Dodaj do ulubionych

40 -letnie mamusie

17.01.05, 18:28
Przegladajac posty, mam wrazenie ze jestem jedyna 40 letnia mamusia na tym
forum.
Czy mam jakies bratnie dusze?????
Obserwuj wątek
    • mgg1 Re: 40 -letnie mamusie 18.01.05, 01:10
      pimpunia napisała:

> Przegladajac posty, mam wrazenie ze jestem jedyna 40 letnia mamusia na tym
      > forum.
      > Czy mam jakies bratnie dusze?????

masz, masz i to wiecej niz ci sie wydaje
      ja za tydzien skoncze 41, a w marcu przyjdzie na swiat moj synus
      • pimpunia Re: 40 -letnie mamusie 18.01.05, 21:05
        No, nareszcie jakis odzew.
        Gratulacje! Czy to pierwsza dzidzia??
        • mgg1 Re: 40 -letnie mamusie 18.01.05, 22:43
          tak, wiec ja tu chyba jestem najstarsza mama
          dinozaurzyca
          moj synus Tuptus 31t.
          • przyszla_mama1 Re: 40 -letnie mamusie 19.01.05, 13:06
            no gratuluje mamusia smile) a moge wiedziec dlaczego tak pozno zostaniecie mamami?
            bardzo mnie to ciekawi ja mam znajoma ktora ma 39 lat i zostanie za ms mama ale
            czwartego dziecka smile) Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
            • pimpunia Re: 40 -letnie mamusie 19.01.05, 14:54
              To bedzie takze moje 4-te dziecko. Najstarsze ma 18 lat, potem 16, 7 no i teraz
              kolejny dzidzius.
              Chec posiadania tego czwartego byla tak samo silna jak przy pierwszym dziecku.
              Mozna to nazwac w pelni swiadomym macierzynstwem. Czuje sie bardzo mlodo, mam
              mnostwo energii, jestem optymistka, wiec czemu nie sprobowac raz jeszcze.
              Warunki zarowno mieszkaniowe jak i finansowe pozwalaja na powiekszenie rodzinki
              wiec stad ta decyzja. Mam nadzieje, ze poradimy sobie z kolejnym maluszkiem i
              bedzie nam sie zdrowo chowal( juz wiemy ze to chlopczyk - trzeci synek )
              Wszyscy jestesmy szczesliwi, choc najstarsze dzieci zyja juz wlasnymi sprawami.
              Pozdrawiam serdecznie
              • przyszla_mama1 Re: 40 -letnie mamusie 19.01.05, 22:48
                No to rozumiem smile moja znajoma tzn mojej mamy tez ma 18-sto 15-sto i 9-cio
                letnie dziewczyny ale ona raczej nie jest zadowolona z tego ze bedzie miala
                kolejne dziecko... smile) Ja mam 20 lat moj narzyczony 22 i tez bardzo chcemy
                posiadac dzieciatko... mam znajome ktore dziwia sie nam ale ja mam bardzo silna
                potrzebe i nie jest to pochopna decyzja. Oboje mamy prace tzn wlasna
                firme,mieszkanie co prawda narazie wynajmujemy,samochod ale przeciez nie chodzi
                mi o wymienianie naszych dobr materialnych akurat jak dzidzia sie uda za
                pierwszym razem bede miala 21 lat i nie uwazam czy jest to za wczesnie (u mnie
                w rodzinie raczej wszyscy mieli okolo 21-22 lata jak zostali rodzicami).
                Pozdrawiam i zycze duzo radosci z syneczka smile
    • mamadyzi Re: 40 -letnie mamusie 19.01.05, 23:19
      Cze!
      co prawda do 40 brakuje mi troszeczke ...mam 36 lat za kilka dni ( cos koło 27
      stycznia ) urodze soje pierwsze dziecko.
      Dlaczego tak póżno? hmmm tak wyszło...najpierw była szkoła, praca a potem nie
      było odpowiedniego "tatusia"
      a kiedy juz wszystko było dom , praca kochający mąz....był problem z dzidzią
      były próby...eee lepiej nie mówic wazne jest TERAZ....ciesze sie licze dni,ba
      godziny....o swoim wieku nie mysle bo niewazne ile sie ma lat ale na ile sie
      czujemy...
      Pozdrawiam
    • edyta_bo Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 08:54
      Ja mam 36 i spodziewam się trzeciego dziecka. Nie wiem jeszcze chłopca czy
      dziewczynki, wiem, że poprzednie ciąże znosiłam łatwiej i w sensie fizycznym i
      byłam spokojniejsza o dziecko. A mam dwie córki, które, gdy malenstwo się
      urodzi będą miały 14 i 10 lat. One są baardzo szczęśliwe i czekają na...
      siostrzyczkę. A jak Wy - mamy po 35 roku życia znosicie stan odmienny? Czy też
      niepopokoi Was wszystko? Czy tylko ja taka histeryczka?
      • pimpunia Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 09:16
        Milo slyszec ze jest jednak troche kobiet, ktore decyduja sie na duza rodzinke.
        Na podstawie moich przezyc i obserwacji, moge stwierdzic, ze duza roznica wieku
        miedzy dzieciakami wcale nie musi oznaczac gorszego kontaktu miedzy nimi. Wrecz
        przeciwnie. Starsze dzieci bardzo sa pomocne, szczegolnie gdy rodzice chca miec
        chwilke dla siebie typu kino, spokojna rozmowa czy wyjscie po zakupy. Fakt, ze
        rodzenstwo musi sie poopiekowac maluchem, staje sie za niego na chwile
        odpowiedzialne, musi podjac samodzielna decyzje ( np jak maluszka zajac, kiedy
        nakarmic itp..) bardzo dzieci zbliza. Oczywiscie trzeba miec umiar - starsi nie
        moga stac sie niewolnikami, niemniej uwazam ze sytuacja taka uczy
        odpowiedzialnosci wszystkich domownikow.
        Pozdrawiam wszystkie "starsze" mamuski i powodzenia
        PS. Tez mam bzika na punkcie zdrowia mojego nienarodzonego maluszka.
        Amniopunkcja wykazala ze wszystko jest ok, serduszko, nerki zdrowe, wymiary
        prawidlowe, skacze w brzuszku jak na sprezynce wiec jestem dobrej mysli.
        • edyta_bo Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 10:04
          Amniopunkcji nie robiłam, tylko USG prenatalne w 12 tygodniu i test PAPP-a,
          wyszły świetnie i rekomendacja z nich była, że nie ma wskazań do inwazyjnych
          badań prenatalnych. Może to powinno mnie całkiem uspokoić.
          Widziałam Dzidziusia jak machał rączką i nóżką, mam jego piekne zdjęcie, gdzie
          wyraźnie widać profil, nosek no i w ogole wzruszająco.
          A co do "większej rodziny" - ja lubię być mamą, kocham moje dzieci ponad
          wszystko i wiem, że mimo pracy którą bardzo lubię, mimo mych różnych
          zainteresowań i różnych innych dziedzin - dzieci są największą i
          najwspanialszą "rzeczą" jaka w moim zyciu się wydarzyła i niczego ważniejszego
          nie osiągnę. Zaś możliwości obserwacji jak się rozwijają, kim stają, możliwość
          wpływania na ich postawy, wybory, kształtowania osobowości, ta wielka duma, gdy
          osiągają sukcesy i te zaskoczenia, gdy silnie przeciwstawiają się rodzicom czy
          światu, to są doświadczenia, których z niczym innym porównać się nie da. I tego
          zyczę wszystkim aktualnym i przyszłym mamom.
          • tetrina Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 12:13
            Witam wszystkie mamusie, ja mam 33 lata i będę mieć 4 dziecko, jest to jak
            najbardziej świadoma decyzja i bardzo oczekiwana. Bardziej jednak utorzsamiam
            się z dojrzałymi mamusiami z racji wieku i doświadczenia dlatego ten wpis
            tutaj, moi chłopcy mają już 14, 13 i 10 lat a o maluszku mażyłam już dawno i
            nie wyobrażam sobie że mogło by go nie być. Jednak czuję się jak bym była
            pierwszy raz w ciąży tyle się zmieniło w ciągu tych 10 lat ( technika, sposób
            podejścia lekarzy itp.) to tak jak bym przeżywała wszystko po raz pierwszy i
            mimo doświadczenia i powiedzmy rutyny mam wiele pytań i wątpliwości (czy
            dzidzia zdrowa, czy wszelkie objawy są prawidłowe). Wtedy nie było komputerów
            czy internetu nie łatwo było o wymianę informacji tak jak teraz na tak dużą
            skalę to tu dowiedziałam się o badaniach prenatalnych typu przezierność czy
            innych.Jeszce raz pozdrawiam i dziękuję że Jasteście.
            Ania
            • edyta_bo Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 12:50
              O jak fajnie, że jest nas więcej - dojrzałych mam po raz trzeci czy czwarty
              oczekujących maleństwa. Zgadzam się z tetriną, że od naszego "ostatniego razu"
              tak wiele się zmieniło (też moje najmłodsze ma już 10 lat). Ja staram się
              wszystkiego dowiedzieć i wykorzystać. Buszuję po internecie, intensywnie
              kontaktuję się z lekarzami, moim położnikiem jest dobra koleżanka - mam pełne
              zaufanie. Bez całej diagnostyki, której już intensywnie doświadczam (u mnie to
              15 tydzień), byloby znacznie trudniej.
    • sdomitrz Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 14:28
      Kiedy rodziłam swoje pierwsze dziecko w 2001 roku, na sali ze mną leżała
      kobieta - 44 lata, pierwsze dziecko ... Mąż tej kobiety miał wówczas 57 lat.
      Przedtem im po prostu się nie udawało, ale próbowali cały czas.
      • madzias1968 Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 14:46
        W tym roku skończę 37 lat. Jestem w 19 tc. Mam już 2 chłopców w wieku 14 i 10
        lat. W czerwcu na świat przyjdzie.....Piotruś. Jestem b. szczęśliwa.
        Jest to moja najtrudniejsza ciąża, zarówno pod względem fizycznym jak i
        psychicznym.
        Czy was też pobolewają brzuszki z jednoczesnym twardnieniem?
        • gaja26 Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 15:42
          Moja kol. z pracy rodzi z miesąc smile Ma 45 lat i to jej 5 dzidzia. Czuje się
          super, wygląda lepiej ode mnie wink To tylko dowodzi, że ciąża na pewno kobiecie
          dodaje wigoru, w każdym wieku. Pozdrawiam!
          • annka12 Re: 40 -letnie mamusie 20.01.05, 19:48
            Mam 39 lat i corka 19 lat, syn 12 lat i teraz coreczka 32 tydzien.Czuje sie
            dobrze wygladam lepiej ni w poprzednich ciazach i mimo ataku paniki po
            zrobieniu testu ciazowego w lipcu teraz jestem szczesliwa.Nadaje to nowy sens
            mojemu zyciu ibo poimo ze pracowalam czulam straszna pustke i czegos mi
            brakowalo.Teraz nowe energie i takze zmartwienia i troski ale czuje sie ogolnie
            dobrze.Pozdrawiam wszystkie panie i brzuszki
            • syrenka10 Re: 40 -letnie mamusie 24.01.05, 13:07
              W ubiegłym roku skończyłam 40 lat. Termin mam zaraz po moich 41 urodzianach. To
              moje drugie dziecko i jestem szczęśliwa. Czuję się młodsza i bardziej
              potrzebna.Cieszę się, że znalazły się mamy w moim wieku bo wydawało mi się, że
              jestem tu sama a tylko w prasie piszą o starszych mamach.

pozdrawiam wszystkie dziewcyny i zyczę najlepszej kondycji do ostatnich dni
              przed porodem
              • mila401 Re: 40 -letnie mamusie 24.01.05, 13:52
                w pazdzierniku skończyłam 40 lat jestem w 19tc a w domku mam 17 lat córcie.Tej
                ciązy oczywiscie nie moge porównać do pierwszej.Strach aby dzidzia była zdrowa
                i trochę ciązej pozatym jak narazie wszystko ok.
                pozdrawiam wszystkie mamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka