nie wiedziałam.Myślałam,że liczy się od owulacji.Mam jeszcze jedno
            pytanie.Jak myślicie lepiej iść do prywatnego ginekologa czy w zupełności
            wystarczy w przychodni.Dzwoniłam do przychodni i nabliższy termin na wizytę z
            ginką jest 28 IX (urlop).To chyba trochę za długo,prawda?Nie bardzo wiem co
            robić.
            P.S.Zapomniałam sie przedstawić,sorry.Mam na imię Ania.
            Buziaki i jeszcze raz dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu.
            • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 16:48
              Z prywatnymi i państwowymi nie ma reguły!!!
              Jeśli nic się nie będzie działo, tzn. nie będziesz miała plamienia i bóli
              brzucha, to nie musisz się spieszyć do lekarzasmile I możesz iść na koniec
              września, jeśli jednak chcesz sama się uspokoić i iść wcześniej, no idź!

Ja byłam w 4 tyg, bo chciałam skierowanie na beta hcg (przy okazji dostałam
              stertę innych). Ale to było za wcześnie na potwierdzenie. Teraz idę w 7tc i mam
              mieć USG dopochwowesmile

Wszystko zależy od ciebiesmile)) i twojego samopoczuciasmile
    • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 18:20
      hej dziewczyny! jak tam Wasze objawy? U mnie coś sie podejrzanie uspokoiło, nic
      się nie dzieje, w związku z czym robię jutro kolejny test (trzeci już), zanim
      wybiorę się do gina. Bardzo bym chciała już, żeby mi fachowiec ta ciążę
      potwierdził, czułabym się spokojniejsza. A Co u Was, jak samopoczucie?
      • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 18:59
        Moje objawy tez slabsze, tzn. jestem mniej zmeczona, udalo mi sie nawet dzisiaj
        nie zasnac w ciagu dnia, choc mialam taka mozliwosc. Poza tym piersi bola raz
        mniej raz wiecej. Zrobilam dzis drugi test - tak dla uspokojenia, ale obiecuje
        sobie, ze juz nie bede szalec i wytrzymam do wizyty u gina bez testusmile A to
        dopiero za tydzien. W koncu brak @, podwyzszona tempka, wrazliwe piersi o czyms
        swiadczasmileGrunt to pozytywne myslenie, staram sie byc pogodna, niech dzidzik
        widzi jaka ma fajna mamusiesmile sciskam Was mocno pa merunka
      • marta301 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 19:28
        Hej, u mnie również się troszkę uspokoiło. Senna jestem zdecydowanie mniej,
        brzuszek nie boli już w ogóle, tylko jeszcze piersi mam bardzo wrażliwe. Na
        szczęście kilkudniowe nudności też minęły. Oby tak dalej wink
        Ściskam wszystkie przyszłe mamusie, trzymajcie się.
        M.
      • freedom5 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 22:19
        U mnie też już spokojniej.Zauważyłam,że jak chodzę do pracy i nie myślę o
        dzidzi to jest lepiej, spokojniej, może dlatego że wtedy nie mam czasu się nad
        tym zastanawiać.Za to w weekendy niewielki objaw lub jego brak daje mi do
        myślenia.
        Buziaki.
        • ejdz Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 31.08.04, 10:16
          A ja nadal jestem senna i zmęczona... I nie wiem czy to zasługa pogoda zy
          objawów (?)
          • merunka Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 31.08.04, 10:32
            Ja mysle, ze to zasluga objawowsmile Ja od dwoch dni nie jestem juz spiaca i
            zmeczona - a przynajmniej nie padam z nog. Mam nadzieje, ze to rowniez
            normalne wink Czuje sie znakomicie, poza bolem piersi nic mi nie dolega. Byla
            juz ktoras z Was u gina? pozdrawiam serdecznie merunka
            • agataw9 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 31.08.04, 11:49
              Ja też czuję się lepiej niż w ubiegłym tygodniu, żadnych nudności, tylko duże i
              bolące piersi. Termin wizyty mam 9.09, ale cały czas zastanawiam się nad
              wyborem ginekologa. Wczoraj rozmawiałam z bardziej doświadczoną przyjaciółką
              (dwoje dzieci) i poradziła mi, że zazwyczaj warto mieć dwóch lekarzy: jednego w
              przychodni rejonowej, gdzie można zrobić wszystkie badania, a drugiego
              przyjmującego gdzieś prywatnie, ale pracującego w szpitalu, w którym będę
              rodziła. Co o tym myślicie?
    • freedom5 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 19:18
      Cześć.Jak sie idzie do lekarza tylko na USG to ten lekarz też komentuje to co
      widzi, czy wszystko jest OK, itd?
    • wiktoriaa Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 30.08.04, 22:16
      mój termin: 02.04.2005
      POZDRAWIAM!!!
    • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 31.08.04, 11:26
      Witajcie dziewczyny! Pogoda faktycznie dziś pod psem i ciemno od rana... Zapijam
      herbatke z cytryną w dużych ilościach, bo mnie cos wczoraj gardło drapało, mam
      nadzieję, że przejdzie. Poza tym czuję sie całkim nieźle, choć nieco senna, do
      gina idę dopiero jutro, a dziś zrobiłam sobie trzeci test - i znowu dwie
      kreseczki. Ciekawe, co powie gin i czy już coś jutro zobaczy? Pozdrawiam i życzę
      Wam dobrego dnia, trzymajcie sie i nie zwracajcie uwagi na pogodę!!!
      • miska28 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r. 31.08.04, 12:03
        Czesc dziewczyny...
        I ja niesmialo sie zapisuje na ten watek, bo jak sie okazalo dzisiaj rano wg.
        mojego madrego tesciku...w maju bede mamusia.
        To na razie informacje nieoficjalne, bo pierwszy test i kreseczka druga
        slaba...ale ja ja wyraznie widzialam.
        Z moich wyliczen wynika ze termin ustala mi na 10 maja.
        Ostatnia @ byla 3.08.
        I dodam ze jestem niesamowita farciara (podobnie jak Kangosia)bo to byl moj
        pierwszy cykl staran.
        Nie zapeszajac.
        Trzymam za Was ksiuki i za siebie.
        Tym co mnie nie znaja z watku sierpniowych staran...informuje ze mam 29
        lat,jestem w 29 dc. i to moj macierzynski debiut.

Pozdrawiam i dbajcie o siebie
      • miska28 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r.- do kangosi 31.08.04, 12:06
        Kangosia, witaj na tym watku.Udalo sie.Chociaz ja dopiero po pierwszym tescie
        jestem.
        Mam pytanko. Czy wszystkie 3 testy robilas tej samej firmy?
        Bo ja za kilka dni mam zamiar powtorzyc i nie wiem jaki kupic.Taki sam czy dla
        bezpieczenstwa inny?

Pozdrawiam
        • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r.- do kangosi 31.08.04, 12:17
          Hej Miska, witaj na tym wątku!!! Ja robiłam na wszelki wypadek trzy różne testy,
          żeby w ten sposób uzyskać obiektywny wynik: najpierw strumieniowy Clearblue,
          potem Quick Vue (ten z dzidziusiem na opakowaniu) i jeszcze Clearview (dwa
          ostatnie paskowe). W aptece były jeszcze jakieś polskie, ale pani mi je
          odradzała, bo podobno dają mylący wynik.
          Trzymam za Twoje kolejne testy, ale odczekaj chociaż ze 2-3 dni z drugim testem.
          I informuj na bieżąco, jak się czujesz! Pa!
          • miska28 Re: Termin na kwiecień / maj 2005r.- do kangosi 01.09.04, 09:00
            Kangosia, mam jeszcze pytanie czy kolejne testy robilas rano zaraz po wstaniu
            czy tez w innej porze dnia?
            Pisalas tez chyba na innym watku ze zasada liczenia terinu porodu jest
            rozna.Mozesz powiedziec jakimi metodami Ty liczylas.Bo ja skorzystalam z
            kalkulatora ze strony gazeta.pl. Ale nie wiem jaka dlugsc cyklu mam wpisac
            skoro to moj pierwszy cykl po tabletkach....

A jezeli chodzi o testy to ja ten pierwszy robilam wlasnie Clearblue (druga
            kreseczka wyszla slaba) i dzisiaj lub jutro chce zrobic drugi.Ale nie wiem czy
            czekac do rana czy robic w ciagu dnia.

Tez chce kupic innej firmy aby miec pewnosc.
            U mnie bez zmian, @ nie ma, brzuch raczej normalny (zawsze przed @ mialam taki
            jakbm sie kapusty najadla).Brodawki tkliwe, wieczorami lekka zgaga. Brzuch juz
            mnie nie pobolewa...moze troszke lekko momentami cmi. Jakby sie uspokoilo. I
            dzisiaj 30 dc.

Pozdrawiam wszystkie zafasolkowane
            • kangosia Re: Termin na kwiecień / maj 2005r.- do miski 01.09.04, 23:45
              Hej! Nie odzywałam się dzisiaj, bo byłam na wyjeździe, przed chwilą dopiero
              wróciłam. Moje testy robiłam o dość dziwnej porze, tj. tuż po północy, bo nigdy
              nie mogłam doczekac do rana. Ale podobno właśnie rano jest największe stężenie
              hcg w moczu, więc chyba to jednak najlepsza pora.
              Co do terminu porodu - w tej fazie jest to raczej data orientacyjna, bo nie
              sposób określić precyzyjnie ani daty zapłodnienia, ani (zwłaszcza jak u nas, po
              tabletkach) długości cyklu (ja przyjęłam średnią ostatnich cykli w przerwach
              między braniem tabl.). Ja obliczałam wg strony gazety i noworodek
              kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,55280,2089903.html
              www.noworodek.pl/modules.php?name=A
              A dziś byłam u gina (o tym jeszcze w osobnym poście) i pani obliczyła mi termin
              na 29.04. (za pomocą takiego ruchomego tekturowego kółeczka).
              Mój brzuch ciągle wzdęty i już znawet spodnie mi się robia ciasnawe, chociaz to
              jeszcze tak wcześnie...
              Dobrej nocki dla nas i naszych mikromaleństw!!!
    • gagat100 karolina_79 31.08.04, 14:17
      az sie usmiechnelam :o) skad wiedzialas ze tu zagladne?? hiihihihihi
      no gdybym zaszla w tym mies to mialabym termin na maj okolo 25, moj maz ma 23
      maja urodziny czyzby szykowal sie prezent??
      • merunka Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 08:58
        Jak sie dzis macie? Ja sie czuje swietnie, przeczytalam wlasnie prognoze na
        wrzesien, ktory zapowiada sie pieknie - cieply i sloneczny. Uwielbiam taka
        ciepla jesien, szeleszczace liscie i ten specificzny zapach.. Az mi zal, ze nie
        musze isc do szkoly hihismile Poza tym czeka nas z mezem mily weekend, wybierzemy
        sie miedzy innymi na dluuuuuuugi spacer do lasu - moze jakie grzybki bedasmile Z
        dolegliwosci ciazowych zupelnie zniknela sennosc i zmeczenie, zadnych mdlosci -
        ale to chyba jeszcze za wczesnie. Piersi pobolewaja i tempka 37. Czekam na
        Wasze relacje z wizyty u gina - juz ktoras wczoraj byla,co? No i piszcie tak w
        ogole jak sie macie, niech nasz watek tetni zyciemsmile
        • miska28 Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 09:04
          Dzien dobry wszystkim.
          Ja tez sie pieknie z Wami witam.
          Od wczoraj...tetni we mnie wiara w to ze mam fasolke (niespodziewalam sie w
          najpiekniejszych snach ze za pierwszym razem sie uda, gdybym wiedziala moze
          jeszcze troszke bym z tym poczekala...hehe)
          A na powaznie, czuje ze mi goraco...(normalnie zawsze marzne) ale temperatury
          nie mierzylam (musze dzisiaj zakupic termometr).

Brzuch normalny, piersi tkliwe, zgaga i przetluszczajace sie wlosy i cera....
          Jutro planuje drugi test.
          Potem odczekam jeszcze troszke i do lekarza.
          Nie wiecie czasem jak sie liczy te tygodnie ciazy.Od zaplodnienia czy od
          ostatniej miesiaczki?

Pozdrawiam
          • gagat100 Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 09:09
            od ost @ potem na usg bedzie sie liczyc od wielkosci dziecka
          • merunka Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 09:14
            Czesc Miskasmile Przede wszystkim gratuluje! Nam tez sie udalo za pierwszym razem
            z czego ogromnie sie ciesze. Nie zaluj, ze tak szybko sie powiodlo, mamy piekny
            miesiac do porodu, nie bedziemy chodzic z duzymi brzuszkami w upaly i zaraz po
            urodzeniu bedzie mozna chodzic na spacerki - nie bedzie juz za zimno. Ja widze
            same plusysmile A poza tym chyba nie chcialabys co miesiac z nadzieja oczekiwac i
            po raz kolejny sie rozczarowywac.. Co do kalendarza, to tygodnie ciazy
            najczesciej liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki - od owulacji
            trudno liczyc, bo nie wiadomo kiedy wystapila. pozdrawiam serdecznie, merunkasmile
            • miska28 Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 09:27
              Merunka, masz racje.TO dobry miesiac.Mnie najbardziej przerazalo wbijanie sie z
              9-cio miesiecznym brzuchem w jakies spodnie. Jak jest cieplo zawsze mozna
              jakies lekkie i zwiewne sukieneczki.A tak.Te dzinsowe ogrodniczki...wyglada sie
              jak krecik z bajki.
              No ale. Moze i maj bedzie ladny.
              I do lipca powinny nam juz brzuszki wrocic do formy.Wiec moze jakas plaza,
              morze...hehe
              A wlasnie sobie uzmyslawiam ze nie wiele wiem na temat ciazy.
              Mam tendencje do rozstepow.Bardzo bym nie chciala miec paskudnych rozowych
              blizn na brzuchu, pierisiach, posladkach, udach.Podobno trzeba skore smarowac
              juz od pierwszego miesiaca.
              Wiecie moze jakich mazidel uzywac i co jest naprawde skuteczne?
              • merunka Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 09:43
                Hihihi Miska, pekalam ze smiechu z krecika z bajkiwink Ja sobie solennie
                obiecuje, ze nigdy tego na siebie nie wloze, wierze, ze znajda sie jakies
                normalne spodniesmile Ale to fakt, ze chyba trudniej sie ubrac kiedy chlodno, to
                co, bede nosic kurtke meza z za dlugimi rekawami? To to samo co kreciksmileAle
                milo miec takie problemysmile Co do mazidel to ja zapytam giny, na pewno czyms
                tam sie bede smarowac, ale wole jak mi cos poleci gina. Na pewno bede chciala
                cwiczyc, ale to chyba dopiero od II trymestru - jesli bede mogla oczywiscie.
                pozdrawiamsmile
                • miska28 Re: Dzien dobry:-) 01.09.04, 13:42
                  No krecik z bajki to nie przypadek.Moja kolezanka rok temu rodzila w
                  listopadzie i....wszystkie zimne miesiace jesienne czyli "najgrubsze" niestety
                  musiala opedzic w tych "dzinsowych ogrodniczkach" Wygladala jak ten Krecik z
                  bajki..tylko dac jej w reke kombinerki i mlotek...
                  Zgroza...ale ja zrobie wszystko aby sie w te przeokropne ogrodniczki nie
                  wbijac. Sa teraz takie spodnie "rosnace"z brzuszkiem i calkiem eleganckie...
                  Pozdrawiam...

PS. Ta obsesja ubiorow, kremow, diety zaczyna mi sie udzielac. Czy mam pic
                  kawe? Do tej pory pijalam jedna rozpuszczalna dziennie z duza iloscia mleka.
                  Mam zmieniac nawyki.
                  PS.Zalozylam watek MAJ 2005 bo moj termin bedzie na maja..moze czesc z Was sie
                  tam przylaczy..bedzie luzniej.
              • annjan Witam-proponuję wpisywać w podpisy termin porodu:) 01.09.04, 10:28
                Witam witam, co do rozstępów, kremów takich jak Fisan, Mustella ( do kupienia w
                aptece ) można używać od końca I trymestru więc macie jeszcze czas smile

A co do ubiorów to modne i niewyglądające jak wory można znaleźć w H&M - do
                końca 5 m-ca ja mieściłam się w swoje ciuchy - oczywiście te najluźniejsze (
                spodnie rozpinałam i trzymały się na pasku męża, do tego długi sweter żeby nie
                było widać rozpietych spodni i było ok)

Pozdrawiam Was gorąco
                Anka
                Agatka ur i zm 02-02-2004
                Fasolka 9 tc
                • ejdz Re: Witam-proponuję wpisywać w podpisy termin por 01.09.04, 11:50
                  Cześćsmile
                  A ja mam wstręt do wstawania rano i chodzenia do pracysmile Ale tego nie można
                  chyba nazwać objawami ciążowymismile)))))
                  • ejdz Re: Witam-proponuję wpisywać w podpisy termin por 01.09.04, 11:55
                    Nie dopisałam, że to już 6tcsmile))

A przy okazji chyba się załapię na 100 postasmile
                    • freedom5 Re: Witam-proponuję wpisywać w podpisy termin poro 01.09.04, 12:23
                      Hej.Też mam straszny problem ze wstawaniem rano.Dziś nawet nie poszłam do
                      prazcy (rozpoczęcie roku).Nie mam wychowawstwa ale i tak powinnam tam być.Na
                      szczęście nikt nie zauważył mojej nieobecności.Ale od jutra to się dopiero
                      zacznie-codziennie na 8:00.Masakra.Dobrze że już niedługo weekend-ale też za
                      bardzo się nie wyśpię-idziemy na wesele.
                      P.S. to już 6 tc. Ejdz, na kiedy masz termin,bo ja na 1 maja
                      (wg.www.noworodek.pl)
                  • karolina_79 Dzień dobry.... 02.09.04, 08:21
                    Przepraszam, że długo się nie odzywałam-totalny brek formy sad Byłam w
                    poniedziałek u gina-potwierdził ciążę, ale na USG nie umiał określić czasu
                    trwania ciąży-po wyjściu miałam takiego doła że hej... kolejna wizyta 21
                    września, do tego czasu chyba "umrę" ze stresu.

Witam wciąż dopisujące się przyszłe mamusie. Jest mi ogromnie miło, że mogę
                    pogratulować Wszystkim dwóch kreseczek, życzę spokojnej ciąży i zdrowych
                    dzidzusiów.

Odezwę się wieczorem, zmykam do pracy a po drodze jeszcze odwieźć Patryśka do
                    przedszkola, trzymajcie się cieplutko.....
    • mama_pyzuni Czy mogę sie przyłączyć??? 01.09.04, 12:39
      Witajcie serdecznie!
      Nie chcę zapeszyć, ale jak na razie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują
      na to, że zostanę ponownie mamusią...
      Już wczoraj czytałam Wasz wątek (bardzo tu sympatyczniesmile, ale wolałam nic nie
      pisać dopóki nie zrobię testu. W trakcie popołudnowego spaceru zajrzałam do
      apteki i ok. 18 już w domu z niecierpliwością wpatrywaliśmy sie w okienko
      testowe. Dwie różowe kreseczki pojawiły sie chyba już po 20 sekundach!!!
      Zarówno mąż jak i ja jesteśmy w lekkim szoku, bo starania o dzidziusia mieliśmy
      rozpocząć od następnego miesiąca. W sierpniu robiłam wszystkie badania (typu
      cytologia, badanie czystości pochwy) i teraz okazuje sie, że już wtedy od paru
      dni byłam w ciąży.
      Co do objawów, to już tydzień po zapłodnieniu czułam sie jakoś dziwnie
      (powiększone piersi) i nawet zażartowałam, że czuję sie jakbym była w ciąży.
      Mąż to zbagatelizował, a ja w głębi czułam, że właśnie tak sie stało.

Teraz trochę o mnie:
      Mam na imię Monika, mam 27 lat, z wykształcenia politolog i magister
      administracji (obecnie na urlopie wychowawczym), mam cudowną córeczkę Karolinkę
      (za niecałe trzy miesiące skończy dwa latka)

Oj, straszna gaduła ze mnie, ale muszę z kimś porozmawiać, bo postanowiliśmy że
      na razie nie powiemy nikomu o ciąży(dopiero po badaniu USG).

Aha, najważniejsze, data OM to 31 lipiec 2004, termin porodu wychodzi mniej
      więcej na 7 maj.

Pozdrawiam Was serdecznie.
      Monika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka