Dodaj do ulubionych

Torbiel!!! 5cm

16.05.05, 09:40
Kochane, prosze o pilna pomoc, w piatek bylam u lekarza, dt ciazy, z dwoch
jajeczek jedno peklo doszlo do zaplodnienia, z drugiego zrobila sie torbiel,
ma teraz 5 cm, i mysle ze ciagle rosnie. Lekarz kaza sie zgosic na usg pod
koniec 3tc. Mam pytanie czy nie powinien zalecic laproskopii, aby usunac ta
torbiel, on twierdzi uparcie ze sama peknie lub sie wchlonie. Ale nie peka
ciagle mnie boli ten jajnik, czy to moze zagrazac mojemu dziecku.
dziekuje za fachowa odpowiedz
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 09:45
      Moze dla pewnosci skonsultuj sie z innym lekarzem.
      • kasia9926 Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 21:04
        Witaj. Ja dowiedziałam się, że mam torbiel na lewym jajniku o śr. 6cm. gdy
        byłam w 6 tyg. ciaży. Lekarz stwierdził, że z czasem powinna się wchłonąć.
        Teraz jestem w 28 ty. i torbiel zmniejszyła się o połowę. Ponadto stwierdził,
        że wszelkie ingerencje podczas ciąży są niewskazane, jedynie w ostatecznosci.
        Zatemgłowa do góry, wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam .Kasia
    • ptysiaczek_r Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 09:54
      Ja miałam bardzo podobna sytuację. u mnie tezdoszlo do zaplodnienia z jednejo
      jajeczka a z drugiego na prawym jajniku zrobila sie torbiel, jak byłam u
      lekarza po raz pierwszy w 6tc to miał 7,5x6cm. Lekarz powiedział tez mi , że
      powinna sie wchłoną, a jak nie to usuwanie, ale dostałm leki luteina 3x,
      kaprogest co trzy dni zastrzyk i lezenie. na następnej wizycie torbiel miała
      juz (po mscu) 3cm, a na kolejnej juz nie było po niej sladu!
      Teraz jestem w 25tc, dziecko rozwija sie prawidłowo, wszystko jest ok, choć
      czasami mam plamienia i musze jak najwiecej lezeć. absolutnie nie ma to wpływu
      na rozwój dziecka, gdyby sie nie wchłoneła, to wtedy trzeba ja usunąc, bo to
      jest przeszkoda dla fasolki, ale dopiero pozniej.
      Bądz dobrej mysli, ja tez sie bardzo martwilam i zobacz, wszystko jest ok!!!
      Pozdrawiam
    • kaste11 Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 10:05
      Ja jestem w tej samej sytuacji, obecnie jestem w 9 tc ciąży i usg wykazało
      torbiel na jajniku wielkości 10x6 cm. Lekarz uspokoił mnie, że nie zagraża ona
      dziecku i dopóki nie zacznie się skręcać będziemy ją tylko obserwować.
      Prawdopodobnie wchłonie się sama. Nie dostałam nawet żadnych leków. Fakt, że
      nic mnie nie boli.
    • zuzannap3 Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 10:41
      hej dziewczyny~!
      Ja tez mam torbiel na prawym jajniku. Na początku miała ona średnicę około 8cm.
      Groził mi zabieg usunięcia torbieli ( ale to się robi dopiero po 12tc) Obecnie
      jestem w 25tc. Torbiel mi się zmniejszyła, ale nie wchłonęła całkiem.
      Najważniejsze ze nie przeszkadza w rozwoju dzidzi
    • eny79 Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 11:54
      To ze torbiel rośnie lub nie można stwierdzić na podstawie powtórzonego za jakiś
      czas badania usg, dlatego lekarz prawidłowo zlecił Ci kolejna wizytę. Ma też
      rację ze takei torbiele czynnościowe same się wchłaniają.Jezeli torbiel rośnie i
      stwarza zagrozenie dla zarodka, to można ściągnąc zawarty w niej płyn, ale nie
      dzieje sie to podczas zabiegu laparoskopowego. Nie berdzo rozumiem jak w czasie
      ciąży wyobrazasz sobie laparoskopię jajnika z takiego powodu ?
      Na razie sie nie denerwuj, bo jak widzisz duzo dziewczyn miało podobny problem i
      najczęsciej kończyło sie to dobrze. Ja sama miała 4 cm torbiel, która wchłonęła
      sie dopiero po 4 miesiącach ciąży, a teraz jestem już w 30.
      • aagyy Re: Torbiel!!! 5cm 16.05.05, 12:05
        bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Juz mi lepiej...
    • rapida Torbiel!!! 5cm 18.05.05, 08:15
      Witam, u mnie na samym początku ciąży pojawiła się torbiel gigant, mało tego
      skręciła się i ból byl nieziemski, trafiłam do szpitala, a w szpitalu jak w
      szpitalu, każdy "pchał" rączki, a nie powinno sie tego robić na początku ciąży!
      rzeczywiście należało czekać, bo jakakolwiek ingerencja groziłaby poronieniem,
      po 10 dniach zaczęła maleć, po kolenych kilku tygodniach zaczęłam plamić,
      prawdopodobnie wtedy ostatecznie pękła??? teraz jej już nie widać, ale
      pozostawiła po sobie ślad! Mam nadzieję, że u Ciebie zakończy się milutko, w
      każdym bądź razie życzę Ci tego z całego serducha. Nie pozwól sobie jednak zbyt
      często na badania ginekologiczne!!! jeśli chcesz wiedzieć więcej to pisz na
      rapida@o2.pl, lub pszukaj mnie na wątku "w oczekiwaniu" ciężarówki z bielska
      białej, tam bywam, pozdrawiam,papa
    • monis80 Re: Torbiel!!! 5cm 18.05.05, 13:37
      Ja w 6tc dowiedziałam się, że mam torbiel 7cm. Lekarz powiedział, że
      najprawdopodobniej się wchłonie a jeżeli nie to da mi skierowanie do szpitala
      gdzie poprzez wprowadzenie mi przez brzuch trzech igieł wyciągną płyn
      znajdujący się w torbieli (taki mały zabieg). Żadnych leków nie dostałam. Po
      miesiącu zrobiłam kolejne usg i okazało się że torbiel ma już tylko 2cm, a po 2
      miesiącach nie było po niej śladu.
      Dziecku to absolutnie nie zagraża także nie denerwuj się. Głowa do góry,
      wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka